Mindenki tudja, hogy az amarilist nyáron hajtatni kell, majd nyár végétől november közepe-november végéig teljes vízmegvonással, teljesen sötétben kell tartani. A gumók a zöld hajtások-levelekből erőt merítenek.
majd ezután közel 1 hónappal számolva lehet decemberre hajtatni és virágoztatni.
Egyébként való-igaz, messze nem "egzotikumok"-ról van szó, sima "mezei" növényekről.
Ide is beteszem ezt, bár szó sincs exotikumokról, az itt megforduló topiktársaktól eltekintve:-(
"Szerintetek mit lehet csinálni, ha hagymás-gumós szobanövényeinknek eszük ágában sincs visszahúzódni, ellenkezöleg, tovább zöldellnek a teleltetöben is (Amarillis & Co) ill. új hajtásokat hoznak (Begonia)? Kényszerítsem öket vízmegvonással továbbra is, vagy engedjem "élni" , öntözzem és tegyem napfényre?"
Elvileg télálló, kibírta, ugyanúgy zöldell mint tegnap. fb-s banános csoportot nézve volt akinek elfagyott éjjel, nyilván itt még a határ felett volt.. a kicsik is jól birták a pokróc alatt, de ha ennél hidegebb igérkezik valamelyik éjjelre, akkor már bevonszolom.
Teljesen nyilván nem szárítom ki. de nem is lesz minden nap locsolva hogy locspocsban álljon mint nyáron.
Más: basjoo mennyire bírja ki a mai 1 fokra igért hajnalt? a dézsát amiben lakik, meg a tövét, körbetakartam egy pokróccal hogy a 2-3centis kicsinyei is bírják, de még nem akarnám behurcolni, lévén lesznek még 20 fokos nappalok 11-12 fokos éjjelekkel a héten.
Elsődleges szempont a fény, tehát a helyválasztásnál ez legyen első sorban. A hőigénynél a minimum az alapvető (min. 12c fok), az öntözést nagyon visszafogva, a talaj nedvesség ami miatt a legtöbb ilyen tönkre mehet.
Egy légtér a lakással, úgyhogy min. 20 fok mindig van ha megy a fűtés a házban, és nincs kint brutálhideg, lévén ez egy üvegkalitka tulajdonképp. bekészítettem egy spricnis flakont, napi 1-2 alkalommal megküldöm porlasztott vízzel őket mint "páraszimuláció" de gondoltam már rá hogy be kéne hozni a szobába valamelyiket legalább, ablak alá, ilyesmi csak ugye párát igényelne. de ha a vízpermet ezt kiváltja akkor lehet az lesz..
Nem tudom, hogy hány fok van a bejárati ajtó körül, de kb 12 c fok felett legyen a hőmérséklet. A nagy meleggel (26 c fok) az a baj, hogy legtöbb szubtrópusi-trópusi növény a meleg mellett a párát is igényelné. És minél magasabb a hőmérséklet, annál párásabbat. De szerintem a 26 fok sem ártana neki.
Én 5 éves, 2 méteres termő papajámat ablak és radiátor közelében teleltetem és virágzik és terem is télen.
Ha veszed a fáradtságot, interneten találkozhatsz vele, hogy minden egyes növénynél a hidegtűrés terén két hőmérséklet szerepel.
Az egyik alacsony hőmérséklet, amit hosszabb időn keresztül nehezen visel el a növény, a másik még alacsonyabb hőmérséklet, ami rövid időn (akár egy éjszaka) belül elpusztul a növény.
Közben megkérdeztem a helyi kertészetben egy pálmásembert, azt mondta hogy 10-12 fok a min..
Amilyen gyorsan kapok itt választ bármire, már rég kipusztultak volna amikor 5-6 fokos éjjelek voltak. Most kint vannak, igaz 15-16 fokok vannak még éjjel is.
Hátha itt tudja valaki a választ. Van pár idei, magról növő cserépben lakó pici szalakkapálmám, most növesztik a 2. levélpárt, meddig lehet őket kinn tartani? Sehol nem találtam a hidegtűrésükről infot..
Vicces, de nálam addig volt szép a thai mangó, amíg iroda ablakban tartottam. Télen nyáron klímás környezetben. A citrusokkal teleltetést még 10 fok esetében sem bírta, nemhogy hidegebbet. Trópusi műfaj...
Szeretnék egy (törpe) mangó oltványt beszerezni, de egyelőre sokallom a pénzt és a kockázatot.