Megszakadt tárgyalások: Orbán fejét akarná az Európai Bizottság?Hárompontos ultimátumot kapott Orbán Viktor az Európai Bizottság Magyarországon tárgyaló delegációjától. A brüsszeli testület a jegybanktörvény-tervezet és az egykulcsos adót kétharmados törvénybe bebetonozó javaslat visszavonását kérte, továbbá kikötötte, hogy csak a szigorú ellenőrzéssel járó IMF-hiteltípushoz járul hozzá. A kormányban és a Fideszben úgy vélik, az EB szándékosan kért „lehetetlent” a kormányfőtől, mert az egyes nemzetközi szervezetek így akarják kierőszakolni Orbán távozását.
És utána mi lesz?Szakértői" kormány,ugyanebből a garnitúrából?Nagykoalició?Előrehozott választás?És ha előrehozott választás:Fidesz-bukta,szoci előretörés?És ha a Jobbik tör előre?Visszajön a "független" Bajnai?
http://hvg.hu/itthon/20111219_Orban_IMF_harom_pontos_ultimatum
Szerintem egyedi elbírálás alapján megy, gondolom ezért is kell tárgyalni róla. Hasraütésre azt mondanám, hogy 10% és 35% között van valahol, hiszen maga az IMF ennyi kamattal kap a saját tagjaitól pénzt, amit aztán továbbad.
De mint minden minisztériumnál, szerintem most is van több irányzat képviselve osztályok formályában. Nem hiszem, hogy korábban más miniszterek személyesen döntöttek volna egyes ügyekben - mint ahogy ez egyes kirívó, erősen gyanús ügyekben megtörtént egyébként .
Abban viszont igazad van, hogyha az országban van több jó szakember is, akkor miért nem a legjobb ül ott, aki a Fidesz számára hozzáférhető.
Szerintem az EU-s pénzek kérdése a szokásos bürökratikus rendszer miatt eddig sem a szakértelemre volt alapozva, sőt kifejezetten tilos egyik vagy másik dolgot favorizálni személyes okok - érdeklődés,szakmai múlt stb - miatt elkerülendő a befolyásolás látszatát. Mindenki szépen beküldi a pályázatát, azt vagy elfogadják vagy nem, ehhez nem kell magának a miniszternek érteni hozzá, a tartalmát ellenőrzik a munkatársak és javaslatot tesznek. Az előrelátás akkor kellene, ha lehetne olyan helyekre is adni EU-s pénzeket, ahova a miniszter jónak látja, de tudtommal ez a lehetőség szándékosan ki van hagyva az elbírálási rendszerből. Ezt korábban és talán most is csak úgy lehetett megtenni, ha külső független szakértői vizsgálat támasztja alá és akkor felkérnek valakit a pályázat benyújtására előzetes egyeztetés alapján, aki azon a területen illetékes és szeretne részt is venni egy ilyen programban.
A szomorú ebben a rendszerben az, hogy egyszer sem hallottam, hogy egy támogatást megvontak volna, pedig például a közelmúltban történt valamely patakpart vagy csatorna befóliázását X százmillióért én biztos visszavontam volna. Több kárt csinált mint hasznot, a környék összes állata beledöglik, mert azok a szerencsétlenek szomjasak és bele tudnak ugyan menni a patakba,öntözőcsatornába de már kijönni nem tudnak ígyhát kimerülnek és belefulladnak. Nem hinném hogy az EU ilyen projectet - vagy bárki, felelős gondolkodású ember - pénzt adna a jelenlegi formában.Ráadásul a fólia, ha környezetbarát, akkor lebomlik 10 év alatt - igaz addigra kinő a parton a növényzet - , ha nem az, akkor meg szennyez.Nagyon kiváncsi lennék, vajon miért nem az autópályák mellett használt gyors fűvesítési eljárást, vagy valamilyen lebomló vagy uram bocsá ottmaradó rácsot használtak a part megfogására.....ja hogy akkor kevesebb marad.
Nemcsak a hölgyről van szó, ez csak a jéghegy csúcsa. A rendszerváltás után nem tartotta szükségesnek egyik kormány sem feltölteni a gazdasági minisztériumokat műszakiakkal, inkább megszabadultak tőlük. Ez jelzi a silány szemléletet. Minden kormányunkra jellemző volt ez, de a mai jogászkormányunknál kulminál a természettudományos dilettantizmus.
A fejlesztési minisztérium kezeli az EU-s pályázati pénzeket. Ide műszaki, agrár tájékozottságú emberek kellenek, akik messzire látnak. Ezért fájlalom, hogy érettségizett, pénzügyekben jártas lesz a döntnökük. Kilóg a lóláb, mások döntenek majd a hölgy helyett.
Mivel érek sokat? - A Klubrádió hallgatásával? Hát nem! Nemrég még mosolyogni lehetett az átlátszó igyekezetükön, de a mostani leplezetlen, nyílt gyűlülethullámuk már elálmosít. - Azzal, hogy O.V. valamit nagyon jól csinál? Ki tudja?! Az biztos, hogy Antallék és Horn 4, Gyurcsányék 8 évével az ország nem ért sokat. Egyesek lehet. Te is köztük vagy?
Megnéztem a betegtájékoztatót, semmi durva szer nincs benne, viszont végre sikerült megnéznem a Le Monde karikatúrát és az egyértelműen a "francia viszály" teoriámat támassza alá a strucc és madárka beszélgetése alapján.Most ennek nem tudom, hogy örüljek-e...
A fejlesztési minisztérium szerintem olyan mint egy futószalag. Megvan, hogy milyen EU-s jogharmonizációt kell véghezvinni, a többire pedig nincs pénz. 8 évig csak a tömény mutyi ment, érdemi munka talán kevésbé - ez csak a tapasztalt változásokból és a csinálunk egy törvényt, majd visszavonjuk, majd módosítunk bele egy kiskaput miatt mondom.Szerintem mint főnök oda a hölgy teljesen jó, tudja hogyan lehet a lehető leghatékonyabban az adminisztrativ részt csinálni.Igazából szerintem közvetlen fejlesztések nem várhatóak, csak jogszabálytermelés van/lesz - mint például a lakosság nagy részét érintő, közelmúltban lezajlott vezetékjog bejegyzés, ami szintén EU-s megfelelési kényszer, és amit egyébként már 30 éve nem csinált meg senki.Szerintem még lesz egy pár ilyen, hiszen nagyon sok szabály van, ami a gyakorlatban nem lett kivitelezve és az EU már lassan 10 éve ezeket hiányolja. És persze ez is azért megy, hogy az EU-s eljárás alól hamarosan mentesüljünk egy kis lóvét megtakarítva ezzel. A vicc az, hogy most ezt úgy látom, hogy valami nagy extra, de ez az apparátus dolga és ezért nagyon jó is kommunikációs szempontból, hogy ezt nem verik nagydobra.Jobban örülök annak, hogy megdolgoztatják a közigazgatást, sokkal jobban, minthogy nem csinálnának semmit, vagy elbocsájtottak volna 10-20 ezer embert, akikkel a gazdasági szektor nem tudott volna mit kezdeni. A nagy baj, hogy ez még mindig a mókuskerékben való gyorsabb tekerés, a mókuskeréken kívülre kerüléshez kéne még 1-2 ciklus, de nem biztos, hogy meglesz nekik. Sőt, ha Lázár száját be tudják fogni, akkor talán meglesz, de ha nem akkor biztosan úszott az eész....hajmeresztőeket tud kommentálni (ez már megint OFF, bocs)
Akkor nincs konkrét kobboldali miniszterelnök jelölt tipped ?
Hogy ne csak OFF-oljak mindig....Szerintem a kialakult helyzet sokaknak az előnyére vállhat nemzetközi szinten. Itt vannak például a franciák és az IMF.Feltehetőleg francia belpolitikai harcok miatt kicsinálták DSK-t. Mivel valamiért nagyon útban volt, gyorsan eltávolították és gyorsan kinevezték Lagarde-ot, aki inkább a mezőgazdasági-ipari vonalról került a francia gazdasági/pénzügyi miniszteri székbe és innen rakták az IMF élére, talán azért, mert tavaly egy 250 milliós ügyben a francia bíróság nyomozást rendelt el ellene, ami azóta is tart és ha nem a francia belpolitikában ténykedik, akkor nem tud bezavarni a közelgő választásokba, ha találnak valamit.Mivel az IMF-et most a franciák elnöklik, de az USA-ban van a székhelye én nem tartom kizártnak, hogy DSK bukásában a US is kivette a részét, hogy még egy kis sarat tudjon dobni az épp lemaradásban lévő EU szemébe, javítva ezzel saját gazdasági és világuralmi relatív kilátásait, mivel abszolút értelemben már nem az USA a legnagyobb súlyú ország, ezért mindent megtesznek, hogy a látszat fennmaradjon.Eközben megy a munkálkodás a háttérben, hogy Lagarde elé jó sok problémát gördítsenek, ezzel is sarokba szorítva őt a hátralévő időben. Ezt a CNN interjú alatt tanusított viselkedésére alapozom, nagyon megszeppent volt, pedig csak egy riporter kérddezett tőle teljesen érthető kérdéseket indulat nélkül.Az arcmimikája alapján nagy elvásrásoknak kell megfelelnie és kicsit kevésnek érzi magát hozzá, gyakorlatilag még meg sem melegítette a székét és máris ki akarják csinálni - én ezt látom rajta.
Hogy jön ez ide ?
Az EU parlamentben jól megfigyelhető, hogy a számonkérő felszólalások, amik Magyarország ellen irányulnak francia vagy francia közeli nyelvterületekről érkeztek elsőnek és csak jóal később csatlakoztak a németek ehhez. Ebből én azt látom, hogy a "francia viszály" áldozatai vagyunk. Vagy mi vagyunk a csali Lagarde-nak, vagy mi vagyunk az elterelés Lagarde-ról ezt még nem tudom eldönteni, de bármelyik is van Lagarde jó csapatjátékos, és szerintem azt csinálja, amit mondanak neki.
Hasonló okból csatlakozhattak a németek:részben elterelendő a belpolitikai viharokról a figyelmet, részben pedig előnyösebb színben feltünni, mert harcolnak a diktatúra ellen - gondolom ez odakint népszerű lehet - és imádják a franciák orra alá törni a borsot minden eszközzel.
Elvileg 5 évre választják az IMF elnököt, nem tudom, hogy DSK 2007-es kinevezése miatt Lagarde csak 2012-ig lesz-e (ennyi lett volna hátra DSK-nak), vagy automatikusan újra indul az 5 év. Ha nem akkor 100%, hogy a következő IMF elnök amerikai lesz, mert Kína súlya az IMF-ben a valósághoz mérten igen csekély és ezt ellensúlyozandó megint az amerikaiak fogják irányítani az IMF-et és addig is sarokba szorítják az EU-t amíg lehet, ennek pedig az egyik legjobb eszköze, ha egy EU-s ország válságmegoldásával és nyilatkozatháborújával meg van terhelve, az EU és USA közé szorítva.Mivel a franciák saját magukat és a németeket nem akarják kicsinálni, Svájchoz nem tudnak nyúlni, a többi nyugati államon pedig, amelyiken tudtak már találtak fogást, de túl korán és ott kevés az érdekeltség,ezért mi lettünk a friss hús és ez nem is volt nehéz az erős pénzügyi befolyásolhatóságunk miatt. A jelenlegi ellenzék még a választások után elkezdte szapulni a Fideszt nyugaton - főleg az MSZP - , sőt inkább az országot, aztán ez kicsit alábbhagyott, majd a DSK botrány idején ez ismét fellángolt - az LMP is belekezdett - és azóta is tart. A franciákkal - akik egyébként sosem látott mértékben akadálytalanul növelték érdekeltségüket a térségben az elmúlt 5 évben - való egy húron pendülés több szempontból is jó az MSZP-nek.Nem is értem mi a biznisz egy magyar embernek a bankbetétekkel, meg egyébb dolgokkal riogatni mindenkit.A legcsórobbaknak nincs is megtakarításuk....és az ország nagy része ide tartozik, de ez eddig nem jutott eszükbe, pedig a jegybanktörvény tervezete már lógott a levegőben egy ideje, gyakorlatilag 3 hónapja a gazdaságpolitika ugyan ott tart. Ebből gondolom, hogy ezt azért dobták be, hogy még tartson egy kicsit a tűz, mert nem aludhat ki úgy kb.áprilisig, a francia választásokig.Szerencsére már nem sok kártya maradt, ezért január végéig igen unalmasak lesznek a hírek szerintem - legalábbis nagyon remélem - és kevés lesz a pánik.
És itt kerül képbe a Fidesz kommunikáció: vajon még hányszor adnak ötletet az ellenzéki konspirációknak ? Remélem ők is letesznek erről a világmegváltó, akkor is megcsináljuk, mert mi tudjuk a frankót irányról. Talán elegendő lenne "a csináljuk, amit épp kell" irányra átállni, ez nagyjából el is kezdődött. Nagyon fontos még, hogy Lagarde-dal nem szabad keménykedni, mert ő ebben ne kíván részt venni- mármint a viszályban, igaz azért rakták oda, hogy kihúzza a végéig, tehát benne van - , inkább elhúzza, amíg lehet, csak ne kelljen élesen jó vagy rossz álláspontot közölnie, mert akkor abba belekapaszkodnak megint és csak nagyobb lesz a feszültség.Ő szerintem személy szerint Magyarország dolgaiban nem érdekelt, leül , tárgyal - és ahogy a CNN interjúban kihangsúlyozta - bármi is lesz de nem áll fel az asztaltól....tehát húzza, amíg tudja.
Ezt rövödítené le, ha Fellegi olyat ajánlana, ami megkönyíti mindkét fél dolgát.Mivel Fellegi jó szakembernek tűnik, és már korábban lemondott más tennivalóiról - ideőre volt szüksége és a pár hét alatt ki is fundált valamit - szerintem neki már meg is van a megoldás, amit talán múlt héten meg is osztott a kormánnyal - talán ezért változott a kormányzati kommunikáció is.
Ha az első tárgyaláson látványos előrelépés lesz, akkor nem lesz már több probléma és minden visszarendeződik az ország szempontjából a 4 hónappal ezelőtti szintre. Ha ez elmarad, akkor viszont áprilisig szar évünk lesz, utána meg ki tudja.....és ebben az esetben akár a mostani ellenzék lépni is fog, egy keményet, amiért utólag kevesen leszünk hálásak, mind kormánypárti mind ellenzéki, mind pedig semleges oldalon.
Szerintem a fentiekkel tisztában van a Jobbik is, ezért tompultak egy kicsit el manapság......talán nem is baj.
Most pedig megnézem, hogy az influenzára kapott gyógyszeremnek milyen összetevői is vannak, mert csodálkoznék ennyi hülyeség után, ha nincs benne semmi tudatbefolyásoló szer...
Ha műszaki végzettségű vagy, akkor látnod kell, hogy a rendszerváltás utáni 21 évben lesilányult a műszaki értelem az összes kormányainkban. Volt idő, amikor a gazdasági minisztériumban nem tudták megkülönbeztetni a kilowattot a kilowattórától. Ezt egy akadémikus mondta dühében még Koka minisztersége idején, amikor senkit nem talált partnernek a gazdasági minisztériumban az energiapolitika jövőjének megtárgyalására. Azóta sem sokat javult a helyzet, kérdezd meg pl. Bencsik Jánost, nem hiszem, hogy más lenne a véleménye.
Az még hagyján, hogy közgazdászok irányítanak ott ahol műszaki szakértelemre van szükség, de az már sok, hogy a mai kormány lényegében jogászoké és politológusoké. Végleg kiverte nálam a biztosítékot az érettségizett hölgy a fejlesztési minisztérium élén.
Orbán személy szerinti kommunikációjával szerintem az a baj, hogy a fontos szavaknál rossz szavakat használ, mert a fordításnál könnyen ferdíthetőek.
Abban valamelyest egyetétrtek, hogy nem kapott diplomata képzést és ez hátrány is lehet, de sajnos ma az egész politikai elitről elmondható, hogy épp ebben a pillanatban olyan feladatot lát el, amire nincs végzettsége, papírja - a nagyon kevés kivételtől elnézést.Szerintem 20 év alatt a politika nem juttott el odáig, hogy szakmailag is maximálisan legitim legyen.Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen dilletánsok kezében vagyunk, inkább csak azt, hogy az előretolt arcok mögött ott áll egy csapat.
Ha végzettség alapon néznénk a dolgot, akkor nekem igen furcsa rémlépeim vannak:
Mesterházy Attila (Wikipédia):
"1980-1988 között a Hriszto Botev Általános Iskolába, 1988-1992 között a Lovassy László Gimnáziumba járt, mindkettőt Veszprémben végezte el. 1992-től a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre járt, ahol 1995-ben ahol Általános közgazdasági szakon kiváló Közgazdasági záróvizsgát tett, 1997-ben kitüntetéses közgazdasági oklevelet szerzett Nemzetközi kapcsolatok főszakirányon, Európa, illetve Európa tanulmányok II. mellékszakirányon. 1997 szeptemberétől a BKE Nemzetközi Kapcsolatok PhD-programjának ösztöndíjasa Európai Unió szakosodással, ahol a kutatási területe Az EU regionális és támogatási politikája volt. 1999. január 12-én summa cum laude minősítéssel tette le a doktori szigorlatot a Budapesti Közgazdasági és Államigazgatási Egyetemen. 2004-től doktorandusz hallgató a Testnevelési Egyetem doktori képzésén. Felsőfokú angol és spanyol nyelvtudással rendelkezik."
Ezek szerint van papírja is arról, hogyan lehet lenyúlni az EU-s pénzeket, továbbá el tud adni minket a spanyoloknak felsőfokú szinten és aki ellenszegül, annak bever egyet - gondolom boxolt vagy kickboxolt korábban az arcvonásai alapján.
A humánökológia végzettsége alapján kiézem belöle, hogy mint képzett szakember ért a nagy rendszer manipulálásához, és mivel jogi végzettsége is van, ezért mindezt úgy tudja csinálni, hogy nem tudják érte megbüntetni.
Vona Gábor(Wikipédia):
"Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, történelem szakon végzett, három évig pszichológiát is hallgatott, de csak nagyon rövid ideig dolgozott a tanári pályán. Feleségével Óbudán élnek és nevelik első gyermeküket, Benedeket.
Az egyetem elvégzése után a Piarista Gimnázium alkalmazottja volt, majd 2004-ben elkezdett dolgozni egy nemzetközi nyelviskolánál mint oktatásszervező. 2006-ban egy biztonságtechnikai, majd 2008-tól egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozott értékesítői feladatkörben.
Személy szerint én tőle tartok a legjobban.Tanár is, pszihológiát is tanult, értékesítő is volt. Mint műszaki beállítottságú, én azt mondanám rá, hogy ahhoz ért, hogy megvezessen, rábeszéljen, kikényszerítsen, követeljen, természetesen a leadott tananyagot, amit nem ő talált ki, vagy eladjon valamit nekem, de nem ő hozta létre.
Az ő esetében azt látom, hogy a politikában szakemberszerűen ténykedett és nem restelt az akkori kor társadalomtudományi aktuális kérdéseit is tanulmányozni.Nagyformátumú politikából szerintem ő a legtöbbet látott, tapasztalt.
Szintén műszaki beállítottságomból adóan, illetve az alapján a világszemléletem alapján, hogy a pénz nem valami, hanem csak egy eszköz, a következő sorrendet állítanám fel:
Orbán, Schiffer, Mesterházy, Vona.
Ki az a jobboldali miniszterelnök-jelölted, aki diplomata képzést is kapott ? Csak kíváncsi vagyok milyen alternatíva létezik.
Egyébként a diplomatáktól is óvakodok személy szerint. Ahhoz értenek ugyan, mások érdekeit képviseljék és hogy elsimítsák a dolgokat a jó és a rossz, az egyik és a másik között, de az innováció képességét hiányolom egy vezető szerephez.Szerintem egy miniszterelnöknek három fő képessége kell, hogy legyen: empátia, határozottság és következetesség.Ha ezek közül valamelyik hiányzik, akkor az a személy nekem nem oké.A három közül Orbán 3/4-ig oké, mert a következetesség - főleg a kommunikáció terén - nem tökéletes.Mesterházy empátiából és következetességből gyenge, eddig csak remek számonkérő beszédeket hallottam tőle és egy hónap múlva képes az ellenkezőjét mondani.Vona következetességből kiváló, határozottsága mostanában egyre gyengül, empátiából pedig szerintem nulla, mások nézőpontját képtelen belátni, vagy belátja, de nyíltan tesz rá,legalábbis így kommunikál.
Elkövette azt a politikailag súlyos hibát, hogy legalább egy külföldi előadásában/nyilatkozatában gyakorlatilag töketlennek titulálta az európai politikai elitet - ha jól emlékszem a londoni gazdasági iskolában tartott előadásán még múlt évben.
Ez csak az egyik hiba. Orbán tahó, nem való diplomatának. De nem a kommunikációval vannak a fő bajok, hanem a balfácán gazdaságpolitikával. Még azt sem mondom, hogy rossz a Fidesz irányvonala, de a kivitelezés nagyon pancser módon történik.
Elnéztem a Péntek 8-at. A rossz kommunikációval próbálták megmagyarázni, a tényt, hogy szinte minden nyugati ország ellenünk fordult. Varga Mihály görcsölt, izzadt, igyekezett a nagyköveteket megvédeni, közben persze nem szólt arról, hogy Orbán paraszt modorának következményeit lehetetlen elsímitania egy nagykövetnek vagy a külügyminisztériumnak. Martonyi is tehetetlen. Senki nem mondja a miniszterelnöknek, hogy ideje lenne egy gyorstalpalón elsajáttítania, hogyan kell beszélni, reagálni egy diplomatának.
De fő baj nem az, hogy a kommunikáció nem tudja eladni a kormány politikáját. Ami eladhatatlan, azt nem lehet eladni. Ugyanis Orbán csak gyatrán csinálja, amit egyébként az EU csinál. Gyatrán? Pancser módon. Pl. az EU is célul tűzte ki a bankok megfékezését, de az EU figyelembe veszi a realitásokat. Orbán nem realista politikus, fejjel megy a falnak. Ha koppan egyet, akkor azt mondja, na mégegyszer, és újra koppan, mint egy buta kos. Ebben nem követi az EU Orbánt.
Ha Orbánt lecserélnék egy jobboldali miniszterelnökkel, aki egyébként ugyanazt az irányvonalat vinné, de kapott diplomata képzést is, már jobban állnának a nemzetközi kapcsolataink.
Na ja. Mindig van valaki, akinél a hatalom van. Ma Orbán, holnap valaki más. A baj az, hogy azok a befektetőknek kell mindenkinek a kedvébe járni - legalább, hogy adjanak egy kis pénzt - akik így is azt csinálnak, amit akarnak, annyi pénzük van, vagy annyi pénz felett döntenek.Lehet, ebbe a levesbe ez az ember most egy kicsit beleköpött, csak ne szívjuk meg nagyon
Hallgatom a Klubrádiót. Azért O.V. valamit nagyon jól csinálhat, hogy ekkora hörgést vált ki a liberálbolsikból! Forradalomról, O.V. külföldről történő leváltatásáról, az alaptörvények alaptörvény ellenesen történő (értsd: törvénytelen, antidemokratikus) megváltoztatásáról vizionálnak. Miért nem arra törekednek, hogy nekik legyen kétharmaduk? Ja, hogy hiteltelenek még legalább két nemzedékig? ...
Mivel az ellenzék - akár külföldi, akár belföldi - most akarja megerősíteni a pizícióit a következő választáshoz és ezért véleményem szerint akár túl nagy árat is fizetettne.Mindenki gondolja át még azt is amit gondol kétszer, háromszor pedig azt amit hall akárhonnan.
Egyértelműen le akarják mondatni, vagy legalábbis jól megizzasztani. Elkövette azt a politikailag súlyos hibát, hogy legalább egy külföldi előadásában/nyilatkozatában gyakorlatilag töketlennek titulálta az európai politikai elitet - ha jól emlékszem a londoni gazdasági iskolában tartott előadásán még múlt évben. Ez azért is nagy hiba, mert ha nem is politikusról nyilatkozik valaki, akkor is boritékolható, hogy az illető megsértődik: ha ő is töketlennek érzi magát, akkor az még jobban fáj, ha pedig nem, akkor is rossz néven veszi az illető és természetesen nem marad el a "hálája" ezért.Természetesen ez az irány passzol az ellenzék érdekeivel, akiknek jó kapcsolataik vannak külföldön.
Az előző Fidesz ciklusban is csodálkoztam a béna kommunikáción, de kezd nagyon gyanussá válni, hogy ez tudatos bénázás és valamit leplez, akár azt, hogy nehéz helyzetben nem nagyon lehet mit csinálni és a magyarázkodás egy bizonyos pontig csak ront a helyzeten.Persze én személy szerint nem látom reális veszélynek azt, hogy ma-holnap koronázási ceremónia lesz és mindenki rabszolga sorba lesz taszítva, de valami "üzlet" csak van a háttérben, ha felvállalják ezt a nagy konfrontálódást. Az sem kizárható, hogy tényleg azt és azért csinálja, amit mond, ezt is el tudom hinni, mert én is olyan vagyok, hogy inkább konfrontálódok, mint lenyelném a békát akár életre-halálra.Ezt a "forgatókönyvet" támasztja alá az is, hogy az első ciklusban ahol abbahagyták ott folytatják kicsit upgradelt módszerekkel.
Személy szerint azért közügyek esetén én jobban örülök, ha a csúnya ügyek napvilágot látnak, igaz ez nem használ soha a kormánynak és a baloldal ezt mindig is jobban csinálta, mármint a szőnyegalá söprést, ferdítést ami az eredményeket tekinti.
Azt látom nagy gáznak, hogy egyre népszerűbb lesz a jelenlegi kormány elleni hangulat, ez pedig sem egy baloldali sem egy jobboldali kormány esetén nem segít az állam és a politika igazi feladatával való foglalkozás tekintetében. E tekintetben az LMP-t én le is írtam, mert az embereket azzal és akkor utcára hívni, amikor baj van, hogy vesszen a kormány mert nem jól csinálja az nem igazán az a más politika, amit eddig ígértek, sokkal inkább a szélsőségesebbnek titulálható csoport eszköze, ami egyátalán nem az a politika, amihez én egy centit is közelednék.Egyébként azok, akik most élesen bírálják a kormányt ugyan azt a hibát követik el, mint Orbán az európai politikai elit kritikájával. Nem tüntetni kell, hanem jól szavazni, mert a tüntetés mindig rossz irányba viszi a gazdaságot, a választás pedig egy olyan fordulatra ad lehetőséget, ami az üzleti dolgokat nem befolyásolja, ezért aki elégedtlen az most írja fel egy papírra, hogy elégedetlen és egy kis idő múltán erre a papírra írja oda azt is akire legközelebb szavazni fog, akár ugyanarra, akire utoljára szavazott. Ne legyen az, ami az elmúlt 20 év gyakorlata volt, hogy mindenki felül a kampánynak, aztán megy az X-elgetés van, tessék követni a dolgokat.
Az most a lehető legrosszabb, ha a Fidesz bukik: 3 hónap armageddon és ki tudja ki lesz a következő és akkor mi lesz, ez további egy év, ezt talán a tüntetők sem akarhatják.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én nem járok szavazni. Nem tudnám elviselni, ha becsapottnak érezném magam egy jó kampány és egy utána következő rosszabb helyzet miatt. Igaz ez így gyakorlatilag nem létezik, mert ha esetleg elfogadható is a kormány - akár bal akár jobb - az ellenzék - ha jól csinálja a dolgát - tesz róla, hogy ne tünjön annak.Ebből a szempontból az MSZP is mebukott....
Nem vagyok bértollnok - ami kár mert könnyű lehetne a megélhetés - csak nem szeretnék egy lenullázott országba kerülni úgy, hogy egy métert sem mozdulok arrébb.
Ezzel nem vitatkozom, de ettől még a németeknek ott van a saját jóval súlyosabb keresztjük, ami nem történt eléggé régen ahhoz, hogy ők maguk akár ilyenkor is megfeledkezzenek róla.
A diktátorok a húsosfazék reményével tudnak tömegeket szerezni. Ha kiürül a húsosfazék, megcsappannak a hívei. Márpedig egészen biztos, hogy 2012 végére kiürül a húsosfazék.