Jó hogy előszedtétek a fehér kert ötletét, ez egy időben engem is izgatott, bár most már annyi más tervem van helyette. Mindenesetre ezt a istácskát elmentem, hátha egyszer mégis szükség lesz rá :-)
A sziklakert eddig is külön volt, a Növényeink és a Virágágyások címűt kell szétszedni. Teleltetős egyre kevesebb van, sok érdekes eddig sem volt, a Növényeinkbe belefér. A veteményes is külön, talán nem túl nagy egyben sem. Azt is még át kell nézni.
Prunus...Pendulát láttam egyszer a Mein Schöner Garten-ben, a nyitott újságban a két oldalon át egy képpel, tehát középen a törzs és jobbra-balra pendult.
De hát nem lehet annyi pendulát begyömöszölni 150 nm-re!
Így is kertezésemnek majd a háromnegyedét teszi ki bizonyos növények átültetése onnan ide, innen oda .
Amibe szerelembe esek, azt ugye gyorsan meg kell venni, Te is erre biztattál alább, és mihamarabb el kell ültetni, rövid idő múlva újabb szerelem miatt meg kell változtatni a kompozíciót.
Akár még egy újat nyithatnál a sziklakertnek is pluszban, meg a fagyérzékeny, teleltetős-cuccolós szekciónak is, azokat talán könnyebb lenne összerakni, sokkal jobban elkülöníthetők...
Hát ez az, amit még nem tudok, ezért nem kezdtem még bele. Idő szerint biztos nem, nekünk nincsenek meg a kezdetek digitálisan. Egy-két képet érdemes lesz beszkennelni, pl. a hatalmas, komoly betonalappal rendelkező világoskék ruhaszárító állványt a fekete teregetőkábelekkel, de a folyamatos fejlődést nem nagyon tudnám bemutatni. Talán egynyáriak, évelők, külön a dáliák, az ágyások közül némelyik talán szintén külön, ha túl sok egybe. A kert összképe meg még mindig elég kusza, azon nincs mit mutogatni.
Cornusoknál egyedül a kousa és a florida a mészt kevésbé tűrő, a controversa eddig szépen muzsikál, nagyobb baj, hogy somhoz képest lassan nő. A sibirica-kkal sem volt még problémám, szerintem alap egy kertben a színes lombú fajtáik. Ha a controversa-val mégsem boldogulnál, akkor egy Aralia elata 'Variegata' is megteszi... ;-)
Kertkialakítás: szerintem gyakorlat kérdése is, ha tudod, milyen növényanyaggal lehet dolgozni, akkor pillanatok alatt összeáll a kép, mit mivel érdemes társítani, hogy a formák és a színek egymást erősítsék. A történelmi kertekből rengeteget lehet meríteni, pl. a Great Dixter is hatalmas kincsesbánya, ötletek tárháza: http://www.greatdixter.co.uk/gardens.htm Bocs mindenkitől, tudom, ez nem az Angolkert, de a lényeg azért hasonló...
Akor azokat valamilyen fűtetlen szobába kellene vinni, így sanszosabb, hgoy kikészülnek, legalábbis ami az eddigi gyökereztetési tapasztalataimat illeti...
Tóhoz minél több fűfélét és vízimitátort szerezz be, két év alatt elterjednek, és a tavat minél nagyobbra építsd, mert úgyis kicsi lesz, amit a növények birtokba veszik a vizet. Konkrét terveid vannak-e már pozícionálásilag-formailag?
Dolgozom még a képtáron, a lényegnek, a növényeknek még nem álltam neki. Az egyszerűbb, rövidebb könytárakkal kezdtem. Ha kész lesz, fölteszem az adatlaphoz. A rajzok még akkor készültek, mikor nem volt kertünk. Most már nincs se időm, se türelmem, inkább túrom a földet.
a cornusokkal az a baj, hogy nem szeretik a meszet, az pedig errefelé van
van az a gyönyörű nagyvirágú, az éppen amit írtál? képről ismerem
most pedig elölről elolvasom a linket,és megnézem az összeset,amit ajánlottatok
Legutóbbi beszerzésem a napokban Hoya lineáris,ez is olyan régi vágy volt,mint a körte
a newgardenben törzsvásárló vagyok én is,havonta megyek, de még nem ...
Engem sok minden érdekel a világban -ból, szakaszaim vannak, ha valamibe belevetem magam,akkor nagyon,de nem vagyok hűtlen,minden szerelem megmarad, esetleg kisebb intenzitással.
Most már néhány éve a kert
viszont
a növényeket megismertem (nagyjából)
a kerttervezéshez nincsen érzékem, és ez sajnos, nem tanulható
ezért inkább elkezdtem a kerttörténettel, híres kertekkel foglalkozni, és örömmel fedezem fel azokat az embereket, akik ezeket csinálják. És ámulom-bámulom őket.
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget, és a tanácsot. Eddig nagyon tanácstalan voltam mit is ültessek, most már aztán kétségbeesett is vagyok. Mindegyik nagyon gyönyörű, legszivesebben mindegyiket elültetném. Most utánnanézek valamennyi ajánlott fajtának, és majd rakom a képet melyik nyert.:-)))
Köszi! Akkor örülök, hogy hozzá mertem nyúlni. Kis gömbnek nevelem. A levágott hajtások szépen meggyökereztek idebenn, de nem tudom, hogy kihúzzák-e tavaszig. Ha nem leszek lusta, leszúrom őket cserepekbe és fagymentes helyre teszem.
Beletrafáltál, mert a tavaszi terveink között szerepel a tóépítés és a "füvesítés". :)Készül a tavaszi fajlistám. :) Bíztató, hogy négy év alatt ilyen dzsungelt lehet létrehozni.
Hakuro Nishikiről azt írják, tél végén, tavasz elején metszd, hogy szép rózsaszín új hajtásokat kapj, vagy ha dús kis gömb koronát szeretnél, egyébként lehet bokornak is hagyni.
Örülök, hogy szétnéztél nálam, remélem, jót tett a tavaszi ágyások kialakításához. :-D Ja, és a legtöbb érdeme ebben a fűféléknek és a tónak van, kb. mindkettőt csak élni kell hagyni, és a többit már láttad...
:-) Megnyugtató hallani, köszönöm. De jó, hogy Sissinghurst-öt emlegeted, az előbbi felsorolásból kihagytam az egyik legfontosabb központi elemet a fehérből, egy Cornus controversa 'Variegata'-t!
Rika! Ezt a fehér hortenziák mellé még feltétlenül vedd bele a listádba, kihagyhatatlan! ~:-]
Miért kellett alakítanod rajta? Majd kinövi a ziláltságát, legfeljebb korábban fogja a következő emeletet hozni, egyébként egy csinos kis jószágot sikerült kifogni, bár még pár év beletelik, mire olyan zuhanyrózsaszín lesz tavasszal, mint amiket a kedvenc újságunkban tavasszal mutogatnak... :-)
Besétáltam tavasszal a Nyúgdn-be és elhoztam a négyből az egyiket, sok választásom nem volt, de már más is tett szert csüngő díszkörtére, tehát nem lehetetlen vállalkozás...
Szakma: ez is lesz, nyártól, ha minden jól megy, egyébként ld. adatlapomat. :-) Te mit tanulsz?
A Nishikit mikor szokás metszeni? Tavasszal ültettem és őszre igencsak megnyúltak az ágai. A fagy ellen mindenképpen be akartam csomagolni a koronáját, ezért megmetszettem.
Padlót fogtam a képtáradtól! Nem tudom szavakba önteni az élményt, amit a végignézése jelentett számomra így télvíz idején. Négy év alatt hihetetlen, mit műveltél. Persze ez ad egy kis löketet is a következő szezonra és jöhetnek nálunk az új ágyások! :)
Nemár, hogy a Kiku Shidare eddig elkerült téged??! ~8-O Tomi még szerintem hoz párat a cseresznyéskertbe (ugye? ;-P) , de addig is, a legjelentősebbek:
A fehér kertnek történelmi hagyományai vannak. Először Vita Sackville-West teremtett ilyet az angliai Sissinghurst-ban. Azóta is félmillióan zarándokolnak oda minden évben a népek elájulni...
Annabellát ne sajnáld,sokat bír, elrontani nem tudod. Idáig ősszel vágtam le virágokat, 10-20 cm magasságig, alacsonyságig. Dúsabb lesz.
Az idén először meghagytam az elszáradt fejeket, egész télen gyönyörű volt, havazáskor is, most is.
És mivel szinte egész nap beszéltem,írtam róla, hazajőve megsimogattam.