Az egyik internetes portálon teljesen meghamisították a Die Welt című lapnak adott interjúm szövegét – jelentette ki az író a Duna Televízió Híradójának. - Természetesen voltak kritikus mondataim, de azok általában nem sértik sem a nemzetet, sem a népet, sem az embereket. Ezeket építő szándékkal mondtam, akármennyire is haragszanak rám egyesek. De az, hogy egy cikket meghamisítanak és az ellenkezőjére fordítják, az felháborító. Ma reggel a Die Welttől fel is hívott a cikk szerzője, és tudatta, mélységesen felháborítja a dolog. Ennek az interneten is hangot adott" – mondta Kertész Imre.
Kertész Imre Die Welt-es nyilatkozatát az MTI fordítása alapján közölte a sajtó jelentős része, így az Index.hu is.
Én az európai kultúra terméke vagyok. Egy dekadens, ha így akarja. Egy gyökértelen. Ne kössön engem Magyarországhoz. Elég az, hogy engem az Ön honfitársai zsidóvá tettek. A faji és a nemzeti hovatartozás számomra nem érvényes. És hogy rátérjek az Ön által említett gazdag magyar irodalmi örökségre, elárulnék Önnek valamit: a szocializmus évei alatt egyetlen államilag engedélyezett könyvet se olvastam el. Az én ízlésemnek ez nem felelt meg. Ha ezzel időnként meg is próbálkoztam, mindig kifordult a gyomrom
es egyiknek sincs es volt esze agaban hazaterni. Valami oka biztos van!
jaja, főleg a 80-as években és utána... mivel Magyarországon semmibe vették a tudományukat, kénytelenek voltak kint érvényesülni.... :( minek jönnének haza?
Ez most mire erv? Kulonosen ugy hogy a magyar Nobel-dijasok nagy resze is oda tartozik. Lasd jelen topik mocskoldosa.
Nesze itt van amit a vilag lat!
Egyetlen magyar (mert ugye Kerteszt mar kitagadtak a legelejen amikor megkapta) Nobel-dij! Egyik sem el itthon, egyik sem itthon szerezte (Szent-Györgyit kiveve) es egyiknek sincs es volt esze agaban hazaterni. Valami oka biztos van!
Hogy mi az a Kerteszhez valo viszonyulasbol erheto. Roppant buszkek lehetunk ra! :-(
Imre Kertész 2002 Hungary
Albert von Szent-Györgyi Nagyrapolt 1937 Hungary Szeged University Szeged, Hungary
Robert Bárány 1914 Austria Vienna University Vienna, Austria
Georg von Békésy 1961 USA Harvard University Cambridge, MA, USA
George A. Olah 1994 USA University of Southern California Los Angeles, CA, USA
John C. Polanyi 1986 Canada 1/3 of the prize University of Toronto Toronto, Canada
George de Hevesy 1943 Hungary Stockholm University Stockholm, Sweden
Richard Adolf Zsigmondy 1925 Germany Goettingen University Goettingen, Germany
Dennis Gabor 1971 United Kingdom Imperial College of Science and Technology London, United Kingdom
Eugene Paul Wigner 1963 USA 1/2 of the prize Princeton University Princeton, NJ, USA
Philipp Eduard Anton von Lenard 1905 Germany Kiel University Kiel, Germany
John C. Harsanyi 1994 USA University of California Berkeley, CA, USA
Ha kettő, akkor arra a kettőre legyünk büszkék. Sajnálatos, hogy matematikában nincs Nobel-dij, mert olyan koponyáink vannak/voltak, mint Neumann*, akinek játékelméletét továbbfejlesztve Nash közgazdasági Nobel-dijat kapott (és amely eredményre Neumann állitólag azt mondta, hogy teljesen triviális), vagy a Wolf-dijas Lax, Lovász, Erdős, stb*.
Amikor a Nobel-díjas fizikus Enrica Fermitől megkérdezték, hisz-e a földönkívüliekben, ő így válaszolt: „Hiszen itt vannak köztünk: magyaroknak hívják őket!".
Ketten voltak a parlamentben Gusztustalan, meg a válaszoló. Szépen elbeszélgetett a magyar parlamentben két nem odavaló, hogy a magyarok milyen rasszisták, fasiszták, soviniszták. Kellene már ide egy radikálisabb kormány.
Hogyne. Egész nyugodtan elhiheted neki, hogy nem olvasott semmit az akkoriban engedéllyel megjelent irodalomból, tekintet nélkül a szerzőre. Pláne nem olvasott kortársakat.
A Sorstalanság stílusa egy 16 éves gyerek intakt módon megőrzött, semmi fejlődésen át nem ment stílusa. Ami nem lenne baj, ha ezt a szerény szókincset és nyelvi eszköztárat szándékosan, tudatosan választotta volna ehhez a regényhez. De a többi is ugyanilyen, tehát ez az egy stílusa van.
Ha Kertész úr olvasott volna Esterházyt meg Parti Nagyot, akkor nem vonhatta volna ki magát abból a nyelvet és nyelvhasználatot megújító áramlatból, amely a nevükhöz fűződik. "Lipidben jóak vagyunk", emlékszel? Parti Nagynak ez az egy mondata többet ér a szememben, mint Kertész úr komplett életműve. Miért? Mert benne van 40 év hazai történelme és közhangulata.
Ki akar villogni? Ne magadból indulj ki. Grosics például díszpolgár sem akar lenni, amig ez a banda regnál. Nem minden a díj. A díjakat ugyani adják kisapám, nem kapják.
Kertész Imre és a Magyar Nemzet volt a téma a Parlamentben; Gusztos Péter szerint megint jönnek azok, akik megfogalmazhatják, ki a jó magyar, a "kedvenc polgári" lapokból "ömlik a rasszista mocsok". Arató Gergely szerint annak idején Bartók Bélát is ez a jelenség űzte el innen.
Pixy! Tudsz-e valami érvet, normális véleményt, vitaindító állásfoglalást, értelmes hozzászólást, legalább egy értékelhető mondatot leírni? Vagy örökre megmaradsz alja szinteden, akinek mindenről a szélsőjobbos csürhe jut az eszébe és eszelős módon kántálod nap mint nap, mindenre és mindenkire, aki nem ért egyet végtelenül egyszerű észjárásoddal. Mond, te sohasem szoktad szégyellni magad?
Itt van Kossuth Széchenyi Arany János Kit érdekel, hogy mit mond a magyarokról egy ilyen szemét alak? Már legalább 3 topik foglalkozik ezzel a hájfejüvel. Nem unalmas már egy kicsit?
Igaz amit irtam? Megy a melldongetes ha villogni kell hogy hany Nobel-dijasunk van mas nemzetek ellen? Mi az hogy! Amikro Kertesz megkapta, es osszeallitast keszitett a Magyar Nemzet meg olyat is egybol magyarnak raktak be aki aztan azon kivul, hogy Erdelyben teruleten szuletett semmi koze. De ugye jo villogni, hogy igen nekunk mennyi van.
De amikor meg kellene oket becsulni akkor megy a mocskolodas. Jobb esetben csak irigyseg, rosszabb esetben zsidozas.
Amit meg, hogy a sved akademia szerint mindossze ket magyar Nobel-dijas van az ne az en hibam legyen mar!
Azok utan amit Kertesz azonnal kapott (hol volt akkor meg barmi "pofankopoes") mi a meglepo?
Mar azon zsidozas ment es mocskos dolog, hogy a filmet megcsionaljak. Mar az lejaratasnak vettek az MDF ellen, hogy huuu reszt vesz valaki mdfes a film elkesziteseben.
Mellesleg nagyon erdekesnek tartom hogy valaki a szerint erintett vagy nem, hogy Orban Viktor epp a Likudhoz dorgolodik vagy sem. De ez itt off.