Adok egy állítást. Meg kell fejteni, hogy igaz vagy hamis. A helyes megfejtő ad újat. Meg kell várni a helyeslést.
Washington DC Washington államban van
hamis
Dobó István lánya Krisztina volt, és soha nem volt Balassi Bálint felesége. Igaz, hogy Balassi Bálintnak rövid ideig volt egy hasonló vezetéknevű felesége, de azt Krisztinának hívták.
Görgey Artúr öccse Nógrádverőcén kisebb birtokot vásárolt, és megkérte idősödő bátyját (aki akkor már rég amnesztiát kapott), hogy költözzön oda családjával és ápolja a birtokot. Görgey Artúr mintagazdaságot csinált a farmból.
Az már egy másik kérdés, hogy ennyiszer jelen állás szerint lehetetlen egy papírlapot félbehajtani. 2002-től igen sokáig 12 volt a rekord, amit állítólag valamikor az év elején massachusettsi diákok 13-ra javítottak.
Amúgy a saját számításaim szerint a 25. hajtogatásnál a 0,1 mm vastag papír esetében a magassága 3298,0992 m lenne. :)
Amennyiben igaz, hogy 23 hajtogatással kb. 1 km magas oszlopot kapunk, 24 hajtogatással jóval több mint a dupláját, (azaz 2 km-nél többet) ugyanis az addig összehajtogatott papír vastagsága is hozzáadódik. A 25. hajtogatásnál (2 km + papír vastagság) x 2 = nem t'om mennyi, de jóval több, mint 4 km szerintem.
Szerintem ez hamis állítás, mert bár mindketten a belső fül működését vizsgálták és mindketten ezen kutatásaik alapján nyerték el a Nobel-díjat, de míg Bárány az egyensúly érzékelése témájában kutatott, Békésy a hangérzékelést vizsgálta.
Bárány Róbert Nobel díjas megfigyelése a belső fül különböző hőmérsékletű folyadék öblítésével kiváltott szédüléses jelenség összefüggésben van e Békésy György Nobel díjas által felfedezett a fül csigájában létrejövő ingerületekkel ?
1846. július 15-én adták át Magyarország első vasútvonalát, mely két év munkája nyomán, a Magyar Középponti Vasúttársaság irányításával, Pest és Vác városa között készült el.
Sissy (más helyeken Sisi, Sissi), azaz Wittelsbach Erzsébet, Ferenc József felesége és így többek között Magyarország királynéja első gyermeke, Zsófia főhercegnő valóban Budán halt meg tífuszban 1857. május 29.-én, alig több mint két évesen.