Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
kipróbálom majd, köszi, de valószínű, hogy majd csak jövőre, mert ahogy te is mondtad, viszonylag könnyű kihúzkodni, amit tegnap meg is tettem, ráment vagy másfél óra, olyan sok volt. nem hiszem, hogy idén újra megjelenik, de ha igen, akkor meg fogom kóstolni.
szürke madársóska van nálam, van a másikból is, de kevesebb, és azt könnyi kihúzni. a szürkének hálós gyökérzete van, sokkal macerásabb. elhúzni a mulcsot, kiszedni a gazt, visszahúzni a mulcsot. de gyökérdarabok mindig maradnak a földben, úgyhogy újrahajt. nem gondoltam volna, hogy át fog jönni valami ezen a mulcson, de a szürke madársóskának sikerült. gondolom vannak itt-ott rések, ahol megtelepszik, utána meg már könnyen szaporodik gyökérről.
A porcsin tényleg finom. Pl. sós mogyoróval és olívaolajjal pestónak, de salátába keverve is jó.
A madársóska kiirthatósága attól függ, melyik fajról van szó. Ha a szürke madársóskáról, akkor az nehéz ügy, nem fogod tudni csak úgy kihúzni, a többi kigyomlálható.
A porcsinon nem érdemes izgatnod magad, alacsony, rövid életű, nem fogja elnyomni a dísznövényeidet, ráadásul könnyű kigyomlálni. Eltűnni már nem fog, mert rengeteg magot szór. A madársóskák is, úgyhogy azok is lesznek.
simán előfordulhat. nálam a dugványoknál volt az, hogy ugyan lehullajtották a levelüket, de kb. 2 hétig voltak nyugalomban, ha nyugalomban voltak egyáltalán, aztán nekiálltak hajtani.
más: a madársóskát sikerült már kiirtania valakinek? hiába a vastag mulcs, a rózsák körül minden felületet benőtt. azt tervezem, hogy kihúzkodom majd az egészet, de amíg nedves a talaj, addig nem akarom taposni a földet.
a madársóska és a kövér porcsin. ez a kettő visz nálunk mindent. az a vicc, hogy a kövér porcsinnal 3 éve találkoztam először, addig nem is láttam sosem. lehet, hogy a fenyők miatt nem telepedett meg, most meg fenyők már nincsenek, viszont laza a talaj, naposabb lett a terület, így minden résből jön kifelé.
semmit nem csinálok velük, csak kb. november végén leviszem, kora tavasszal meg felhozom őket. ha nem felejtem el, meglocsolom őket lent, de legtöbbször elfelejtem. őszintén szólva nem vagyok annyira oda a leanderért, emiatt sajnos nem kapnak elég törődést tőlem. mondjuk nem is szépek, de ez inkább amiatt van, hogy nincsenek tápozva sem. ha találnék helyet, kiültetném őket.
azért nem rajongok értük, mert mindenhol leander van, unalmas már. annyira nem szép, mint amennyi helyen látni. rózsából kellene több, azt nem tudom megunni. :)
két éve nagyon odavoltam a selyemmirtuszért, ültettem is, de már érzem, hogy ugyanazt a karriert fogja befutni, mint a leander. kell neki még 5, max. 10 év, és ugyanolyan elcsépelt lesz.
a néni akitől az enciánt kaptam, egy teljesen sötét pincében telelteti őket. amikor tavasszal odaata, csontra ki is volt száradva a földjük, aztán mégis kihajtottak. amúgy a leanderek a mi pincénkben is jó pár telet kihúztak már.
már bánom, hogy 22 literesbe ültettem, nem pedig a 35-ösbe. kicsit tartok egy későbbi átültetéstől. úgy döntöttem, hogy nem viszem le a sötét pincébe, hanem a garázsban fogom teleltetni, közel az ajtóhoz, ott hidegebb van. az a szar, hogy van az ajtón egy felülvilágító ablak, ahova télen be tud sütni a nap, és fűtés nélkül is szépen felmelegszik a helyiség. mondjuk ha kint 8-10 fok, nap sütés van, akkor bent 15-20 is lehet. de gondolom, hogy spanyolban, a ház előtt sem állítgatja nekik a termosztátot senki, szóval ott is lehet 5 fok is, meg 20 is. a másik lehetőség a pince, ahol pár fokkal hidegebb van, viszont vak sötét.
azt hittem a bougainvilleáról csak úgy általánosságban megy a polémia.
Igaz, amit mondasz a cserepesekről. Kinyitva a linket, látszik is az aránytalanság a cserép és a lombtömeg mérete között.
Egy 5-6-szor nagyobb valódi dézsa kevésbé stresszessé tenné a locsolást.
Nekem is vannak cserepeseim.
Most pl a papaják szivattak meg.
Nevelgetek 3 hegyipapaját magról pár éve, meg szereztem egy nemhegyi, törpéset is múltkor... nőttek, vegetáltak, az egyik idén már virágzatot is hozott, de pár hete tett be egy olvtárs képeket az ő példányairól a trópusis topikba, és akkor szembesültem, hogy azok a 30-35-ös cserepek, amikben az enyémek vannak, kicsik.
Átültettem 40-esekbe, és meglódult mindegyik. Persze a föld is fel lett frissítve, de biztos kicsi volt az élettere.
Nagyon is számít, mekkora a közeg, amiben élnie kell.
A cserepes növények egész máshogy viselkednek, nem tudnak mélyen legyökerezni. Nekem van olyan növényem, ami a kertben kimondottan szárazságtűrő, de cserépben nyáron naponta 3x meg kell locsolni.
Pontosítok. Az a tő, ami az apartmanunknál volt, egy hétig biztosan nem volt locsolva. Lehet, hogy turnusváltáskor, heti egyszer beöntözi a takarító szolgálat, de biztos, hogy nem volt naponta locsolva.
Az is igaz, hogy ha olyan igénytelen lenne, hogy megélne víz nélkül, akkor kivadult példányai is lennének, de nincsenek.
Szóval valahol félúton lehet az igazság a vízigényével.
Nem hinném, hogy a mediterrán országokban kiültetett példányokat 0-24-ben locsolják.
Horvátországban múlt nyáron tuti, hogy olyan töveket láttam, amik nem kaptak vizet extrán, csak, ami az égből érkezett. És nem kicsik voltak, tele színes levelekkel.
igen, a tulaj szerint is nagyon sokat kell locsolni. pedig egyébként szárazságtűrő növény. viszont wikipedián azt írják, hogy ha keveset virágzik, akkor csökkenteni kell a locsolóvíz mennyiségét.
én nem locsoltam sokat, naponta egyszer, mondjuk a levelei kókadtak is voltak, viszont megállás nélkül virágzik május óta. brutál meleg, tűző napos helyen van, a ház dny-i oldalán, a fal mellett.
Elnézve a törzset, nem mai gyerek. Nagyon szép igazán, de én nem szeretném megélni azt a mindennapos stresszt, amit ennek a locsolása okoz, hacsak nem automata. Ekkora virágtömeg sok vizet kérhet, ami viszont az a cserép nem tud biztosítani, esetleg néhány órára. Szóval naponta többször kell locsolni. Hónapokig.
Anyósommal konzultálva behoztam a nagy részét. Yucca-t, citromot, kaktuszokat nem, de a vitorlavirágot meg a kényesebbeket igen.. benn biztosan nem lesz baja. A muskátli, leander marad kinn novemberig.
hát ha 3 napja veri az eső, akkor szerintem be. nálunk a bougainvillea kint van még, fedett részen, és itt is ilyen 8 fokos maximumok vannak. egyelőre nem lett ártott meg neki a hideg, de lehet, hogy jobb lenne behozni, nem tudom.
Help - szerintetek behozzam a kertben nyaraló virágaimat, vagy ráérek? Vitorlavirág pl.. a yucca-t, kaktuszokat nem féltem, de van pár, amit igen. Ez a mostani 8-9 fok még ok nekik? (szeptember végén szoktam behozni őket normál esetben)
Ha a tartály magasságáig szivárgásmentesre tudod csinálni az ereszt, akkor odáig felgyűlve a tartályba vezetheted. Nehéz így szövegesen elmagyarázni, de talán érted így is.