Ez ugye egy 2017-es lista. A Zempléni kökény nem valódi kökény, hanem kökényszilva hibrid (a Nemzeti Fajtajefgyzékben is eszerint szerepel latin névvel). A dérnek sem kell megcsípnie. Volt szerencsém látni és kóstolni Újfehértón, ahol még várakoznak fajtajelöltek.
Én habarcskeverővel turmixolom magos gyümölcsöket alaposan és M10 -es rekeszen spaklival átdolgozom. Kell olyan M10-es rekesz, aminek elég keskenyek a nyílásai.
Gyerekkorom óta szeretem a naspolyát, így négy éve sikerült megvalósítani, hogy hozzá is jussak.
(Amúgy most állítólag a picon lehetett kapni, 1300-ért kilóját - Budapest).
Idén termett harmadszor a fa, szentesi.
Tényleg praktikus egy növény, kevés baja van (néha kis rovarrágás fordult elő eddig), szép a fa formája, szépek a virágai, nem túl nagy... (nem véletlenül tartják brit nyelvterületen díszfaként is). És jó a termése.
Ami nekem a "szakirodalommal" szembeni tapasztalatom: nem csak az ágvégeken terem, lehet nyugodtan metszeni (van jó pár olyan oldalsó hajtórügye is, ami pár levél után "virágba megy át").
A másik: ha kap vizet nyáron is, esetleg kis tápanyagot, ősszel méretesebbet terem (milyen meglepő). (Ennyit arról, hogy nem kell öntözni. Végülis nem KELL... :) ).
Idén viszont kukacos volt a fele, ennyit arról, hogy semmi nem eszi...
És végül, mivel nem egyszerre érik, én idén fent hagytam a fán, ami még nem érett, csak annyit szedtem, ami elfogyott. Harmadik tévhit: csípje meg a fagy... Hát egyrészt már a fagy előtt is érett, novemberben voltak már puhák. Másrészt utána is volt még, ami kemény volt. De szépen beérett a fán (ennyit arról, hogy "rohasztani" kell - ez szabályos érés volt, mint egy körténél).
(Topikba vágóan akad még egy Jolico som meg egy aronia a kertben. Meg dézsás füge, ami itt off :) ).
Ja, igen, ha van tippetek, hogyan lehet a somból egyenkénti magozás nélkül lekvárt készíteni...?
én erre törekszem, mert azt vallom, ha adok (egyszer) kapok.
nem is biztos, h attól akinek adtam, lehet máshonnan jön...
kicsit misztikus ez, de biztos van benne valami :)
na, hogy visszaszálljak a Földre, (kis f-fel a talajra),
megnézem, hol is van ez a Hegyesd,
mert bár ismerős volt, fiatalkoromban tájfutottam, akkor sok helyen jártam,
sok helységnévvel találkoztam, és akár lehetett volna a
Zempléni-hegységben is (ld. zempléni kökény...) ami Szombathelytől
éppen csak a legmesszebb van.
DE csodák-csodája, Tapolca mellett...
Ez sincs annyira közel, de azt tudni kell, hogy a kiskertem (3 Ha)
nem messze van... :)
Elképesztő, hogy nem ismertem, még egy várrom, tó is van ott,
tökéletes kirándulási célpont is...
Hja, nem csak dolgozni kéne, hanem a környéken is kirándulni végre...
De jó lenne! Ha már önjáró volna a "kertecske". Ehhez az kellene, hogy rendszeresen és bőven teremjen, és a bevételből legalább pár segítséget lehetene időnként bevonni...
nem csak évente 1-2 alkalommal...
PERSZE ehhez nem ilyen "elfuserált" növényekkel kellene kezdeni (nem is ez van 90%-ban)
mint a házi berkenye, vagy mi... ;) ami 100 éves korában terem sokat. akkor is a pálinkája 1%-os kihozatalú, ellentétben pl. a 8-10%-os kajszival...
NA, most kérek bocsánatot szeretett fórumfőszereplő fá(i)mtól,
akik tovább fognak élni -remélem- mint én, aki hozzájuk képest percember vok (de rossz volt leírni...)
DE hát hülyének nézik azt, aki ilyesmit ültet, úgyhogy nagyon fontolja meg mindenki,
én oltottam nagyon erősen növő almára. Oltások sikeresek lettek, de alig növekszik, oltási helyek bumszlik. 2 évig alma próbált kitörni, idén már nem. Szerintem ki fog pusztulni. Alig volt hajtás növekedés.
Köszi, kis pici szentesi van már nekem, idén termett először, de bőven. Viszont nem volt túl nagyméretű a termése. Lehet valami alma magoncra oltok belőle... :)
Holland óriás és Szentesi rózsa naspolya oltóvesszőket tudnék valakitől vásárolni majd tavasszal?
Mailcímem: ks.sandor111@gmail.com
Kellene mindkettőből 10db. Galagonyára szeretném oltani őket. Most vásároltam mindkét fajtából 2 oltványt, de mire azok teremni kezdenek nagyobb mennyiséget, az legalább 3-4 év, de inkább több.
Most vettem telket, körülöttem rengeteg elvadult régi telek van. Van galagonyából is nem kevés nagy bokor. A terv az, hogy tavasszal kéreg alá oltással átoltanék néhányat. Így két év alatt visszanő az eredeti korona közel 80%-a remélhetőleg már terméssel. Eperfát sokszor oltottam így, mindig ez volt a tapasztalat.
Egyébként a barkóca karógyökerű, ha megvan már a helye, lehet, hogy helyben vetéssel jársz a legjobban. Az átültetést rosszul tűri. Tudok küldeni termést-magot. Lényeg, hogy rögtön el kell vetni, nem szabad a magnak kiszáradnia.
Minden berkenyére jellemző, hogy fényigényes. Árnyékban, félárnyékban nem teremnek, vagy csak ritkán. Amúgy a barkóca tűri az árnyékolást, belenő a tölgyesek alsó lombszintjébe, de teremni csak akkor fog, ha valamiért kinyílik az erdő (jégtörés, tarváság, stb.).