Télire "filteres gyümölcstea" helyett "sültea" gyümölcsökből. Receptjét tavaly találtam, kipróbáltam, maradt. Ennek háttere: a vásárolt filteres teák általában nem jöttek be. Felbontottam a kis zacskókat, mindben csipkebogyó magvak voltak + gondolom aromával ízesítve, ami semmit sem ér. Ezért kipróbáltam a mindenféle gyümölcsből összeállított keveréket, tetszés szerint fűszereztem, /ki mit szeret/ sütőbe tettem. Összesütöttem kb 170-180 f-on.Ezzel az eljárással akár vegyes gyümölcslekvárnak is lehet nevezni. Kisebb üvegekbe töltöm, s mehet a polcra. Teakészítés: a kívánt adagot forró vízzel felönteni, összekeverni, /leülepszik/ s finom zamatos ital lesz.Sokféle ízben készíthető, régebbi "öreg" lekvárok is felhasználhatók, összekeverve változatos lehet. Lehet, hogy először idegenkedtek tőle, de érdemes kipróbálni, sokan használják.
A mélyhűtőbe csak cipőkanállal fért be ideiglenesen, muszáj volt befőzni. A dzsem 2 közepes cukkiniből (az egyik Black Beauty gyanús, hogy nem cukkini, hanem főzőtök, telt alakú és fehér), a képen látható termésből és málnából készül. Volt a mélyhűtőben tavalyról elég savanyú, szezonvégi málna, abból elhasználtam 4 jégrémes doboznyit és eltettem 3 idei szedést, ez szűk 3 doboz volt.
Az olvasott receptet némileg egyszerűsítettem, a cukkinit nem reszeltem, csak összevágtam - úgyis szétfő, mire kellően elfogy a leve, ezt először magában puhára pároltam, össze is esett. Utána adtam hozzá a gyümölcsöket. Forrástól egy órát főztem. 2,5 óráig kellett volna kisebb mennyiséget, de eddig tartott a türelmem. Holnap még főzöm egy kicsit, aztán belerakom a cukrot, valószínűleg 3 kilót, de kóstolni fogom. Felforralom, betöltöm, automatában kidunsztolom, ez a terv.
Ez két recept kombinációja, egy arónia-cukkini és egy málna-arónia a két eredeti. A receptek szerint rögtön cukorral kellene főzni, de szerintem úgy jobban pöfög és könnyebben odaég. Így is munkáskesztyűben főztem.
Ki kellene próbálni, egyszerűnek tűnik: Aszpikos-zselatinos paradicsomlével leönteni a rétegesen lerakott párolt zöldségeket.Pl: parilé + párolt cukkiniszeletek + lé + párolt zöldbabréteg + lé + párolt édeskömény + lé ...szb. A formát néhány órára hűtőbe tenni, formából kiborítva lehet szeletelni.
Használják sokan azt a megoldást, hogy üvegbe teszik a gyümölcsöt, víz nélkül,- ki, mit tesz hozzá- fűszer-édesítők - s ezt teszik be és dunsztolják. Valójában ez nem a keverem-kavarom féle módja a lekvárkészítésnek.
Befözö automatákat nézegetem, kérdésem, hogy lekvárfőzésre is alkalmasak, SENCOR 2100 típusút választanám, leírásában szerepel a lekvárfőzés is, mely a szükséges lekvárföző betét nélkül hogyan lehetséges. Várom tapasztalaitokat, melyeket előre is köszönüm.
Elhatároztam, nálam jövőre kolbászból lesz a kerítés, mindenhol....Van vagy 6-6 bokor tök, cukkini/ különböző fajták, eddig levettem 2 Alba tököt, 1 kerek cukkinit. 2-3 kicsibe megaszalódott. Rengeteg fiú virág, lányok sehol. Vetettem 6 különböző helyere kolbásztököt, szépen kikeltek, futnak mandulafára, kerítésre, oszlopra, szilvafára. S veszettül nőnek a hajtások is, és a termések is. 2-t már levettem, s van 5 db 1 1/2 - 2 m-es hosszú termés, s több kicsi. Nem termeltem, nem készítettem belőle eddig semmit sem. Most ismerkedtünk vele, kolbásszal, sajttal nagyon fínom volt. Lesz kovászolva, megy savanyúságba, s lesz a fagyasztóba is. Nekem jobban ízlett mint a tökféle. Azt hiszem, jövőre nem kínlódok a bokros megoldásokkal, rengeteg helyett elfoglalnak.
A gyorsan elkészíthető ételek kategória. Pl. makaróni, rá egy üveg sült paradicsom + sajt, de simán pirítósra is finom - minél többféle paradicsom van benne, annál bombasztikusabb az íze.
Az eddigi állapot szerint lesz paradicsom tartósításra. Van a kertben kecskeeméti jubileum, san marzano és ökörszív baradicsom kb. 30 tő. Mellette még 30 tő koktél (zucherinó és lucciola).
Tavaly paradicsomlé, lecsó, paradicsomszósz és aszalt paradocsom készült.
Azóta még annyit módosítottam, hogy a paradicsomokat lehámozás után pár órára szitára teszem, hogy a lédúsabbak leve kicsit kicsöpögjön - mert minél több féléből van, annál finomabb.
Távolról ismerem, de saját magam nem csináltam. Úgy tudom, hogy az összetevőket külön-külön főzik meg, majd összeállítják, összefőzik. Erdélyben közkedvelt, kalákás befőzési szertartás, összejövetel. Nagy mennyiségben érdemes dolgozni vele.
Az illető ragaszkodott az aprószemű,zsenge, igazi újkrumplihoz. Saját termését menekítette és volt bőven helye. /Apró újkrumplit nem lehet télire betárolni. Még ha összefonnyadva megmarad, akkor is elveszíti zsenge varázsát./. Én szeretném kipróbálni, akik csinálják, dicsérik.
A you-tube-n két éve találtam egy videót, ahol erdélyi zakuszkafőző verseny győztes háziasszonya mutatja be, hogy hogyan készít babos zakuszkát.
Én azt megcsináltam, gáztűzhelyen, nem bográcsban, ahogy az eredeti recept. Aztán az befőző automatában tartósíttottam. Úgy szoktam ajánlani a lányaimnak, hogy vegán kaja.
Azért 50 kg krumpli eltevéséhez sok befőttes üveg és hely kell. Azt megértem, hogy a karácsonyi menühöz tartalékolsz, de 50 kg.... krumpliból, ami amúgy szépen eláll a pincében...
Mondjuk ha nincs pince, és hatalmas a kamra, akkor hasznos.
Szerintem érdemes megpróbálni: Fb-on találtam, / "Violettaságok" / Újkrumpli eltevése télire, üvegbe......Nagyon egyszerű a recept: megtisztított újkrumpli rendezve- minél több férjen az üvegbe, sima vízzel feltölteni, üvegenként 1 tk. tengeri, tiszta só. /Jódozott nem jó/. Tetejét rácsavarni, dunsztolni. Automatadunszt 100/ 120 perc, van aki 100 / 90 perccel csinálja. Azonnal ki kell szedni, s mehet a kamrába. Télen, karácsonykor ünnepi, petrezselymes krumpliként mehet az asztalra. / Sokan csinálják, volt, aki 50 kg-t tett el télire. Tegnap hajnalban ültettem tarlókrumplinak, 38 csirázott szemem volt. Remélem, sikerül.
Idén sikerült időben leszednem a fekete ribizlit. Egy bokorkomplexumról (egy bokor + egy csomó lehajlott és legyökeresedett ág) sikerült leszednem 1,5 kilót, ebben ez a torta meg amit korábban megeszegettem, az nincs benne. Lett belőle 7 kis üveg dzsem. Passzírozni nem volt türelmem, úgyhogy maggal együtt. Ehhez hasonló tortákhoz jó lesz, ez is magos, és finom volt.