Mostanában én is eljutottam néhány szép középkori templomhoz. Sajna egyikbe se tudtam bejutni,de kívülről is gyönyörűek! Ez a gótikus templom Edelényben látható.
Hétvégi túránk végpontja volt ez a falu, a festői szépségű Bán-völgyben, és ha már itt jártam akkor készítettem pár fotót az Árpád-kori eredettel rendelkező református templomról.
"Az 1793-ban épült hajdani őrtorony, mely ma ferde támpillérekkel van megerősítve, lett a későbbi templom tornya.
A templom keletkezésére nézve az építési mód ad eligazítást. Ugyanis a tégla alakú, alacsony, gótikus hajó a XIII. század végén épülhetett, a toronyba nyíló gótikus kapukerettel együtt, amit egy későbbi átalakítás során falaztak be a déli, külső falba.
Ezt a középkori eredetű templomot egy 1434-es feljegyzés említi, majd a XVI.században a reformátusoké lett."
Fényképezni igen nehéz volt a templomot körülvevő fák miatt:
Nem messze innen található a Fót, Sikátorpusztai templomrom.
Sajnos ez már szó szerint valódi rom, teljesen elhanyagolt állapotban, nem is vehető észre sehonnan ha nem tudja az ember, mit keressen.
A szántóföld közepén egy kisebb facsoportot kell keresni:
Kívülről semmi nem látszik, ha belépünk az elhanyagolt területre akkor meglátjuk amit keresünk - pár kőfal maradvány térdmagasságban, és egy 2012-es ismertető "tábla" - ami egy laminált papír szétmállófélben - is fogad minket.
Ez a rom hamarosan az enyészeté lesz, ha nem történik előrelépés :-(.
Úgy látom mindenki nagyon templom(rom)keresőben van, és senki nem ér rá ide írogatni :-). Sebaj, pótolom az elmulasztott látogatások képit, és jól kisajátítom a fórumot ;-)
Két Pest megyei templomrom elég közel egymáshoz, első a Dunakeszi Alagi major néven ismert leginkább.
Mivel Kemence is megerősítést kapott, hogy igenis Román kori, arról is jöjjön pár fotó. Sajnos itt már tényleg csak egy faldarab áll ami jelenleg egyben kerítésként is funkcionál
Dani bátyja, ha minden kulcslyukból ilyen képeket lehetne készíteni, a topic már holnap kiadhatná a "Magyarország Árpád-kori templomai" c. világszínvonalú albumát.
Nem volt előre megtervezve a látogatás, így amikor kb. két órával előtte tudtam hogy mégis oda fogok érni, ezt a számot akartam felhívni. Csörgött, de sajnos nem vette fel senki...
Úgy néz ki ilyen szempontból nem érdemes improvizálni :-(.
Igyekszem, hiszen minek menjen csúnya helyre az ember :-)
Még meglátogattam pár romot (pl. Somberek, Ófalu-Eszterpuszta, Bátaapáti-Üveghuta), ami nem kifejezetten román kori, de ha valamelyik esetleg érdekli a nagyérdeműt, szívesen megosztom.
(Elég furán vagdossa a képeket az Index, "lenégyszögesíti", de ha ráklikkelünk nagyban általában már jó, de nem mindig)
A másik jelentős műemlék Mecseknádasdon a Schlossberg nevű dombon/helyen található. Több leírás is található a helyről, de ezek kissé eltérőek, ellentmondóak. Az biztos, hogy XIII századi származásúak a romok, akkor a kastélyparthoz tartozott. Innen ellentmondóak a történetek, a török átépítették. Ekkor a dombon egy vár jött létre, Szulejmán dzsámival és pár épülettel. A rom szép állapotban van, a régi várfalból is fellelhetőek maradványok. A vár mellett egy kilátó is felépült, és turistajelzés is kanyarodik ide.
Következett Mecseknádasd, ahol két román korba visszanyúló emlék is található.
Az egyik a Szent István kápolna, melyet a később épült és lerombolt védfal maradványai kerítenek be. Mindez egy kisebb temetőkertben, ahol felfedezhetőek XVIII századi sírok is. Sajnos bejutni nem tudtam (sajnáltam is rendesen), pedig néhány helyen korabeli freskók díszítik a falakat.
Sikerült barangolnom Tolna és Baranya megyében egy kicsit, így jópár műemléket, illetve 8 templomromot is sikerült meglátogatnom. Ennek egy részét képezi a fórum témája is. Az első hely Bátaszék volt, a Cikádori cisztercei apátság romja.