Bocs, én csak segiteni probàltam, de ugy làtszik nem vagyok nagy segitség. Talàn màsok jobban tudjàk... Mellesleg a Facebook-on is van egy csoport (Franciaorszàgi magyarok, meg Külföldön élô magyarok - ilyesmi - csoport is), ott rengetegen megfordulnak. :)
Jò kérdés. Igazad van. Ha Svàcban dolgozik lehet nem tudjàk meg itt Fr.o-ban. S ott is akar majd lakni ? Vagy Fr.o-bòl jàrna àt dolgozni, mint sokan teszik ? Azt viszont én nem értem, hogy ha nincs bizonyitott lakhelye, hogy veszik föl bàrhova is...
Ha RSA-t kap, akkor is minden ho végén a Pole emploi-nak be kell jelentenie, hogy dolgozott-e vagy nem. Ha mondjuk el kezdene dolgozni Svàjcban, akkor annak a honapnak a végén azt be kellene jelenteni. Nem érdemes csalni, mert ugyis megtudjàk. Ha meg nem jön össze a munka, akkor szerintem ujra kell mindent csinàlni. De ebben nem vagyok biztos. Mert attol is függ, hogy hàny oràt dolgozik az ember. Ha csak néhàny oràt hetente, akkor még kaphatja az RSA-t tovàbbra is, csak kevesebbet.
Igy van, hanyagolom, de nem csak a topikot, hanem az egész index forumot. Ebben a topikban pl. szinte semmirôl nem lehet tàrsalogni, csak munka- és lakàskeresésrôl, hivatalos ügyek intézésérôl. Ha valaki a mindennapi eseményekkel kapcsolatban ir be valamit, az màr politikànak szàmit és elirànyitjàk màshova. A facebook-on naponta megfordulok, ott mindenrôl lehet eszmét cserélni.
Egy ismerős franciaországi magyar csöves kért meg hogy kérdezze rá a következőkre.
Az illető RSA-n van már évek óta. Nem is baszogatják.
Én szoktam neki alkalmanként kisebb összegeket adni.
Korábban piált, de már abbahagyta.
Most kapna valami munkát németben vagy Svájcban és talpra tudna állni.
Mivel azonban állandóan lakcím bejelentési problémái vannak, ezért addig amíg az állása nem lesz stabil, vagy nem tud gyűjteni annyi tartalékot hogy talpra álljon, addig nem szeretné bejelenteni a változást. Aztán úgyis bejelenti, hiszen ez hosszú távon nem előnyös. Kocsi rendszám és ki tudja mi még.
Attól tart, hogyha balul ütne ki a dolog akkor nem tud visszamenni RSA-ra mert nincs valós lakcíme és ez megbonyolítja a dolgot.
szerintetek Svájc vagy Németország ezt visszajelenti Franciaországnak?
azt hiszem Svájcban valami közvetítő céghez menne ami hetente fizet. Bár nem tudom ennek van e jelentősége...