Sziasztok .sajnos 2016.-ban nem sikerült összeraknom de az idén nekifogtam és ime ...a jövő héten vetem a paprikát. külön köszönet lacika 71 nek .Ha minden megy nagy a meleg izzadnak a bordák.
Igen, jött olyan is, de a lila projekt is folyamatban volt már. Ez volt az első ilyen színű. De ez 3w-osból van. Ebből 7db kell egy sorban, ugy lesz 24v. (7x3,5v=24,5v)
783hsz.
Fehér 10-es, fehér 3-as, lila 3-as van idáig.
Most a 3-asokból csinálok vegyeset, felváltva, mert sokan idegenkednek a tiszta lilától. Próbaképpen megnézzük, milyen a vegyes.
"A fehér led is "színszűrős". Alapesetben kék fényt adnak és ezt a kék fényt a ledet takaró fénypor és a szilikonbúrája szűri és töri le fehérré."
Addig helyes, hogy a fehér LED-ek kék fényű LED és fénypor segítségével hozzák létre a fehér fényt. Azonban semmilyen szűrésről és törésről nincs szó! Fontos kiemelni, hogy minden LED chip alapesetben monokromatikus fényt állít elő, ez azt jelenti, hogy a kibocsájtott fény hullámhossza egyetlen frekvenciával jellemezhető. Például: 630 nm hullámhosszú fény = piros fény, más hullámhossz nem kerül kisugárzásra (gerjesztésre).
A mai fehér LED-ek lumineszcens konverzióval állítják elő a fehér fényt. A kutatók a legjobb hatásfok érdekében a kék alapszínű LED-et választották, majd ehhez kerestek egy olyan anyagot, ami a kék fénnyel gerjesztve, a kék fény úgynevezett komplementer színét, a sárgát sugározza ki. Tehát az adott anyag kék fénnyel gerjesztve sárga fényt sugároz ki magából. Ennek eredményeképp két fény (kék és a sárga) keverésével jön létre az összetett, fehér fény.
"A linkelt full spectrum led egy színszűrő "búrás" led, nincs rosszabb választás. A látható spektrumból leválasztja a zöld és ahhoz közeli színeket, a többit meg részlegesen átengedi."
Itt sincs semmilyen szűrés. A chipenként már közvetlenül kevert fényt kisugárzó LED-es tartalmazó megoldások ("Full Spectrum LED") szintén a fenti elven működnek, csak a fénypor más színű (más hullámhosszú fényt ad az alapszínhez hozzá, ami szintén a kék).
Ventiket feszültséggel lehet szabályozni. Erre egy stabfesz IC meg egy poti 1000ft költséggel bőven elég de lehet kapni kínából előregyártott szabályzókat is. Még jobb megoldás venni egy állítható feszültségű max 12V feszkós adaptert. Egy 12V feszkós venti 5-6V alatt már nem mozdul meg.
A 6-9cm közti ventik nagyon jók csak 12V feszkón hangosak. 7-9V közt elég üzemeltetni őket. Minél magasabb/vastagabb a venti annál hangosabb. Minél nagyobb annál halkabb. Magyarul egy 12-14cm átmérőjű vékony venti 8V feszkón hallhatatlan. Egy 4cm átmérőjű 4cm vastag rackventi meg 12V-on gázturbina hangot ad.
mi a különbség azok között a full spektrumos ledek között, amelyek vörös és kék ledekből vannak összeállítva és a között, amiről azt mondtad, hogy csak színszűrős.
A fehér led is "színszűrős". A led egy dióda ami fém, nemfémes elemek és ritkaföldfémek ötvözetéből készül. Az ötvözet anyaga határozza meg a led színét és a dióda nyitófeszültségét. Alapvetően két féle led dióda-ötvözet létezik. Az egyik a kék csoport, ezek ma a leggyakoribbak, ezek InGaN (Indium-Gallium-Nitro) néven futnak. Alapesetben kék fényt adnak és ezt a kék fényt a ledet takaró fénypor és a szilikonbúrája szűri és töri le fehérré. Ha megnézel egy fehér ledet akkor látható, hogy a szilikonbúra valamilyen sárgás színű. Minél melegebb a fehér led színhője annál narancsosabb, minél hidegebb annál citromsárgább. Ha a szilikondóm átlátszó vagy víztiszta akkor a led kék színt ad. Ezek a ledek 3-3,8V közti nyitófeszt igényelnek. (Tisztára mint a fénycső, ott is a fénypor alakítja látható fénnyé az eredeti UV-t)
Kék színt más ötvözetek is adnak.
A piros csoportba gallium-arzén ötvözetekből készült diódák tartoznak, ezek is szűrés nélkül adnak tiszta piros vagy az közeli fényt.
Ha tehát úgy érzed, hogy neked piros-kék színre van szükséged a növényeidhez akkor a "full spectrum" helyett jobban jársz tiszta kék és piros fényt kibocsátó ledekkel amiből nincs leszűrve semmi.
Ha meg valóban a teljes látható spektrumra van szükséged akkor meg 1-3W fehér led vagy fénycső, ezek szűrnek, de a zöld közeli tartományt áteresztik.
Ha 150lm/W felett kell ilyen akkor CoB.
Ha meg még mindig tudományosan színes fényt akarsz akkor CoB+piros. Vagy kék. Vagy mind.
Ez ízlés kérdése, ebbe én nem szólnék bele. Ami viszont tény az az, hogy 2017 van és ez a full spectrum beszélgetés valamikor 2008 körül volt téma, azóta is lezáratlan vitákat indukált. Ma már mindenki áttért a CoB ledekre.
Ha átnézed a külföldi fórumokat bármilyen növény beltéri termesztésével kapcsolatban akkor világosan látszik, hogy a Cree CXB 3070 és 3590 ledjeit, a Bridgelux Vero 29 és a Citizen CLU 5. generációját használják a piros-kék színek helyett. Ez a "full spectrum led" dolog meg az életben nem volt divat sehol Kínán kívül.
Minden ledet áramgenerátoros táppal kellene használni. A dobozolásnak és IP védettségnek nincs nagy jelentősége. A műgyantával kiöntött tápok egyértelműen tartósabban és életvédelmileg jobbak de egy dobozolatlan tápot is mindenképpen beleraksz egy műszerdobozba ha életben akarsz maradni tartósan. Nem tudom melyik táp ad le biztosan 3000mA áramot de ha ráírták akkor biztos úgy van, nálad egy multiméterrel ellenőrizhető, ha meg a kereskedőnél marad akkor biztos nem derül ki soha. Még a nagy nevű gyártók is megadnak egy minimális szórást a kimenő áram értékére, kínai barátainktól -10% áram igen jó ajánlat egy 100W ccpws 10$ árú meztelen tápért. Én a nagy MeanWell tápomat valami 70€ körü vettem. Amúgy vannak kedvezőbb árú és jobb műszaki tartalmú ajánlatok Észtországban led ás táp terén is.
Erről a színszűrős dologról még nem is hallottam. Tehát lényegében ez egy feláras fehér led. :( Viszont ezzel meg is válaszoltad a következő, még körvonalazodó kérdésemet. Nevezetesen, hogy mi a különbség azok között a full spektrumos ledek között, amelyek vörös és kék ledekből vannak összeállítva és a között, amiről azt mondtad, hogy csak színszűrős. Esetleg ilyen több féle színből összeállított ledekről van valami tapasztalatod? Megérik ezek? Vagyis a szükséges fénytartományokban (420-480, 620-680) nagyobb a kibocsátásuk, mint a fehéreknek.
Ami a hűtésre vonatkozik újonnan, esetenként garanciával, házhozszállítással, 8-10 cm ventivel egy rézmagos hűtés cirka kétezer vagy kicsit kevesebb. Konkrétan ezek: 1, 2,3. Ezek szerint ez is bőven megfelelő, sőt talán túl nagy is. A helyi pc bontóban 700-1200 ft az alu bordás ventis hűtés, ami szintén 8 cm-es, de akkor az is elég lesz.
A vezérlés tekintetében félre érthető voltam. Azt olvastam, hogy 36v és 3A kell ennek, ezért csakis ilyenben gondolkodtam. Konkrétan például ezt is számításba vettem. A kérdés inkább arra vonatkozott, hogy ezek a 100 wattosak elégségesek-e, mert az egyik hozzászoló a termék adatlapján jelezte, hogy ez csak 87w. A kérdés az, hogy az ebay-en 3000 és 9000 közötti áron kapható termékek között mi alapján válasszak. A leírás szerint mind ugyanazt tudja, legfeljebb az egyik ip védettsége magasabb. De nem tudom, hogy ez kellene-e, hogy indokoljon ekkor különbséget az árban. Inkább az a sejtésem, hogy sok más termékhez hasonlóan, csak a leírásban tudják ezeket az értékeket és a valóságban nem.
12v esetében közvetlenül a led lábához forrasztom hozzá, igy a leddel együtt állandóan megy. Teljes sebességgel megy, nem olyan nagy a fordulatszáma. Csak susog, még a 6db is elviselhető.
Fogyasztása minimális 0,07-0,09w, a ledhez hozzá kalkulálható.
Igen, a nagyobb ledeknek már proci hűtő kell. Lehet kapni komplett szetteket is újonnan (20-30w-nak), de én az ujrahasznositás híve vagyok. Inkább kiszuperált pc hűtőket vennék, pl. P1, P2-es gépekből, ha a tömör rész mérete megfelelő, és a chip ráragasztható/csavarozható. (Jó az elgondolásod)
De nekem megfelelnek a kissebb power ledek is, mert a több kissebb egyenletesebben elosztható, mint a kevesebb nagy.
Nagyot lehet teleltetésre használni, kifejlett növényekhez,
de palántákhoz kissebbek kellenek, az egyenletesség miatt. Ugyanis a palántanevelésnél mindig nagy probléma a fény fele fordulás.
A 10w-os ledek 12v-osok, de a 20-30w-osok már 36v-osok. Annak olyan táp is kell. De ha aktiv a borda hűtése, az 12v-os ventis, ami egy kis átalakitós probléma...
A kissebb tápoknak nem kell külön hűtés, ha nincs bezárva kicsi térbe.
Én is gondolkodom full spektrumos és tiszta kék leden is. 50w-s full spektrum 1750 Ft, kék pedig 1500Ft, de a kék 30w-os opciója is egész jó. Ez utóbbi palántához király volan.
A linkelt full spectrum led egy színszűrő "búrás" led, nincs rosszabb választás. A látható spektrumból leválasztja a zöld és ahhoz közeli színeket, a többit meg részlegesen átengedi. Hangulatvilágításnak jó. A kékkel kapcsolatban igazad van, jó, de nem önmagában. Ami durva az az áruk. Ennyiért valódi CoB ledeket is lehet kapni, vagy sokkal olcsóbban 1W chipekből álló fehér ledcsoportokat.
Csak azt nem tudom, hogy egy ilyen ledhez milyen hűtés kellene. Vajon egy 50-60 w TDP-s processzor hűtése megfelelő lenne ennek? Ilyet lehetne venni 2000 körül Hardveraprón bordával együtt.
35-50W CoB forróra tüzel egy procihűtőt 1 óra alatt. Egy 6-8cm pc ventivel a tetején meg alig langyos. Én az aktív hűtésre szavazok. Procihűtőt szinte bármelyik pc boltban vagy bontóban adnak 300-500Ft áron.
De azt sem tudom, hogy milyen vezérlés kellene ennek. Arra gondoltam, hogy 100w-s biztosan vinné és nem is volna teljesen leterhelve, nem melegedne túl sem. Esetleg két 30w-s, amit rá lehetne kötni. De amúgy egy ilyen drivernek kell hűtés?
Áramgenerátoros táp kell nekik. A 20W 700ma, a 30W 1050mA, az 50W 1400-1750mA, a 100W meg 3-3,5A fix áramot igényelnek legalább 36V feszkó mellett. Erről ír is a full spectrum leded linkje.
Lehet erőltetni a fix feszültséges tápokat is megfelelő teljesítmény mellett de ebben az esetben alul kellene szabályozni a feszkót, mivel a fix feszkó ellenére a melegedő led egyre több áramot vesz fel a rendelkezésre állóból és idejekorán megadja magát, vagy jobb esetben elöregszik. Ezért is nem annyira jó megoldás Chilio fix 12V-os megoldása, akár milyen egyszerű is. Ha viszont az a szimpatikus vezérlés akkor keress 36V-os tápot és vedd vissza a beállító csavarral a minimumra.
Én is gondolkodom full spektrumos és tiszta kék leden is. 50w-s full spektrum 1750 Ft, kék pedig 1500Ft, de a kék 30w-os opciója is egész jó. Ez utóbbi palántához király volan. Csak azt nem tudom, hogy egy ilyen ledhez milyen hűtés kellene. Vajon egy 50-60 w TDP-s processzor hűtése megfelelő lenne ennek? Ilyet lehetne venni 2000 körül Hardveraprón bordával együtt. De azt sem tudom, hogy milyen vezérlés kellene ennek. Arra gondoltam, hogy 100w-s biztosan vinné és nem is volna teljesen leterhelve, nem melegedne túl sem. Esetleg két 30w-s, amit rá lehetne kötni. De amúgy egy ilyen drivernek kell hűtés?
Minden elismerésem, ennyi palántával már nem könnyű dolgozni. Évről évre próbálom csökkenteni a palánták darabszámát, mert kicsi a helyem sok palántának és általában nem számolok azzal, hogy egy idő után túlnövik a helyüket.
Édes paprikát sem fogok idén palántázni, mert egy gödöllői kertészetben mindig sokfélét kapok. Paradicsomot fogok, mert abból olyan nincs, amilyeneket én szoktam, vagy csak egy része. Chocolate cerry és Green zebra szokott lenni, de az előző év kedvence, a Ruthje nem - Ez ráadásul ReinSaat bio vetőmag, 1100 Ft egy csomag, de tényleg nagyon ízlett nekünk. Ezen túl még néhány újdonságot mindig kipróbálok. Cukkini és egyéb tökféléket helybe vetem már pár éve, mert nálunk csiga-gond nincs, a palánta viszont nagy helyet foglal. Zeller lesz még palántázva, idén nagyon szép gumók lettek :).
A pótfény jó ötlet a te esetedben, szerintem segíteni fog, hogy ne dőljenek-nyúljanak az ablak felé. Hasonlóképp már én is csináltam (ablakban), és nem dőltek a palánták. De ez lakótelepen volt, és a szemközti házból egy nő kiakadt, hogy világít az ablakom :D. Egyébként igaza volt. Most házban vagyok, de nem akarom bevilágítani a környéket, ezért döntöttem a teljes mesterséges megvilágítás mellett.
Ejj, ez nem kevés palánta :). Az izzók pótvilágításnak kellenek vagy csak ezekkel világítanád a növényeket? Meg gondolom nem az összeset akarod világítani, vagy igen? Mert ehhez megvehetnéd paks 2-t :D
Sok sikert hozzájuk, remélem idén csigamentesen megúszod.
Házi veteményes topicot én is rendszeresen látogatom, 4-5 hónapja eléggé eltűntem, de néha benézek (most még alszik a topic, mint általában ilyenkor :)). De szerintem már csak pár hét és mindenki beindul :D.
Chili magokhoz ajánlom a chilimag.hu-t, eddig mindig tőlük rendeltem, egy pari kivételével minden az volt, amit kértem (fogott magok, nem hibridek, ezért néha előfordulhat ilyesmi - nálam konkrétan egy elvileg lilásfekete pariból zöldessárga lett, de hasonló fenológiai tulajdonségokkal.) De ha Tescoban találsz, az is jó persze, én is egyre többfelé látok ilyeneket, múlt évben már az Auchanban is volt egy csomó fajta külön polcon, korábbi években nem láttam szinte semmit, csak egy két fajtát.
Ja, hozzáfűzni való: amit felsoroltam lámpákat, lehet, hogy soknak tűnik ekkora terültre, de úgy számolgattam, hogy ennyi még belefér a villanyszámlába, a több fény viszont (feltételezem) nem árt.
A e-bayről: az adott linken lévő eladótól rendeltem, és pozitív meglepetés, hogy megrendelés után kb 5-10 perccel jött az e-mal, hogy fel is adták. Remélem, a szállítás is gyors lesz. :)
Most tervezem hozzá a házilagos grow boxot :). Kb 90x50 cm-es lesz (azért ekkora, mert a kiszemelt területen ez a max méret, ami elfér). Persze a 10 chilinek kicsit nagy lenne, de a későbbiekben még kerülne be néhány palánta (paradicsom, padlizsán), de mivel ezek (főleg a pari) rettentően tud nőni, ezért csak március közepe-vége körül fogom őket elvetni, hogy aztán mehessenek ki a kertbe. Teljes kihasználtságon a 4 led izzó mellé bekerülne a 4db 14W-os Megaman növényizzó, illetve még van 2 db 8W-os Philips Tornado 6500K-es izzóm, azokat is betenném.