http://www.origo.hu/sport/jegkorong/20111218-magyarroman-himnuszbotrany-egy-csikszeredai-hokimeccsen.html Romániában alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy az Euro Ice-hockey Challenge elnevezésű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar mérkőzése előtt a román válogatott - többségükben magyar nemzetiségű - tagjai némán hallgatták végig a román himnuszt, viszont a magyar csapattal együtt énekelték a magyar himnuszt, és a mérkőzés végén elénekelték a székely himnuszt is, amely spontán módon tört fel a lelátókon. - Én azt mondom, jól tették a fiúk, büszke vagyok rájuk!
"Aztán csodálkoznak, ha elnyomásról hadoválnak egyesek. Azért ez már nem Chau Romániája, ahol szinte már bűn volt magyarnak lenni."
Nem hinném, hogy te még a legelemibb fokon is tisztában vagy a román valósággal. Mert ha felszinesen szemlélődik az ember Romániában, akkor úgy néz ki a helyzet, hogy minden rendben van. De ha egy picit mélyebbre kaparsz, akkor már egyből szembeötlik a román állam elnyomó gépezete.
A Székelyföldön szinte minden hivatalban románok ülnek, akik nem tudnak magyarul (nekem volt szerncsém ilyen helyzeteket látni, mivel egy székely ismerősömet többször elkísértem hivatalos ügyei intézésekor), Erdély szerte nyomul a román ortodox egyház, minden székely településen templomot akar építeni ( meg lehetne kérdezni,honnan a pénze rá?), miközben nagyon akadozik a magyar egyházi javak visszaszolgáltatása és egyáltalán, az egykori elkobzott magyar vagyon visszaszolgáltatása. Magyar oktatás akadályozása, pl. Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen kialakult áldatlan állapot, államilag támogatott román neofasiszta szervezet pl. aNoua Dreapta, szélsőségesen sovén és magyargyűlölő párt vonulásának rendőri biztosítása, miközben ordítozva gyalázzák a magyarságot, stb., stb., se szeri, se száma a kisebb, nagyobb román keresztbetevéseknek, megalázásoknak, amelyek naponta érik az erdélyi magyarságot…
ha egy nyuggerdomináns, ős-emeszpés kerületben épül egy rakás új lakópark, beköltözik egy csomó fiatal, fideszes család, és megforítják a szavazati arányokat, akkor az MSZP arra fog hivatkozni, hogy ők húsz éve ott voltak, nehogy már leszaporodják őket a betolakodók? :D
hát mert az jobban korrelál a demokráciával. tudod: a többség akarata. ha az a két választás van, hogy vagy 3 millió ember él idegen országban, vagy 5, akkor melyik az igazságosabb?
Muszáj mindenből zsidókérdést csinálni. Ennek a témának sincs semmi köze a zsidókhoz.
Ma már a híradóban képpel, videóval is bizonyítva bemutatták, hogy nem mondott igazat a provokátor zugfirkász és az egész csak arra volt jó, hogy már megint rughassanak egyet a Magyarokon, a Székelyeken ezek a ...hogy mást ne írjak románok.
Nem unod még ezt a magad égetését itt? Tényleg ez az a téma szerinted, ahol kiélhetet olthatatlan kötözködni, vitatkozni vágyásodat?
Szerintem annyira méltatlan ez az egész. És egyáltalán nem vicces!!!
"a Trianonban Romániához csatolt területek lakosságában akkor 54 százalék volt román, 32 százalék magyar, 11 százalék szász
így - demográfiai szempontból - igazságosabb állapot állt be…"
Pillanatnyilag nem tudok utána nézni az adataidnak (de ez nem is fontos), de mégis, miből gondolod, hogy csak azért, mert egy állam területén egy idegen etnikum elszaporodik, az az "igazságosabb" állapot, ha a többieket is magával rántja csak azért, mert ő úgy gondolja, hogy az anyaországához akar csatlakozni?...
"tehát a MO-i németek ugyanúgy önként kerültek ide, mint a székely hokisok a román válogatottba"
Tehát nem.
A magyarországi németek ugyanis, valamikor a 18.szd.-ban önként hagyták el a hazájukat különböző kedvezmények ígéretében (meg is kapták), a székelyeket meg akaratuk ellenére csatolták el az anyaországuktól...
Nem tudom, titeket magyar hibbantakat, milyen fából faragtak, de hogy nagyon félresikerültetek, az biztos!
Számomra teljesen érthetetlen, hogy egy magát magyarnak valló ember, hogyan lehet ennyire közömbös nemzettársai sorsa iránt? Te úgy beszélsz a székelységről (és ezek után joggal feltételezhetem, hogy az egész ht. magyarságról), mintha mondjuk Burundi, vagy Uganda valamelyik törzsének sorsáról lenne szó. Persze lehet, hogy tévedek, mert az is elképzelhető, hogy ezeknek az embereknek a sorsa mélyebben megérintene...
Ez a fajta közömbösség már szinte a perverzitás határait súrolja, ha összehasonlítjuk a többi európai nép nemzeti öntudatával és összetartozási érzésével (és tekintsünk most el a szintén beteges szintű szomszédaink sovinizmusától, mert akkor még rosszabb a helyzet).
Mindenesetre tény, hogy az angoloknál, franciáknál vagy spanyoloknál, de lehetne még sorolni, egy ilyen beállítottság nehezen képzelhető el, leszámítva az ezeknél a nemzeteknél is meglévő anarchista csoportokat…
de nem lehet négyzetkilométerenként külön országot kijelölni. a trianoni román területek román többségűek voltak 1920-ban. ahogy mi is azért lettünk Magyarország, mert többségbe kerültünk az előttünk itt lévőkkel szemben
eleinte nem értettem mi az izrael párhuzam, de most leesett!:-DD
bár érdekes, kösz, hogy említetted, de akkor sincs köze ahhoz, hogy a székelyek ma is székelyek, és bizony akár tetszik, akár nem: otthon vannak, voltak és lesznek! Nem ők mentek más néphez, nem ők kértek befogadást.
Mi köze, hogy melyik területen kik milyen számban laktak, hisz ahol letelepedtek az akárhogyanis, de Magyarország része volt!
Még mindig nem érted, hogy nem mindegy, hogy magadtól elhagyod a szülőfölded és letelepedsz más országban vagy a szülőfölded veled együtt lesz hirtelen kisebbség más országban, ahova Te nem szándékoztál volna magadtól menni?