Abszint alapfűszernek való római édesköményhez keresek hobbi szinten is megfizethető beszerzési útvonalat. A webes keresés nem hozott eredményt, illetve a magyar internetes fűszeráruházak kínálatában sem találok sehol. Próbáltam itt a fórum előzményei közt is keresni, de ott sem jutottam eredményre.
Kérem ha valakinek van forrása vagy tippje, segítsen nekem!
Igen...később már emlékeztem, hogy te nem is az üstbe eresztetted vissza, hanem mindig visszatöltötted a thumperbe...a lényeg, hogy rájöttél hogyan lehet jobbítani a folyamatot...de ezt, ha jól gondolom, a nagy beöntő kupak amit mind a két thumperra tettem (és könnyen jár) és a gyors leeresztés teszi lehetővé...egy biztos, hogy szerintem nem sokan főznek így...gratulálok hozzá...:):)
Ha valaki elsőre akar jót, mindenféle leeresztés-visszatöltés nélkül, mert azt hiszi, ez valami full automatikus berendezés, az csalódni fog. Meg kell érteni, előnyeit-hátrányait, ez szinte kisüst, (annál azért tisztább finomítást ad), de több belenyúlást enged a folyamatba, több a mozgástér, ha az ember csak olyan, hogy áll mellette, várja a csodát, azt megsúgom, nem fog eljönni, de a kisüsttel szembeni előnye, hogy ha ugyanúgy "jelen vagy", tevékenyen, mint kisüst 2X-esnél, akkor aznap abba a 3-3,5 órába kész a pálinkád, vagy párlatod, mindenféle kármentő lepárlás nélkül, aminek ugye ismét alá kéne gyújtani, (így igazából 3x lepárlás a kisüsti, nem pedig 2x) szóval így majdnem egy lépcsős a gép.
De, kell az ember hozzá. Nem olyan automata, mint szerintem a tányérosok. Viszont nem kellenek tányérok, olcsóbb a gép. Kell hozzá az ember, aki érti mit csinál, érzi az ízeket, így viszont maradhat a hordós spirálos hűtő is, azt sem kell kidobni. Egyszerűbb, olcsóbb, szerintem prakikusabb, de nem automata, azt ne várja senki.
Én szeretek ott lenni a folyamatnál, megszoktam már, ezért nem váltok tányérosra, meg fejleszteni sem akarom a gépet tovább. Jó így. Az aromákat sem veszi el, nem igaz, olyan körte-barack vegyest iszok most is, hogy harapni lehet benne a friss gyümölcsöt.
:-)) Én nem az üstbe vezetek vissza, nincs is mivel, hanem amikor váltok up-ra, (jellemzően egy "gondolattal" előbb) azt összegyűjtöm, aztán menet közben gáz vissza, mindkét thumpert leengedem, és ahogy leengedtem, megy minden összegyűjtött up. az első nagyobb thumperbe. Második thumper csak szintig van leeresztve. Annyi gőz mindig jön az üst felől, hogy 1 perc alatt elindítsa újból az első nagyobb thumpert, így ennek az up-nak még úgy fele kivehető 70-76%-osan. Több nem, kóstolni kell. Előbb vált le, mint 65%, kb. 70%-on vége, de függ az üst töltetétől is, ha kevesebb van benn, félig, mondjuk, akkor még előbb... Így minden jó tartalmat kiszedek, nem kell félre rakosgatni semmit sem.. Ha elrontom esetleg, akkor még egyszer ismétel, ugyanez.
Thumperek leenged, betöltőn up. visszaönt, egy perc és megy ismét. A gőz fixen jön, ami felfűtse. :) Volt olyan pálinkám aminek a végét 3x vissza tettem, kiváló pálinka lett. Kézműves dolog, de megvan egy menetben, a saját ízlés szerint. Szabályok nincsenek, de nem is kellenek! Odafigyelés kell. Ahogy kisüstinél is, de itt egy lépcsőben megvan a kármentés is. Én szeretem a thumpereket.
..."Üstbe visszavezetést eddig csak Netuddki csinált"... ezt bizony rosszul tudod...ő is tőlem látta...
Ezt a thumperes szettet 2016-ban készítettem
...és itt jól látszik, hogy a két thumperen nem csak folyadékszint "benéző" van, hanem az aljából, a két 3/8"-os golyóscsappal, az üstbe lehet üríteni a tartalmukat...ráadásul az üstben egy könyökkel, a palást mentén, az a 10-es vörösrézcső lefordul és lemegy az aljára, hogy a vége mindig a cefrében legyen...
Nem rumhoz találták ki. A rendszer feltalálója egy francia vegyész volt, aki Montpellier-ben élt, és egyszerűen egy hatékony szeszrektifikáló volt a célja. 1805-ben szabadalmaztatta, de az 1810-es években már jött a Pistorius-lepárló, meg a Blumenthal-féle kifőzőoszlop, és mindkettő sokkal népszerűbb lett, úgyhogy az Adam-lepárló hamar eltűnt, és pár rumfőzdét leszámítva nem maradt használatban
Hogy miért pont a rumnál maradt meg, amögött ebben a korban nem feltétlenül az állt, hogy az volt az ideális. Akkoriban az italfajták hagyományát még sokkal inkább a körülmények irányították (gyakran alapanyag és technológia terén is), és gyakran az akkori megoldások finomodtak olyan szintre, illetve váltak annyira jellemzőivé 1-1 egy stílusnak, hogy utólag már eredendően ideálisnak tűnnek. Persze amúgy lehet, hogy a rum párlatprofiljához tényleg ideális a thumper, de ez kicsit tyúk vagy tojás kérdés :) Pl. a Coffey-lepárló is csak egy kezdetleges ipari szeszfinomító, amiben semmi ideális nem volt a minőségi whiskygyártáshoz, idővel mégis kialakult a blended whiskynek egy olyan eszményi stílusa, ami a 20. században ikonikussá tette a skót whiskyt. (Kár, hogy ez a stílus mára lényegében eltűnt.)
Szomorú tény.... szerencsére felénk van,és pont volt erre annyi csapadék,hogy szépen kiszemesedett a saját kukorica,meg másoknak is.Hát majd meglátjuk mit hoznak ezek az aszályos évek.
A thumpert kifejezetten rumhoz találták ki. Elvétve, még ma is használják. Tudtommal, az iparban, rumon kívül nem is használták másra. Kivéve az amerikai zugfőzők, mert a létező leggyorsabb/legolcsóbb egymenetes lepárlást teszi lehetővé.
Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy legalább kettővel érdemes főzni mindent (Ede pl. hárommal főz whiskeyt). Sokan vitatják, hogy lehet egy thumperrel is jó pálinkát főzni. Szerintem lehet, de a mostani főzőmmel már nekem se sikerül. A régi kis főzőmön, aminek aránylag nagy felületű sisakja és jó hosszú, tekervényes páracsöve volt, deflegmátorral, egy thumperrel is nagyon jókat tudtam főzni. Néhány régi tételemet kóstolva, még ma is meglepődöm, hogy hogyan sikerülhetett olyan jól. Szerintem a deflegmáción múlik, ahogyan a lepárlóoszlop hatékonysága is a deflegmátoron múlik. Úgyhogy most ezzel kísérletezgetek.
Üstbe visszavezetést eddig csak Netuddki csinált. De nem azért, mert megteltek a thumperek, hanem hogy a nehezebb párlatrészek újrapárolódjanak, up határ kitolása végett.
Még idei év elején főzött kukoricás whiskey, nyáron cseresznyével ágyazva OLE SMOKIE módra...meleg nyári érlelés után lett,mai kóstolóval :D kellemes lett szerintem..és a fiam szerint is.
Tehát az oszlopos rendszerel tovább tudom a lépcsőkel (számával növelni)erősíteni, tisztítani a vodkát, gint,wishky t sima kisüsti főzővel! A thumper rel 2vel inkább a rumot készíteni de ez bonyolultabb mint a torony mert nem folyik vissza a nehezebb pia hanem a thumperbe gyülekezik, ha nincs elég fűtés és akkor abból idővel ki kell önteni vissza az üstbe.Ha meg csak egy thumperel csinálom akkor pedig a pálinkát is lehet főzni egy menetben és jó lesz(igaz nem lesz olyan jó mint két lépcsőben mert nem megy át gyümölcs ízek úgy) . Jól értelmezem a dolgokat? Válaszokat elöre is köszönöm szépen. 🙂
Igen, működne a 2"-ossal is, de a kis keresztmetszet miatt, jóval kevésbé termelékeny, vagyis lassabb főzést tesz lehetővé.
Ráadásul tálcánként csak egy visszafolyó buboréksapka kapott helyet. Felfelé szitatányéron át áramlik a gőz, amitől nehezebben szabályozható az oszlop. Ha kicsit kevésbé fűtesz, a tálcák leürülnek, és kicsapódás nélkül megy tovább a gőz.
Ne csak az üvegoszlop árát nézd, hanem inkább a komplett torony árát. A 3"-os torony, ténylegesen buboréksapkás tálcákkal, csak harmadával drágább, mint a 2"-os. Szerintem minimum 3"-osban érdemes gondolkodni.
Nekem a hozzáértők, itt, és a pálinkás fórumon a 4"-ost ajánlották, és nem bántam meg.
A torony univerzális. Majdnem minden italfajtához alkalmas, köztük a pálinkához is. Attól függően, hogy mit főzök, variálom a tálcák számát. 3 tálcával whiskyt és pálinkát főzök, 7 tálcával gint, 10-zel pedig vodkát. Gint is lehetne 10-zel, de én jobban kedvelem, ha marad egy kis gabonaíz, nem csak a vodkás üresség.
Olasztól vettem alkatrészenként, úgy sokkal jobban megérte, mint egyben. De azóta volt egy elég komoly áremelés, ezért nem biztos, hogy most is így van.
Szia az üstöm 50 literes, a thumperek 12 és 8 literesek. De nincs akkorra jelentősége szerintem, ha mindkettő 10 literes lenne, ugyanúgy működne.
Mostanában már csak rumfőzésre használom őket. Amit lehet, inkább oszlopon főzök, azzal jóval több lehetőség van a az ízeket variálni, szelídíteni, mint thumperrel.