Szeretitek a gyümölcsös aromájú paprikákat? Nálunk az idén teljesedett ki a chili őrület, amikor a fiam beállított az online vásárolt magokkal, február elején. Azóta az üvegezett veranda paprika-őserdővé vált. talán feltöltök majd néhány fotót. Most a feldolgozás stádiumában vagyunk. Előállt az első fél literes chili ízesítésű oliva olaj. Amit azóta mindenre locsolunk, még a pogácsára is. Szeretnék találkozni hasonló érdeklődésűekkel.
szinte semmi tapasztalatom nincs chili ügyben, ezért gondoltam, hogy megkérdezlek benneteket.
Nekem olyan paprika kellene, ami nagyon zamatos, aromás, de nem marja le rólam a gatyát! :o))
Van ilyen chili? Sógorom pár félét kóstoltatott velem 30 000-300 000 között (elég gyilkosak voltak, alig bírtunk utána a húslevessel, pedig csak megmutattuk neki) amikor elmúlt az elképesztő erősség, megállapítottam, hogy sokkal aromásabbak, mint egy mezei csípőspaprika, csak hát égetnek, mint a tűz!
Szóval aroma, zamat, íz legyen, de mérsékeltebb csípősséggel - ha lenne ilyen "versenyző"...
Sajnos nem vagyok túl egészséges, eddig nem volt időm - erőm foglalkozni vele; tehát ha kapok valakitől magokat, azt majd megpróbálom maximális hőmérsékleten palántázni. Igazából nem kell sok, csak saját szükségletre.Üdv, Lali
Kérni szeretnék Tőletek teljesen mindegy milyen - csak nagyon erős paprika legyen- magokat. Eddig nekem is volt mindig, de most valahogy kifogytam belőle. Ha tud valaki segíteni, kérem írjon. Üdv, Lali
Ez egy dec. végén vetett Bhut Jolokia, 12 l-es vödörben. Chili Focus tápot (esővízben) kapott két hetente. Kicsit korán elvetettem a magot, de csak próba volt,nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan,ilyen nagyra nő. (már kint lenne a helye) Tavaly febr. végén, márc. elején kerültek földbe a magok, az meg kicsit már későn volt. A többi chilit az idén januárban vetettem el.
Áh, csalóka. Halvány levelekkel küzdöttem én is. Bár ezeken a képeken már jól néznek ki többnyire. Volt egy folyékony tápom is, de inkább szilárd általános műtrágyát oldottam fel a locsolásra használt esővizben. (Csak nagyon keveset.)
Lemosás vízcsap alatt. Érdemes becsomagolni a földjét, hogy ne tudjon kihullani és ne ázzon el. Akkor a levelek fonákát is le tudod mosni. Valószínűleg meg kell ismételni, de sztem ér annyit, mint a permetezés.
Később a kertben már hozzáférnek a katicák, zengőlegyek, akkor a maradék tetű már általában elfogy. Nálam legalábbis el szokott.
van 4 áttelelt Habanero Red-em. Virágoznak, szépek, de tetvesek. :( Actaraval próbálkoztam. Pár napig nyugalom van, utána újra megjelennek. :( Van valami ötletetek, ami hatásos? Előre is köszi.
Ha éjszaka hideg van a sátorban akkor bizony megfáztak.
Fokozatosan kell szokatni a hűvösebb környezethez és a napfényhez is.
Jobban jársz ha benthagyod a melegben a régi töveket. Ha fényszegény helyen tudod csak tartani, akkor mesterséges fény alatt. De ott legalább megmaradnak. Jobb esetben nőnek is.
gabesz-07: Ez a Bolgár répa chili érdekelne, Bulgáriában van tradicionálisan chili? Nem csak Ázsiában?
Lenne egy számomra fontos kérdésem. Három napja kiraktam a tavalyról átélt chilim felét fóliasátorba, amiket lámpázgattam meg féltettem, és teljesen elszáradt a levelük. 3 nap alatt!!! az összes, de még a száruk nagy része is. Mi történt túl sok fény hirtelen van a hideg? Meg lehet mondani ezt biztosan? Később kéne kirakni a palántákat vagy inkább edzeni a fényre?