Keresés

Részletes keresés

vriendelijke Creative Commons License 2010.01.02 0 0 457
a vért és az autót említik a példák közt?
Előzmény: diastole (456)
diastole Creative Commons License 2010.01.02 0 0 456
Ezt csak mint példát említik - úgy mint sejt, társadalom, szociális ellátó rendszer, egészségügyi ellátó rendszer, stb. (Gondolom azért, hogy nehogy valaki abba a tévedésbe essen, hogy a komplex rendszer valamiféle fizikai rendszer - és más területen ilyen nincs. Van.)
Előzmény: vriendelijke (454)
vriendelijke Creative Commons License 2010.01.02 0 0 455

ööö...
hát lehet úgy nézni, hogy az elemek megváltozott viselkedése is az elemek viselkedése, mert csak olyasmiket produkálnak, amire képesek, legfeljebb van, amit nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem. és akkor lehet az az eredmény, hogy csak mennyiségi megkülönböztetések vannak, egyrészt az egyes elemek lehetséges viselkedési változatai, másrészt maguknak az elemeknek a mennyisége a rendszerben.

de akkor miért vannak megkülönböztetve így a rendszerek?

csak nem találnak ki ilyeneket azért, hogy vitatkozni lehessen róluk.... :)

itt is hoz példákat a blogoló a változatokra:

innen: http://smartpei.typepad.com/robert_patersons_weblog/2006/09/complexity_why_.html

Előzmény: msmks (448)
vriendelijke Creative Commons License 2010.01.02 0 0 454
miért jár a (Fizikai Tanszék) a wikire sejtbiológiázni? :)
Előzmény: diastole (453)
diastole Creative Commons License 2010.01.02 0 0 453
A Wiki pl. az "egyszerű" sejtet is komplex rendszerként ismeri el (Fizikai Tanszék).
Előzmény: vriendelijke (439)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.02 0 0 452
De.
Előzmény: stor (447)
diastole Creative Commons License 2010.01.02 0 0 451
Boldog Új Évet !
Előzmény: stor (441)
diastole Creative Commons License 2010.01.02 0 0 450
Talán mégis jobban hiszek az idegen szavak gyűjteményében - azt nem egy ember állította össze és nem egy lektorálta. Ha aszerint szinonimák, akkor szerintem is.
Előzmény: stor (447)
diastole Creative Commons License 2010.01.02 0 0 449
Te kizárólag a defit rágod, de amikor példát hoztam - emberi vér, mint komplex rendszer - egy mukkot sem tudtál hozzászólni. Ugyanis a vér tökéletesen kielégíti valamennyi definíciót. De annyit mondani, hogy "jól van vén hülye, ebben igazad van" - azt képtelen vagy bepötyögni, mert azt hiszed, hogy akkor a "megértési felsőbbrendűségeden" valamiféle csorba esik. Leragadsz az autó-témánál, mert úgy gondolod, hogy abban igazad van. Nem csak én állítom, hogy nincs.
Előzmény: stor (440)
msmks Creative Commons License 2010.01.02 0 0 448
igen, én is így gondolom. és azt is gondolom, hogy ez minden rendszerre igaz.
Előzmény: vriendelijke (436)
stor Creative Commons License 2010.01.01 0 0 447
A komplex és komplikált nem szinonimák. Frissíts.
Előzmény: diastole (444)
stor Creative Commons License 2010.01.01 0 0 446
Kétségbeejtesz. :-p
Előzmény: diastole (445)
diastole Creative Commons License 2010.01.01 0 0 445
A minősítés kölcsönös - ettől kezdve tényleg nem vagyok rád kíváncsi.
Előzmény: stor (441)
diastole Creative Commons License 2010.01.01 0 0 444
A komplex és komplikált - szavak egymás szinonimái, az idegen szavak gyűjteménye szerint. Ez is az én bajom. Értem. Köszönöm.
Előzmény: stor (442)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.01 0 0 443
Látom kicsit bedurvultatok.:(

Szerintem nem vagytok komplettek a komplexen meg a komplikálton ennyit veszekedni. Nem is vitáztok már rég. Nem tűnt fel?
stor Creative Commons License 2010.01.01 0 0 442
Még arra sem vetted a fáradságot, hogy normálisan másolj be valamit, amit én írtam a komplex és a komplikált rendszerek közti különbségről. Minden kérdésre választ kaptál. Ha nem érted, a te bajod.
Előzmény: diastole (433)
stor Creative Commons License 2010.01.01 0 0 441
"Mondd, te tényleg nem tudod visszafogni a hangnemedet, vagy kifejezetten ez tetszik, hogy hülyézed a másikat ?"

A hangnemnek ura vagyok, de téged udvariasan is hülyének tudlak nézni. De azt nem fogod fel.
Előzmény: diastole (432)
stor Creative Commons License 2010.01.01 0 0 440
" Kaptam, de a defikre vonatkozóan. Azokban pedig nincs benne, amiket te magyarázol."

Ez már csak azért is érdekes, mint mindeddig a defit rágtam a szádba, persze hiába.
Előzmény: diastole (432)
vriendelijke Creative Commons License 2010.01.01 0 0 439
köszi, inkább ne :) talán túlkapás volt, hogy a vért példaként említettem, anélkül, hogy eleget tudnék róla.
Előzmény: diastole (435)
stor Creative Commons License 2010.01.01 0 0 438
Ez talán igaz. Szerintem sem érdemes miattad kitiltatnom magam.
Előzmény: diastole (434)
stor Creative Commons License 2010.01.01 0 0 437
Hát én nem is tudom... :-) ;-)
Előzmény: vriendelijke (430)
vriendelijke Creative Commons License 2010.01.01 0 0 436

Nem tudom, hogy igaz-e minden rendszerre, hogy a részei közötti kölcsönhatás eredményeképpen a részek viselkedése megváltozik.

Az, hogy "képtelenek vagyunk az alkotórészektől az egész működésre következtetni", nem azt jelenti, hogy "annyira bonyolult a rendszer, hogy nem vagyunk képesek áttekinteni". Hanem inkább azt, hogy bár át tudjuk tekinteni a rendszert, de ez nem tudnánk kikövetkeztetni az egyes alkotórészek működéséből, ha magukban nézzük őket.

Ha veszünk egy iskolát, ott van valamennyi matektanár, valemennyi történelemtanár, valamennyi tesitanár, de az egyik igazgatóként működik, a másik szakszervezeti titkár vagy ilyesmi, ami attól lesz, hogy abban a rendszerben vesz részt. Átlátjuk a rendszert, az iskolát, tudjuk, hogy milyen elemek milyen funciókat töltenek be, de abból, hogy valakiről tudjuk, hogy abban az iskolában történelemtanár, még nem tudjuk megállapítani, hogy az iskola hogy működik.

Előzmény: msmks (422)
diastole Creative Commons License 2010.01.01 0 0 435
Szerinted a vér nem változik ??? Ajjaj .... - akkor ezt, ha tényleg akarod, elmagyarázom, de feleslegesen nem írogatnék oldalakat !
Előzmény: vriendelijke (424)
diastole Creative Commons License 2010.01.01 0 0 434
Jó lenne leszoknod erről a mindenki tudatlan, meg hülye - szómenésedről.
Előzmény: stor (425)
diastole Creative Commons License 2010.01.01 0 0 433
Igen, idáig én is eljutottam, de miután az általam hozott példára (vér) semmit nem mondtál - úgy tekintettem, hogy azzal egyetértesz. Egyébként az autó példájában is a kész autó a részek tulajdonságaitól eltérő viselkedésmintát követ. Az autó egyetlen alkatrésze sem tudja produkálni azt a funkciót, amelyet az autó tud. Mégis rossz példának nevezed. Miért ? Pusztán azért, mert a részek tulajdonsága nem változik meg ? Dehogynem - az álló autóhoz képest az egyes alkatrészek funkcionálni kezdenek - ez nem változás ?
Előzmény: stor (428)
diastole Creative Commons License 2010.01.01 0 0 432
Szerencsés okos ember ! Kaptam, de a defikre vonatkozóan. Azokban pedig nincs benne, amiket te magyarázol. Én csak azokra lennék kíváncsi, hogy honnan származnak. A Google-ban végignéztem, de ott nem találtam. Akkor hol ?
Mondd, te tényleg nem tudod visszafogni a hangnemedet, vagy kifejezetten ez tetszik, hogy hülyézed a másikat ?
Előzmény: stor (429)
vriendelijke Creative Commons License 2010.01.01 0 0 431

nem tudom. sajnos, a vízmolekulák viselkedését sem ismerem, de a turbulens áramlásról meg még fogalmam sincs... :(

mindenesetre minimum meg kéne határozni, hogy "alapesetben" mi a vízmolekulák viselkedése.

Előzmény: msmks (427)
vriendelijke Creative Commons License 2010.01.01 0 0 430
lehet, hogy akkor talán nem is kéne most bevezetni...? :))
Előzmény: stor (426)
stor Creative Commons License 2010.01.01 0 0 429
Szerencsétlen vén hülye. Kaptál hivatkozásokat dögivel. Alig vagy pofátlan ekkorát hazudni.
Előzmény: diastole (418)
stor Creative Commons License 2010.01.01 0 0 428
"A komplex rendszereket az teszi olyan érdekessé, hogy a részei közötti kölcsönhatás eredményeképpen a részek viselkedése oly módon változik meg, hogy az egész rendszer minőségileg új, a részek tulajdonságaitól eltérő viselkedésmintát követ."

Vagyis az egész több, mint a részek összege. Hányszor el lett mondva...
Előzmény: vriendelijke (420)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!