Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.17 0 0 149

De igen, ez az ítélet nyilvánosságra hozott szövege.

Minden releváns indok benne van.

Előzmény: Lédiell (145)
DIDORO Creative Commons License 2014.01.17 0 0 148

A kúria azt is mondta, hogy minden szerződésre nem tudott állástfoglalni ezért csak általánosságban határozott. A bírőság törekedett is, bele is izzadt, de a törvény őket is kötelezi, az meg azt mondje hogy semmis (hitelintézeti tv.) .

Teccet volna a bank jól fizetett jogászainak a törvénynek megfelelő szerződést írni.

Senki nem tartott a bank fejéhez pisztolyt, hogy rossz, semmis szerződést írasson alá az ügyfelével.

Előzmény: Lédiell (144)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.17 0 0 146

Amúgy a döntést úgyis viszik a Kúriára, mert az most mondta ki, hogy a bíróságnak a hibás szerződések kijavítására kell törekedni, nem baromságok miatt a szerződéseket megsemmisíteni. 

Nem láttam a Kúriának a baromságokra való útmutatását.

Melyik részen kell keresni?

Előzmény: Lédiell (144)
Lédiell Creative Commons License 2014.01.17 0 0 145

Ez nem az ítélet szövege, csak részletek belőle maximum. 

Előzmény: Törölt nick (129)
Lédiell Creative Commons License 2014.01.17 0 0 144

Mondjuk, az nagyon nem mindegy, hogy melyik jegybanknak az alapkamatáról beszélünk, de szerintem is így méltányos, hogy ha 6 évig használta a lóvét, akkor kamatostól adja vissza. 

Amúgy a döntést úgyis viszik a Kúriára, mert az most mondta ki, hogy a bíróságnak a hibás szerződések kijavítására kell törekedni, nem baromságok miatt a szerződéseket megsemmisíteni. 

Előzmény: Manndoky (13)
DIDORO Creative Commons License 2014.01.17 0 0 143

"Miért ne tudta volna? Mi is az a deviza?"

Azért mert nem volt nekije olyan.

Előzmény: Unerwünschter Gast (104)
DIDORO Creative Commons License 2014.01.17 0 0 142

"nem hibádzik, mert amikor megnőtt a törlesztő, a bank felkínálta a lehetőséget, hogy többet fizetek, vagy ugyanannyit, de tovább. szal annyit fizettem amit írtam,"

Hajjaj! 15 vagy több évre hitelbe venni autót.... Háááát... Te tudod...

Nyilván nem érte volna meg ócsó használt autót venni (3-5 éveset), lehetőleg kp-ra, spórolt pénzből.....

Előzmény: tombadillo (107)
Alex Raps Creative Commons License 2014.01.17 0 0 141

Minegy az csak mindenáron a banknak legyen igaza. :)))

Előzmény: Törölt nick (140)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.17 0 0 140

Akkor lehet elfogult, ha az ítélete közvetlenül érinti őt, vagy közeli hozzátartozóját.

Ezen az alapon egyetlen bíró sem ítélkezhetne pl. egy cipő gyári hibájáról, mert neki is van a lábán cipő.

Előzmény: Törölt nick (139)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.17 0 0 139

de, mert elfogult

Előzmény: armadillo_ (138)
armadillo_ Creative Commons License 2014.01.17 0 0 138

lényegtelen, nem azon múlik az uzsora megítélése.

Előzmény: Törölt nick (136)
Alex Raps Creative Commons License 2014.01.17 0 0 137

Viszont ez esetben nem vagy már reménytelen. :) A gyerekednek megtanítottad már. Ugye? Csaxólok nehogy saját hibás felismerős történelemismétlős családi katasztrófa legyen idővel megint. :) 

Előzmény: tombadillo (121)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.17 0 0 136

vajon a bírónak volt chf hitele?:)

Előzmény: armadillo_ (133)
Alex Raps Creative Commons License 2014.01.17 0 0 135

Nem másodlagos. Nagyon fonos hogy a hitelfölvevő tudja hogy mit csinál, így fontos kipróbálnia azt is hogy helyt tud-e állni. Ennek gyakorlata pedig a megtakarítási időszak amely mindenképpen a hitelfelvétel előtt történik. Aztán pedig nagyon fontos a hitelt olyan önrésszel és futamidővel felvállalni, hogy a kockázat lekorlátozódjon a vásárolt eszközre. Ezt pedig csak úgy tudod elérni hogy minél több önrészt teszel le és mellette az ÉCS-vel megegyező v. annál rövidebb futamidőt vállalsz.

Ha forintosítva szeretnéd látni konkrét adatokkal akkor egy 2 milliós autóra célszerű letenni 50%-os (autóra a 30% a minimum) és a futamidő nem lehet hosszabb mint 5 év. Eben az esetben az autó fedezete tud még lenni az esetlegesen beboruló hitelnek. 

Ugye milyen szar trollkodni? 

Előzmény: Törölt nick (119)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.17 0 0 134

Igen, az egyik sarkalatos pontja ez.

Ebből ki lehet fordítani a sarkaiból az egész konstrukciót, de ez a lényege is a (szerintem) szélhámosságnak.

Előzmény: armadillo_ (133)
armadillo_ Creative Commons License 2014.01.17 0 0 133

Itt a lényeg:

És a kúriának ez miért nem sikerült?

Előzmény: Törölt nick (129)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.17 0 0 132

ugyanis akik működtetni lennének képesek a gazdaságot az a réteg az összes fölös pénzét a bankokba viszi és nem elkölti a gazdaságban. Abban a gazdaságban pedig ahol nem költ a társadalomnak közel fele, ott a másik felének nincs miből gyarapodnia.

Bingó!

Előzmény: Alex Raps (130)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.17 0 0 131
Alex Raps Creative Commons License 2014.01.17 0 0 130

Körülbelül 2008 telén 2009 tavaszán. Amikor pedig kiborították a bankok a zsét akkor az 2007. egészben egészen 2008 nyaráig tartott. Ebben az időszakban minden hülyének hiteleztek. Akár 10 milliót is a minimálbéresnek. Ez a hitelezési magatartás lett aztán az oka a magyarországi elmélyült máig tartó recessziónak is. A kiszámíthatóan bedőlős nulla önrészes hitelek ceszteségeit ráterhelték a működőképes hitelekre. Így aztán ebből keletkezett egy másik bedőlős kör, de ezek már harcoltak a bíróságokon. Mindezek mellett azt is elmondanám, hogy az ország össznyomorának oka pedig a devizahitel, ugyanis akik működtetni lennének képesek a gazdaságot az a réteg az összes fölös pénzét a bankokba viszi és nem elkölti a gazdaságban. Abban a gazdaságban pedig ahol nem költ a társadalomnak közel fele, ott a másik felének nincs miből gyarapodnia.

Hab a tortán hogy az itteni bankok leányai a "kinti" anyagbankoknak. Így tehát teljességgel legális (magyar adóhivatalnok számára nem kamuszámla) anyabanki kreált költségekkel lehet "igazolni" az itthoni leányok deficites működését. Ezzel szemben pedig nyilvánvalóan olyan uzsora van, amely a makrogazdaságban fogyó pénzeszközállományt teremt.   

Előzmény: Törölt nick (118)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.17 0 0 129

Itt van az ítélet szövege.

Le a kalappal.

tombadillo Creative Commons License 2014.01.17 0 0 128

hanem?

Előzmény: Törölt nick (126)
tombadillo Creative Commons License 2014.01.17 0 0 127

mindenki ezt csinálta, az állam nem szólt (egyik párt sem) hogy ez nem ok, lazán vettem, nem olvastam el az apró betűt, nem néztem utána az árfolyamingadozásnak. ja. dupla diplomásként lehetettvolna ennyi eszem. jelzem tudtam, hogy van kockázata, csak nem gondoltam, hogy ennyire elszáll. egy lakásnyi hitelt nem vállaltam volna ilyen feltételekkel.

Előzmény: armadillo_ (123)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.17 0 0 126

Én nem ebben látom a problémát.

A bank adott volna ennyi kölcsönt, ha látja az árfolyam ilyen szintű elszabadulását?

Úgy általában és minden esetre értve a kérdést!

Előzmény: tombadillo (120)
tombadillo Creative Commons License 2014.01.17 0 0 125

az én példám mutatja, hogy gyakorlatilag esélytelen, hogy egy 2007-es szerződés esetén a bank fizessen. egyébként érdekes, hogy ha az aktuális ft hitelt kellett volna vállalni, akkor én pl nem vettem volna kocsit (illetve nem cserélem újabbra, viszont ft alapon a bank nem adott volna annyiért hitelt. 

Előzmény: Törölt nick (118)
Alex Raps Creative Commons License 2014.01.17 0 0 124

Köszi! :)

Előzmény: Törölt nick (110)
armadillo_ Creative Commons License 2014.01.17 0 0 123

és tényleg úgy gondolod, hogy ebben csak te vagy a hunyó?

Előzmény: tombadillo (120)
Alex Raps Creative Commons License 2014.01.17 0 0 122

Hogy mitől szaladtak el a törlesztők az egy nagyon összetett dolog. Egy biztos. Ha a frank árfolyamával egyidőben a CHF libor változásit is figyelembe vette volna a belföldi bankrendszer és a szerződés egyéb kamataihoz (ez a bank tényleges haszna) nem nyúlhatott volna hozzá egyoldalúan a hitelintézet akkor most kb. 20%-kal nagyobb törlesztőrészletet fizenénk átlagosan és állítom hogy a bankközi CDS felár sem olyan méretű lenne mint amivel a globális bankrendszer csak azért sújtja az országot, mert az ráterhelhető a recesszió előtti hitelfelvevőkre.   

Előzmény: Törölt nick (99)
tombadillo Creative Commons License 2014.01.17 0 0 121

ezt sajna nem vitathatom.

Előzmény: Alex Raps (116)
tombadillo Creative Commons License 2014.01.17 0 0 120

azt érzem, hogy kitoltam magammal. ha komolyan utánanézek az árfolyamkockázatnak, akkor megelőzhettem volna.

Előzmény: armadillo_ (112)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.17 0 0 119

Na igen, meg nem kocsit vett, hanem hitelt vett fel és abból vett kocsit. Tehát a kocsi az másodlagos dolog. Neki a pénzért kell helyt állnia, nem a kocsiért.

Előzmény: Alex Raps (116)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!