Tömegével menekültek el a keresztények Irak egyik legrégebbi keresztény városából is a szélsőséges szunnita fegyveresek halálos fenyegetései miatt, mára alig néhányan maradtak a huszonötezres közösségből Moszulban.
Figyelj, Nem véletlenül viccelem el, ez sajnos valójában nem vallásháború, hanem gazdasági és faji, és sanszosan akkor is elintézik ha konvertál. A vallás csak az ideológiai része, amivel mozgatja a népet.
Kizártnaktartom, hogy a keresztények 2015-ben ilyesmi ből akarnak pr hasznot nyerni. Ez valami perverz félreértelmezés.:-) :-) :-)
A ma elfogadott szogorú zsidó értelmezés szerint már az sem szabad, hogy egy Keresztény templomba bemenj, pláne, ha épp Isten tisztelet van.
Ez az extrém felfogás, ami szerintem nagyon messze van az értelemstől, sőt bizonyos szempontból azt feltételezi, hogy az emberek és ezen keresztül is Isten is értelmi fogyatékos. Így aztán én ettől nagyon elzárkózom.
A topiv témájához közelítve nem hinném, hogy az áldozatok között sok olyan lenne, akit azért öktek meg, mert nem akart áttérni, illetve úgy csinálni, mintha... Ezt persze sose tudjuk meg, de lenne hinni benne, vagy az ellenkezőjében.
Isten azt parancsolja, hogy minden körülmények közt védd az életet. Magadét és másokét. Ez alol csupán három kivétel van, melyből az első Isten megtagadása.
Persze rengeteg vita van a körül, hogy mit jelent ez. Az én értelmezésem szerint az, hogy egy terrorista gyilkos állatnak hazudok, azzal nem tagadom meg Istenem, sőt, életem védésével épp az ő parancsolatát tartom be.
Persze ezt sokféleképp lehet értelmezni. Majd ha eljő a messiás megkérdezzük, addig csak találgathatunk.
Ezen én nem tudok olyan könnyedén vigyorogni, bár az előbőr esetemben tényleg vicces. De valahogy akkor sem. Tisztelem a vértanúkat, akik jobban szeretik Jézus Krisztust a saját életüknél is.
Ez megint más dolog. Az emberi élet tisztelete a keresztény közösség egyik alapelve, ez igaz. A mózesi törvényben is benne van, ne ölj embert.
Ha viszont mások olyan lépésre kényszerítenének, amelyet a saját identitásod megőrzésével nem tudsz felvállalni, akkor azt a lépést nem vagy köteles megtenni, és ha ezért kivégeznek, akkor ezt is inkább vállalod, mint saját belső identitásod feladását. Ebben az esetben nem te vagy, aki embert öl.
Persze, a hit maga és a vallásgyakorlás külső cselekedetei az két különböző dolog.
Mégsem lehet következmények nélkül áttérést mutatni, színleg egy másik vallást gyakorolni, és közben őrizni a saját hitet. Ez már idővel kikezdi az ember belső identitását. További következmény, hogy kiszakadsz az eredeti keresztény közösségedből, ami szintén nehéz dolog egy keresztény számára.
Hitre nem lehet áttérni. Ha te Istenben hivő keresztény vagy, akkor attól, hogy azt mondod "Allah segíts", még nem leszel hitedben muzulmán. Illetve persze nem tudhatom rólad, de szerintem egy hívő nem hisz mást, csak mert mondatják vele.
Ha engem arra kényszerítenének, hogy térdeljek le is mondjak el 10 mi atyánkot, akkor elmondanám, de nyilván nem hinném.
Nem erről van szó. A hit megtagadása az lenne, ha áttérnék egy másik hitre, vagy, ha olyat tennék, ami hitemmel ellentétes, például megölnék egy ártatlan embert. De az, hogy terroristának mit hazudok, annak semmi köze a hitemhez. Tehát ez nem hitkérdés, hanem józan ész.
Nem tudom, hogy keresztényeknél hogy van, de nálam a hit bennem van és teljesen független attól, hogy egy mocskos állatnak mit mondok. Attól, hogy életem megmentése érdekében és családom érdekében úgy teszek, mintha... attól még nem tagadom meg a hitet, ami bennem van.
Miért kellene egy anyának, vagy apának a halált választania és gyermekét egyedül hagynia, ahelyett, hogy élete megmentéséért hazudik egy ocsmány féregnek?
Van, aki így tesz... ő tovább él, azzal a tudattal, hogy megtagadta azt, aki nagyon fontos (volt) neki. Azért így is lehet élni, bár az az öröm, a belső béke, ami addig eltöltötte a lelkét, már nem lesz olyan teljes, mint előtte.
„Az Úr adja meg nekünk ezt a kettős kegyelmet – kérte a pápa –, az alázatot a szolgálatban, hogy végül elmondhassuk,haszontalan szolgák vagyunk, de mégiscsak szolgák, és kérjük a reménységet a várakozásban, amikor az Úr eljön értünk, hogy ránk találjon.”
Ha nem olvasnád vakon, vakhittel, akkor a szavakat is észrevennéd benne, hogy mit jelentenek, és képes lennél ezt átteni a való világba, és ott értelmezni ezt a viselkedésedet. Kiemeltem benne a lényeget.
Kegyelemnek nevezi, ha megmenekülsz (Meghalsz, hisz az Úr eljön érted.) a szolgaságból, melyre Ő kényszerített be a hitén keresztül oktatott tana által, és az alóli megmenekülésedet (kettős kegyelet=okozó és megmentő egyben).
"az alázatot a szolgálatban" = meghunyászkodó, sorsába beletörődő viselkedéssel szolgál.
Senki nem hiszi el, hogy nem konvertál, inkább az előbőr mint a feje :-) , így volt ez mindig, mikor elzavarták a törököt előbújtak az erdőből a lakók és megtértek keresztényi hitre. A legfontosabb az élete, ha kell máshogy imádkozik :-) .
Az IÁ állítólag felajánlja a muszlim hitre térést a fogságukba került keresztényeknek. Aki erre nem hajlandó, azt megölik. A hitük megtartása miatt halnak meg.