Az 1/3Fe is csak ISO8millió kiterjesztetten az Expeed 4 miatt. (a'la D4s) Az sRAW szerintem önmagában remek dolog lenne, hiánypótló, ha valaki raw minőséget akar, de marhára nem 36MP, mert helyszűkében van, vagy bármi. Viszont az sRAW minősége erősen butítva van, nagyjából minden előnyt elvesz ami "RAW". Summázva a dolgot: Totálisan semmi értelme, csak kipipálták,hogy nekik is van erre funkció.
Amit én nagyon nem értek, hogy mi folyik AF terén. 2007es 3500-as rendszert updateelgetik még mindig. Az már kőkorszak a mai világban.
-ISO64 szerintem is érdekes, de alapvetően a szenzor ugyanaz, nagy földrengésre nem számíthatunk, az alap szenzor is fergetegesen jó ISO100-on és meglepően jó magas ISO-n is. D4s-nél is lekommunikálták h plusz 1 Fe magas iso....khm nagyon nem ezt mutatja a valóság. -Kioldáskori berázást meglátjuk, szintén nem érzem nagy pukknak -4 v 5fps, egyik sem lesz jó sport-darálásra -sRAW : olvass utána. Egy hatalmas korlátolt vicc, semmi értelme -csúcsfényes téma is sima szoftver update, fene se tudja jó lesz-e vagy sem. Rengeteg olyan kép van, ami borzalmasan alexpós lenne ha nem engednénk meg a kiégést..tehát a fotós döntésén,állítgatásán múlik a dolog...tehát minek is ez? Kicsit mint az ADL. Aztán lehet hasznos dolog. -Mert a D800e-nél egy külön "extra" volt, hogy nincs aa filter. Most meg alap... akkor miért is az extra ár? Persze a Te gondolatmeneted is logikusnak tűnik, de ha minden hasonló témára ezt az elvet alkalmazták volna, akkor már több milliós nagyságrendnél lennénk, és senki nem venné az 5D-k ellenében.
Számomra(ezt várnám el tőlük átlag user szemmel) is inkább a mai kor követelményei hiányoznak, GPS WIFI megfelelően integrálva, az elérhető legfrissebb specifikációkkal,"tudással". Új lapka 40MP-el (8k timelapse miatt), új AF: végre elhagyni a 2007es alapokat, Expeed 5, 8FPS FX kivágáson, 4k video, wifi,gps, és még egyéb Nerd nyalánkságok, és mindezt kitolni 2016-ban.
Én továbbra is úgy érzem, hogy ezen az úton haladva nem érnek el sokáig. A Milcek egyre inkább felforgatják az elvárásokat, a kizárólagos profik pedig nem hiszem hogy eléggé pörgetnék a céget. Annyira legalábbis biztos nem,hogy a vezető cégek egyike legyen.
D3s :) De fini. Viszont képzeld a D800at a kezedben, tulajként.... mi a francért adnád el, a D810 speckókat nézve brutális árkülönbözettel. Schemmiért. D700-D800 párosban bőven bőven van/volt indok(oda-vissza :D)
Szerintem teljesen kizárt hogy egy rekesznyi érzékenység javulás legyen a D800-hoz képest. Ha tippelni kellene a harmad fényértéket mondanám. Talán, esetleg.
A 64 iso oké, az rendben.
Az első redőny becsapódása miatt okozott berázáscsökkentés az kérdőjeles, csak az összehasonlító próbák mutathatnak esetleg valamit.
9Mpixel sRAW? no ez vicc, összekaptak négy pixelt egy kupacba és most essek hanyatt? Nem elég nagy a 9 Mpixel, bár értem, hogy a 36-t néggyel lehetett osztani, és kilenc lett. Nem erről van szó, nem ez a probléma. Üzleti alkalmazáskor előnyösebb lenne a 12-16 Mpixel, de nem csak egyszerűen leméretezve, hisz azt kötegelve most is megtehetem. Ha úgy lehetne a pixelszámot kisebbre átkapcsolni, hogy eközben az érzékenység is a D4-érzékenységéhez hasonló legyen, attól már hanyatt estem volna. A D800-nál már megszoktam, hogy a capture NX2- ben kell leméreteznem a képeket, ezért a 9 megapixel RAW már nem csábító.
Az ára szerintem a bevezetés után teljesen azonos lesz a D800 árával.
Egyébként én is el tudnék még képzelni olyan dolgokat, amik kimaradtak, különösen egy ilyen tájfotó/stúdió szagú gépnél:
- Ilyen a beépített GPS. Egy tájfotós gépnél ma ez már abszolút hasznos lenne, s az elsóbb kategóriában ez már benne van.
- A gép stúdiós jellegét erősítené, ha mindenféle plusz kütyü nélkül wireless küldené a képeket a számítógépre, s a stúdióban rögtön 40 collos monitoron lehetne látni az eredményt.
Az AI-S vonallal, manuális élességállítással szerintem a Nikon már nem foglalkozik, inkább tereli a népet az újabb termékek felé, ahol van autofókusz. Ahol meg ez sem segít (PC-E), arra meg ott a liveview (állványon). Ha kézből akar az ember ilyet, akkor meg így járt.
A 28*36mm jó ötlet lehet, ha belefér az obi által rajzolt körbe.
Nincs azért baj a Nikonnal, nagyon jó ez a gép. Inkább az a tényállás, hogy mára a fényképezőgép technika nagyjából a csúcsra jutott, nincs tovább. A csúcson lehet toporogni, a többiek pedig jönnek felfelé. Az optikák terén még szembetűnőbb ez a helyzet, jönnek fel a másodvonalbeli gyártók. Amit még lehetne tenni az nem szoftveres, hanem harveres tevékenység, de az nincs ingyen. Nem egy szűrő elhagyása kellene, hanem olyasmi ami mutatná a műves munkát, kidolgozást, és ez bizony pénzbe kerül. A gép ára pedig nem mehet feljebb, tehát egyértelmű hogy nem várható fejlődés.
Tehát nem lesz titánváz, nem lesz cserélhető kereső, nem lesz egy picit nagyobb (28x36mm) szenzor.
No de itt ingyen adok egy szabadalomképes javaslatot a nikonnak: Ha már úgyis valami monitorszerűség van a kereső üveg felett (ami az aktuális fókuszpontok helyét mutatja) vetítsenek már oda egy mondjuk 4x4mm felületre egy x15-20 felnagyított képrészletet, hogy valahogyan manuálisan is lehessen már élesre állítani.
Addig pedig beérném valami szerény programfrissítéssel, ami lehetővé tenné az AF hangjelzés bekapcsolását manuális AIS optikák használata esetén. (Ezt az opciót még nem sikerült megtalálnom, ha valaki netán rábukkant, írja meg nekem is.)
Mit mondjak, nem értek egyet az elégedetlenkedéssel.
- Szerintem igenis előrelépés az iso lehúzása 64-re és fölhúzása 12800-ra, ez valszeg +1Fé iso előnyt jelent majd ISO-ban a d800-hoz képest és még több dinamikát.
- A kioldáskori berázódáscsökkentés is érdemi változásnak tűnik.
- 4fps (d800) helyett 5fps (d810), amikor a d800 kijött, mindenki szidta, h miért csak ennyi, most nőtt.
- sRAW. Na ne hisztizzetek. Amikor a d800-zal a népek az első képet ellőtték és rátették a gépre, akkor mindjárt sírtak, hogy jaj, kéne sRAW. Most itt van, már ez sem jó...
- A csúcsfényre súlyozott fénymérés is hasznosnak tűnik, ha nem engedi kiégni a képrészeket (bár még nem tudjuk, mi ez pontosan).
- Árazás: a D800E-hez hasonlít technikailag, miért ne ahhoz áraznák?
hab a tortán az ingyenes szoftver (nem a géphez kötődik, de a nap híre).
nem korszakváltás, de szerintem több, mint facelift. Lehet, h csak az beszél belőlem, hogy én még iso200 alapnál tartok (D3s),
Hát, szerintem nem egy nagy durranás. Pontosabban nincs értelme ilyen hamar váltani a D800-at. Amire az nem volt elég jó, arra ez sem lesz az. Bőven kellett volna még várni az utóddal.
D700-D800 között elég szép ugrás volt, sok dologra jó a 800 amire a 700 nem igazán(és igaz fordítva is... :) )
De ennek így semmi értelme. Kicsit amolyan facelift szagú a dolog. Én úgy érzem ilyen úton haladva Nikonék el fognak törpülni a fényképezés világában előbb-utóbb. Az összes új vázuk csak toldozás-pofozgatás jól bevált sémákon. (kicsit Nokia feeling... Symbian tutujgatása, számok növelése az adatlapon, addig amíg ki nem jön az iphone és valós innovációval padló alá nem küldi)
Illetve 1 értelmet találtam. Stúdiós igáslónak még jobb. 200k zár élettartam, ISO64@ új szenzor. Illetve az esetleges további dinamika jól jöhet tájfotóra. De ebben a tekintetben már a D800 is "mindblowing"
Már pedig technikai forradalom nem várható. Nem jön a 4-5 színcsatornás szenzor, a Pro fotó RGB-s monitor, húsz éve nem fejlesztik a fotópapírt (a nyomatot most nem ragoznám), gyakorlatilag nincs elérhető árú fekete-fehér fotópapírra levilágító amatőr árú de profi tudású ,,nagyítógép". Úgy látszik ezen területek fejlesztése nem trendi.
Szép, szép de valóban kívánatos csodák nincsenek benne. Nem változott a külső, méretek és a tömeg sem. Nem rossz gép, de nem lett sem kisebb, semmi más jelentős változás nem történt.
Mint mondjuk: Kereső?
Titánváz?
Egy kis fogyókúra a jobb alak érdekében?
Nem értem azt sem, hogy mit kell szarozni a 9 megapixeles RAW-val,ami kevésnek tűnik, jobb lett volna talán egy igény szerint rendelhető 16v.24 megapixeles változat.
Tetszik, hogy nem bohóckodnak tovább az eddig alkalmazott fel és le ,,kiterjesztett" (valószínűleg csak szoftveresen kierőszakolt) ISO -val.
Jó váz, szép váz a legjobbak között van. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a D700 is nagyon jó gép, adottak a fizikai határok, sokkal jobb ezen az FX szenzorméreten technikai forradalom nélkül nem várható. Lassan szerencséjük lesz a szerényebb pénztárcájú fotósoknak is, akik hamarosan olcsón vásárolhatnak egy nagyon hasonló képességű D700 használt gépet.
Az Adorama is legalabb olyan jo arakat biztosit mint a B&H , az uj Nikon 85mm f/1.8G lencset kevesebb mint $400 vettem 3 db szurovel, es ismeros hazahozta. Az ingyenes posta csak hab a tortan!
Ezt kellene nálunk is bevezetni, hogy a nettó ár legyen kiírva a boltba. Viszont nálunk ilyenért a helyszínen főbelövik az eladót. Nálunk nincsen tartományonkénti ÁFA.
A B&H -nel ha NY allamon kivulre postazzak (ezert is erdemesebb toluk vasarolni mint helyi boltbol) akkor nincs AFA. Csak allamon belul kerul ra a 8.8%. De kulonben odaat szinte barhol barmi nettoban van megadva :).
Egy használt termék árát nagyon sok tényező befolyásolja. Többek közt az is mekkora a kereslet-kínálat aránya a piacon. Akinek sürgős a vásárlás az nem vár heteket a "csúcsvetelre". Utólag az is kiderülhet, hogy egy rossznak gondolt üzlet is jobb lett volna a semminél (vagy a még rosszabbnál).
Mondjuk eredendően én arra gondoltam, hogy egy használt, tehát nem boltból jövő de új állapotú termék azonnal mondjuk 21%-al kevesebbet ér. Sok oka van ennek. A bizalom, esetleges rejtett hiba, tiszta eredet garanciája, az esetleges későbbi szerviz problémák kezelésének módja, no és nemesebb lelkek esetén az is, hogy segítettem a közösséget az áfával. Tudom ez utóbbi nem sok embernél játszik, de azért a lélek fejlődhet.....