Keresés

Részletes keresés

Verakavics Creative Commons License 2021.09.01 0 0 5596

Télire "filteres gyümölcstea" helyett "sültea" gyümölcsökből. Receptjét tavaly találtam, kipróbáltam, maradt. Ennek háttere: a vásárolt filteres teák általában nem jöttek be. Felbontottam a kis zacskókat, mindben csipkebogyó magvak voltak + gondolom aromával ízesítve, ami semmit sem ér. Ezért kipróbáltam a mindenféle gyümölcsből összeállított keveréket, tetszés szerint fűszereztem, /ki mit szeret/ sütőbe tettem. Összesütöttem kb 170-180 f-on.Ezzel az eljárással akár vegyes gyümölcslekvárnak is lehet nevezni. Kisebb üvegekbe töltöm, s mehet a polcra. Teakészítés: a kívánt adagot forró vízzel felönteni, összekeverni, /leülepszik/  s finom zamatos ital lesz.Sokféle ízben készíthető, régebbi "öreg" lekvárok is felhasználhatók, összekeverve változatos lehet. Lehet, hogy először idegenkedtek tőle, de érdemes kipróbálni, sokan használják. 

CBNora Creative Commons License 2021.08.23 0 0 5595

Kísérleti dzsem készül.

Idén rengeteg arónia termett:

 

A mélyhűtőbe csak cipőkanállal fért be ideiglenesen, muszáj volt befőzni. A dzsem 2 közepes cukkiniből (az egyik Black Beauty gyanús, hogy nem cukkini, hanem főzőtök, telt alakú és fehér), a képen látható termésből és málnából készül. Volt a mélyhűtőben tavalyról elég savanyú, szezonvégi málna, abból elhasználtam 4 jégrémes doboznyit és eltettem 3 idei szedést, ez szűk 3 doboz volt.

Az olvasott receptet némileg egyszerűsítettem, a cukkinit nem reszeltem, csak összevágtam - úgyis szétfő, mire kellően elfogy a leve, ezt először magában puhára pároltam, össze is esett. Utána adtam hozzá a gyümölcsöket. Forrástól egy órát főztem. 2,5 óráig kellett volna kisebb mennyiséget, de eddig tartott a türelmem. Holnap még főzöm egy kicsit, aztán belerakom a cukrot, valószínűleg 3 kilót, de kóstolni fogom. Felforralom, betöltöm, automatában kidunsztolom, ez a terv.

Ez két recept kombinációja, egy arónia-cukkini és egy málna-arónia a két eredeti. A receptek szerint rögtön cukorral kellene főzni, de szerintem úgy jobban pöfög és könnyebben odaég. Így is munkáskesztyűben főztem.

Verakavics Creative Commons License 2021.08.14 0 0 5594

Ki kellene próbálni, egyszerűnek tűnik: Aszpikos-zselatinos paradicsomlével leönteni  a rétegesen lerakott párolt zöldségeket.Pl: parilé + párolt cukkiniszeletek + lé + párolt zöldbabréteg + lé + párolt édeskömény + lé ...szb. A formát néhány órára hűtőbe tenni, formából kiborítva lehet szeletelni.

Verakavics Creative Commons License 2021.08.11 0 0 5593

Használják sokan azt a megoldást, hogy üvegbe teszik a gyümölcsöt, víz nélkül,- ki, mit tesz hozzá- fűszer-édesítők -  s ezt teszik be és dunsztolják. Valójában ez nem a keverem-kavarom féle módja a lekvárkészítésnek.

Előzmény: mapalka (5592)
mapalka Creative Commons License 2021.08.10 0 0 5592

Sziasztok,

Befözö automatákat nézegetem, kérdésem, hogy lekvárfőzésre is alkalmasak, SENCOR 2100 típusút választanám, leírásában szerepel a lekvárfőzés is, mely a szükséges lekvárföző betét nélkül hogyan lehetséges. Várom tapasztalaitokat, melyeket előre is köszönüm.

 

Verakavics Creative Commons License 2021.08.05 0 0 5591

Elhatároztam, nálam jövőre kolbászból lesz a kerítés, mindenhol....Van vagy 6-6 bokor tök, cukkini/ különböző fajták, eddig levettem 2 Alba tököt, 1 kerek cukkinit. 2-3 kicsibe megaszalódott. Rengeteg fiú virág, lányok sehol.                                                                                                                       Vetettem  6 különböző helyere kolbásztököt, szépen kikeltek, futnak mandulafára, kerítésre, oszlopra, szilvafára. S veszettül nőnek a hajtások is, és a termések is. 2-t már levettem, s van 5  db 1 1/2 - 2 m-es hosszú termés, s több kicsi.                                                                                                       Nem termeltem, nem készítettem belőle eddig semmit sem. Most ismerkedtünk vele, kolbásszal, sajttal nagyon fínom volt. Lesz kovászolva, megy savanyúságba, s lesz a fagyasztóba is. Nekem jobban ízlett mint a tökféle. Azt hiszem, jövőre nem kínlódok a bokros megoldásokkal, rengeteg helyett elfoglalnak.

Mariska néni Creative Commons License 2021.08.01 -1 0 5590

A gyorsan elkészíthető ételek kategória. Pl. makaróni, rá egy üveg sült paradicsom + sajt, de simán pirítósra is finom - minél többféle paradicsom van benne, annál bombasztikusabb az íze.

Előzmény: k.ipse (5589)
k.ipse Creative Commons License 2021.08.01 0 0 5589

Köszönöm.

Az eddigi állapot szerint lesz paradicsom tartósításra. Van a kertben kecskeeméti jubileum, san marzano és ökörszív baradicsom kb. 30 tő. Mellette még 30 tő koktél (zucherinó és lucciola).

Tavaly paradicsomlé, lecsó, paradicsomszósz és aszalt paradocsom készült.

Sült paradicsomot még nem próbáltam.

Előzmény: Mariska néni (5588)
Mariska néni Creative Commons License 2021.08.01 0 0 5588

Azóta még annyit módosítottam, hogy a paradicsomokat lehámozás után pár órára szitára teszem, hogy a lédúsabbak leve kicsit kicsöpögjön - mert minél több féléből van, annál finomabb.

Előzmény: Mariska néni (5587)
Mariska néni Creative Commons License 2021.08.01 0 0 5587

Én ilyesformán (is) szoktam. https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144849856&t=9213025 De érdemes még visszaolvasgatnod, van itt sok minden:)

Előzmény: k.ipse (5586)
k.ipse Creative Commons License 2021.08.01 0 0 5586

Milyen tésztához való szószokat készítesz?

Mi sokat főzünk itthon (3 gyerek).

Munka mellett a gyorsan elkészíthető ételek érdekelnek. 

Errre nagyon alkalmas a tészta szószokkal.

köszi

 

Előzmény: krnemarika (5585)
krnemarika Creative Commons License 2021.07.31 0 0 5585

Azt hiszem, itt mindenki tegeződik, egyszerűbb a "beszélgetés".

Igen, szoktam paradicsomot is aszalni, de csak én szeretem. Aszalás után csak simán befőttes üvegben tárolom. Tésztához való szószt üvegbe teszek el.

Előzmény: k.ipse (5584)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5584

Aszalást alkalmaz(ol)? 

(Nem tudom, hogy illik-e tegeződnöm.)

A paradicsom aszalást és elrakást is próbálgattam, olasz oldalak google fordításával.

Találtam számomra érdekes technikákat. (aszalás majd ecetes felfőzés, és olivában elrakás).

Nem valami szapora, de finom lett.

Gyorsan lehet csinálni télen aszalt paradicsomos ragus tésztát vacsira.

Előzmény: krnemarika (5583)
krnemarika Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5583

Ezzel én is így vagyok. Ami megterem, igyekszem későbbre is eltenni valamilyen formában.

Előzmény: k.ipse (5579)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5582

üdv.

Én kb. 5-10 liter közötti mennyiséget csináltam gázon. A paradicsom levének elfőzésétől függően.

Ennyi még kivitelezhető.

0,2-0,3-0,5 literes üvegekben elrakva nekünk elég egy télre. Melegszendvicset csinálunk belőle.

Amellett, hogy szeretjük a húskészítményeket, nekem probléma, hogy a mindennapi húsfogyasztást valahogyan csökkentsük, pláne télen.

 

 

 

Előzmény: Verakavics (5581)
Verakavics Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5581

Távolról ismerem, de saját magam nem csináltam. Úgy tudom, hogy az összetevőket külön-külön főzik meg, majd összeállítják, összefőzik. Erdélyben közkedvelt, kalákás befőzési szertartás, összejövetel. Nagy mennyiségben érdemes dolgozni vele. 

Előzmény: k.ipse (5575)
Verakavics Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5580

Az illető ragaszkodott az aprószemű,zsenge, igazi újkrumplihoz. Saját termését menekítette és volt bőven helye. /Apró újkrumplit nem lehet télire betárolni. Még ha összefonnyadva megmarad, akkor is elveszíti zsenge varázsát./. Én szeretném kipróbálni, akik csinálják, dicsérik.

Előzmény: CBNora (5574)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5579

Szívesen.

Én a kerti termést próbálom minnél több formában felhasználni. Célom, hogy finomat, egészséget és ha lehet olcsót előállítani. 

Amatőrként a neten keresgetem a felhasználható ötletekeket. Ha van jó ötlet, azt szívesen meghallgatom.

Előzmény: krnemarika (5578)
krnemarika Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5578

Köszönöm.

Előzmény: k.ipse (5577)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5577

Babos zakuszka:

5.30-tól főzik, előtte a történet.

 

https://www.youtube.com/watch?v=E0gUuhx5I5I&t=1s

 

 

 

Ez meg a padlizsános verzió.

https://www.youtube.com/watch?v=WwlpKvMNAhY&t=2s

 

Nekünk a babos ízlett jobban. Talán egyszerűbb is. De ez csak saját élmény.

Előzmény: krnemarika (5576)
krnemarika Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5576

Várom(juk) a videót.

Előzmény: k.ipse (5575)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5575

üdv.

Ha lehet ötletelni, akkor én is írnék egyet. 

A you-tube-n két éve találtam egy videót, ahol erdélyi zakuszkafőző verseny győztes háziasszonya mutatja be, hogy hogyan készít babos zakuszkát.

Én azt megcsináltam, gáztűzhelyen, nem bográcsban, ahogy az eredeti recept. Aztán az befőző automatában tartósíttottam. Úgy szoktam ajánlani a lányaimnak, hogy vegán kaja. 

Egyébként nekem nagyon ízlik.

Ha érdekel valakit, akkor előkeresem a videót.

Előzmény: Verakavics (5573)
CBNora Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5574

Érdekes.

Azért 50 kg krumpli eltevéséhez sok befőttes üveg és hely kell. Azt megértem, hogy a karácsonyi menühöz tartalékolsz, de 50 kg.... krumpliból, ami amúgy szépen eláll a pincében...

Mondjuk ha nincs pince, és hatalmas a kamra, akkor hasznos.

Előzmény: Verakavics (5573)
Verakavics Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5573

Szerintem érdemes megpróbálni: Fb-on találtam, / "Violettaságok" /                                                  Újkrumpli eltevése télire, üvegbe......Nagyon egyszerű a recept: megtisztított újkrumpli rendezve- minél több férjen az üvegbe, sima vízzel feltölteni, üvegenként 1 tk. tengeri, tiszta só. /Jódozott nem jó/. Tetejét rácsavarni, dunsztolni. Automatadunszt 100/ 120 perc, van aki 100 / 90 perccel csinálja. Azonnal ki kell szedni, s mehet a kamrába. Télen, karácsonykor ünnepi, petrezselymes krumpliként mehet az asztalra. / Sokan csinálják, volt, aki 50 kg-t tett el télire.                                                     Tegnap hajnalban ültettem tarlókrumplinak, 38 csirázott szemem volt. Remélem, sikerül.

TINTUS Creative Commons License 2021.07.27 0 0 5572

Na biztos finom volt :))

 

Előzmény: CBNora (5571)
CBNora Creative Commons License 2021.07.24 0 2 5571

Túrótorta fekete ribizlivel.

 

Idén sikerült időben leszednem a fekete ribizlit. Egy bokorkomplexumról (egy bokor + egy csomó lehajlott és legyökeresedett ág) sikerült leszednem 1,5 kilót, ebben ez a torta meg amit korábban megeszegettem, az nincs benne. Lett belőle 7 kis üveg dzsem. Passzírozni nem volt türelmem, úgyhogy maggal együtt. Ehhez hasonló tortákhoz jó lesz, ez is magos, és finom volt.

k.ipse Creative Commons License 2021.07.17 0 0 5570

Nem hagyott nyugodni a téma.

Az utóérésű sárgabarackból ( kb. 1kg.) főztem sárgabarack szörpöt.

Vízzel higítva olyan mint a rostos lé, vagy egy nagyon híg lekvár. Nincs nagy frissítő élmény. 

Mentalevéllel, jégkockával viszont finom, sokat javít rajta. 

 

Előzmény: k.ipse (5569)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.13 0 0 5569

Én is fenntartással voltam, azért is érdeklődtem a tapasztalatok iránt.

Csinálni akartam háziszörpöt télire.

Sajnos az idén a bodzaszörpöt tönkre tettem. Leraktam a pincébe érni és elfeljettem két napig megkeverni.

Megpenészedett a teteje, így már nem akartam elrakni.

A meggy lett volna a következő, de minimum 30%-a kukacos lett, így kevés lett a mennyiség. Ami megmaradt, abból bontott meggy lett, meg leves.

Gyümölcs most már csak barack lesz a kertben nagyobb mennyiségben. 

 

 

 

Előzmény: CBNora (5568)
CBNora Creative Commons License 2021.07.13 0 0 5568

Az a lehető legjobb.

Előzmény: k.ipse (5567)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.13 0 0 5567

Köszönöm a válaszokat.

Nem kísérleteztem. Vasárnap lekvár lett a sárgabarackból.

 

 

 

 

Előzmény: kentaur01 (5566)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!