Egy virágzó sivatagi rózsa lélegzetelállító látványt nyújt. Nemrég szerettem bele jómagam is, ami csak egy pillanat műve volt. Hazánkban még alig ismerik ezt a gyönyörű növényt. Cseréljünk információt és képeket a tartásukkal, gondozásukkal kapcsolatosan.
Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni: sivatagi rózsám leveleinek a széle megbarnul, majd az egész levés elsárgul és leesik. Szép sorban, alulról felfelé. Amúgy szépen virágzik és látszólag semmi más baja nincsen. Tavasz óta, amióta elkezdett hajtani, folyamatosan ez van, nem szaporodnak a levelek. Amennyi nő, annyi le is esik.
Szuper ötlet! .. nekem nincsen, még aprók és a viráguk színe is kérdés, de csak jönnek még vissza ide régi és új tagok is persze. Talán lesz valakinek. =D
Nem tudtok véletlenül valakit, aki ad el obesum oltó ágat? Van sok szép nagy obesumom, mind sima szimpla rózsaszín virágú és arra gondoltam, hogy beoltanám valamilyen más színűvel.
Szia. Picit kihalt a fórum.. remélem, nem marad így. Sokat olvastam, s bár kevésbé vagyok gyakorlott, igyekszem hülyeségeket nem írni.
Sok helyütt azt írták, hogy ha közös tálban keltek és vannak, hatleveles korukban már érdemes külön tenni őket.
Ami a földkeveréket illeti, első időkben talán fontosabb a gyökeresedés és a gyökérrendszer fejlődése, emiatt kell, hogy jó vízáteresztő képességű legyen. Én ezt kókuszrosttal és perlittel oldottam meg. Fele kókuszrost és perlit, a másik fele pedig tápanyagdús virágföld és homok keveréke. A lényeg, hogy több legyen az az összetevő, amitől lazább a talaj, de azért meg is tudjon kapaszkodni a növény.
Magról kelt adeniumok kaktuszföldben vannak, 24 napos korúak 4 leveles állapotban. Mennyi időközönként locsoljam őket, és mikor kell átültetni nagyobb cserépbe? Olvastam, hogy zeolit macskaalomba ültetik. De abban semmi tápanyag nincs, mivel kell keverni, milyen arányban, hogy legyen benne tápanyag?
Köszönöm Lora! .. nincs hozzá elérhetőségem, de majd talán jár erre.. vagy visszaolvasom az oldalakat. ITt megint elborult. Egyik nap szép világos van, ma megint sötétség ígérkezik. Esténként némi plusz megvilágítást kapnak a picik.. ezzel a macskaalom-bentonit témával úgy érzem, felhagyok.. ami a talaj összetételét illeti. Ma megpróbálok valami kavicsosabb kombót előállítani, még a perlit mellé.
Nem vagyok annyira szakavatott, mint itt sokan mások, de azzal nem vétek nagyot, ha azt mondom, hogy ilyenkor, virágzás idején sok tápot igényel. Lehet, h ezért gömbölyödnek a levelek, mert - akkor ezek szerint Te nem adsz nekik tápot.
Picit, óvatosan. Először víz, utána táp. Itt korábban azt olvastam, hogy a rhododenron virágzásindítót ajánlják, NPK 20-20-20 típusút. Én most ilyet szereztem, de mivel most volt ültetés, a tápozásra egy ideig még nem kerítek sort.
Csak egy gondolat.. ha valaki esetleg rendel megbízható forrásból arabicum magokat.. szívesen társulnék néhány mag erejéig. Pesten személyesen is át tudnám venni.
Én ma este úgy döntöttem, van három órám ültetni. Az újdonsült ültetvény.
Ezt a nagyot is ma nagy merészen kiemeltem.. picit átmosdattam.. mióta megvan, még nem került sor ilyesmire.. most pár napig "száradnak".. a picik lehet, egy hétig is.. hogy picit megnyugodjanak a stressz után..
Szia, nálam egészen jól működött az Actara, valamint egyéb rovarölők Admiral-lal való kombinációja. Idén valamilyen oknál fogva nekem nincs üvegházi molytetű, de ha véletlenül lenne, ki fogom próbálni a Dimilint, mert azt is ajánlották.
Sajnos ismét a molytetvekkel küzdök. Most a sivatagikat támadták meg. Már több alkalommal permeteztem felszívódóval, de szokás szerint egyre többen vannak. Tegnap lesz ami lesz alapon belocsoltam a csapatot rovarölővel.
Egy picit én is elmaradoztam.. De a lelkesedésem töretlen.
A 2017-es tavaszi-nyári vetésből nem élte túl mindenki.. nyilván. 2017 év végén néhány hónapig külföldön tartózkodtam, másra bíztam a gondoskodást. A tavalyi év nekem is a túlélésről szólt, nem csak a sivatagiaknak.
A telet némi veszteséggel túléltük. Nagyon eltérő a kis csapattagok külleme.. maholnap keszitek képeket.. tápot is kell vegyek, mert az is időszerű már. :-)
Szia! Igen szokták metszeni pontosan azért mert van amelyik nagyon felnyúlik és ezzel kényszerítik elágazódásra. Sokan alakítgatják az ágait ezzel a módszerrel, pláne aki bonsait nevel belőle azok még szokták drótozni is az ágvégeket. Csak ha visszavágod akkor a vágási felületét szórd be fahéjjal a gomba, illetve fertőzés végett. De szerintem te úgy is tudod ezt!