"Mihez nem elég erős az ó tömlő? Oinost forralni benne?"
Soha semmikor nem forralták az oinos-t az ókorban.
Később kezdtek oinos-t forralni, amikor az oinos-ból (borból) konyakot pároltak le Cognac-ban.
Ezt desztillációnak hívjuk elmés kifejezéssel.
Én sose állítottam hogy az ókorban oinos-t forraltak, te és a híg atonban igenis mondta. Mindketten szégyellhetitek ezért magatokat. Nem kicsit, nagyon.
Amúgy hogyan lehetne tömlőben bort forralni? Bedobva a tűzbe? Elégne.
Tudod hogyan lehet bort forralni? Tűthelyen, fémedényben. Úgy lehet.
Most azzal fog sunnyogni, hogy nem forralták, hanem forrt
Itt te voltál az, aki azt mondta, a bort forralták.
Nos, forralták? Tűzön?
"Forrni" ige háromféle szeszesital gyártása során.
1. A sörgyártás során a sörlevet erjesztés előtt felforralják, majd ezt követően visszahűtik és hozzáadják az erjesztést okozó élesztőt.
2. A borkészítés során a must "forr" ennek a "forrás"-nak nulla köze van a forráshoz, más szót kéne rá használni, mint ahogy agy cukorka sem olvad a szájban, hanem oldódik.
3. A tömény szeszes italok gyártásánál a cefrét felforralják, desztillációs célból.
Piros: forró
Kék: hideg
Ja és pl. A Duna forrásvidékénél is a forrás szót használják, pedig nem forr ott az amúgy hideg víz.
" Az ókori borok alkoholosabbak, nehezebbek lehettek a maiaknál. Valószínűleg az ókorban nem használták általánosan a szűrést, így a borokban a seprő, esetleg egyéb szennyeződések is benne maradhattak. Természetesen a drágább, előkelőknek szánt italok kristálytiszták voltak már akkor is, de a tömeges fogyasztásra szánt, olcsó bor sok problémával küzdött, gyakran hamisították is, ami különösen a római időkre vált jellegzetessé. A romlott, helyenként rossz szagú bort gyakran fűszerekkel, gyógynövényekkel (sáfrány, levendula, mirtusz, babérlevél, ürömfű…stb.), mézzel, sőt tengervízzel, mészporral, sóval és gyantával is kezelték, de előfordult, hogy füstölték is. Némely ilyen illatosított, fűszeres bor már hasonlíthatott a mai vermutokhoz. A borok tartósítására a kén hiányában más módszerek után néztek. Arra már korábban rájöttek, hogy a hűvös helyen tartott bor tovább iható marad, s hogy a hosszú hajón történő szállítást is kibírja, jól lezárt edényekre volt szükség. Az amfórákat úgy sikerült légmentesen lezárni, hogy tetejük alá gyantába mártott vásznat helyeztek, majd a tetőt szorosan rányomták, hozzákötözték. Többször előfordult, hogy a szigetelő vászondarabról a gyanta a borba csöpögött. Megdöbbenve tapasztalták, hogy a bor megtisztult, csillogóvá vált. Az ízében viszont a gyanta kesernyés íze belekerült. ezt a technikát később is alkalmazták, s talán ez lehet az alapja a máig is népszerű görög bor,a gyantás retsina kialakulásának. A görögök ritkán fogyasztották a bort tisztán, s a rómaiak is inkább higítva kortyolgatták. A higítást, melyet tiszta vízzel, forrásvízzel végeztek általában 1/2, 1/3, esetleg 1/4 arányban, több célt szolgált. Megakadályozta a gyors lerészegedést, javította a bor hibáit és természetesen nagyobb mennyiséget készíthettek belőle. A görögök barbárnak tartották azokat, akik higítás nélkül itták a bort, amit ők oinosz-nak neveztek, rómában a higított bor neve a vinum volt, megkülönböztetve a keverés nélküli merumtól. "
ott szétszakadt a tömlő, Jób utalt arra, hogy a bor szétszakította a tömlőt?
ha az a vizonyos idézetet gondolod szétszakadt tömlő hasonlatnak, mintha a gyomra szakadt volna széjjel, mert Jób éppen a gyomrára utalt, hogy olyan mint a borral teli tömlő és nem fordítva, így az adventista és más isták hülyítéseit ne told trollként tovább méág húszezer hozzászólásigh, valamit érdemben is mondjatok már...
egyébként; " Az alcohol vini (a bor párlata) kifejezést a 16. században Paracelsus alkotta meg és abból állandósult az alkohol szó mai jelentése."
Ennek a te cimborádnak szerintem fogalma sincs rola mi az a bőrböl készült vizestömlő. Talán valamiért azt hiszi hogy az olyan rugalmas mint a fölfujható gumi
egyébként sehol sem írták le, hogy az új bor szétszaggatott volna egy új tömlőt..., te tzudsz ilyen esetről a bibliádból?
de olyan esetről sem olvastam a bibliába, főleg Jób történetét nézegetve, hogy Jób gyomra szétrobban volna a bortermelődéses gyomraként, te olvastál erről, ebbe halt bele Jób?