A topik megalakulásának apropója elsődlegesen az, hogy összefogja a Fuji s5600 topikban kialakult lelkes társaságot, akik közül többen különböző DSLR-re váltottak/tunk, így az "anya topikba" ritkábban szólnak/unk. Itt bármilyen kompaktos, DSLR vagy egyéb géppel rendelkezők hozzászólása, képe megfér! Lényeg a társaság, a jó hangulat és a fotózás szeretete! Jó lenne a társaság által felhalmozott tudást, tapasztalatot egymással megosztani. Írjatok bátran bármilyen fotós témáról, gondolatról, küldjetek nyugodtan képeket. Itt semmit sem ciki megkérdezni, ha tudunk segítünk! Szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne a virtuális társasághoz tartozni!
Nálam véletlenül jött képbe a dolog, mivel szerencsésen hozzájutottam egy olyan összeghez, amiből meg tudom finanszírozni. (legális pénzügyletből) A Fuji először úgy volt, hogy eladó lesz, de végül is a párommal úgy döntöttünk, hogy marad, nagyon hozzánk nőtt. mivel a hazai beszerzés még mindig elég borsos, így USA-beli vásárlásnál kötöttem ki a Vaterán. Így kisebb alkudozás után rendeltem egy Nikon D80 vázat, egy 18-70mm nagylátószögű zoomobjektívet (kitobinak is hívják ezt az obit), egy Nikon SB600 rendszervakut, egy Sandisk 4 GB memóriakártyát, és infratávkioldót, és még egy plusz akkumulátort. Nikonnál érzelmi alapon döntöttem, volt nálam egyszer egy D70-es, ami nagyon tetszett használat során. Illetve tetszett esztétikuma alapján. Mivel hosszas családi vita után csak új váz vásárlása jöhetett (párom kardoskodott mellette), így lett belőle D80. Nézegettem a D60 is, de valami oknál fogva nem nyerte el tetszésemet. nem kapott el az az érzés, mint amikor a Fujit kézbe vettem, illet ve akkor, amikor a D70-t vagy D80-t is megfogtam. Illetve az is a D80 mellett döntött, hogy több ismerősnek is van D80-a, és ők is javasolták, hogy ezt sokáig nem akarom majd másra lecserélni, tudása alapján nem belépő szintű DSLR váz, hanem középhaladó. Bőven többet tud, mint amit ki tudok aknázni, ismét én leszek a leggyengébb láncszem. Az obi azért lett ez, mert ennyi maradt rá összegszerűen, arra is gondolva, hogy új táska is kell, illetve ezt az obit tudom majd használni. Hogy is mondjam, régi konstrukció, amikor gyártásra került jónak mondták, azóta a kor kicsit elhaladt mellette, de még mindig elfogadható tudásszintű, bár nem egy fényerős obi. Pénzügyi dologból adódik az SB600-as vaku választása is, illetve amatőr felhasználóknak megfelelő választás, bár szívem szerint idővel venni fogok mellé egy SB800-as vakut is.
Ezután nyilván az objektívpark bővítése is téma lesz, de ez egyenlőre még almás, egy hátizsákot már vettem a gépnek. Azért hátizsák, mert leég sokat jártam kerékpárral ide-oda a Fujival is, és azt könnyebb cipelni, mint egy oldaltáskát, illetve szándékomban áll még 1-2 erdélyi túra is, oda is jobb, mint egy táska. De egyszer az is lesz.
A 18-70mm obi mellett ringben volt egy Tamron 17-50mm-es obi is, de végül vesztett a fent leírt ok miatt, de a következő az lesz, igaz használtan, mivel egész borsos ára van (legalábbis nekem). Persze előbb-utóbb teleobjektív is porondra kerül,de azt, hogy milyen zoomátfogású még nem tudom. A Hama állványom is marad egyenlőre, még ki kell tapasztalni, hogy elbírja-e a Nikont. Nyilván ha nem, akkor azt is cserélni kell. Azon kívül még tervben van egy portrémarkolat beszerzése is, vele könnyebb a világ. Egyenlőre ennyi jutott az eszembe gondolatként, ha valami kérdésetek van még tegyétek fel nyugodtan. (Ha minden igaz a héten meg is érkezik a Nikon) Ehhez a topichoz nem leszek hűtlen, nagyon jó kis társaság, annak ellenére, hogy erősen megcsappant, de beleolvasgatva a többi topicba sokkal barátságosabb.
Én is köszönöm a meghívást. A választásom miértje már meg volt, kifejtettem az anyatopicban. Kérlek titeket, hogy ne várjátok el, hogy ismét begépeljem szóról szóra, inkább átmásolom. Bár van akinek értelmetlen lesz, mivel emszi kérdéseire válaszoltam meg benne főképp.
Igen, mi kicsit türelmesebbek, nyitottabbak vagyunk, mint más topikokban, mert összeszoktunk korábban. :) Meglátod, ha sűrűn benézel! ;)
Egy-egy apróhirdetés véleményem szerint belefér. Főleg azért, mert lehet valakit megnyugtat, ha egy topik társtól vásárolhat valamit, mint egy kevésbé ismert valakitől.
Neee?!! a cim alatt szereplő leírást olvasd el! itt egy rég összeszokott társaság van. Akikkel már több éve forumozunk együtt. Azért lett ez az uj topic ,mert a régit nem akartuk szétoffolni...
Én meg azért canon mert:- viszonylag olcso fix fényerejű minöségi objektivek,csepp és porálló kivitelben:) -ugyan nem a legujabb technika használata ,de a megbízhatóság növelése érdekében(szerintem) -nagyon jó követő AF A fiatalriporter.hu-n volt egy jó összehasonlítás,érdemes elolvasni mindegyik márka elönyeit és hátrányait felsorolja!! egyébként meg nem a felszerelés a lényeg egy jó fotos kezében mind1 milyen gépváz,obi van...nem azon mulik egy bizonyos szinten.:))
...és még valami! Az Olympus gépedre felcsavarsz egy objektívet és rácsúsztatsz egy vakut. Rádugod a gépedre az USB kábelt és bedugod a számítógépre...internet stb. Frissíteni tudod egyszerűen a firmware-t a gépen és az objektíven....stb. Melyik rendszernél megy ez még így?
A felszerelésem megnézhetitek ha a nevemre kattintotok:)
Hogy miért az Olympust választottam?
Oly előtt nikonos voltam (D-50) de egyszer egy ismerősöm a kezembe nyomott egy E-510-est. Egyből "hozzánőtt" a kezemhez, pedig eléggé péklapát méretű mancsom van. Ezek mellett az összes létező pormentesítő rendszer közül a leghatékonyabb, (D-50-ben nem volt semmilyen) Élőkép funkció (D-50-ben nem volt) Kicsi (a D-50 nem kifejezetten kicsi) az objektívek minősége, még a kitobjektíveké is!!!!!!!! (ezt nem győzöm kiemelni, mert ugye a gépvázak jönnek, a gépvázak mennek, de az objektívek maradnak!!!!!!!!! És nem utolsósorban GYÖNYÖRŰ :):):) Annak ellenére, hogy müanyag a váz, sehol egy nyikkanás, sehol egy reccsenés.
Sokan felemlegetik, hogy a kisebb szenzormérete miatt zajosabb. Ehhez csak annyit tudnék hozzáfűzni, hogy a lakásomat a saját magam készítette képek (40X60-as nagyítások) díszítik, és valóban látszik rajtuk valamennyi zaj. Igen látszik, 30-40 centi távolságból mindenképp, de egy ekkora nagyítást nem 30-40 centiről szoktak nézegetni!!!!!!!
A másik kínjuk a technobuzerátoroknak, a kicsi keresőkép. Nekem nem igazán tűnt fel soha, pedig az "isteni" Nikon irányából érkeztem, és analóg koromban is kizárólag tükörreflexes gépeket használtam. Na jó, hazudtam, nem mindíg. A legelső gépem, amit az összekuporgatott zsebpénzemből vettem 35 évvel ezelőtt, egy Smena 8 volt. :)
Köszönöm szépen a meghívást és az ajánlást Emszi, de lássuk be, hogy sikerült alaposan eltúloznod a dolgot azzal a profizmussal. :o)
Ami a Pentaxokat illeti, örömmel segítek bárkinek, aki ezt a márkát nézte ki és bármilyen kérdése lenne. (A többi márkáról csak az ismereteim hiánya miatt nem tudok érdemben nyilatkozni.)
A fotós blogra pedig szeretettel meghívok Mindenkit, akinek van kedve részt venni ebben a kissé rendhagyó közösségi munkában és még így az első sor kód megírása előtt lenne ötlete, hogy miről szeretne írni / olvasni.
Ha van kedvetek, írjatok légyszi, hogy miért szeretitek az Olympust, milyen típusotok van. Ha van kedvetek, küldjetek képeket is. Anya topikunkba ez szokás volt. :)
Én 2007.03.22. óta nyüstölöm a Pentax K100D-s gépemet. Ha ennek bármilyen problémája adódna, vagy végleg kinyiffanna, tuti hogy egy másik Pentaxba gondolkoznék.( Bár remélem, erre még soká kerül sor).
--- PENTAX IRÁNT ÉRDEKLŐDŐK FIGYELMÉBE, DE MÁSOKNAK IS ---
Egy kis ajánló főleg azoknak, akik Pentax-ban gondolkodnak, de természetesen mindenki másnak: egy nagyon lelkes és véleményem szerint profi Pentaxos srác blogja és weboldala. A weboldalát szerintem mindenképp érdemes megnézni, gyönyörűek a képei! A blogja pedig nagyon szórakoztató és szakmailag is nagyon precíz. Mindkét oldalán azt érzem, hogy valóban a fotózás szeretetéről szól, ahol az emberi dolgok is nagyon a helyükön vannak...
--- LENNE KEDVETEK KÖZÖSEN ÍRNI EGY FOTÓS BLOGOT??? ---
Nemrég feldobtam az ötletet Neki, hogy csinálhatnánk egy olyan fotós blogot, ahova sok-sok fotós írhatna sok-sok témáról. Most szerveződik a dolog. További infók a blogján, ill. a Flickr-en. Ha résztvennétek vagy szívesen olvasnátok vagy bármilyen ötletetek van, a blogjára írjátok meg légyszi. De akár itt is jelezhetitek. ;)
Akkor már hárman írhatnánk petíciót a Pentax Jézuskának! :)))) Lehet MacSan-nak, AbuF-nek is elkelne némi kiegészítő/objektív és akkor Ők is csatlakozhatnának. :)
Ha együtt adjuk fel Endesp és Zoszi69 Nikon Jézuskának írt levelével, valamint VBandit Canon-, CsuZso Sony Jézuskás levelével, talán még el is engedik a postaköltséget... :))))
Idézet Bobee306-tól: "noh, nekem is a pentaxok jönnek be, ha most megtehetném, tuti abba neveznék be.. az ára meg mostanában tuti esni fog, mert 1-2 nevesebb üzletben befejezték a k100d, és a k10d forgalmazását, ebből arra következtetek, hogy jön valami újabb.. "
K10D, K100D sajna nem kapható üzletben, mióta van K20D, K200D. Használtat nem akarok megreszkírozni. A Pentax szerelem volt első látásra és azóta egy K10D személyes kipróbálása is megerősített. Tetszik a sok hasznos funkciója, a profi minősége és a kézreálló dolgai, világos kereső, valamint a részletgazdag képei. És még sokmindent sorolhatnék. Az obik terén is tetszik a kompatibilitás 1950-es évekig visszamenőleg. Új obik terén valóban nincs akkora választék, mint más gyártóknál, de az én igényeimet tökéletesen kielégítik a kaphatók. Szerintem jó sok évig nagyon jól megleszünk, aztán majd meglátom mit hoz a jövő.
Belépő gépeket (K200D, 450D) és a 40D-t is néztem még, valamint kicsit a D80-at, de végül a Pentax "életérzés", "filozófia" felé billent erősen a mérleg. :) Olympus, Panasonic, Sony és Nikon kicsit kiesett a látószögemből. Biztosan nagyszerű gép valamennyi, de az én igényeimnek és elképzeléseimnek a Pentax a megfelelő álomgép. Azért bízom benne, hogy év vége felé, jövő év elején még kicsit lejjebb megy az ára. Ráérek még várakozni, aztán meglátom. :)
Amúgy meg a sok információ és sok "vallási vita" olvasása közben megerősödött bennem, hogy ha valaki tud fotózni, mindegy milyen géppel teszi. Ha nem tud, akkor is! :) Minden rendszer jó valamiben! Kérdés kinek mi a fontosabb. Mindenki válassza azt, ami számára megfelelő, amit megengedhet magának. Hobbi szinten a lényeg a fotózás szeretete. ;)
Csak azért írtam le, hátha hasznos valakinek... Engem is érdekel ki miért választotta a saját típusát.