Vajon hányszor néztünk már az égre és gondoltuk,- Mi a fenét főzzek ma, ami finom és nem a megszokott,- itt a lehetőség, tálaljunk egymásnak,- jó recepteket!
Pizzareceptet en sajna nem tudok. Edesanyam viszont csinalt jo pizzat regebben, rakerdezek, hogy meg van-e meg a receptje.
A palacsintarol: Hollandiaban nemcsak almaszeleteket (es fahejjat) tesznek a palacsintasutes elott a kikevert tesztat tartalmazo talba; de van mazsolas es bananos valtozata is, meg a kedvencem a paradicsomos-hagymas-sajtos, ez utobbiba lehet pl. gombaszeleteket vagy szalamit, sonkat is rakni. Sokkal vastagabbra sul, igy egy darab palacsinta is eltomi az embert.
Azert anyukamnak a vekony, sutes utan turoval toltott gonygyolt palancsintajatol ma is csorog nyalam, meg a gundeltol.
A bulgur még zsenge állapotában leszedett búza, amelyet aszalással hőkezeltek, majd megtörtek. Mivel még a keményítős szerkezet kialakulása előtt leszedték, ezért nem igényel főzést, csak forrázást. A bulgur, melyet használat előtt áztatni szükséges, étkezési rost- és B vitamin tartalma miatt értékes. A tabbouleh nevű libanoni étel alapja. Leginkább salátákhoz ajánljuk, de önálló köretként is elkészíthető.
Az egyik kedvenc török harapnivalóm a çığköfte, vagyis a nyers köfte. Ez hússal vagy hús nélkül készülő zöldség- és bulgurmassza, amit kis fasírtokká formáznak, és salátalevélbe csavarva habzsolnak török barátaink. Finom, laktató, egészséges és magyar ízléssel is abszolút befogadható ételről van szó. Természetesen, mint a legtöbb török ételnél, itt sincsen semmi kőbe vésve, mert lehet, hogy amit beletesznek Isztambulban, azt a hozzávalót kihagyják Gaziantepben. A hozzávalók szerencsére nálunk is beszerezhetőek, és a kerti sütögetésre meghívott barátaink biztosan értékelik majd a kis fűszeres, frissítő falatokat.
Hozzávalós
1 vizespohárnyi vöröslencse
1 liter víz
2 pohár aprószemű bulgur
2 fej vöröshagyma
1 teáspohár olívaolaj (1 dl bőven elég, a törökök mindent agyonolajoznak)
1,5 evőkanálnyi paprikakrém (amit a következőképpen készíthetünk elő: 3 kápia paprikát és 3 csilit sütőben vagy tűzön addig süssünk, amíg a héja kicsit elszenesedik és felhólyagzik, majd meghámozva egy fél citrom levével, egy teáskanál sóval és némi őrölt borssal krémessé turmixoljuk)
1 kiskanál feketebors
ízlés szerint őrölt pirospaprika
1 teáspohárnyi meleg víz (kb. 1-1,5 dl)
1,5 evőkanálnyi paradicsompüré
1 csokor petrezselyem
6-7 szál zöldhagyma
1,5 teáskanál só
friss salátalevelek a tálaláshoz
Így készíti leblebi
A megmosott vöröslencsét tegyük fel a vízben főni. A fedőt ne teljesen tegyük rá, hagyjunk egy kis helyet, hogy ki ne fusson. Addig főzzük, amíg a lencse megpuhul, de még nem főtt el az összes víz. Különben száraz lesz a köfténk, és azt most nem szeretnénk.
A következő lépésben vegyünk egy széles átmérőjű edényt, öntsük bele a bulgurt, majd a tetejére a megfőtt lencsét, és keverjük össze alaposan. Az edényt ekkor alufóliával fedjük be, és 40-45 percig pihentessük. Ezalatt a lencsén maradt kis víz szépen megpuhítja a bulgurt.
Amíg a két főszereplőnk összemelegszik, addig vágjuk apróra a hagymát, és az olajjal tegyük fel egy serpenyőben. Ha kissé megpirul, adjuk hozzá a paprikakrémet és a paradicsompürét, majd a feketeborsot és pirospaprikát. Végül öntsük fel a kispohárnyi meleg vízzel, és forraljuk össze.
Ezután öntsük hozzá a bulguros lencséhez, ami eddigre megpuhult, alaposan keverjük megint össze, és újra fedjük le egy kis időre.
A zöldhagymát ezalatt mossuk meg, majd vágjuk apróra, ugyanígy a petrezselyemzöldjét, és tegyük félre.
Egy mély tálba öntsük át a lencsés keveréket, és legalább tíz percig dagasztó mozdulatokkal gyúrjuk. Ezután belekeverhetjük az apróra vágott zöldhagymát és petrezselymet. Gyúrjuk még két-három percig. Az állaga olyan kell legyen, mint a gyurma, tehát nem túl száraz, nem túl folyós, könnyen formázható, ruganyos. Ezen a ponton korrigálhatunk rajta még víz vagy bulgur hozzáadásával és további gyúrással. Fontos, hogy a bulgur puhuljon meg, így lesz majd élvezhető a köfténk.
Ha kész, akkor formázzunk belőle kis golyókat vagy a tenyerünkbe szorítva kis rudakat, ez már ízlés kérdése. A falatkákat salátalevélbe göngyölve fogyasszuk. A közel-keleti ízvilág kedvelői és a hőségtől kókadozók mentalevelekkel és citromlével is fogyaszthatják, tökéletesen hűsít.
Csak nincs "alapanyag", ha jól körülnézünk, az elmúlt 10-évben, valahol elfogyott a verébállományunk, lett helyette rengeteg szarka.
Nemrégen, még rajokban repdestek a verébpipik, manapság csak azt látni, hogy a szarkák, lecsapják a földre a vadgalambokat is amit nem egy esetben a saját szememmel láttam!
Nem néztem utána, de úgy tudom, dúvadnak van minősítve, ezért szabadon irtható.
Amúgy egy rohadt raffinált dög, a puska árnyékát is ismeri.
Momentán, most dobtam el az agyam annak ellenére, hogy vannak nekem is a tarsolyomban érdekességek, csak most a megrőkönyödéstől, hirtelen, nem tudom, hol is tartom ezeimet !
Azta mindenit, micsoda guszta disznóságokra érkeztem:-) Ezer éve nem ettem ilyesmit. A minap én is csak lestem a boltban, mennyibe kerül a szalonna meg a töpörtyű, már a húsnál is húzosabb az ára. Pedig a bolti meg sem közelíti a jó házit. Jaj de megennék most valamit...