"Azért, mert a közszféra adminisztratív részén a legnagyobb kiadás a szolgálati Audi és a kakaóbiztos számtógép után a gemkapocs."
"Kissé" sztereotip megközelítés ez, nem?
A következő sztoriban se Audi, se kakó, se gemkapocs nem lesz. (1999-et írunk, BM) Képzelj el egy drága, bonyolult gépet, kb. 3-4 évre szánva, ami értő támogatás és munkaszervezés híján félgőzön üzemelget, és szépen tönkremegy egy év alatt, ha nem kap meg 3000 (háromezer) forintnyi alkatrészt. Az új masina ára 170 miller tája...
Mi az, hogy "is?" A kartárs épp azt mondta, hogy nincs ennyi...
Amúgy a 15% környékét el tudom fogadni, mint a viszonylag egyszerűen kihozható szintet. Az általam írt adat egyfajta elvi potenciál lenne, és igazából nem ajánaltos kihasználni.
Közöm speciel van hozzá. Ki másnak, ha nem nekem? :)
Amúgy közvetlenül eü-ben nem dolgoztam, de tapasztalataim szerint a közszférában (legalábbis 5-10 éve) általánosan igaz volt a kb. 40%. Nem látom, miért pont az eü. lenne a kivétel.
A fizetes megallapitasa,Te is tudod,hogy allam altal diktalt,EGYOLDALU es foleg GYALAZATOSAN ES MEGALAZOAN KEVES.Ebbe az orvosnak beleszolasa nincs.Vagy elfogadja,vagy nem.Viszont el kell fogadja a hatalmas anyagi,szellemi es idobeni befektetes miatt,amit a szakmaba beleolt.Az un valasztasi lehetoseg fenyeben,a jobb kereset remenyeben mas szakma gyakorlasara meg ne is probald,vegzett orvosunkat osztonozni,mert komolytalannak fognak tartani:)Mi marad?Na mi?
Ha egy tetszőleges tevékenységet előre megállapított pénzért vállalok, akkor azt annyiért vállaltam, és semmi alapom ugyenezért az elvégzett melóért még ezt-azt kérni innen-onnan. Ugyanakkor van jogom eleve többet kérni érte, ez nem kérdés.
"A hálapánz ezzel szemben az egyébként már kifizetett munkáért még egy juttatás, azaz külön pénz van, semmi más extra nincs." De van.Azert baratom,mert az orvos nem csak 5-6 orat orvos es nem csak munkanapokon,hanem vasar-es unnepnapokon is az, valamint szunidoben is,sot szunidobne dolgozik a legtobbet.Tovabba, osztalyokon dolgozo orvosok jo resze az Urnak minden aldott napjan,megszakitva delutani esetleges hetyegeset,a gyereknevelest,bevasarlast,kocsijavitast,funyirast,you name it,minden aldott nap kontravizitre visszabattyog,ugy6-es 8 kozott,ha esik ha fuj a 'munkahelyere".Ez szinten egy picike "extra".Szvsz "extranak"tekintheto tovabba pl.a 3 heten at tarto folyamatos,ertsd:az otthon toltott csekely mennyisegu idore is ervenyes,kapcsolattartas egy az intenziv osztalyon fekvo,a klinikai halalbol ujraelesztett 38 eves infarktusos beteg evoluciojanak koveteseben es menedzseleseben,ami adott esetben nevezett beteg tarsadalmi visszailleszkedesehez is vezet.'Extranak' tekintheto tovabba az is,hogy egy orvos normalis?? 6 ugyelettel/ho, karrierje alatt 6x12x30=2160 nap=kb 6 kerek esztendot tolt el tkeppen 'bortonben",csaladjatol,gyerekeitol tavol,persze a normalis munkaidon felul.S mint mar emlitettem,a munkaidoben zajlo hetkoznapi tevekenysegekben magukban is felleheto az orvos altal vegzett,minosegeben es a felelosseg mertekeben is "extra" munka.
>Ha a biztosítós rendszert bevezetik, biztos vagyok abban, hogy az orvosokat is rendesen meg fogják fizetni.<
Én meg baromira nem. Miért tennék? Hol láttál te olyan biztosítót, amelyik szívesen fizetett többet, ha kevesebből is meg lehetett úszni? Sose volt autós kárrendezési ügyed? Nemi fog több pénz kerülni a rendszerbe, csak ebből a biztosítók profitját is finanszírozni kell majd, akkora hatékonyságnövelési lehetőség pedig nincs a rendszerben, ami akárcsak ezt a 10-15% is fedezné, és akkor béremelkedésről mé szó sem volt, csak a jelenlegi szjnvonal fenntartásáról.
Az orvosokat nem lehet egy kalap alá venni. A többségük nagyon rendes, legalábbis ez a tapasztalatom, de most sokan megjátsszák magukat, és a reform áldozatának tartják magukat.
Az tény, hogy az orvosok nincsenek rendesen megfizetve, főleg az EU átlaghoz képest. De akkor mindenki kikérhetné magának, hogy EU-s fizetést akar.
A vizitdíj még nem oldja fel a paraszolvenciát. Ha a biztosítós rendszert bevezetik, biztos vagyok abban, hogy az orvosokat is rendesen meg fogják fizetni. Még a röntgenorvosokat is, akik hálapénzt nem kapnak. De akkor legyen büntethető, ha valaki hálapénzt fogad el.
Mint említettem volt, anyagilag igen kemény elismerésükre vagyok kényszerítve (és nem is ellenkezek nagyon), mindössze szeretnék kapni is érte néha valamit.
Isten latja bunos lelkemet,nem a tanari tevekenyseg lekicsinykese volt celom.De normalis gondolkodasu ember kell erezzen egy bizonyos tobblet terhet ami az orvosok munkakori kotelessegkent meghatarozhato aktivitasat illeti.Nem masert,de ez letezik.Aki ezt nem akarja elismerni,az szvsz az igazi demagog.mi az Isten aldasat kellene tennie pluszban egy orvosnak naponta,amit olvtarsunk "tobbletteljesitmenykent" hajlando lenne ertekelni?Azonos fizetes eseten mennyi lenne a norma pl.eletmentesben es ez hany nemet ige deklinaciojanak megtanitasaval egyenerteku?
A különóra külön helyen (nem az iskolában), külön eszközzel (nem az iskoláéval), külön időben (nem tanítási időben) megy. Gyakorlatilag "másodállás", külön munka a külön pénzért.
A hálapánz ezzel szemben az egyébként már kifizetett munkáért még egy juttatás, azaz külön pénz van, semmi más extra nincs. Ideálisnak mondható állapot, nem mondom... :)
Értem én, hogy szerinted az orvosnak azon az alapon, hogy keveset keresne, ha egyszer kipróbálná, joga van egyoldalúan meghatározni és bármely eszközzel beszedni a saját jövedelmét, de ez a megfogalmazás talán rávezet, hogy szerintem miért nem... Továbbá azt a részt nem értem még, hogy a szemésznek miért lenne erre kevesebb joga, mint mondjuk a nőgyogyónak.
A különbség itt és most is fennáll. Igazából az a kérdés, hogy meddig nyitjuk az ollót, és hogy adjuk be ezt a többieknek, akik lehetnek pl. tanarak, de nam csak.
Ezért az érvelésért szét fognak szedni... de van benne igazság.
Egyébként én úgy finomítanám, hogy a két szakma közti különbséget a civilizáltnak mondott fejlett nyugati országokban (ahova ugye egyszer tartozni szeretnénk) beárazták, egy középiskolai tanár (de néhol az egyetemi tanáré sem!) fizetése nem azonos kategória az orvoséval. Ez egy ország esetében lehet szerencsétlen félreértés, de hogy a különbség kisebb-nagyobb mértékben, de mindenütt fennáll, az aligha véletlen. Aki meg esetleg közelről ismereia két szakmát, az nem lepődik meg rajta.