Keresés

Részletes keresés

Hy Creative Commons License 2009.11.19 0 0 166

U.a.m.o.

:o)

Előzmény: vriendelijke (161)
Hy Creative Commons License 2009.11.19 0 0 165

Egyetlen testet sem lehet a végtelenségig darabolni, csupán egy végtelen nagy testet!

Amit alkotó elemeire szedted, már nincs tested, csupán egy kupac atomod formás káoszban.

Ezt senki sem jelezte eddig?

:o)

Előzmény: Cold Heart (145)
Hy Creative Commons License 2009.11.19 0 0 164

Jól írtad:

"zentrópia"!

:o)))

Előzmény: Nemhivő (134)
Hy Creative Commons License 2009.11.19 0 0 163

Márpediglen a leírás tökéletes.

Nagyon jó a megfogalmazás.

Mert az agy biológiai működése felelős mindenért, a döntésekért, és minden egyebekért!

Minden csak programozás, adatbetöltés kérdése.

Miért vannak mégis eltérések, jeletős különbözőságek?

Mert nincs két azonos fölépítmény, nincs két tökéletesen azonos programozás.

Még egy, ami bizonyítja, nincs semmi földöntúli metafisztizáció az emberi agy működésében:

Bármiféle sérülése esetén sokmindenben korlátozottá, esetleg cselekvő képtelenné válhat az érintett személy. Nem dönt, nem asszociál, semmi tudatos tevékenységet nem művel, de attól még motorikus tevékenységet folytathat.

Akár az éber kómáig eljuthat agysérüléssel egy ember.

Ez sajnos sokkkkxorosan bizonyított tény.

Előzmény: Törölt nick (133)
Hy Creative Commons License 2009.11.18 0 0 162

Agyatlanság, de kelemes eszmefuttatvány.

A képzelet, fantasztikum világa nem a való világ.

Az ilyen "képzejük el" számomra csupán fantáziajáték, mély emóciókat nem vált ki belőlem csak akkor, ha valakik valóságként tálalják.

Mindenesetre köszi a LNKet, rég olvastam a Szemlét, (nem is tudtam, hogy van a net-en.)

Amikor kényszerből olvastam, akkor se nagyon tetszett, szócséplésnek tartottam.

A filozófia finomabb megfogalmazásban: Játék a szavakkal.

Ez az írás elég megygyőzően bizonyítja.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (132)
vriendelijke Creative Commons License 2009.11.18 0 0 161
ha minden nap ugyanabban az időben bemásolod ugyanazt a szöveget, azt fogják hinni, hogy egy Spam vagy.

"...és kölcsönhatások fermion szerkezetére erők okai ..."

innen nem hiányzik egy szó?
Előzmény: Törölt nick (160)
Cold Heart Creative Commons License 2009.11.18 0 0 159
nem, nem hagyható el egy olyan rendszerben, amiben a természettudományok építkeznek.
neked, mint hétköznapin gondolkodó embernek természetes, hogy ezek fizikailag
léteznek, tudod, hogy a katonaságban vannak őrök, bódékban,
előzetesen is sejted, pontosan hol lesznek.
viszont ha ezekkel a fogalmakkal nem rendelkező embernek elmondanád
az őr és az őrbódé definícióját, nem tudná eldönteni egy tetszőleges bódéról,
hogy az egy őrrel rendelkező bódé, vagy csak egy random kunyhó egy ott pihenő emberrel.
még kiköthetnéd a létesítmény határait, hozzáfűzhetnéd, hogy csak katonai bódék
léteznek ott, de ez megint egy + megkötés, a lokális rendszerben egy axióma,
ami az adott határok között igaz.
Előzmény: nembántoksenkit (149)
Cold Heart Creative Commons License 2009.11.18 0 0 158
bármilyen két tárgy halad egymás felé, folyamatosan felezik a távolságot,
de véges ideig csak, mivel ez a sorösszeg is véges.
geometriai vagy anyagi pont, esetleg test, itt nem érdekes.
kiterjedés nélkül is találkoznak.
ha egy sínpáron mozog ez a két tárgy, azaz elkerülnék egymást, akkor is
felezik az adott tengelyirányú távolságot, és lesz az a pillanat, amikor 1 tengelyre
esnek, majd szépen el is haladnak.

a hozott példám egy rossz vicc - szerintem -, mivel ha mondott volna az adott úriember
egy "sokáig" felezett elemhez méretet, máris pontos elemszámot lehetett volna mondani, így ebben sincs semmi paradoxon. (bár lehet, hogy ezt a szót rosszul
használom)
a kettő problémában számomra az a közös, hogy mindkettő a végtelen, mint fogalom
nem értésébe zavarodik bele.
a tárgy darabolós példánál nem lehet kiterjedést mondani 1-1 elemhez, pont ez a lényeg. mert amint számszerűsíted, rögtön adódik egy elemszám is mellé,
és ki is jön az adott térfogat.
a limes fogalma is ez lényegében. 1/x x->végtelen is azért nulla, mert bár sosem éri
el, tetszőlegesen közel tudunk "menni" a nullához.
Előzmény: nembántoksenkit (148)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.18 0 0 154
Feltétlenül. Az én hitem szerint legalábbis. Ő most biztos nem örül ennek, de majd rá fog jönni a tévedésére.
Előzmény: nembántoksenkit (151)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.18 0 0 153
Ha belegondolsz, akkor az ember nem tud világegyeteme(ke)t alkotni. Mindegy ki minek nevezi, teremtésnek, kialakulásnak. Az a lényeg, hogy a saját energiáinkat és mindazt, ami közrejátszik a működésünkben, csak azt ismerhetjük meg. Ami az *egész* gyártásához igényeltetik, akár energia, akár technológia, azt csak az ismeri, aki több, mint ami mi vagyunk.

Így felfogni, hogy Ő mennyivel több, nem eleme sem a szókészletünknek, sem az energiáinknak, sem a tecnikánknak, beleértve a mindezekről szóló tudásunkat is. A megmagyarázása is épp úgy nem lesz lehetséges. Persze sejtjük általában, hogy mit nem tudunk, de abból nem mindig lesz konkrét és pontos tudás. Ez esetben nem lesz ember, aki a kövi galaxist összerendezné ott kint. Bent persze más a helyzet. Az már magánügy.
Előzmény: Törölt nick (144)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.18 0 0 152
Ha ezt meg is magyarázod, akkor Te vagy itt a SZUPERZSENI !!!!
Előzmény: Törölt nick (138)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.18 0 0 151
Biztos, hogy Ő is odajut ????
Előzmény: Törölt nick (142)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.18 0 0 150
Egy létező kristály megőrzéséhez milyen energiabefektetés szükséges ?
Szerintem semmilyen - más kérdés, hogy minden keletkezéséhez energia kell. Ha a vallásos világképet nézem, akkor Isten (ha szubsztancia) l é t r e j ö t t é h e z is energia kellett. Miből, honnan ? Ezek azok a kérdések, ami miatt eldönthetetlen, hogy egy a látható univerzumon kívüli "valamiről" van szó, amit se érzékelni, se mérni, stb. nem lehet - vagy a létező, mérhető, "megfogható" anyagot ismerem el, mint a világ létrejöttének alapkövét. De az anyagnál is fennáll a kérdés, hogy amennyiben IDŐ létezik - akkor az anyag mikor és főleg miből keletkezett. Tehát itt a válaszok éppoly elvontak, mint az Isten-fogalom - ha nem tudjuk elfogadni az anyag ö r ö k k é v a l ó s á g á t. Ezt pedig - szerintem csak azért nem tudjuk elfogadni, mert az élő anyag élettartama véges - agyunk is ehhez a tényhez igazodóan van "beprogramozva" - és a végességünk tudatától nem tudunk igazán elszakadni. Ezt "várnánk el" az anyag másik formátumától (a "holt" anyagtól) is.
Előzmény: Törölt nick (143)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.18 0 0 149
A felhozott példád - a két állítást igazol: az őrbódé és az őr létezését (ha az egyik létezését axiómaként fogadom el.) (Elméletben) De: mindkét test valós, létező fogalom, tehát nyugodtan elhagyható az egyik axiómaként való elfogadása, ahhoz, hogy f i z i k a i l a g helyes állítást kapjak.
Ok. a példád.
Előzmény: Cold Heart (147)
nembántoksenkit Creative Commons License 2009.11.18 0 0 148
Minden a kérdés feltevésétől függ. Először én h i á n y o s a n adtam fel a kérdést. Ugyanis a kérdés helyesen így szól:
Két tárgy x távolságban vannak egymástól. A két tárgy az őket képzeletben összekötő egyenes vonalban közeledni kezdenek egymás felé, mindig megfelezve a közöttük lévő távolságot. Mikor találkoznak, úgy, hogy érintik egymást ?

Erre mondtam, hogy látszólagos paradoxonról van szó, ugyanis t á r g y (vagy akár két pont) nem létezik k i t e r j e d é s nélkül. Tehát a kérdésre először kérdéssel kell válaszolni, amely: "Milyen kiterjedésű a két tárgy" ?

Innentől feloldottam a paradoxont, ugyanis bármilyen kiterjedésnél a közeledés egyszer elér egy pontot, amikor a két tárgy egy-egy pontja - a folytonos távolságfelezés ellenére f i z i k a i l a g összeér. Akkor találkoztak.

Tehát maga a kérdésfeltevés is bizonyos feltételekhez kötött (Tárgy kiterjedéssel, egymás felé közeledés egy vonalon) Enélkül a két tárgy szépen elsétálna egymás mellett.

Ha egy adott kiterjedésű testet kezdesz mindig felezni - a végtelenségig felezheted - attól az eredeti kiterjedés nem lesz nagyobb, ha a sok darabot újra összerakod, akkor is csak az eredeti kiterjedést kapod meg. Viszont az tény, hogy a végtelenségig szabdalhatod őket (matematikailag). Azt is lehetne erre mondani, hogy a "végtelen" fogalmának matematikai "bizonyítéka". Így a te példád az igazi "paradoxon", az enyém az csak "álparadoxon - az adott feltételek teljesülése esetén.
Előzmény: Cold Heart (145)
Cold Heart Creative Commons License 2009.11.18 0 0 147
próbálj meg axiomák nélkül bármit felépíteni/bizonyítani
pl katonaságban:
-"az az őr, aki az őrbódéban áll"
-"az őrbódé az a hely, ahol az őr áll"

persze a jól megválasztott axiómák fontosak,
és még egy megváltoztatása után felépülő világok sem cáfolják egymást,
csak megférnek egymás mellett. (pl Euklédeszi, Bólyai-Lobacsevszkij geometria)
egyik esetben ez a jobb, másikban az.
matekban leginkább világkép, fizikában meg kisérletek szültek axiómákat.
és az adott keretek között jól működnek.
Előzmény: nembántoksenkit (83)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.18 0 0 146
Az energiafelvétel ebben a szövegkörnyezetben nem azt takarja, hogy megfűtöm, UV sugarakkal bombázom, vagy rákapcsolom a 220V-ra. Ha pl. az embert fűtöd, nem biztos, hogy szervezettebb dolgot kapsz, mint előtte volt.
Az energiafelvétel itt azt jelenti, hogy az élőlény saját igényei és módszere szerint vesz fel energiát a környezetéből, és használja fel arra, hogy megteremtse a neki kedvező rendet önmagában és/vagy önmaga körül.

A teozófus tanítások szerint a kristályok élőlények. Van egyfajta tudatosságuk, ami persze sokkal alacsonyabb fokú, mint az emberé. Hogy ők pontosan milyen energiát és hogyan használnak fel az életükhöz, azt nem tudom. Azt sem teszteltem, hogy elzárva a környezetétől képes-e növekedni. Lehet, hogy találok majd erre utalást valahol. A szupravezetőkről viszont kétlem, hogy bármit találni fogok. Igazából nem tudom, azok miből és hogyan épülnek fel, úgyhogy erre most nem tudok mit mondani.
Előzmény: Törölt nick (144)
Cold Heart Creative Commons License 2009.11.18 0 0 145
közeledjenek csak párhuzamosan, azaz el is haladhassanak egymás mellett
szerinted sosem fognak, hiszen találkozni is csak azért találkoznának, mert a kiterjedés miatt egy bizonyos távolságon belül már elérték egymást.
ez nem old meg semmit. nem válaszol arra, hogy haladhatnak el egymás mellett.
leragadsz ugyanannál a hibás nézőpontnál.

görögök nem tudtak mit kezdeni ezzel, napjainkban legjobb tudomásom szerint
ez nem komoly gond.. elárulnád, milyen matematikustól hallottad ezt komoly feladatként?
és főleg, hogy ki oldotta fel ezzel?

még origón futottam bele a következőbe:
van egy véges testünk. egyre csak felezzük, azaz egyre kisebb elemeket hozunk létre. ugye ezt végtelenségig csinálhatjuk, így végtelen sok elem lesz.
viszont mindig lesz vmekkora kiterjedése ezeknek az elemeknek.
így ha a feldarabolás után összeadjuk, végtelen nagy lesz a kapott test.

amit leírtam, még butább érvelés. az adott hozzászóló is állította, ezeken matematikusok pörögnek.
ott 0% esélyt adtam, nálad 1%-ot adok (viszont a te megoldásod a problémára
remélem csak egy vicc)
Előzmény: nembántoksenkit (50)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 144
Tegyél ki egy szupravezető anyagot a világűrbe olyan helyre, ahol nem éri napsugárzás és a rendezettség egy teljesen új fokát fogja neked mutatni. Pedig éppen hogy elvontad tőle az energiát.
Előzmény: Törölt nick (141)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 143
Mindenféle rend megteremtéséhez, megőrzéséhez energiabefektetés kell

Láttál már kristályt, ami az energiaelvétel miatt jön létre? Rendezett alakzat és meg is marad az örökkévalóságig így.
Előzmény: Törölt nick (139)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 142
A Nap a leghatalmasabb istenség, akit emberi elme még úgy-ahogy felfogni képes. Még szép, hogy stabil és hatékony. Ő a rend igazi forrása ebben a rendszerben. Megszűnni csak annyira fog, mint az ember, amikor teste elpusztul. De mire ez bekövetkezik, addigra még Nemhívő kolléga is eljut a Nirvávába.
Előzmény: Törölt nick (140)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 141
"És merre van az abszolút igazság?"

Belül.

"Miért? Létezik más is az érzékelhető valóságon kívül?"

Igen.

"Agyműködés."

Tévedés. Éppen fordítva.

"A valóság megismerése egy végtelen folyamat"

Szerintem véges. Csak olyan hosszú, hogy emberi mértékkel jó közelítéssel végtelennek lehet tekinteni.

"a valóság akkor is létezik, ha te nem, független hittől-vallástól."

Ebben egyetértünk.

"Sok hegyet megjártam már, egyik sem vitt közeleb a metafisztikus-hamis valósághoz."

A hegy egy metafora volt, vagy szimbólum, mindenesetre nem szó szerint értendő. Azt jelentette, hogy ha nem rendelkezel bizonyos képességekkel, mert meg sem próbálod kifejleszteni őket, akkor hiába tagadod mások észleléseit, azokét, akik vették a fáradságot, és megdolgoztak érte.

"Ez a passzusod jellegzetesen olyan, amelyet a sarokba szorult ámítók szórnak itt a vakfil-ben."

Kettőnk közül szerintem te vagy sablonosabb.

"Nem mondtam, hogy a tudományok összes állítása tételesen bizonyított, ha olvtad ellenőrizhető, bárki által reprodukálható, akár teista, akár ateista az illető."

Te, mint bárki, légy oly kedves ellenőrizd, reprodukáld, igazold, vagy bánom is én, hogy a fekete lyukak léte nem sérti a világegyetem entrópiája növekedésének elvét.
Előzmény: Hy (125)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 140
Nézd meg a Napot. Gyakorlatilag véletlenszerű folyamatok összessége, ám stabilabb és hatékonyabb szerkezet minden eddig közelről látott dolognál a Világegyetemben. Bonyolultsága olyan fokú, hogy szuperszámítógépekkel lehet csak úgy modellezni, hogy abból legalább valós eredményünk szülessen. Persze előbb-utóbb ő is megszűnik, ám évmilliárdokig működik lelkesen, ami gyakorlatilag az örökkévalóság.
Előzmény: Törölt nick (139)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 139
"Kár, hogy a " zentrópia " zárt rendszerre érvényes."

Úgy döntöttem, naivan azt fogom feltételezni, hogy meg akarod érteni, amit mondok, csak nem megy. Megpróbálom egyszerűbben. Ha van egy házad, és nem tartod karban, szétesik. Ha van egy autód, és nem tartod karban, szétrohad. Ha a tested nem tartod karban, elsorvad, megbetegszik. Ha az emberi kapcsolataidat nem tartod karban, szétesnek azok is.

Mindenféle rend megteremtéséhez, megőrzéséhez energiabefektetés kell, plusz egy rendező elv. Bárhová nézek, ezt tapasztalom. Te nem?

Ha a tudat pusztán véletlenszerű ionáramok következménye az idegsejtekben, akkor honnan lesz az embernek egy koherens gondolata? Hogyan fog rendszert alkotni magának a világról? hogyan fog egyáltalán öntudatra ébredni?

Előzmény: Nemhivő (134)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 138
Dehogyis, csak nem fejtette ki, hogy a reflexív ekvivalenciareláció a fermionok kvantumtulajdonságai között olyan többdimenziós anyaghullámnak felel meg, amely a Bohr-Sommelfeld szerinti kvantálást alkalmazva identifikálja a kongruens tér-idő mátrixot egy egyszerű bizonyítás keretében, melyet ha lesz időm, százhuszonhét oldalban rendelkezésetekre bocsátok.
Előzmény: vriendelijke (136)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2009.11.17 0 0 137
-:)
Előzmény: vriendelijke (136)
vriendelijke Creative Commons License 2009.11.17 0 0 136
"...és kölcsönhatások fermion szerkezetére erők okai ..."

itt kimaradt egy szó, vagy nem?
Előzmény: Törölt nick (135)
Nemhivő Creative Commons License 2009.11.17 0 0 134

Kár, hogy a " zentrópia " zárt rendszerre érvényes. Persze lehetnek zárt agyak :-)

A hőtani összefüggés hatása az agyi tanulásra, valami új tudományág? :-))

Előzmény: Törölt nick (133)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.17 0 0 133
"a tudat a magasan szervezett anyag tulajdonsága" "a tudat az agy kémiája"

Nesze semmi, fogd meg jól.

Attól tartok, ez nem lehet kiindulási alap. Ezeket a hipotéziseket soha senki nem bizonyította. Sőt, amikor az agyműködést orvosi műszerekkel követik, sosem arról beszélnek, hogy ilyen-olyan agyhullámok váltják ki a tudatállapotokat, hanem arról, hogy ilyen-olyan agyhullámok kísérik a tudatállapotokat. Lényeges különbség.

A neuronokban kószáló elektronok, a bejáratott idegpályák felelősek lehetnek az emlékezetért, a felfogóképesség gyorsaságáért, de nem a döntésekért, az összefüggések felismeréséért, a céltudatosságért, az akaraterőért.

Az anyagi természet önmagában az entrópia felé halad. Fizikai alaptörvény. Ha a tudat pusztán biokémia lenne, szét kellene esnie. De az ember rendet rak otthon. Tanul, gondolkodik, rendszerezi a világot magában. Ez mind entrópiaellenes folyamat. Tisztán anyagi világban nem létezhetne.

Visszatérve a tudat materialista "definíciójához", ennek a definíciónak az elfogadása mennyivel különb annál, ha valaki hisz Istenben?

Az igazság az, hogy a tudatműködést, beleértve az álmokat, az érzéseket, a hallucinációkat, az intuíciót, a döntéseket, a parapszichológiai jelenségeket sokkal egyszerűbben meg lehetne magyarázni az anyagon túli tudatot feltételezve. Sőt, eddig csak ilyen magyarázatok vannak. Materialista alapon csak az efféle általános ködösítések mennek, amiket te is írtál, mert senki nem képes matematikai egyenletekkel leírni a gondolkodást.

Van az a híres mondás, hogy minél egyszerűbb egy elmélet, annál nagyobb a valószínűsége, hogy igaz. Ezt általában vallják a természettudósok. Ám ha ez azzal jár együtt, hogy fel kellene adni a materialista nézetet, akkor a kínhalál árán is inkább a sokkal bonyolultabbhoz ragaszkodnak.
Előzmény: villma (124)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2009.11.17 0 0 132

Miért? Létezik más is az érzékelhető valóságon kívül?

Miért?

Az érzékelhető valóság létezik?

Amenyire az létezik, annyira létezhet bármi más is.-:)

Vagy mégsem?

Vagy mégis?-:)

Agyak a tartályban

Előzmény: Hy (125)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!