Keresés

Részletes keresés

Titanilla_202 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 89
Ez az inszemináció.
Előzmény: ági anyu (88)
ági anyu Creative Commons License 2006.08.16 0 0 88
Nem lombikhoz hasonló, inkább a mesterséges megtermékenyítéshez. Nem vesznek ki petesejtet, hanem a spermiumok szétválasztása után (sebsség szerint) a megfelelő spermiumokat juttatják a méhnyakhoz. Előtte néhány ciklusban hőmérőzni kell, a peteérés időpontjának megállapításához
Előzmény: Titanilla_202 (87)
Titanilla_202 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 87

Hát ha jól gondolom, akkor ez tulajdonképpen a válogatás után inszeminációval menne. (Vagy nem?) Az azért nem olyan nagy beavatkozás, mint a lombik, ez tény. De azért azt is tudni kell, hogy nem olyan magas a siker esélye. 6 adja ki a 100%-ot (elméletileg). És akkor még ott van a hibaszázalék is. Hát valakinek ez ennyit megér...

Azt már el se tudom képzelni, hogy valaki csak ezért lombikozzon. Testileg-lelkileg embert próbáló dolog...  

Előzmény: tasha (80)
illdii Creative Commons License 2006.08.16 0 0 86
Értem. Akkor viszont visszakanyarodunk oda, hogy népesedéspolitika, ha be tudják a szakértők bizonyítani, hogy ezáltal nem születne kevesebb gyerek, akkor szerintem nem kellene legyen akadálya.
Előzmény: Luisette (85)
Luisette Creative Commons License 2006.08.16 0 0 85
Úgy tudom, az fel se merült, hogy ezt a TB finanszírozná, teljesen önköltséges lenne/lett volna a dolog. (És ez így van rendjén szerintem.)
Előzmény: illdii (84)
illdii Creative Commons License 2006.08.16 0 0 84
Persze, szerintem is ez kéne legyen a fő kérdés, hogy hogyan, milyen finanszírozással. Mert ha vki megfelel a belépő kritériumnak (v.ö. 2 egynemű gyerek), és tudomány képes (lenne?) rá, ők (szülők) ezt eü-i/lelkiismereti/erkölcsi/vallási/stb. szempontból lerendezték magukban, _szvsz_ miért ne választhatná meg a 3. gyerek nemét. Az ég egy adta világon senkinek nem ártanak ezzel, ezentúl se lesz kötelező nyilván, csupán egy lehetőség. A fő kérdés tehát szerintem is valóban a finanszírozás inkább... 
Előzmény: tasha (80)
ági anyu Creative Commons License 2006.08.16 0 0 83
természetesen a felmérést végezték, bocs :)))))))
Előzmény: ági anyu (82)
ági anyu Creative Commons License 2006.08.16 0 0 82
Erről már beszéltünk egyszer egy másik topikon. Ez bizony népesedéspolitikai kérdés is lehetne. Néhány éve Czeizel doktor vetette fel a kérdést, és akkor végeztek is egy elég széles mintán, ahol 2 gyerekeseket kérdeztek erről. Nagyon sokan mondták - pláne, ahol két egynemű gyerek volt - hogy vállalnának még egyet, ha megválaszthatnák a nemét.
Valószínűleg ösztönös dolog, hogy mindkét nemű gyereket szeretne az ember, hiszen biológiai szempontból a két nem kétféle előnyt jelent a szülők (majdani nagyszülők) génjeinek továbbvitelében.
fiú - több utód (ne feledjük, biológiai értelemben nem vagyunk monogámok),
lány - a gének biztos továbbvitele
Előzmény: illdii (76)
mamua Creative Commons License 2006.08.16 0 0 81
ezt később megbeszéltük:)
Előzmény: ági anyu (79)
tasha Creative Commons License 2006.08.16 0 0 80
és ha önköltséges? Most nézegettem, USA-ban kb 5-6000 dollárból megvan a dolog.
Ha jól értem, ez a cég, aki a technológiát kitalálta http://www.microsort.net/fees.html.

Ha a morális részétol eltekintunk, meg attól, h ez azért erosen úri huncutságnak tunik, akkor tkp miért ne. Ha valakinek ez ennyit megér...
Előzmény: illdii (72)
ági anyu Creative Commons License 2006.08.16 0 0 79
Na, ezt rosszul tudod, indokolt esetben ugyanis lehet. Pl akkor, ha a olyan örökletes betegségről van szó, ami nagyon nagy valószínűséggel csak az egyik nemű gyereknél jelenik meg - sógoromék hárman vannak fiúk, született még 3 lánytestvérük is, de egyik sem élt tovább 12 óránál egy, a nemükhöz kötődő genetikai betegség miatt. Akkor még nem tudtak válogatni, de ezt ma már megteszik
Előzmény: mamua (17)
Titanilla_202 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 78
Nem is értettem úgy, hogy ellenem írtad. :) Csak azért írtam ezt, mert hangsúlyozni akartam, hogy a preferenciát természetes dolognak tartom én is... csak a továbbgondolás nekem más eredményre vezet.
ecsv Creative Commons License 2006.08.16 0 0 77
"(morálja az akármilyenféle kormányokak nem nagyon van:P)"

:DDDDDDDD igazat beszélsz :)))))))
illdii Creative Commons License 2006.08.16 0 0 76

Nem, dehogy, nem veled van a baj, sajnálom, ha bármiképp ezt sugalltam:) De itt a kérdés az volt, hogy 2 meglévő egynemű után meg lehessen -e választani a 3. nemét, és erre válaszoltam, hogy ennek elsődlegen nem morális vetülete szokott lenni (morálja az akármilyenféle kormányokak nem nagyon van:P), hanem népesedéspolitikai.

Természetes hogy, akinek még (;) nem adatott meg gyerek, pláne nem 2 egynemű, az teljesen más szempontok szerint gondolkodik.

Előzmény: Titanilla_202 (74)
ecsv Creative Commons License 2006.08.16 0 0 75
Nem vagy egyedül ;)
Előzmény: Titanilla_202 (74)
Titanilla_202 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 74
Szerintem sincs vele semmi baj. Mármint ha van preferencia. De hát csak én vagyok itt ezek szerint, aki nem mindent, vagy nem mindent úgy kapott meg az életben, ahogyan szerette volna, és mégis köszöni, jól van? :) Hiába na, konzervatív vagyok, az is maradok, minden vitatopikban kiderül, ez van. ;)
illdii Creative Commons License 2006.08.16 0 0 73
egálissá = legálissá
illdii Creative Commons License 2006.08.16 0 0 72

Én úgy tudom, azért nem fogják lebben a körben egálissá tenni a 3. születendő gyerek nemébe történő művi beavatkozást, mert az előzetes felmérések szerint nem születne általa több gyerek. A mindenkori kormányzatnak ezzel nyilván egyetlen célja lehet, a szaporulat növelése. A kérdés meg az, hogy ha beleinjektálnak ebbe az egészbe egy halom pénzt, az valójában növeli -e a születendő gyerek számot.

Végeztek felmérést fókuszcsoport körében (nyilván 2+ gyerekes családok, akik elvben nem utasítják el a további gyerekvállalást), és ez lett az eredmény.

De amúgy logikus is, hiszen gondolom lett egy adag olyan válaszadás, hogy van már 2 ilyen nemű gyerekünk, és ha a 3. is ilyen nemű lesz, akkor vállalunk negyediket is mert vágyunk egy amolyan neműre (szerintem sincs amúgy semmi baj azzal, ha valaki 2 után nem "csak" egészséges gyereket szeretne, de van preferenciája). Szóval hogy a lehetőség bevezetésének/legalizálásának nem lenne annyi addicionális gyerek a hozadéka azok által akik csak akkor vállalnák be a 3. gyereket, ha biztosan amolyan nemű lenne, mint ahányan azért nem vállalnának negyediket, mert már a harmadikra "bejönne" a másik nemű bébi.

Nem állítom, hogy ez kőbe vésett és csak így, de ez tutira szempont.

Luisette Creative Commons License 2006.08.16 0 0 71
Ja, igaz :) De azért támadó hozzászólás is van bőven.

Pontosan nem emlékszem, talán valami centrifugálás van, vagy mi.
Előzmény: tasha (70)
tasha Creative Commons License 2006.08.16 0 0 70
"A negatív véleményeket is szívesen olvasom" ezt írta.

Ez a mechanikus szétválasztás hogyan muködik? Nem emlékszel részletesebben?
Előzmény: Luisette (66)
Titanilla_202 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 69
Igen, meglepődnék, mert a hsz-eid abszolút nem ezt tükrözik. Na mindegy. Senkinek ne legyen más baja a gyermeknemzéssel és szüléssel kapcsolatban, mint hogy jaj istenem nem lány/fiú lesz, de szörnyű... már csak azért is, mert ez egy álprobléma, én még olyat nem láttam, hogy valaki ne várta volna szeretettel a gyerekét, még akkor is, hogyha inkább másmilyen neműt szeretett volna. Ha ilyen eset van, az súlyos pszichológiai probléma.
Előzmény: Girland (67)
mamua Creative Commons License 2006.08.16 0 0 68
na de még mindig nem válaszoltál nekem. hogyan képzeled a nem megválasztását? te személy szerint a pároddal részt vennél lombikprogramban csak azért, hogy lehetőséged legyen megválasztani a születendő gyermeked nemét? (jelenleg nem lehet mondjuk, de ez más tészta, elméleti sikon érdekel)
Előzmény: Girland (67)
Girland Creative Commons License 2006.08.16 0 0 67
Meglepodnel ha tudnad hogy tudom milyen az es en nem mondtam sose hogy ide nekem az oroszlant is nem kene mar ennyire felre erteni-))
Előzmény: Titanilla_202 (64)
Luisette Creative Commons License 2006.08.16 0 0 66
Hát, ahhoz képest, hogy Édes Anna azt kérte, hogy a topik ne a negatív véleményekről szóljon (ezeket már megkapta a másikban), leginkább arról szól.
Mondjuk azt nem tudom, milyen segítséget vár, tudtommal egyetlen mód van a gyerek nemének megválaztására: a spermiumok szétválasztása és inszemináció (lombik, hormonkezelés nem kell hozzá, ezt Czeizel elmagyarázta). Ez viszont nem engedélyezett Mo-on. Az asztrológiában és egyéb hókuszpókuszokban nem hiszek, de végül is ki lehet próbálni, van rá 50 % esély, hogy bejön ;)

Girland, a mesterséges megtermékenyítésnél - hacsak nincs valami nagyon speciális ok - nem lehet tudni a beültetett embriók nemét, valaki téged nagyon félreinformált!
Azzal egyetértek amúgy, hogy én sem ítélem el a nem megválasztását, valamint hogy számomra sem érv önmagában az, hogy ez "beavatkozás a természetbe". Szerintem minden orvosi eljárás, gyógyszer, fogamzásgátlás, stb. beavatkozás.
Girland Creative Commons License 2006.08.16 0 0 65
Na ha ismernel valojaban akkor egy hozzaszolasbol nem vonnal le ilyen messzemeno kovetkezteteseket es en kulonben is biologiarol beszeltem es nem erzelmekrol, Mondtam ha jol emlekszem,hogy erzelmileg ez baromi nehez de biologiailag valoszinu errol van szo-))
Előzmény: Titanilla_202 (57)
Titanilla_202 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 64
Nem is. Mert itt világnézeti különbségekről is szó van. Meg arról, hogy ha az ember nem csak dumál a dolgokról nagy mellénnyel, hanem át is élte (hogy milyen mondjuk egy gyereket elveszteni..), akkor más, bölcsebb lesz a hozzáállása. Kérdés, mi a jobb, ha van bennünk egy kis alázat, elfogadás is, vagy a tiédhez hasonló, ide nekem az oroszlánt is hozzáállás.
Előzmény: Girland (61)
mamua Creative Commons License 2006.08.16 0 0 63
hja, szmájlival akármit irhatok, az nem lesz agressziv? szmájlival nem kell komolyan venni, vagy mi?
Előzmény: Girland (59)
mamua Creative Commons License 2006.08.16 0 0 62
más partnerrel? ha te szeretsz egy embert, ez nem elfogadható "megoldás"! mert nem akárkivel akar az ember családot (jó esetben), hanem azzal, akit szeret.

a doki nem misztikumba avatkozik, de egy meddőségi szakorvos mondta nekem, hogy ők próbálnak minden tőlük telhetőt megtenni, de garantálni nem tud semmit, mert az egész szaporodásban rengeteg a "buktató" (ahogy ezt többen tapasztaltuk). az emberi szervezetet gyógyitani, rendbe hozni nem pont annyi, mint egy autót megszerelni, pc-t megjavitani. itt kell hozzá a plusz, a hit (nem a vallásra gondolok), hit abban, hogy igen, sikerülni fog, és még valami, amit én misztikumnak hivok.
Előzmény: Girland (51)
Girland Creative Commons License 2006.08.16 0 0 61
Szerintem meg az nem normalis ahogy te gondolkozol ennyire elutasitolag. En ne akarlak meggyozni arol hogy maskepp gondolkozzal en csak azt mondom, hogy masok meg maskepp gondolhatjak ettol meg nem kell torvenyileg tiltani mert ahhoz mar ervekre lenne szukseg de eddig ezt senkitol nem kaptam es gyanitom nem is fogok-)))
Előzmény: mamua (55)
Girland Creative Commons License 2006.08.16 0 0 60
Mondtam, hogy tudom ez igy kemeny de biologiailag ez sajnos igy van emberileg ennel sokkal nehezebb-))
Előzmény: Titanilla_202 (57)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!