Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Szeretnék egy kis segítséget kérni az én kis fámhoz. Kisvárosi lakótelepen lakunk itt ültettem 2015-ben egy fát, eléggé csenevész szegényke, szerintem ebben nem csak az én hozzá nem értésem van benne hanem az is, hogy a lakótelep sittdombra épült, amelynek a tetején van egy max. 1 méteres földréteg. Termést már többször is adott, de elég szegényest. Sosem permeteztem, ellenben tavaly összel szerves trágyáztam (160liter marha) először. Az alábbiak érdekelnének: 1. Hogy látjátok kellene -e metszeni az ágakat? Volt már metszve, de talán 2-3 éve volt. 2. Javasolnátok -e műtrágyát, ha igen milyet? (Nyugodtan lehet pontos típust és mennyiséget) 3. Nem vagyok nagyon a permetezés híve, de tudom, hogy jót tesz neki hosszútávon. Mivel érdemes permeteztetnem?
(A labdát azért hagytam a képen, hogy arányaiban látszódjon a fa mérete.)
Az enyém nem ilyen hosszúkás, hanem kerekded. Ropogós, sárgás-piros, ízletes - enyhén kesernyés beütéssel. Többet lehet belőle egyszerre megenni, mint bármely más fajtából. :-)
Edénnyaláb elzáródást kapott ,a szárazság az oka ,nekem is az új fa olyan lett ! Sajnos a nagy melegben nagyobb területen kell borzasztó mennyiségű vizet adni hogy hasson is és leázzon kb 40-50cm mélységig másként nem hat a víz nem éri el a gyökérzónát ! Ezt igen nehéz kivitelezni . Azt csináltam olyan doboz szórófejet gyártottam és egy 3 méteres cső egyik vége a doboz szórófejre ment a másik végébe meg egy golyós csapot tettem amivel így tudom szabályozni a vízkúp magasságát ne nagyon menjen a lombra a víz . Épp csak a lomb korona aljáig engedtem a vízpermetet fel . Így 6-7 órát is tudtam nyomatni rájuk a vizet .Még ez is épp csak elég nekik . Most épp a köztük lévő fűsávot nyomom vízzel 3 óránként húzom odébb.
Szerintem próbáld ki a gyári Csalomont rózsabogár ellen a, feromon azért csak jobb, mint a többi kutyulék :)...és annyira nem drága...aztán csak a feromont kell megvenni, a csapdát tovább használhatod.Nálam sokat segít az ősziben :
Sokminden baja lehet, de azt nagyon nehéz így távolból megmondani, hogy mi lehet az oka. A legfontosabb, azonnal belocsolni és a talaját egészen addig amíg nem akar rendbe jönni folyamatosan nedvesen tartani. Ha még van benne életerő, akkor 1 hét alatt renbe kell, hogy jöjjön. Ha a belocsolás ellenére 1 hét után sem jön létre, akkor már nincs esélye a túlélésre.
Sziasztok! Nagyon megköszönném, ha valaki meg tudná mondani, mi a baj ezzel a VAN fával. Permetezve volt (tavasszal), termése volt, de utána a levelei lekonyultak és az új hajtások, levelek ilyen furcsák. Mitől lehet ez? Már csalán áztatott levével is permeteztem és öntöztem, hangya ellen pedig Bros port szórtam (használt is), de mégis még semmi változás. Köszönöm!
Balról Carmen, Sunburst, Linda...ez utóbbi alapból nagyobb lenne, a fának vannak gondjai...bár mindegyik jó /lehetne / sztem így is a Linda a legjobb ezek közül. A képen nincs az Alex /Axel /, az is jó lehetne, de nekem savas, az önporzásból adódó rengeteg kötés a rohadásnak segít.