Keresés

Részletes keresés

Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.08.09 0 0 27145

4-6 hétig? Az jó hosszú idő..   Van a hűtőben pár palack..  Amúgy 2 nap után a pillepalackban látok (ez is hűtőben van) hogy a sör továbbra is zavaros, az aljára leülepedett az élesztő, és mintha szaporodna. 

Kérdés, az el fog tűnni, vagy az alján megmarad végig?

Állítólag az ír zuzmó segít, hogy ne legyen zavaros a sör. Valaki használta? 

Előzmény: Tótikám (27144)
Tótikám Creative Commons License 2021.08.09 0 0 27144

Most kellene lágerezni, vagyis 1-4C on tartani 4-6 hétig. Hasznos lehet: lager method gugli a barátunk. Néhány palackot tegyél hűtőbe .

Előzmény: Recski_Szipóka (27140)
tucsok13 Creative Commons License 2021.08.08 0 0 27143

Köszi a gyors választ! :-)

Előzmény: Tótikám (27142)
Tótikám Creative Commons License 2021.08.08 0 0 27142

Mind két oldal tejesen jó ,esetleg szóba jöhet még a főzőház is Nagypál Robi telefonon is elérhető. Lengyeleknél a szállítás díja kicsit magas.Közös rendelés megszűnt .Brewingről rosszat nem hallottam.

Előzmény: tucsok13 (27139)
radio111 Creative Commons License 2021.08.07 0 0 27141

Igen az élesztő szépen el tud szaporodni, a 3mm réteg az alján még nem is olyan sok.

Előzmény: Recski_Szipóka (27140)
Recski_Szipóka Creative Commons License 2021.08.07 0 0 27140

Sziasztok!

Eltelt egy hét és nagyon kíváncsi voltam, hogy, hogy alakult az erjedés. A kotyogó nem kotyogott.Belenéztem az erjesztővödörbe, és azt láttam, hogy világosbarna vékony "békanyál" szerű bevonat volt a sör tetején körömnyi foltokban. Habzás már nem volt. 

Nosza elő a fajsúly mérő. 1010-et mutatott, ami a doksik szerint jónak mondható. 1032-ről indultam. 

A színe valamelyest fakult, világos okker, hasonló mint a maláta volt, vagy az élesztő. Meg is kóstoltam, enyhén szénsavas sör ízt éreztem, viszont szerintem túl keserű az íze. Valószínű túl sok volt a komló.

Eltisztított, fertőtlenített barna fél literes csatos üvegekbe fejtettem át és egy fél literes átlátszó pillepalackba, hogy figyeljem, történik-e valami érdekes. Mindegyik üvegbe 3g kristálycukrot tettem, hogy a benne maradt élesztők még tudjanak dolgozni, és széndioxidot előállítani. 15 db üveget töltöttem meg, de az alján maradt még kb 1 liter zavaros lé.

Amin meglepődtem: 5g élesztőt tettem bele, és az aljára leülepedve 3 mm-es rétegben élesztő színű iszap volt. Azt gondolom elszaporodott az élesztő, ti is tapasztaltatok ilyet?

Az üvegek lezárva, visszatettem a rekeszbe, ami megy le a garázsaknába hűtésre. Három hét múlva meglátom, hogy burogatni kell-e, vagy a haverokkal sörözi. :) 

Előzmény: Recski_Szipóka (27128)
tucsok13 Creative Commons License 2021.08.07 0 0 27139

Sziasztok. Rég jártam itt olvasgatni... azt szeretném kérdezni, hogy jól emlékszem, hogy innen rendeltetek korábban? twojbrowar.pl 

Eszközöket szeretnénk, amik jelenleg egyik, általunk használt és ismert oldalon sincsenek készleten, itt meg alacsony ugyan a készlet, de van. Ha megbízható az oldal, akkor megrendelnénk. Illetve egy magyar weboldalon is fenn van, de nem írja a készletet. Itt esetleg rendelt már valaki? Mi a vélemény róla? https://www.brewing.hu/ köszi

Tótikám Creative Commons License 2021.08.06 0 0 27137

Sorforum blogon találsz teljes leírást .Szabad tűzről nincs infó. Egy vödör is elég. Ha a hőmérsékletet pontosan tartod 60-70 perc után nem feltétlen fontos jód teszt, de azért ajánlott. Szűrésre is találsz hasznosat a sorforumon, csak a régi írások közt keresd. Forralási veszteség magas lesz, ezzel számolni kell.

Előzmény: oguretz (27136)
oguretz Creative Commons License 2021.08.05 0 0 27136

Üdv jó mesterek! Bográcsban főzött már valaki egyszerűbb söröket? Elsőáldoznék, de akármerről számolgatom az edényeket, a bő 20l bogrács kezd akkora lenni, hogy talán már hunyorogva látom. Ilyen gyanúsan könnyű, zománcozott. Textilpelenkával megoldanám, szerintem a Sernevelés sima IPA receptje lesz az én barátom. Az megvan, hogy komlózás perceire a forralás vége a t0. Gyanús, hogy szereznem kell full pb szerkót, meg szerintem kell egy jó grillhőmérő, lehetőleg jókora, cserélhető szondával, kellően hosszú vezetékkel. Erjesztőedénynek jó lehet a szokásos nagy vödör csappal-kotyogóval? Nem gond a sok levegő fölötte? A pH-beállítást el lehet bliccelni? Muszáj nekem jódteszt? Miért jobb két erjesztővödör? Szabadtűzön nagyon brutális lehet hőfokot szabályozni? Íze vajon belemegy? Tudom, hogy egy állat vagyok, de mit csináljak...

Recski_Szipóka Creative Commons License 2021.08.03 0 0 27135

A zseblámpára nem is gondoltam, köszi a tippet... 

Előzmény: Tótikám (27134)
Tótikám Creative Commons License 2021.08.03 0 0 27134

Elem lápával megvilágítva is látni fogod a két centiméter széles barna csíkot,az edény falán, vagy fokoló.Átlátszó is jó ,de szigorú takarással fény íz miatt .Sörtervező használata célszerű pl. brewersfiend .

Előzmény: Húsvét Julianus (27130)
Recski_Szipóka Creative Commons License 2021.08.03 0 0 27133

Neten talált recept szerint csináltam... Az illata elég erőteljes volt amikor forraltam...  Majd kiderül..

Előzmény: radio111 (27132)
radio111 Creative Commons License 2021.08.03 0 0 27132

100g komló nem sok ennyi sörhöz?

Recski_Szipóka Creative Commons License 2021.08.03 0 0 27131

Bocs, a mobilon másik nickel írtam...

Előzmény: Húsvét Julianus (27130)
Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.08.03 0 0 27130

Persze tudom, és okulásul írtam a többieknek. Már úton a megrendelt maláta roppantó. Ahhoz, hogy lássam hogy zajlik a folyamat ki kell nyitnom, mert nem átlátszó az erjesztő vődör. Sokkal jobb lenne, ha átlátszó lenne... Ha palackozom, akkor egy átlátszó üvegbe is töltök majd, azert, hogy lassam a folyamatot, ha egyaltalan törtenik valami. Mindenképpen leírom, hogy mi lett a végeredmény.

Előzmény: Tótikám (27129)
Tótikám Creative Commons License 2021.08.02 0 0 27129

Nem akarlak bántani de ,ez valóban emlékezetes főzés.Sajnos tényleg sok hibát követtél el. Első miért akartál lágert főzni ,ami  nehéz kategória.Elsőnek  inkább ,egy két maláta és valami illatos komló, élesztőnek meg  voss kveik meleget szereti 38C,és nagyon gyors,20C esetén pl. us 05 .Egy lépcsős cefrézés 67C, is általában megfelelő.Szűrést a maláta ágy végzi a maláta héja ,ezért nem igazán jó ha nagyon lisztes. Jód próbát a cefrézés  végén végezd (62- 72C ). Hűtés sajna ilyen melegben lassú, létezik más megoldás  a No Chill  Sorforum. blog . Hideg csap víz sem jó ötlet, forralt hűtött az jó.Az erjesztő edény nyitogatása nagyon nem ajánlott ,fertőzés veszély. Hasznos lehet: sernevelés, sorforum. blog , Házi sörfőzde, Sörfőzés otthon egyszerűen, Csapon podcest adások. Vég eredményről számolj be.

Recski_Szipóka Creative Commons License 2021.08.02 0 0 27128

Sziasztok!

Az első próbálkozásom nulláról.. Kiváncsi vagyok mi lesz a vége. :) 

Megrendeltem mindent, amit kell a sörfőzéshez: Elektromos főzőkészülék szűrővel és saválló acél hűtőspirállal, Erjesztővödör kotyogóval, hőmérővel, fajsúlymérővel. Megvettem a kiszemelt malátát, komlót és élesztőt. Olvastam sok irodalmat, megnéztem sok videót, amelyek nem tűnik bonyolultnak - gondoltam én.

Reggel 7 órakor elkezdtem. Jó kis cseh pilsenit csinálok egykettőre...    Elő a malátát! (Bohemian Pilsner) 

Első meglepetés/hiba : A maláta szemek szépen egyben mosolyogtak rám, azaz nincsen megroppantva, nekem meg nincsen malátaroppantóm.  (elvileg lehetett volna roppantva is malátát rendelni, de ezt előre én elfelejtettem lezsírozni)

Valamit csak ki kellene találni, de sajnos a diódaráló nagyon apróra lisztesre törte a malátát, amivel esélyem sem lett volna az irodalom szerint, mert a szűrésnél eldugul minden. Eszembe jutott, hogy van egy kis  kőmozsaram, majd azzal. A minőség szerintem jó de egész délelőtt mozsaraztam mire összejött 2 kg roppantott/tört maláta.  Közben 30 liter csapvizet engedtem egy nagy vödörbe, pihenni és hogy a klór távozzon belőle.

Ebéd után már tényleg indulhat a cefrefőzés. Gondoltam, hogy 10 liter sört szeretnék főzni, ami majd pont belefér egy rekesz csatos üvegbe, amit szintén  rendeltem.. 

Akkor most mennyi vízbe kellene kifőzni a cefrét? Az irodalom a maláta súlyának 2-4 szeresével számol. Én úgy gondoltam, hogy akkor legyen 7 liter, mert a 25 literes főzőm alján így is csak lötyög. 

Maláta víz a főzőüstbe, elkezdtem a főzést. Utána olvasva 3 lépcsőfokot írnak az okosok, amelyen tartva pihentetni kell bizonyos ideig.

Én ezt választottam: 

49°C - 20 perc

63°C - 50 perc

76°C - 20 perc

Közben 10 percenként megkevertem.  

Az idő leteltével elkezdtem a szűrést és a máslást. Szépen lassan csorgatva átfejtettem egy csővel a megfőtt cefrét egy műanyag vödörbe. A cefrefőzőben van egy szűrővödör, amiben a maláta benne maradt. Ezután a 5 liter vizet felmelegítettem 78°C-ra amit finoman az edény oldalán lecsorgattam a malátaágyra, majd megkevertem, és állni hagytam negyed órát. Az idő elteltével azt a mennyiséget is kicsorgattam a vödörbe. Nem figyeltem de szerintem 10 liter cefrém lehetett.

Elvileg itt el kellett végezni a jódtesztet, ami az jelenti, hogy egy kanálnyi cefrébe 1 csepp jódot kell cseppenteni, és ha nem lesz sötét a színe, akkor jó, mert a malátából kioldódott a cukor. Hát az enyém valamit fakult, de nem nevezném világosnak :) Megkóstoltam a levet, édeskés volt.

Már a komlóforralásra koncentráltam. Ennek a lényege az, hogy 1 órán keresztül forralni kell a cefrét, de úgy hogy folyamatosan lobogjon, közben bele kell tenni a komlót, mert ez a sör elsődleges ízesítője. De nem mindegy hogy mikor és mennyit ! Erről lehet olvasni sok szakirodalmat, ezt most nem taglalom.

Én így tettem:

Az elején 33g Saaz komló pelletet tettem bele, majd 40 perc múlva megint 33g-ot és a vége előtt 5 perccel ismét 33g-ot.  Egy 100g-os csomagot osztottam el... A cefre nagyon forrt, és párolgott, valamint sörillat lengte be a környéket.

Második hibaEzután elvileg gyors hűtés kellene 25°C alá. A vásárolt csomagban volt 7 menetes saválló hűtőspirál cső. Na ennek semmi hasznát nem vettem, mert az hagyján, hogy 50 liter víz elpacsálásával sikerült lehoznom 60-65°C-ra, de az egyik csatlakozásnál szétjött és spriccel mindenfele a víz. A műveletet megszakítottam és a készülék tetejét visszatéve hagytam hogy hűljön magától. 

Harmadik hiba: 3 óra elteltével úgy gondoltam, nem várok többet 41°C-nál én bizony leszűrtem. Az alján maradt egy csomó sötétzöld színű iszap.

Negyedik meglepetés/hiba: A leszűrt sörlé mindössze 5-6 liter lehet. Ezért dolgoztam egész nap??  Ne már.

Megkóstoltam, édes-keserű ízt éreztem. Gondoltam egyet, hozzáadtam 4 liter hideg csapvizet, amivel hűtöttem is rajta. 

Jöhet a fajsúlymérés, hogy mégis mit sikerült összepancsolnom. Az eredmény 1032 lett, ami kicsit híg (nem csoda :) ) de szerintem elfogadható. Majd  2% sört csinálok a stadionokba ...  Jöhetnek az erjesztőgombák!

Ötödik meglepetés/hiba: Elővettem a megrendelt MANGROVE JACK'S BOHEMIAN LAGER élesztőt. Elolvastam a használati utasítást, amit megrendelés előtt kellett volna. Azt írja, hogy: Alsó erjesztésű sörélesztő, európai láger és pils típusú sörök készítéséhez. Erjesztési hőfok 11-15°C.  Paff... A kánikula közepén egy nap főzés után lehűtött. De hogy hűtöm le a sörlevet, mert akkora hűtőm sajnos nincs, a garázs aknában meg estefelé 21-22°C van. Ötlet, hogy a vödröt egy vízzel teli tálcába állítom, majd vizes törölközőkkel bebugyolálva párologtatva hűtöm. A fizika elvileg működhet.. 

Elkezdtem takarítani/mosogatni, rakodni ami cirka 2 óráig tartott. (csak hogy ki legyen az egész nap)

Kb. 2 óra múlva megértem a cefre hőmérsékletét, ami 19°C-ot mutatott. Alakul, de lefekvés előtt többet nem várok, mehet bele az élesztő, aztán lesz ami lesz. Simán a felszínére szórtam egy fél csomaggal, ami elvileg 10 literhez elegendő. Kotyogóba vizet öntöttem, újrabugyoláltam, és kész, vegyes érzelmekkel tértem nyugovóra.

Másnap reggel gondoltam megnézem történt e valami. Amint lementem az aknába a kotyogó kotyogott!!! Kibugyoláltam az erjesztővödröt, majd kinyitottam, azt láttam, hogy tömött sárgás hab van a sörlé tetején. Szerintem ez jó jel, mintha a gombák dolgoznának, lehet hogy a vége alkoholos lé lesz... Két hét múlva meglátjuk, addig is próbálom hűteni. 

Kácéess Creative Commons License 2021.07.14 0 0 27127

Bár van roppantóm, de nem a legprecízebb fajta.

Brewferm öntöttvas... 

Kácéess Creative Commons License 2021.07.14 0 0 27126

Köszönöm. Írtam közleménybe.

Remélem összejön😄

öreg_néne_b Creative Commons License 2021.07.14 0 0 27125

Lehet.
Kezitcsókolom, x kg y malátát kérek, roppantva. ;)
Online a megjegyzésbe írnám.

Előzmény: Kácéess (27124)
Kácéess Creative Commons License 2021.07.13 0 0 27124

Üdv mindenkinek.

Valaki tudja, hogy az olasznál lehet roppantva is kérni a malátát?

Ha igen hogyan? 

Tótikám Creative Commons License 2021.06.14 0 0 27123

Egy gyors főzés.Pale ale maláta, kicsi búza,árpa pehely. 67C-on ,45perc cefrézés,75C-on szűrés, 45 perc forralás.Komló eldorádó. Hűtés 38C fokra.Lallemand Voos Kveik  6gr élesztő 21L-hez.Hálózsákba csomagolva az erjesztő.Erjedés 1.053 -ról indult hihetetlen de három óra múlva intenzíven beindult.Négy óra elteltével már 1.051 volt.Egy nappal később 33C , 1.028.Két és fél nap alatt fel falt szinte mindent. Ha van más Kveik (Oslo , lutra,) tapasztalatod írd meg.

V. NagyGabi Creative Commons License 2021.05.30 0 0 27122

Valóban jó.

Előzmény: Jokerit5000 (27121)
Jokerit5000 Creative Commons License 2021.05.30 0 0 27121

Jó olvasni az élménybeszámolót :) jobb lett a kihozatalod is mint, amire számítottál ugye? Egyébként szerintem sem akkora macera, mint elsőre gondolhatjuk, egy aktív sörfőzés pl egy sima egylépcsőshöz képest, mikor csak beöntöd a malátát a felmelegített vízbe vársz 1 órát, kicefrézel, máslás, forralás. Az 1 óra sem lesz több 2 lépcsőssel, csak valamit mindig csinálsz közben. Végre valaki kimondta, amit én is gondolok :D

Előzmény: Kalman-92 (27118)
Kalman-92 Creative Commons License 2021.05.24 0 0 27120

Én teljes dekokciot csináltam konkrétan az infúziós módszernél használatos pihentető hőfokokat az egyharmad kiemelésével és annak felforralását követő visszamerésével értem el igy 3 lépésből ált a folyamat a végén pedig elégé a hig levet főztem. Az ábrán látható módszert követtem habár én gyorsabban főztem ,eleve amilyen főzőlapom van azzal ez is kihivás volt de megoldottam kibe kapcsolgatással. Ugye van a hőközlésnek is tehetetlensége ha kikapcsolom a hőforrást akkor még tovább melegszik, de lassan.

Előzmény: kardosur (27119)
kardosur Creative Commons License 2021.05.24 0 0 27119

Amikor én dekokcióztam, tudtam hogy kb 18liter volt az össz cefrém. Ebből kivettem forralni  6 litert 1 literes merőedénnyel mérve.
AZ aljából próbáltam meríteni, de nem kell annyira szigorúan venni, hogy csak a sűrűje legyen.
Meg a mennyiség sem annyira kényes, hogy centre egy harmad legyen.
Én eddig csak Pilsenit főztem így, de azok nem lettek félbarnák. Max. Staropramen világos.
Csak az egyszeres dekokció szerintem nem okoz még ilyen sötétedést.
Ha lefőzöd ugyan ezt a receptet hagyományos módon, ugyan ilyen hőfokokon, az lehet összehasonlítási alap a színre és az ízekre is.

Előzmény: Kalman-92 (27118)
Kalman-92 Creative Commons License 2021.05.23 0 0 27118

Üdvözletem nemrég lepalackoztam az első dekokcios sörömet, így megosztanám tapasztalataimat, (végül is ez volna a fórum oldalak egyik fő funkciója). Egy teljesen "natur" sima pale ale t készítettem egyfajta kontroll

sör gyanánt. Csak pale ale malátát használtam. Annak ellenére ,hogy szinte amit lehet sikerült elbaszarintanom így elsőre eddig meglepően jó a az eredmény. Annak ellenére ,hogy semmilen különleges egzotikus, flancos pörkölt illetve kristálymaláta nincs benn az íze mégis hogy is fogalmazzak igen széles skálán mozog. A módszerrel való plussz munkát amiről több fórumozó is írt én kimondottan élveztem. Az első dolog amit későbbiekben kissé korrigálnom kell az a víz szükséglet. Amikor az ember kiveszi az egyharmadát a cefrének és elkezdi főzni párolog a víz belőle ((hmmm ki gondolta volna :D)) A második már kissé komplikáltabb probléma. Oké vegyük ki a cefre sűrűjének egyharmadát, igen ám de honét tudjuk mennyi az egyharmad. Ha mérleggel mérem akkor ugye a gond hogy a maláta magába szívja a vizet máslás utáni szárazra csöpögött malátának tömege úgy kb 40% al minimum több valószínűleg a későbbiekben ez alapján fogom kimérni, mivel a teljes cefréből ha elkezd merni az ember hiába lesz kevesebb maláta benn nem látni számottevő különbséget mert a szemek közti víz kitölti az üres helyet ami csak kis mértékben változik.

Mivel a cefre melegentartásához elektromos leves melegen tartót használtam szerencsére a rossz mennyiség megfőzéséből adódó nem a megfelelő hőmérsékletre felmelegedő teljes cefre problémáját tudtam úgy kompenzálni hogy az eszközön a fűtést tökig csavartam.

Számomra érdekes volt hogy menyire sötét lett. Azt persze tudtam ,hogy a módszerrel sötét sört kapunk de félbarnára nem számítottam.

Egyenlőre ennyi volna az élménybeszámoló ,legközelebb is a most tanultak alapján szintén egy kontroll sört fogok készíteni kíváncsi leszek hogy miként fog változni a végeredmény.

Tanácsokat ,észrevételeket szívesen várom a témában .

Jokerit5000 Creative Commons License 2021.04.30 0 0 27117

Annyi pörkölt meg festőmalátát nem dekokcióznék én sem, ezt gondold át mégegyszer. Maga a dekokció (még a 2x forralásos is) barnít sokat a sörön, van értelme kipróbálni, mert annál egyedibb a söröd, meg a két kezed munkája van benne, meg finom is, de próbáld ki a melanoidint is, és mondd meg, hogy megéri-e a plusz melót a dekokció :) A kihűlésre meg annyit, hogy kb 1x alámelegítesz míg forralod az 1/3-ot és kész, főleg az első lépcsőnél lényeges szerintem.

Előzmény: Kalman-92 (27115)
Tótikám Creative Commons License 2021.04.29 0 1 27116

Biztos, hogy van értelme a mai maláták esetén dekokciós cefrézésnek? Portert , stout -ot inkább infúzióval, búza, rozs, swarc, láger esetleg dekokcióval. Esetleg melanoidin maláta ? Kipróbálni mindenképpen érdemes . Hány lépcsőre gondoltál ? Hőntartásra takaró,hálózsák is sokat segít .

Előzmény: Kalman-92 (27115)
Kalman-92 Creative Commons License 2021.04.29 0 0 27115

Üdvözletem mivel használtan nem sikerült dupla falu edényt találnom, gondolkodtam alternativ

megoldásokon is mind pl a hűtőláda, de végül is beszereztem egy elektromos leves melegen tartót

((eddig azt se tudtam ilen is van )) ez mondjuk annyival jobb hogy a termosztáttal szabályozva

nagyjából állandó hőmérsékletet tart.

Kérdésetekre pedig ,hogy mire is szeretném ezt használni. Dekokciós malátázáshoz ,hogy amikor

az 1harmad részt főzöm a maradék kihűlés nélkül pihenhessen.

Azt még mondjuk nem tudom mivel próbáljam ki elsőként az újdonsült szerkezetemet.

Habár az eljárás az erősen maláta központú pl stout porter söröknek kedvez mégis inkább

egy rozssörön gondolkodtam , erre még alszom egyet, de ha van ötletetek szívesen meghallgatom.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!