Persze, de nem igazán vitáról, van szó vagyis nagyon is arról, inkább csak szeretnék némi konkrétumot is hallani a kollégától.
Dobó, pedig azért kért még egy embert, mert kellett neki annyi amennyi csak van, h megvédje a hazát.
Az a másik kevésbé illusztris történelmi személyiség pedig azért, mert egy választást akart megnyerni.
A kettő között van némi különbség.
(persze most rögtön érkezik egy mókus, és benyögi, hogy mindkét esetben a hazát kellett megvédeni, az azt kizsákmányolni vágyó barbár hordáktól, alantas népektől)
Miről is van szó az Egri Csillagokban? Mit is akart Gárdonyi? Mit olvasunk a sorokban, és mit KELLENE közöttük látnunk? Miért szűklátókörűség ezt a művet történelmi regénynek tekinteni?
Azt hiszem, én tudom a választ. A kolléga arra célzott, hogy Dobónak voltak olyan mondatai, melyekkel arra utalt, hogy mindenki hozzon magával még egy embert:)
Noha én egy természettudománnyak foglalkozom, nem áll tőlem messze a bölcsészettudomány.
Az olvasottságomat illetően, úgy érzem vannak komoly hiányosságaim, melyeket idő híján csak szép lassan tudok pótolni, túl sok minden érdekek a szépirodalomból.
A szavak primer értelme. Ez egy roppant tetszetős fogalom, érteni véljük is mit jelent, bár szeretném ha te előadnád a saját definíciódat.
A hozzászólásod roppant komoly, a benne megfogalmazott kritikia nemkevésbé.
Ám kérlek tisztelj meg azzal, miután burkoltan szűklátókörűnek, korlátoltnak tituláltál, hogy mondasz némi konkrétumot is.
Ha vagy annyira komoly ember mint emennyire e néhány sorból kiderül, akkor kérlek mondj is valamit.
Miről is van szó az Egri Csillagokban? Mit is akart Gárdonyi? Mit olvasunk a sorokban, és mit KELLENE közöttük látnunk? Miért szűklátókörűség ezt a művet történelmi regénynek tekinteni? Hogy hozható összefüggésbe az esetleg Török EU csatlakozással?
Mi az a rasszizmus?
Hogyan kellene azt látnunk, amit nem látunk, ellenben neked megadatott?
Láthattunk egy kísérletet arra, lehet-e nemes célt nemtelen eszközökkel szolgálni.
Elfogyott egy halom pénz. Kiderült, hogy nem lehet. A nép remélem azért örvendezik ennek a kísérletnek is.
Nagyon sok baj van, még azokkal is, akik formálisan ugyan olvasnak, de a szavak primér jelentésén túl semmit meg nem értenek. Nézz körül ebben a topikban, már az ötezredik ember ír be felháborodva, hogy a topiknyitó micsoda hülyeséget írt, és már az Egri csillagok hogyan lenne rasszista meg minden. Ezek a beírók ugyan mind képesek a betûk egymás után helyezésére, de arra már igen kevéssé, hogy egy szövegben az értelmet, a szándékot, a stílust, a tartalmat, adott esetben éppenséggel az iróniát meglássák. Itt a baj, és nem is kicsi.
Amennyiben ezt komolyan gondoltad, úgy meggyőződésem, h te nem olvastad a művet. Törökellenes? Rasszista?
Akkor nem ismerd az utóbbi fogalmat, illetve az elöbbi kijelentés messze messte nem állja meg a helyét.
A történelmünk egy jelentős eseményét mutatja be a mű. A kőszivű ember fiai ezek szerint osztrák ellenes? Nemzetgyűlölő, vagy nem tudom hogy kéne fogalmazni.
Egy szó mint száz, én is imádok topikokat nyitogatni, de egy szint alá azért nem megyek. Ha már nagyon nem tudok mit kitalálni, copy-paste egy hírportállól a tuti nyerő megoldás.
P.s: a szultán az ígért aranyhalom helyett teleöntette forró arannyal az áruló torkát.... ez nem egészen olyasmi, ami "törökellenességre utalna"
A "story" egy birodalom és egy bátor, hősies, hazafias kis nemzet kűzdelméről szól.
a kimenetelt nem árulom el, olvasd el, talán meggyőz arról, hogy a topik megnyitása nem volt túl szerencsés.
Tudod mivan Gárdonyi sírjára írva? "Csak a teste" Akinek ezt írják a sírjára, az nem alacsonyodott életében, addig, hogy fajgyűlöletről irogasson. Ez egy eposz.
Nah mind1, olvasd el ha van rá alkalmad, bárhol megtalálod a könyvet.
Ez a felvetés annyira primitív és ostoba, hogy nyilvánvalóan csak provokáció... ha viszont komolynak szánták, akkor itt sürgős elmeorvosi beavatkozásra van szükség...
Nekem inkább az volt a ciki, hogy 3 olyan könyv volt a döntőben amelyiket általában ifjú korában olvassa az ember. Állítólag a mai fiatalok nem olvasnak. De ezek szerint a felnőttek se nagyon, ha egyetlen nagyos könyv se került az első 3-ba.
szerintem se ennek kellet volna nyerni. Jó jó meg minden, 12-14 éves korában az ember jól elvan vele, de valljuk be h vannak sokkal "minőségibb" könyvek is. Mert hát az egri csillagok nem a szépirodalom csúcsa.
huh, erre mennyi lehurrogó választ fogok kapni..:-))
Nem olvastam el az összes hozzászólást, ezért lehet, hogy más már írta. Nem igaz, hogy nyíltan török ellenes. Vannak benne szimpatikus törökök is, a papnak a szolgája pl... Inkább háború ellenes. Aki erővel akarja bizonyítani, hogy neki több jár, vagyis hódító háborút indít, az számára a negatív.
Az általad kifogásolt mondat egyébként igen jó ritmusú és élénken szemléletes. Ahogy te visszafordítani próbálod, az meg ásításra ingerlően ötlettelen homokozói színvonal. Olvasgasd a tizenhatodik századbeli hitvitairodalmat, hátha ragad rád valami.
Á, dehogy. Olvasni kell, tanulni és gondolkodni, akkor lassacskán magától kifejlődik. De addig is kerülni kell azt az ostoba népszokást, hogy a nekünk nem tetsző dolgokra azonnal rávágjuk: ilyen sehol a világon másutt nincs, nem fordulhat elő, ilyet nem mondanak, de ha valaki mégis mondana ilyet, akkor azt felkoncolnák stb. De ha mégis kiszaladt a szánkon egy ilyesféle butaság, akkor hálásan fogadjuk a korrekciót.
Lehet, hogy neked az orrodból folyik a bölcsességed, de én tyúk vagyok, csak Tyukodi. Fröcsögő nyál ellen szoktam védernyőt tartani azok fölé, akikre prüszkül a náthás hadsereg.
Politika akkor is létezett. Különben az oszmán birodalom nem csak a törökökből állt, mint ahogy a SZU sem csak oroszokból. Tudtommal a szultánt a janicsárok választották és nem mindíg volt török származású. Dúlt az internacionalizmus, a vallás volt az elsődleges mint ahogy később az eszme. Nem sok új van a nap alatt.
Érdekes amit mondasz. Toleráljam a másik nézõpontját. Jó. Akkor azz is fogadjam el, hogy egyesek szerint vannak jó magyarok meg nem jó magyarok. Vannak értékes emberek és vannak elûzendõ férgek. Mert én az álmagyarkodó szó használatával az ilyen szemléletû emberekrõl szólok. Lehet, hogy hibás a kifejezés. De akkor légyszi tegyél helyre. Hogyan nevezzem azt, aki azt mondja, hogy nincs helye hazánkban a zsidóknak, cigányoknak, tótoknak, rácoknak, araboknak, perzsáknak stb. Hogyan nevezzem meg azokat, akik Hitlert ünneplik, fekete szerelésben járnak, náci karlendítéssel üdvözlik egymást vagy csak rafináltan megfogalmazott szónoklatokat tart jelesebb ünnepeinken. Olyant, amibõl nem világki elsõre a gonosz, de a mondatok értelmét végiggondolva egyértû az aljas szándék.