Felülvizsgálná az egykori kommunista elit nyugdíjait Wittner Mária, 1956-os halálraítélt, fideszes parlamenti képviselő. "Ha megtörtént a rendszerváltás, nem hagyhatjuk, hogy a hóhérok háromszor annyi jövedelemben részesüljenek, mint az áldozatok" - mondta Wittner a Magyar Nemzetnek. A képviselő Biszku Béla egykori belügyminiszter havi 642 ezer forintos nyugdíját említette, amit szerinte harmadolni kellene, vagy az átlagnyugdíj szintjére csökkenteni.
szerzett jog, a nyugdíjbavonulásakor érvényben lévő jogszabályok szerint állapították meg, az éves emeléseket sem törvénytelenül adták...hát akkor mi a baj?
táppénzt meg lehetett vonni attól, aki fekvőbetegként a földjén kaszált és az ellenőr elkapta, de egy nyugdíjastól nem vonhatod meg az ellátását ha délben kel föl és egész nap a hasát sütteti. Vannak dolgok, amelyeket bíróságilag le lehet tiltani ( pl gyerektartás), de más elvonást nem ismerek.
ha törvény van arra, hogy a múlt rendszer kiszolgálói csak 50 % - os nyögdíjat kaphatnak , akkor nem szóltam egy szót sem.
20 év után 56-ot is helyre kellene tenni és a nyugdíjasait is. Persze volt rendszerváltás ahol 56 megítélése megfordult, de ez 56-ot mint szimbólumot érinti. A szereplők nagytöbbsége köztörvényes bűnöző, huligán, anarchista volt. És ők kapnak 214 ezres nyugdíjat?
Jellemzo rad/ratok ez a hozzaallas.
Bedobsz egy ilyen provokaciot, vitatva, es megalazva az aldozatok "tobbseget"???, es diszkreten atsiklasz egy volt bosevik 600 ezres nyugdijan, aki keveselte a "fizikai megsemmisitesek" szamat, es balrol elozte Kadarekat...
Ezzel magadat minosited, es lerantod a leplet onmagadrol, hoy melyik csapatban focizol.
214 ezer? Nem rossz! 600 ezer? Annyi pénz nincs is:)
nem hiszem, hogy a nyugdíjtörvény megsértésével lett megállapítva B. elvtárs nyugdíja - akkor pedig miről beszélünk? felháborító és igazságtalan dolog, de ez van
ha a mai rendszer fog egyszer megváltozni, akkor visszanyúlnak pl. a mai min.elnök nyugdíjalapjáig?
a nyugdíjjal manipulálni és büntetni nem lehet - másként kellett volna megoldani
( a maximalizálás nagyon tetszetős dolog, de a 200 ezer feletti nyugdíjakban nem tudod, hogy mi van benne - lehet egy 50 éves munkaviszony, veszélyességi pótlék, kitüntetés, anyámkínja...)
A rendszerváltás idején még lett volna értelme az állampárti vezetők megbüntetésének, de ma már nem támogatnám, főleg azért, mert értelmetlennek tartom azt, hogy 80-90 éves embereket vonogassanak felelősségre. Mielőtt valaki kettős mércével vádolna: az egykori nácikból lett roskatag vénembereket is hagyni kellene már a francba.
A magas nyugdíjak elvétele rendben van, bár kíváncsi leszek arra, hogy alkotmányosan kivitelezhető lesz-e.
Ám eközben igazából az bosszant, hogy ebből a vén majom Biszku Bélából most közellenséget fabrikálnak, miközben Szűrös elvtárs alighanem rövidesen hatalmas állami plecsnit fog kapni. A Kádár-kori ellenzékinek aligha nevezhető Schmitt Pál pedig köztársasági elnök lett.
„Főleg, ha az állami alapon jár” Én úgy gondolom, hogy kizárólag az állami alapon járót. Ahhoz senkinek semmi köze, hogy egyéb módon hogyan gondoskodik magáról.
Ilyenek is voltak szép számban. Hogy ők voltak-e többségben? No azt kétlem. Én ötvenhatban nem éltem, szüleimtől sem hallottam sokat. Azok, akik így vagy úgy aktívan részt vettek benne, egy része elkeseredett ember, más része a régi világ egykori kiváltságosa, azt visszaállítani akaró, megint más része valóban bűnöző volt. hogy milyen arányban? Nem tudom, de alighanem utóbbi volt a legkevesebb.
Nagyon kevés olyan ember él már közülük, de a megtorlásban közreműködők is megfogyatkoztak. A nyugdíjuk nem oszt nem szoroz, de az áldozatok, azok leszármazottai felé tett gesztus lenne, egyfajta elégtétel a „hóhérok” nyugdíjának felülvizsgálata. Persze csak az állami nyugdíjról lehet szó. Én azt tartanám igazságosnak, hogy azok a jogszerző időszakokat vegyék ki a számításból, amit az apparátusban szereztek. Ez után számolják újra, s a csökkentett összeget kapja. Lehet persze így sok évtized távlatából olyan revánsot is venni, hogy teljesen fosszák meg a nyugdíjától. Magam nem tudom mi lenne a jó megoldás.
Teljesen normális lenne a mai társadalmi gyakorlatnak megfelelően a nyugdíjak maximális határának meghúzása. Főleg, ha az állami alapon jár. 200.000 Ft. Ugyanígy működik a munkanélküli segély is. Egy igazgató elveszti az állását 1.5 millka bruttóval. Mennyi segélyt is kap, míg 150 helyre bejelentkezve, újra álláshoz jut? (Egyik ismerősöm példája) A táppénzeknek is kívánatos lenne ennek bevezetése. Nem fix 70-50% lenne, hanem maxi. Lehetne mondjuk a nettó átlagfizetés 3x-osa mondjuk a határ. Senki nem kerülne emiatt létbizonytalanságba, ugyanakkor óriási pénzek megtakaríthatók és felhasználhatók lennének gazdaságélénkítési célokra. A Biszku fajták meg nehogy mááááááá!!! :-((
Tényleg azt gondolod, hogy anno bárki is tudta, és számolt azzal, hogy majd 1990-ben lesz egy "rendszerváltás", és majd utána esetleg megkérdezik őket ???
Az egy romantikus elképzelés a rendszerváltásról, hogy egy alulról szerveződő valami volt amiben nagy szerepet kapott egy lánglelkű KISZ-titkár angliai ösztöndíjas minisztériumi dolgozó, plusz az évtizedes vezetők hirtelen reformkommunistává váltak.
Ugyan mar, mar Lakitelek utan is ekeztek a Fideszt, hogy "Magyarorszagon bantjak a zsidokat,meg feherterrortol rettegtek,stb"szerinted akkor mi lett volna, ha meg le is csokkentik a nyugdijukat az illetekes elvtarsaknak?
Egyrészt volt egy félresikerült rendszerváltás - a gyermeteg szakszerűtlenség (modern jogállami jogi és gazdasági ismeretek hiánya), a politikai elit kontraszelekciója mellett nyilvánvalóan a rendszerváltók zsarolásán keresztül megvalósított alku révén.
Másrészt utána nem sokkal, még a '90-es évek elején előretörő neomarxista-neroliberális szemlélet révén a diktatúra utolsó pribékjei a '80-as évek legvégi kritizáltság után egy csapásra érinthetetlen szentté váltak a közbeszédben, akikről NEM ILLETT rosszat mondani "finomabb körökben". Ez a szemlélet csak 2006. őszén kezdett megtörni és hiteltelenné válni, és bár a 2/3-os Fidesz-győzelem után újra agresszíven bugyog a médiából, az átlagemberek nagy része már nem vevő erre.
Egyszerűen a közhangulat lett olyan, hogy újra "illik" beszélni arról, mi folyt itt 1949-89. között. Kell is beszélni róla, nemcsak mutatóban.