Nyomni kellett volna a vizet rá .Én így védtem meg tavaly ,és szép termés lett ! De a chorus előtte kötelező másként a gomba viszi le ! Egész éjjel nyomtam szorófejekkel a vizet rá ! Másnap reggel is folytatni kell míg a jég le nem olvad a fákról ! Jól nézett ki minden a jégkirálynőt le lehetett volna forgatni a kertben ! 20cm jégcsapok lógtak mindenen ! Az utolsó nap már nappal is ment mert nem akart leolvadni a fákról a jég , nappal is alig volt meleg csak 4 fok volt ! De semmink nem fagyott le !
Pont most beszéltem Apámmal, ő volt a fűtő, a fáknál is az volt, mint nálam, hogy hirtelen hűlt hajnal 1 óra után cseszett nagyot, -5 fokról zuhant le és -10-nél állt meg 2 óra körül és az tartott 5 óráig legalább. Elég kemény volt.
Olyan tempóban zuhant a hőmérséklet, hogy azt hittem elromlott a digitális mérő, mert az analóg nem tudta lekövetni.
Metszettem ma őszit és elég hosszan elfagytak vesszők, ha nem tévedek és a körkörös barnulás az a fagyás.
Az elég nagy baj az már ki van pattanva ,vigyél fel rá Chorust mielőtt a monilia megfertőzi ! Én így vesztettem el a fámat már termő korban ! Kiindult kipattant itt ott és jött a hideg és a szél 3 napig tombolt és még tapadó hó is esett hozzá ,na ez betett neki ! Most meg a hideg amivel biztos hogy számolni kell ! Ma is 5 cm jég volt a vályúban ! Piros bimbós majdnem itt is de még az olajos lemosót se tudtam felvinni a fagyok miatt várok vele ! Sok fa meg még meg sem indult ! Vagy ami megindult az megállt a fejlődésben ,azt sem tudom a bimbók hogy viselik az éjszakai fagyokat amik jelentősek ! Nappal is süt a nap de jeges szél fújdogál ,ma befáztam délig kétszer ,pedig fel voltam öltözve rendesen ! Még délután is vastag mellény kellett nem lett meleg a jeges szél miatt !
Nálam a Wonder Cot az teljes virágzásban, szóval annak azért lőttek nagyrészt. A Magic Cot, Tsunami is bontogatja a szárnyait, a Pinkcot is fehéredik. Reménykedem.
Hihi, ez egyfajta vicc tőlem, de van igazságtartalma.
A kisebb gyártókra nyilván nem igaz: vannak csúcsminőséget kis szériákban előállító, a saját országán kívül alig ismert manufaktúrák több országban is.
Amíg egy Lővét nem próbáltál ne mondj semmit ! Holnap megpróbálok egy dzsungeles kertben rendet tenni ! Jó ha 3-4 fát meg tudok csinálni akkor már elégedett leszek ,persze láncfűrészt és kézi fűrészt is bevetek a cél érdekében !
Ezek a fák gyakorlatilag elérték a kívánt méretet 1,5 m-nél hosszabb vázágat nem nagyon érdemes hagyni ! Össze töri a fát egy komolyabb termés ! Várd meg nyugodtam míg látszani kezd a termés rajta az már biztos barack és akkor vágd vissza . A vízhajtásokat ne hagyd hosszúra a tetejét meg simán vágd le ! Az én fám sem szélesebb semerre mint 3-3,5 méter ,de a tiedhez hasonlóan vaskos ágakból álló vázágakon van minden termés ,még a szél sem rázza olyan merev ,de a 100 kilós termésnél sem kell alá támasztani sehol !
Ha megengedheti a pénztárcád akkor ARS-t vegyél. Sok márkám van de ez tartja legjobban az élét ez fémkarbidbók készül ezért nagyon jó a minősége. A többi hasonló jó márka edzett szénacél pengét használ ami szintén jó de szerintem nem ennyire éltartó mint az ARS.
Ha el akarok vonatkoztatni a márkától, azt szoktam mondani, hogy normális metszőollót csak olyan (nagyobb) cég gyárt, aminek a neve nem több, mint 5 betű. :)
[Zárójelben megjegyzem, hogy a Kunde ezek közül kiírta magát vagy 15-20 éve, amikor új tulajdonosa lett és kitelepítették a gyártást külföldre.]
Ezért írtam a Lővét az amit én használok kb 12000 forint és az elmúlt években én intenzíven használom semmi baja se volt még ,de van hozzá pótalkatrész ha belevágnék egy drótba ,vagy eltörném !