Engem igazan nem erdekel, Töröko. tag lesz-e avagy sem es törökszakertő sem vagyok, de ha mar mindenki ideírja a sajat SZEMELYES velemenyet, akkor alljon itt az enyem is, ami abszolút szubjektív...Biztos vagyok benne, hogy rengeteg ilyen van, de en még egy szimpatikus törökkel sem találkoztam.
Ami nem feltétlenül baj a habzószájú ideíróknak, én ugyanis muszlim vagyok, ez sokat elárul....
Törökországot nem ismerem, csak valamennyire az isztambuliakat, ritkán találkoztam olyan emberekkel, akik ennyire barátságtalanok lettek volna egy fejkendős nővel, s ahogy láttam, mindenkinek legszívesebben az arcába köptek volna, aki kendő hord vagy szakállas. Repülőtéren ordítottak, hogy vegyem le a kendőmet, mert megszólalt a kis bigyusz a hajcsatom miatt. Jelentem, voltam már olyan helyeken, hogy Heathrow, Frankfurt, ahol maximális udvariassággal kezeltek, töröko.-ban egyértelműen jobban bántak a nem-muszlim kinézetűekkel.
A könyvesboltok tele vannak könyvekkel az Iszlámról, amit nem muszlimok írtak és amiben szolídan leírják, hogy szerintük az Iszlám egy rakás csőd. Esetleg néhány szúfi mű, ahol a forgás gyönyöreiről írnak, meg arról, hogy az iszlám törvények nem számítanak, csak az, hogy jókat forgjunk valéami szúfi dalra.
Stb...
Szóval szerintem mivel Törökországit nem egy szír-török határvidéki anatóliai vallásos paraszt reprezentálja, hanem ezek az értelmiségiek (többnyire), a Nyugat csak örülhet, hogy ilyen országot ölelhet kebelére.
Az iszlámot tartó kisebbség miatt nem aggódnék, szerintem rövid úton leszámolnak velük-ha hagyják. És miért ne hagynák?
Megtalálta a tavaly júliusban elvitt magyar állampolgárságú kisfiút egy török lap. A szegedi Tüysüz Mehmet Karcsikát anyjától külön élő, török-magyar édesapja egy másik gyerek útlevelével csempészte Törökországba. Karcsika ügyében Gyurcsány miniszterelnök és Somogyi Ferenc külügyminiszter is közbenjárt, de a török rendőrség nem találta meg a fiút.
banner( 7002, 151, 330, 247, 0, 0 )
Egy török újság megtalálta azt a szegedi kisfiút, akit egy évvel ezelőtt apja nem vitt haza a láthatásról, adta hírül a KlubRádió. A török apa egy hasonló korú gyerek útlevelével hazájába csempészte fiát.
"Apámmal boldog vagyok"
A Zaman című török lap pénteki beszámolója szerint a kisfiú jól érzi magát apjánál. Az újságírónak például azt mondta: "Apámmal boldog vagyok, engem ne küldjenek haza."
Az édesapa azzal vádolta Karcsika magyar anyját, hogy kereszténnyé akarja nevelni, és sertéshússal eteti a kisfiút. A magyar sajtónak azt rótta fel, hogy az anya vádjai alapján politikai ügyet csinált Tüysüz Mehmet Karcsika sorsából, belekeverve Törökország uniós csatlakozását is.
Gyurcsány segítséget kért a török miniszterelnöktől
Az isztambuli magyar konzul a rádiónak azt mondta, a cikk megjelenése után értesítette a török rendőrséget, és közölte velük, hogy Mehmet Károlyt azonnal vissza kell juttatni édesanyjához, és amennyiben továbbra is arra hivatkoznak, hogy nem találják, akkor az ő felelősségük lesz, ha nem jut haza. Az édesanya, Zimborás Gabriella a bécsi egyezményre hivatkozva azt kérte a helyi hatóságoktól, tegyék lehetővé, hogy meglátogathassa a gyereket.
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök múlt heti budapesti látogatásán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közbenjárást kért az ügyben. Ezelőtt, 2004 novemberi ankarai útján Somogyi Ferenc külügyminiszter Mehmet Károlyról is tárgyalt török kollegájával, aki akkor azt mondta, bízik az ügy kedvező kimenetelében.
A konzul elmondta, bár az apa illegálisan vitte el a gyereket, a török rendőrség semmit sem tett az ügyben. A magyar főkonzulátus és az ankarai nagykövetség többször is intézkedésre szólította a rendőröket, de ők arra hivatkoztak, nem találják a fiút, lehet, hogy nincs is Törökországban.
A fiú magyar állampolgár
A szegedi Tüysüz Mehmet Károlyt 2004. július 10-én vitte láthatásra török édesapja, és azóta sem vitte vissza. A férfi és a nő élettársi viszonyban éltek, a szakítás után Karcsit az anyjának ítélték. A fiú eltánése után az anya bejelentést tett a rendőrségen, amely nyomozást indított az apa ellen. Később a férfi telefonált, és közölte, Törökországban van a gyermekkel együtt. Arra kérte az asszonyt, mondjon le a kisfiúról. Mint kiderült, a kisfiút elaltatták, és idegen útlevéllel vitték át a határon.
Az apát a török rendőrség elfogta és kihallgatta, majd elengedte. Az anya ügyvédje az Igazságügyi Minisztérium közbenjárását kérte, de a papírok törökre fordítása sok időt vett igénybe. A kisfiú magyar állampolgár volt, amikor elvitték, az apja török-magyar kettős állampolgár. Az anya ügyvédje szerint elképzelhető, hogy fiának is megszerzi a török állampolgárságot, és akkor még nehezebb lesz hazahozni a gyereket.
Tanulságként javasolnám menjetek el a Szigetvár melleti megbékélés parkjába-(azt hiszem így hívják) előbb felállitották Szulejmán (Ő volt az aggresszor) szobrát melyet Demirel miniszterelnök avatott a 90-es években, ennek nyomán nagy felháborodás kerekedett : mi a fenét kers egy török hódító szobra a magyar "ellenállás" e jelképes vidékén ? Erre kisvártatva a megbékélés parkjává alakult török pénzből a korábbi török emlékhely és oda rakták Zrínyi M. szobrát is, egy apró bökkenővel melyről majdan a következő részben számolnék be kellő érdeklődés esetén :)
Különben én nem kiragadott példák, vagy a hozzászólók stílusa miatt ellenzem Törökország csatlakozását, hanem mert a magam "neofita" módján féltem azokat az eredményeket, amit az EU eddig elért. Divat leszólni, bagatellizálni ezeket, de Európa 1945-ig csak egy jól álcázott stratégia játéknak tünt, ahol a béke arra volt jó, hogy felkészüljünk a következő mészárlásra. Soha ilyen közel nem jutottunk még ahhoz, hogy valóban létezzen egy "európai gondolat", és hogy valóban önállósuljunk az USA-tól, ami eddig a nagytestvér szerepét játszotta (nekünk meg ugye a szovjetek apáskodtak).
Ne kockáztassuk ezeket az eredményeket. Ha az EU valóban elég stabillá válik, és tényleg képes korszerűsíteni a döntéshozatali rendszerét, ha szupranacionális testületek halmazából konföderációvá alakul (végül ez a cél), akkor talán gondolkodhatunk Törökországon is, persze függően attól, hogy ők hogy állnak.
Az USA is bevásárolt az iszlám szövetségeseivel, ld. Pakisztán.
Volt egyszer egy ilyen topik, hogy van-e, aki megváltoztatta véleményét a vitapartnerek hatására? (vagy ilyesmi) Jelentem: én. Átolvasva a hozzászólásokat, valóban csekélyke érv szól Törökország mellett, úgyszólván semmi. Magam is csak erőlködtem, hogy valamit összekaparjak, mert azt továbbra is aggályosnak tartom, hogy mi itt Európa peremén, alig betévén mellső két lábunkat, már ágáljunk az új tagok ellen.
A muszlimmá vált néni "érvelése" végképp eltántorít Törökországtól.
Amúgy meg nézzünk a térképre! Ázsia is jó hely, na.
Magam fürgén visszafordultam Damaszkusz felé menet.
Sejtem, hogy mit akarsz ezzel mondani, és tulajdonképpen egyet is értek, csakhogy ennyi gőzzel nekünk sincs keresnivalónk az EU-ban. Nálunk pl. a buszon szúrnak keresztül egy gyereket, azért mert cigány. Ez sem civilizáltabb.
A nők hangja című műsorban panaszkodó anyára saját 14 éves fia lőtt rá, egy másik adás miatt pedig összeverekedett két család.
banner( 7004, 156, 330, 247, 0, 0 )
Öt lövéssel súlyosan megsebesítette egy 14 éves török fiú az édesanyját, miután az egy tévé-műsorban a családjukban tapasztalható problémákról beszélt, vagy - ahogy őrizetbe vételekor a gyerek mondta - "szégyent hozott a családra".
Néhány hét alatt ez már a második erőszakos cselekmény, amely lényegében a Kanal D nevű magántévé A nők hangja című műsorának "köszönhető". Áprilisban az egyik adásban elhangzottak miatt összeverekedett két család, és az összetűzésben két ember életét vesztette. Ezek után leállítják A nők hangja című műsort.
A mostani esetben a 40 éves Birgül Isik elmondta a műsorban, hogy férje veri őt, úgyhogy veszélyben érzi az életét. Amikor az asszony az adás után hazatért a kelet-törökországi Elazigba, a buszpályaudvaron előugrott 14 éves fia, és öt pisztolylövéssel súlyosan megsebesítette.
Családi vállalkozás
Mint a Hürriyet című török lap jelentette, nemcsak a kiskorú fiú ellen adtak ki elfogatási parancsot, hanem apja és 18 éves bátyja ellen is. A 14 éves gyerek ugyanis azt mondta: azért lőtt rá anyjára, mert apja szerint szégyent hozott az egész családra.
A Hürriyet, amely egyébként ugyanahhoz a médiakonszernhez tartozik, mint a Kanal D, idézte a tévé vezetőjének azt a kijelentését, hogy A nők hangja című műsort vitafórum jellegű show-nak szánták, de mivel tragikus események kiváltójának bizonyult, ezért leállítják. Hasonló showk egyébként más török magántévék műsorában is szerepelnek.
Jaj, ne menjetek mar bele ertelmetlen vallasi vitakba. Az iszlam orszagokban van egy eros iranyzat az iszlam fundamentalizmus, amely kb hasonlo aggreszivitassal, intoleranciaval bir, mint a fasizmus vagy kommunizmus, csak meg nem volt eleg eszkoz a kezukben, hogy bizonyitsanak millio hulla viszonylatban. Ennek semmi helye az EUban. Toroko-ban az iszlam fundik a legnepszerubb mozgalom, egyedul az eros, diktatorikus jellegu szekularis allam tartja oket vissza. Ha az EU csatlakozas jegyeben lebontjak a torok allam diktatorikus jelleget, az elso gazdasagi valsagnal hatalomra jutnak az iszlam fundik, es kesz. Secperc alatt lezullesztik a regiot, aramlani fognak a terroristak az EUba. A demografiai aggresziorol meg nem is szolva.
Normális nő nem akar hidzsábban járni. Ha valaki akarja, el lehet húzni muszlim országba. Nem azért parazitáskodjatok itt, mert a vallásszabadságnak hála olyan szabadon követhetitek a pedofil teveszarevő Mohamed fasiszta röfögését, ahogy odahaza sosem tudnátok. Max sz-arábiában vagy Afganisztánban.
Törökország számomra ( kétszer voltam ott ) egy szinpatikus, dinamikusan fejlődő modern ország. Kedves , segítőkész emberek, keleties mentalitásal de európai mércékkel. Én támogatom az Eu csatlakozásukat, ha ők is akarják.
Azt hiszem, elsősorban arról lehet szó, hogy nem érdekünk a kategorikus elutasítás sem... sajnos itt a legcélravezetőbb a kecsegtetés-hitegetés, kivárás. Ha nem is jönnek a törökök, legalább akarjanak, addig is igyekeznek jól viselkedni.
Hülye dolog a nemzetközi politika. A mai napig nem értem, hogy pl. Kína ugyan mitől szalonképes egyáltalán a nemzetközi közösség szemében. Mert hogy Fidel Castrót jólesik elvi alapon rugdosni, azt láttuk.
De Törökország ezeknél jóval közelebb is van, itt hiába szorítkozunk a pőre gazdasági és hatalmi érdekek megfontolására; a morál "begyűrűzik", ha beengedjük.
Számomra rejtély ,hogy kinek lehet érdeke a török csatlakozás:(
Rejtély hogy van n e épeszű érv .
Rejtély ,hogy akik e topicban támogatólag lépnek fel vajon tisztába vannak e azzal ,hogy mi mellett kardoskodnak.
Relytély ,hogy az ostoba Schröder miért olyan piti alak,hogy az országában amúgy is nagy feszültséget okozó török jelenlétet miért akarja exportálni az EU -ba,vajon azért a néhány török szavazatért megéri
Rejtély az ,hogy az EU politikusai miért fekszenek le az USA zsarolásának aki valójában a csatlakozás fő mozgatója .
Rejtély Szentiványi IStván támogatása aki liberális állítolag és egy olyan ország csatlakozásának a fő támogatója ahol aliberális minimumra a mi életünkben esély sincs.
Egyszóval nem értem, bizonyára én vagyok hülye :(
Viszont szimpatikus a kampány jelszava: Légy toleráns, de ne naív!
Azt hiszem, ez a kedves ifjú hölgy a legjobbkor érkezett ebbe a topicba.
Nem kell sokat magyaráznom, miért is írtam alá azt a bizonyos ívet. Semmi szükség Európában még néhány tucat millió olyan emberre, akik ebben az iszonyato, kártékony ideológiában hisznek. Szó szerint. És hajlandók bármelyik pillanatban a vallásukat ért bárbely valós vagy vélt sérelem megtorlására nem csak a saját, hanem bármelyikünk életét feláldozni. Ne legyenek illúzióink. Ezek nem buddhista szerzetesek, akik felgyújtják önmagukat tiltakozásul. Itt a példa, egy fiatal, nem is debil európai nőből rövid idő alatt ilyen zombit tudtak faragni. Ez a kedves, aranyos Wainna bizony csekélyke rábeszélésre képes lesz beballagni egy gyaur óvodába, a derekéra kötözött 10 kg Semtexszel.
Vagy nem? Mondd csak Wainna, BIZTOS VAGY BENNE, hogy nincs az a szelíd rábeszélés, amiért megtennéd?
<"Oh próféta! Mondd a feleségeidnek, a lányaidnak és a hívők nőrokonainak, hogy takarják el magukat ruhájuk anyagával..." (Korán, A szövetségesek című 33. szúra, 59. ája)> Ez az én csekély értelmem szerint mintha csak a prófétának szólna. Nem? Jó, tudom, Simon Róbert teljesen hülye volt a klasszikus arab nyelvhz és a fordítása hemzseg a hibáktól (fura módon, csak azoknál a részeknél, ahol mostanság csiklandós ellentmondások látszanak fölmerülni).
<"Mondd a hívő nőknek, hogy süssék le a tekintetüket, s őrizzék meg a szemérmüket, s a testkörvonalukból csak azt mutassák ki, ami feltétlen szükséges..." (Korán, A fény című 24. szúra, 31. ája)> Érdekes, nálam ez kissé másként szól: És mondd a hívő nőknek,hogysüssék le tekintetüket és ügyeljeneka szemérmükre és ne mutassák a díszeiket, csupán azt, ami látható és kendőzzék el ruhakivágásukat... (Korán, A fény című 24. szúra, 31. ája) Tehát?
Ha én KONKRÉTAN a bor ára után érdeklődöm, akkor hanyagold légy szíves a tyúkok tojókedvének ecsetelését.
Akkor még egyszer: HOL (melyik szúra, melyik ája) szerepel így, egyszerűen, kategorikusan a "Ne ölj!"? Tehát nem csak a fölösleges gyermek megölése (primitív népességszabályozás) tilos, "...nem ölik meg a gyermekeiket..." HANEM CSAK ÚGY, NAGY ÁLTALÁNOSSÁGBAN MINDEN EMBER MEGÖLÉSE?
"Oh próféta! Mondd a feleségeidnek, a lányaidnak és a hívők nőrokonainak, hogy takarják el magukat ruhájuk anyagával..." (Korán, A szövetségesek című 33. szúra, 59. ája)
"Mondd a hívő nőknek, hogy süssék le a tekintetüket, s őrizzék meg a szemérmüket, s a testkörvonalukból csak azt mutassák ki, ami feltétlen szükséges..." (Korán, A fény című 24. szúra, 31. ája)
Yesterday's edition of Arab News (Jeddah) cited a report prepared by Mecca's Civil Defense Department about the rescue effort at the school. The report noted that mutawwa'in were at the school's main gate and, "intentionally obstructed the efforts to evacuate the girls. This resulted in the increased number of casualties." The religious police reportedly tried to block the entry of Civil Defense officers into the building. "We told them that the situation was dangerous and it was not the time to discuss religious issues, but they refused and started shouting at us," Arab News quoted Civil Defense officers as saying.
"Whenever the girls got out through the main gate, these people forced them to return via another. Instead of extending a helping hand for the rescue work, they were using their hands to beat us," Civil Defense officers were quoted as saying. The officers also said they saw three people beating girls who had evacuated the school without proper dress. A Saudi journalist told Human Rights Watch that the mutawwa'in at the scene also turned away parents and other residents who came to assist.
Kb. annyi esélye van egy lánynak emberi életet élni egy fundamentalista mohamedán országban, mint egy zsidó kisfiúnak elkerülni a hímvesszőcsonkítást.
"Oh próféta, ha eljönnek hozzád a hívő nők, hogy ünnepélyes fogadalmat tegyenek, hogy Isten mellé nem állítanak társként semmit, nem lopnak, nem követnek el házasságtörést, nem ölik meg a gyermekeiket, nem mondanak szándékosan hamisságot, s követnek téged a jó tettekben, akkor köss velük ünnepélyes fogadalmat, s megbocsát nekik Isten. Isten bizony megbocsátó és könyörületes." (Korán, A próbára tett nő című 60. szúra, 12, ája)
Szóval, a nőknek a paradicsomban járnak hurik? És ha nem, akkor hol az egyenlőség? És ha igen, akkor milyen neműek? És hányan? És az idők végeztéig ugyanazok, avagy időnként lehet-e őket cserélni?
"...hidzsábban, az iszlám vallás szerint előírt fejkendőben..." erre is tudsz adni egy idézetet? Hol is írja elő azt a húgyzsábát vagy mija francot (alapanyag, szín, méret, szövés módja stb.) a Kegyes Korán? Mert tudomásom szerint mintha egyes kegyes iszlám tudorok is vidám szakálltépdesésben lennének ez ügyben...
Milyen kár, hogy Mohammed annak idején nem tudott autót vezetni, mert akkor az arra irányuló előírások is bekerülhettek volna a Koránba. Így egészen a legutóbbi (mondhatni Későbbig) időkig kellett arra várni, hogy Mekka és Medina között önmaguk is eljuthassanak máson, mint teveháton. És persze a Mutawa hozzájárulásával, amikor az éppen nem megakadályozzák az égő iskolából a fejfedőt nem előírásszerűen hordó diáklányok menekülését.
Mi az, amit egy dán vagy spanyol nő megtehet, amit egy török nem? Hát, például járhat hidzsábban, az iszlám vallás szerint előírt fejkendőben egyetemre! Mert az ISZLÁM FEJKENDŐ VISELÉSE A TÖRÖK EGYETEMEKEN TILOS!
Ha már megest előkerültél kedves Hola Fizum, válaszolhatnál egy elég régen föltett kérdésemre! Szóval, hol is ír olyat a Korán, hogy "ne ölj", "ne lopj" noch dazu "szeresd ellenséged"?