Amúgy akár az álmennyezet légrésben is mehetnének a csövek. Csak van egy "akadály" amit ki kéne kerülnüm vagy a padlás felé vagy a lakótér felé gipszkarton dobozolással. Kérdés, hogy mennyire előnytelen egy "U" alakú kerülő a légtechnikai csövekben.
Oké, hogy kicsit nagyobb nyomásveszteség, nálam ez plusz 5Pa veszteséget okozna az ágvezetékekben, belefér. Kicsit többet teker majd a venti évi 1 ezressel több lesz a villanyszámla vagy hasonló. Az inkább kérdés, hogy milyen egyéb kárral jár egy ilyen, nem emiatt lesz-e hangos vagy sem a rendszer. Egy ilyen 4db 90 fokos idomot tartalmazó U kikerülés nem fog-e rezonálni stb., esetleg a por és dzsuva kiülepedést a gyors irányváltások nem indítják-e be és majd lehet takarítani ezt a részt... (hogy egyáltalán hogyan az már más kérdés, takarítóidom nem igazán létezik ezekhez, elég abszurd lenne a gipszkarton dobozolásra is szerelőnyílást rakni...)
Akkor annyi a lényeg, hogy ha a padláson mennének a cösvek, akkor sokkal vastagabb hőszigetelés kell és feleslegesen lenne kilyuggatva a párazárás, amit aztán még teljes gondosság mellett sem valószínű, hogy 100%-ra vissza lehet javítani majd.
Szerinted , ha a hőszigetelés optimális a csöveken , akkor mitől csapódna ki a pára és miért kellene lejtéssel kiépíteni ? A lényeges változás a hőcserélőben zajlik le , ahol ha olyan a helyzet , akkor valóban kicsapódik a pára és pont ezért vannak a hőcserélők kicsit egy pontra lejtéssel felszerelve , ahonnan a kondenzvizet eltudják vezetni a lefolyóba .
Hmm, ámde a lejtés a központi szellőztetésnél kicsit necces. Vagy a fürdő légszelepe felé lejt vagy a gyűjtő-elosztó doboz felé, ahonnal aztán nem tud hova menni... És ha van kondenz akkor lassan szétrohasztja azt.
Még ezzel a központi szellőztetés témával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Mennyivel problémásabb a padláson vinni a flexi csöveket, mint az álmennyezet légrésében?
Gondolom így vastagabb szigetelés kell rájuk, kis felesleges hőveszteség/káros hőnyereség játszik...
Netán kondenz gondok felléphetnek a fürdőkből való lszívásnál?
Vagy a lényeg inkább annyi, hogy a gép beltérben legyen, a csövezés egy része legalább ha a padlástérbe szorul az még vállalható?
Jól látom, hogy ez a doboz teljesen zárt - ha jól olvasom se csavar, se nyílás se semmi? Tehát a dobozból ki se tudod szedni a hőcserélőt? Megkérdezhetem hogy lehet takarítani a hőcserélő lamellákat?
Kis apróság amiről még kérdenzi akartam. A Geberit ilyen kagylóból bűzelszívós kivitelű WC szerelvényének az 50-es bekötését végülis be tudnám kötni, ha eggyel nagyobb légtechnikai osztódobozt veszek és valahogy megoldom a D50-D75 átmenetet nemde?
Persze alapjaiban a D75-ös betervezett műanyag flexi légtechnikai csővet is jobb ha a D102-es Sonoflex-re cserélem, akkor nem kell külön szigetelgetni és alapból kisebb veszteségeim lennének... végülis elfér az álmennyezet légrésében a karton és a párazáró között, direkt nagyra lett hagyva, 25cm-re.
Értem, valóban azért ezen extra vezérlési opciók hasznosak lehetnek. Talán némelyik elfelejtésével azért még együtt lehet élni.
Ezért ESP alapokon talán lehet egész vállalhatót alkotni, az eszköz lehetne standalone, de azért adatokat szolgáltathat az okosotthonnak, legyen az akár homa Assistant alapú pl.
1-1 tartózkodás szenzort be lehet dobni a fürdőkbe és elhúzni a gépig persze, de egyszerűbb a villanykapcsoló "okosrelé"-vel alkotni valamit talán erre. De ezek az extra funkciók azért olyanok, hogy ráér velül az ember...
Azt komolyan vettem, hogy alaposan átgondolandó az ár-érték arány.
A "hardver" az 1,1 milliós Wolf gépben ugyanaz a 300 ezres, amit magamnak legóznék össze. Nagyjából. 96% hőcserélő hatásfok, hasonló nyomásesés, a ventik teljesítményfelvétele és görbéje is hasonló, stb.
A Wolf-hoz van gari, a gariidő alatt rizikómentesebb az élet, utána viszont nagy szívás, ha baj van, mert mindenki majd jon "alaplapcsere" 150k-ért meg hasonlókkal.
Így hát a saját összelegózottal van szívás, de moduláris, szabvány egységeit tudom cserélni ha kell stb.
A vezérlés belátható komplexitású a hővisszanyerőnél. Hőszivattyút nem akarnék összelegózni magam. Egyrészt mert a részegységek méretezése is komplexebb, másrészt a fűtés kritikus a háznak, sokadrészt mert túl sok szenzor van a gépben stb. (meg persze f-vizsgám sincs :D) Meg persze nagynyomású rendszer, helyenként akár ~20bar hűtőközeggel, túl sok oldalról necc a hobbizás.
De itt talán a funkcionalitás magját viszonylag beláthatóan el lehet készíteni "házilag".
Persze kompromisszumokkal. Kicsit pazarló lenne maxon járatni a ventiket (meg hangra lehet már zavaró akár), de mind hőveszteségre, mind villanyszámlára hasra 25-30 év lenne, hogy ledolgozza a 800 ezres árelőnyét még úgyis.
Szóval azt elfogadom, hogy hasonló lesz, nem ugyanolyan. Picit piszkálni kell, de ez még belefér a lájtos hobbi kategóriába, túl sok másik épületgépészeti dolog házi hekkeléséről ez nem mondható el szerintem.
Az èn elkèpzelèsembe, a szellőztetèsnek teljes èszrevètlennek kell lenni, az èn szellőztetőm egyszer belőttem, változtatja a fordulatát co2 szintre, 1db 2 állású kapcsoló meg 1db "èletjel LED" ès nem fogom feltenni okos otthonra. (Bár mindenkinek más az ízlèse) Lemèrtem egyszer a hőfokokat ès ketyeg èszrevètlenül. Szerencsère hibamentesen. De amúgy hangra is hallom, hogy jól működik mert ha 2en vagyunk itthon akkor nem hallok semmit, ha meg buli van ès vagyunk 10en akkor hallom a ventit a wcből.