Nem, ha megindítasz egy felszámolási eljárást, akkor még kifizetheti a számláját, ha fontos neki a cége, amennyiben ténylegesen felszámolásba torkollik a dolog, akkor már úgyis baszhatod, arra már felkészült a delikvens, ergo egy vasat sem fogsz látni.
Melyik céggel érdemes behajtatni kintlevőséget? Szopat az ügyfél, felszólításokra baszik reagálni, telefonon hitegetés ezerrel 2 hónapja.
Ügyvéd szerint semmivel több joguk, sincs, mint akárkinek (FMH, felszámolás), de egy partnerem aszondja, nekik másnap fizettek, amint egy behajtócég megjelent az ügyfélnél. Szekrény méretű ismerősök használatát egyelőre kerülném.
"Újév hajnalán megsúgom én néked, nem lesz túl boldog az új éved! Jönnek szépen, sorban a bajok s a gondok, de bizzunk benne Te ügyes vagy és megoldod!"
Most lőttem neked.
"... és az év végén, mikor 365 óvszert elhasználtunk, majd beolvasztottuk és autóabroncsot formáztunk belőle, boldogan ráírhatjuk, hogy GOOD YEAR! BÚÉK! "
Nem, a feltételek egyszerűen lehetetlenek voltak, plusz a teljes jogot is kérték a szabadalmakra és egyéb védhető dolgokra kizárással.
A német és osztrák anygalok sokkal értelmesebbek voltak, de a paici helyzet miatt (a többi cég veszteségei miatt) közölték jelenleg egy ilyen projektet nem támogatnak. Az ötletre viszont rá katantak. De mivel győkeresen más szemléletű termék volt mint a megszokot telefon központok ezért nagy kockázatnak tartották. Főleg a forgalmazók utasították el, a felhasználók nem de mint ismeretlen márka fentartásokkal fogadták, így megegyeztünk abban, ha változik a helyzet akkor ök jelentkeznek. Ennyi. Nekem kb 1m került bele és ennyire is vettem keresztett. De minta gyártásához szükséges szintig eljutottunk vele. Minta nincs de nem is baj. A fiúk akikkel dolgoztam találtak munkát kvázi mellékállásban csináltuk. Így senkit sem ért tragikus veszteség.
Végül találtál befektetőt? És milyen feltételekkel?
Ez a háromszoros túlbiztosítás elég kacagtató. Ha a saját vagyonomat akarom kockázatatni, ahhoz nincs szükségem másra. Meg a garantált 30%-os haszon nekem is jó, azt is el tudom tenni önállóan. :))
Az is más kategória, van olyan cég ahol az ismerős üzleti angyal adta a pénz jó részét. Kérik a terveket, de mivel ő is olyan terűleten mükődik ami bizonytalan hát kivan szegény készülve egy "kicsit". De neki ezek szerint nagy szerencséje van mert nem obégatnak ha valami nem teljesült a tervből, inkább segítenek neki megtalálni zokat a lehetőségeket amikkel költséget tud csökkenteni illetve bevételhez jutni. Úgy látszik vannak befektetők akik úgy gondolkodnak ha most pénzemnél maradok akkor az már igen jó eredmény. Egy másik ismerős belevágott egy orosz cégbe mint befektető hiába mondtam neki te ne az összes pénzedet csak max 50%-át a kecsegtető 400% haszon elvette az eszét most jelezték neki a csöd közeli helyzetet, mint kiderűlt a társaival együtt hallani sem akart a helyi klán vezetőjének ajánlatáról, hát megszorongatták öket ennyi volt. Pedig a befektetéséhez mérten 1% lett volna a sáp plusz a klán nak van saját bolt hálozata abba is bekerültek volna.
A kiakadásod igen jogos. Amikor én kerestem az ötletemhez befektetőtek eleve ez is szempont volt, hogy mégis mennyire nyagatnak majd. Hát a magyar angyalok kiakasztottak, legalább háromszoros biztosíték a tőkéjükre és legalább 30% haszon amit garantálok. Egyiket el is küldtem a fenébe mondván mit akar ekkora hasznot még a tözsdén is necces elérni. Ha 5% haszon keletkezik ebben a piaci szegmensben akkor már igen szép eredményről beszélünk, főleg úgy hogy tudni lehetet szinte mindegyik telefonos készülék gyártó veszteségekkel küzd.
Ott volt a pattanásos Kathy Attila, meg még két fasz - akik elmagyarázták, hogy nagyon rendben volt eddig, hogy ezer tonna számra állt a romlott cucc - mégpedig Pest-melletti, luxus-raktárakban.
A szomszédasszonyom egy nagy hipermarket-láncnál dolgozik. Az éjjel bent volt külön-műszakon - átcimkézni. Akciós-cimkéket basznak rá a lejárt dátumosokra. Ez van, bassza meg.
És ez egy nagyhírű, nemzetközi üzletlánc. A csaj fontolgatja hogy lelkiismereti okokból felmond - de necces, mert a cég garantált a hiteleiért.
Beszaráááás !!!!: most mondta Balónál egy fogyivédős főfaszi - hogy azért nem voltak eddig ilyen szigorú kaja-ellenőrzések, mert
"a magyar társadalom ezt csak most igényelte."
Hát akkor eddíg mi a faszért vették fel a gázsiukat - évtizedekig?...ha úgymond: "eddíg a magyar társadalom nem igényelte a munkájukat?" - ahogy mondta az a fasz?
Na most képzeld, ha te is csak egy kissebbségi (28 százalékos) befektető lennél a saját cégedben - és azért baszogatnának, hogy tedd papírra, hogy mégis mennyit fogsz árulni jövő áprilisban ???
Persze - most azt mondják, hogy csak "becslés" kell - de ha nem jön össze - akkor ordítanak mint a sakállok - hogy "ennyit-annyit ígértél...bazdmeg !!!!".
Ha egyszemélyes mutatvány vagy - akkor könnyű a sorod - de ha van többségi befektetőd...akkor még annak is örülj, ha néhanapján feláll a farkad.
Ebben igazad van és az egész rendszer rákfenéje ez. A gyártó árkalkulációját meg lehet érteni híszen ha lekötik a termelést havaj ha nem az már gond. Lásd magyar parasztság 50 évig elvitték a termékeiket zokszó nélkül, ma meg kemény alku tárgya minden amire lekileg még mindig nem képesek. Ezért sírnak is rendessen.
Én is szívok sokszor amiatt, hogy nem tudok biztos mennyiséget mondani a gyártónak így egyedi rendelésenkénti érakat ad, ami jó mert egy munka során tudok variálni. De nem jó a boltos értékesítésnek mert az tervezhetetlen és így az árak igen hetkisusak, roviden vagy draga es folyamatosan vagy elfogadhato de vagy van vagy nincs vagy rendelni kell amit sok vevo nem hajlando megerteni. Mert miert varjon 2 hetet ha mashol azonnal van? De persze huzza a szajat mert ott kb 20% dragabban kapja meg.
Sajnos a t vevok sem kepesek sokszor atgondoltan vasarolni olyan termeket amiket hosszu tavon hasznalnanak. Ez igaz a cegekre is.
Ezt erositi a gazdasagi globalizacio e a bizonytalansag novekedese amit sokszor direkt keltenek szerintem a kormanyok a terorizmus mumusaval. Aki normalisan politizal annak nincs mitol tartania. Az orultekkel szemben meg okat nem nagyon lehet tenni, vagy ha igen az penzben nagyon draga.
Nekem is kene uzelti terveket kesziteni, de szarok bele :-)) megnezem mennyit kell minimalisan kigazdalkodni hogy nulszaldos legyek ha tobb a bevetel hepi. A tobbletre meg kitalaltam egy jo megoldast mindenki kap nyereseg reszesedest igy erdekeltek a sok munka szerzesben es persze olyanba ahol fizetnek vagy legalabb a penzunknel lehetunk. Ez eddig sikeres taktika.
Háááát, Péter, erre a fene-nagy tervezgetésre mostanság Németországban is rendesen rápacsáltak.
Amióta erőt vett a német családokon (fogyasztókon) a bizonytalansági pánikhangulat (amihez allátólag az euró bevezetése is jócskán hozzájárult - pszichésen legalábbis) - azóta teljesen kiszámíthatatlanná váltak a vásárlási-fogyasztási szokásaik.
Vághatják a kukába a többévtizedes statisztikákat - pl., hogy hány évente cserél TV-t, frigót, autót....vagy mit zabál télen, nyáron ünnepkor vagy hétköznap, mennyi bort vagy disznóhúst vásárol - ilyesmik.
Ezekből már semmi sem igaz - lehet kezdeni átfaragni a jólbevált tanulmányokat -
Csakhogy az kergeti örületbe a vezető biznicmeneket, hogy az elemzők egyre sürübben tárják szét a karjukat - hogy annyira khaotikusak az input-adatok, hogy képtelenek egy használható algoritmust írni belőle.
Illetve algoritmust azt még lehetne írni - de le mer arra szerződni valaki mondjuk jövő második félévre !!! bármit is ????...ahogy eddig tették - a nyomott árak eléréséért???
Na ... bocsi de én is tudom mi a nagykönyv és mi a valóság. De ne hasonlítsuk a magyar piacot egy némethez ahol nagyjából megadható a kereslet. És Ök ebből indulnak ki. Ezt fejtegettem.
Hát akkor ugyanarról beszélünk. Az én nyakamra is rábasztak egy faszfejt - aki (a menedzser könyvekből olvasva) azt mondta, hogy reklámozni kell.
Eddig rendben is volt. Csakhogy én tudtam a tarifákat - no meg az árrést is.
Ő meg a fizetéséért kb ugyanúgy nyilatkozott a cégemben, mint Elena Ceausescu - Románia fő-észkombinátja.
Vagyis hogy őt nem érdeklik a kiadások - ugyanis őt csak a bevételek után fizeik.
Ugyanis egy nagyvállalatnál külön osztály foglalkozik a kiadásokkal - és egy egészen más emeleten könyvelik a bevételeket. Köze sincs egyiknek a másikhoz.
Na ettől az én gazdaszellemű toleranciám - a nulla alá csökkent.
Meséltem már, hogy volt egy partnerem, ( jelzem, elég ismert multi cég, amellyel egy egész speciális szegmensben dolgoztam együtt ) felvett egy ifjú üzletágvezetőt, aki gyártott egy üzleti tervet, ami abból állt hogy duplájára emelte a termék árát, ami a piacon egyébként is magas volt, vagyis az üzleti tervében kétszer akkora éves bevétel szerepelt. A mi kapcsolatunk ekkor értelemszerűen megszakadt, a cég bevétele a vonatkozó termékből a következő évben elérte a 0 Ft-ot. Mindezt kb. 5 millió forintos évi fizetésért, szóval ennyit az üzleti tervekről és a barom emberekről.
Ez baromság, egyébként mint írtam, szabad a választás, nyugodtan megrendelhetsz bármit az USA-ból is, élvezve a dolog előnyeit és vállalva a hátrányait. Az üzleti tervről szólva pedig azért nem árt ha kitűzöl magad elé célokat, kutatod a piacot, stb. Természetesen aki ezt hónapról hónapra centre számonkérni az nem normális.
1) A magyar kereskedő nem beszél nyelveket. Az az egynéhány - aki tud- az azt csinál amit akar - úgyse érti senki, hogy mit művel valójában.
2) Az 1-es pontból kifolyólag - a magyar birka-vevő sem tudja ellenőrizni, hogy mennyire átbasszák - mert még a számokat sem érti angolul...és ma is talány a számára, hogy Győzike miért nevezte magát Viktornak - amikor zebra-bőrt akart venni Marakesch-ben.
Volt olyan barom, aki azt hitte, hogy Orbánra hajaz a Győzike - közben csak az operatőr-srác mondta neki, hogy a Gyözőt azt Victornak mondják - külföldiül.
3) innentől kezdve mindent annyiért adsz, amenyiért nem szégyelsz - úgysincs ki utánanézzen az átverésnek - illetve amúgy sem értene semmit a dologból.
Ja - még valami. M.o.-n szinte már nincs ember, akinek ne lenne hivatalos nyelvvizsgája és természetesen ECDL-je is.
Csak az a baj, hogy nagyon kevesen beszélnek nyelveket (használható módon) - de számítógépül is kb. a Silitaire szintjén mozognak - diplomával a zsebükben.
Hahó!!! Éppen arról beszélgettünk hogy miért kerülhet nálunk egy bizgentyű 30 %-al többe mint ha megveszed az USA-ban. Miért kell elharapni a torkunkat?
Figyú. Ha tőled kérnének üzleti kimutatást a következő 12 hónapra - havi lebontásba (hogy hány deka szart fogsz eladni jövő júniusba) - akkor lehet, hogy te még nálam is kekecebb lennél.
És ha 2007 áprilisában nem adsz el annyi szart - amennyit odaírtál elöző év novemberében - és az még seggberúgásilag is számonkérhető lenne rajtad...akkor látnálak.
Persze, neked jól megy a bótod - probléma egy szál sem, mindent megvesznek amit árulsz - azonnal fizetnek - egyetlen adós sincs..csak bírj eleget szállítani, mert ott verik az asztalt az árúért - és még meg is köszönik neked, hogy kiszolgáltad őket és hogy pénzt adhattak neked.
Hát az én bótom nem megy ilyen simán - néha visszamondanak üzletet, néha késedelmesen fizetnek - sőt - még behajthatatlan követelésem is van.
Nem mindenki olyan szerencsefia, mint te vagy, akinek olajozottan megy a biznice - lám akadnak, akinek tartoznak, vagy lemondanak üzletet ... nohát, nem mindenki olyan sikeres, mint te vagy. Ettől aztán romlik az idegállapotuk is.