Az első olimpia, amire emlékszem, a müncheni volt, akkor voltam tízéves. Kevés dolog maradt meg, Gedó György és Hegedűs Csaba győzelme, Mark Spitz, a gyönyörű stadion és a merénylet. Az első, amit végig néztem a montreáli volt, abból már sokkal több mindenre emlékszem. Volt egy barátnőm, aki vívni járt, hívott engem is, el is mentem vele. Három évig tanultam, de nem lett belőlem egy második Tordasi Ildikó. Pedig nagyon szerettem, Tordasit is, a vívást is, de nem voltam elég tehetséges.
Nem mintha valamit is számítana, csak a jegyzőkönyv kedvéért, meg hogy megtiszteljük az érintetteket. A Norvégiában élő egykori Tour de Hongrie győztes Lengyel Tamás. Hesz Mihály a Fradi büszkesége Mihály, Mexikóvárosban indult és győzött. Montrealban a világ legjobbjaként Wichmann Tamás szorult a második helyre. Gyakorlatilag az 1988-as szöuli olimpia óta a kajak-kenu szakág mindig hozott aranyérmet. Mivel most hét egyéb érmet nyertek, költői túlzás gyengeséggel vádolni a sportágat.
Igazad van. Az UAE sokkal hatékonyabban hasznosítja a koronaherceg pénzét. De az szerintem nem az emírségek kincstárából származó pénz, hanem koronaherceg és a tulajdában álló cégek magánvagyona. Nem tudom elképzelni, hogy van a világon olyan vakmerő ember, aki meg merné lopni az emír fiát. De a kazah köztársaság mi vagyunk, lényegében a mi pénzünk, költi is mindenki. Amikor a kanadai műtrágya óriás beszállt a finanszírozásba, és Jana elkezdte modernizálni gazdasági vezetést, olyan rövid idő alatt megszabadultak tőlük, hogy az még az autokraciákban is világrekord. Emlékszem, nagyon sajnáltam, hogy elmennek, Jana okos, képzett menedzser volt, a kanadai vállalatvezetvezetési kultúra kifejezetten jó, fiam is kanadai-osztrák vegyesvállalatnál dolgozik. No, kár belesírni a kiömlött tejbe. :-(
Őszintén sajnálom. Azt hiszem úgy illene, hogy a legjobb kazah versenyző az Asztanában versenyezzék, de hazafiságból Luts nem fogja tudni finanszírozni a család életét, főleg nem Monacoban. Annyira meg ne legyen hazafias, hogy visszavigye a gyerekeit a sztyeppére, ha nem muszáj. Úgyhogy csak gyűjtögesse a nyugdíjalapot szorgalmasan.