Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.28 0 0 1784

A gesztikulálás jól áll neked!

Előzmény: vlina80 (1783)
vlina80 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 1783

Errpl én is sokat gondolkodtam. Amikor elkezdtem tévézni, illetve képernyőn lenni, akkor annyira gesztikuláltam, hogy sokszor nem tudtak követni a kameramannaok. Akkor nagyon sokan rám szóltak, hogy esetleg a mutogatósdiból lehetne kevesebb. Nagyon nehéz volt legalább ennyire leszoknom róla, mert én általában gesztikulálok- mindenhol. Ha vitatkozom, ha kérdeznek, ha kérdezek, ha beszélek...úgy általában, és olyan elég sokszor van:-)

Szerintem mindenki csinál valamit kényszeresen. Pl krömöt rág (az sokkal rosszabb lenne adásban:-)), tekerget egy hajtincset, birizgálja a nyakláncát, vagy az állát....

Amúgy megpróbáltam koncentrálni a kevesebb mozgásra, de sajnos nem megy nekem, úgyhogy én jó eséllyel már így maradok:-)

Előzmény: PaxDeorum (1781)
Veszpremi Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1782
Sommásan megvan a véleményem, az általad beírtak alapján: egy kritikus, aki a Zárórát talkshownak tartja, inkább ne is mondjon véleményt magáról a műsorról! Nyilvánvalóan a kötözködés vezette. Miért ne lehetne egy hosszú beszélgetésben gesztikulálni? Ez tényleg nem a Híradó. Ezt tanítják, hogy pl. előadás közben hogyan kell gesztikulálni. És VA esetén nem zavaró, ő ettől (is) karekterisztikus. De volt erről már konkrétan szó, tán a másik VA topikban. Nyilván vannak hibái, de kinek nincsenek? Ja, a kritikusoknak nincsenek, ők hibátlannak születnek, he-he :)))
Előzmény: PaxDeorum (1781)
PaxDeorum Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1781
Üdvözlöm a fórumot, sziasztok.

Kb. két hete olvastam egy tévékritikát az egyik országos napilapban, amelynek írója az egyes csatornák talkhow-jait ostorozta unalmasságuk, silányságuk, tartalmatlanságuk stb. miatt. A cikkíró végül eljutott oda, hogy mindössze két jó minőségű, a régi, klasszikus elvárásoknak megfelelő talkshow jelenleg fut a hazai tévéket: a Magánbeszélgetések (Juszt László, m2) és a Záróra.
Mivel szeretem a Zárórát, örültem a jó kritikának, mégis vitatkoznom kell a cikk szerzőjével, aki szerintem rendszertanilag nem megfelelő dolgokat hozott össze. Bár beszélgetős műsor, a Záróra szerintem mégsem nevezhető talkshow-nak, lévén, hogy teljes egészében híján van a show-elemeknek. A talkshow alapvetően szórakoztató műsortípus, míg a Zárórát én leginkább a portré és az ismeretterjesztő riport sajátos ötvözetének mondanám.
A cikkíró természetesen fontosnak érezte, hogy valami bírálatot is adjon a műsornak, ezért valami olyasmit is írt, hogy a műsor egyetlen hibája, hogy vele együtt a műsorvezető képbe bekalimpáló alkarjait is folyton néznie kell. Hát nem tudom, de én ezt is inkább valami kötelezőnek tekintett kritikai zsurnalizmusnak érzem. Tudom, hogy a tévésiskolákban azt tanítják, hogy a műsorvezető fogja le a mozdulatait, mert a képernyő felnagyítja gesztikulációt. Hülyén is nézne, mondjuk egy Híradó-műsorvezetőtől. De egy hosszú, elmélyült beszélgetős műsornál szerintem pont a természetes légkör megteremtése a cél, ezért ott meg az hatna természetellenesnek, ha a műsorvezető végig merev felsőtesttel beszélne. Pláne Veiszer Alindánál, aki amúgy is szeret, hosszan, töprengve kérdezni. Szóval nagyon nem szeretném VA-t legközelebb leszíjazott karokkal látni . :-) Ennyi személyes stílust egy ilyen bensőséges atmoszférájú műsor, úgy gondolom, simán elbír.

Kíváncsan várom erről a többiek és persze Vlina80 véleményét.

(Szerettem volna belinkelni a cikket, de sajnos nem találtam meg. A népszab valamelyik szombati számában volt.9
vlina80 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1780

Persze. Meg még ötezer dolog szóba jöhetett volna vele kapcsolatban (is), de minden nem fér bele az időbe. Innentől nagyon szubjektív a dolog. Én nem gondolnám, hogy ő azért jött el, hogy a buvárról beszélgessünk, de igazából engem is más érdekelt belőle. Egy csomó összefüggés például..... Lehet, hogy ha holnap beszélgetnénk, megint más jönne szóba.... Szóval ez nehéz ügy.

Azzal meg, hogy az interjú elején vagy végén teszel fel összetett kérdést, valójában nem értek egyet, mert nem érdekel jobban valaki a végére, mint az elején, hanem végig izgalmasnak tartom a vendégeket. Van abban is igazság, amit írsz, csak szerintem ebben a műfajban nem lehet így lefektetni szabályokat. Vagyis lehet, de csak azért, hogy aztán fölrúgjuk őket:-)

Előzmény: Deborka (1778)
spurs84 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 1779
mondjuk az nem olyan nagy gond,hogy a bulvár nem jött szóba
Előzmény: Deborka (1778)
Deborka Creative Commons License 2009.02.24 0 0 1778
Talán akkor győznél meg, ha ez egy hosszabb interju második felében lenne, amikor már összehangolódtatok. De az elején? Ott nem jobb egy célzott kérdés, amire a riportalany válaszol lehetőleg nem egy mondattal? Pl. Udvaros beszélt a fontos rendezőiről, de semmit a fontos szerepeiről és a fontos kollégáiról (kivéve talán egy megjegyzést Balkayról.) Egy szót se a bulvárról, ami hírnevében is benne van, de rengeteg méltatlanságot is csinált vele. Vagy ugyan a magánéletéről biztos megállapodás alapján nembeszéltetek, de hogy a férfiakról se? Pedig mindez egy- egy odabökött kérdéssel képbe jöhetett volna. Vagy nem?
Előzmény: vlina80 (1777)
vlina80 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 1777

Na, ez egy érdekes kérdés, de nem a hazai interjútechnikát tenném felelőssé. Én is találkozom ezzel a problémával, de nekem pl ez úgy szokott előállni, hogy felteszek egy hosszabb kérdést, és én azt gondolom, hogy az a gondolatfüzér egy kérdéskört tárgyal, közben az interjúalany meg úgy hiszi, hogy ez nem így van, inkább szétválasztaná....többnyire ebből áll elő ez a félreértés szerintem. Illetve abból, hogy egy jó interjúalany abszolút partner, és ha a te kérdésed egy részéből asszociál valami másra, azt is meg akarja osztani, miközben te nem is azt akartad igazából megtudni... ilyenkor is az a válasz, hú ez sok kérdés egyben.

vagy persze az is egy létező helyzet, hogy tényleg sok kérdést teszel fel egyszerre, mondjuk én azért szoktam ebbe a hibába esni, mert a kérdés közben gondolkodom, és eszembe jut még valami, és azt is hozzáfűzöm.....néha az ember a kíváncsiság csapdájába esik.....

szóval néha ez lehet valóban hiba, de az az abszolút szubjektív meglátásom, hogy nagy százalékban ez nem hiba, hanem a közös gondolkodás kérdése.

Előzmény: Deborka (1770)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.24 0 0 1776
Bocsánat! A technika ördöge alkot. Zoób Kati helyett Udvaros Dorottyával készült videó látható. Kérném orvosolni!:)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.23 0 0 1775
Most már volt Udvaros Dorottya! Akkor most már jönnek a humoristák is?:)
Előzmény: vlina80 (1768)
békésen szántogató traktor Creative Commons License 2009.02.23 0 0 1774
Kiszellőztettem.
tyutyus Creative Commons License 2009.02.23 0 0 1773
Pedig nekem az a véleményem, azt állítom, hogy Alinda jól csinálja. Emlékeztetnélek, ez itt a FAn Club (ha már szöveget értelmezünk :-)
Előzmény: Törölt nick (1771)
Deborka Creative Commons License 2009.02.23 0 0 1770
De csak menj bele az interjukészítés szakmai problémáiba. Manapság egyre többet hallom a riportalanyoktól: egy sok kérdés volt egyszerre vagy: először az utolsó kérdésére válaszolok, vagy: mi is volt a kérdés? Szóval problémák vannak a hazai kérdezéstechnikával.Érdekes lenne a véleményed.
Előzmény: vlina80 (1768)
vlina80 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 1768
Sztereotíp, hamis és torz véleméyn. Most nem mennék bele az interjúkészítés technikai kérdéseibe, csak jelzem, hogy ez így hülyeség. Az lehet, hogy nem tetszik neked az egész, vagy csak én, vagy a vendég, vagy a műsor, vagy a díszet, vagy csak egy beszélgetés.... az lehet. De kreált kritériumokkal nem lehet minősíteni. És ez az.
Előzmény: Via Galvani (1766)
Via Galvani Creative Commons License 2009.02.18 0 0 1767
JAv..
"Nem úgy van-e?" stb
Előzmény: Via Galvani (1766)
Via Galvani Creative Commons License 2009.02.18 0 0 1766
Tegnap Grendel Lajos volt. Pozsonyi magyar író. Lassan beszél.
A beszélgetés első 25 percében (ajándék-stoppert kipróbálva mértem) Grendel az idő 60%-ában beszélt, W.A. 40%-ban. Ez nekem kicsit torz. (WA időnként 2, egyszer 2ésfél perces, kérdésekbe csomagolt kiselőadásokat tartott, saját véleményét ismertette. (pl. "De nem úgy van-2?" - és itt elmondta jó hosszan a véleményét) Tegyük fel, van neki, értékes és érdekes: de akkor őnekije kéne az interjúalany lenni.)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.17 0 0 1765
Talán punnyad az oldal? Mi ez a nagy csend? Királynő merre van?
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.12 0 0 1764

HOLNAPRA BOLDOG ALINDÁT!

Deborka Creative Commons License 2009.02.12 0 0 1763
Most, hogy a topicon megszűntek a szex jellegű beszólások, érdemes lenne egy Zárórát egy jó szakemberrel annak szánni, hogy a hazánkban évek óta tartó feszültségek előidéztek-e valamiféle változásokat az emberek intím szférájában.
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1762
Csaó! Én is próbáltam, nem megy.
Előzmény: makkó (1761)
makkó Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1761
Sziasztok!

Ki bírja leszedni az MTV archívumából a 2007-es adásokat? Mert én sajnos nem, pedig szeretném nagyon.
Via Galvani Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1760
Szép, de a titkolózást, homálykodást, sejtetést nem szeretem - csak a költészetben (rossz természetem van, bocs.)
Előzmény: Törölt nick (1759)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1759

Akkor sikerült. Szóval a Hollósi Frigyes apukájának a hivatására mondtam h szép, amit a műsorból tudtam meg. Amúgy tudom, mert én is az vagyok.

Előzmény: Via Galvani (1758)
Via Galvani Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1758
Most te tudod, vagy a műsorból tudtad meg? Homályt szimatalok szavaidban.
Előzmény: Törölt nick (1757)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1757

Végre egy ismerősebb arc! Hollósi Frigyesről is tudott Alinda újat bemutatni. Eddig sosem hallottam a szüleiről például. Ja és az apukájának szép hivatása volt.... én tudom.

fetamas Creative Commons License 2009.01.30 0 0 1756
Előzmény: Törölt nick (1753)
ame Creative Commons License 2009.01.30 0 0 1755
Én is lemaradós fajta vagyok. Nem is minden beszélgetőtárs köt le.
Szokás szerint az M1 videótárból majd pótolok.
Veszpremi Creative Commons License 2009.01.30 0 0 1754
Vannak itt csak olvasók is :) A héten én nem láttam a műsort, tán majd ma. Későn van, tegnap is bealudtam előtte a fáradságtól.
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.30 0 0 1753
Oppá! Már csak egyedül vagyok itt? Az ilyen ismeretterjesztő zárórákat talán többször kellene vetíteni, mert valóban nagy bajba kerülhet az emberiség. Hetesi Zsolt és kutatócsoportjára gondolok.
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.27 0 0 1752

Jaj! A kritikát meg kifelejtettem!

Kedves Alinda! Ne tegyél fel olyan sós kédeseket! Arra sokat lehet inni. Vagy talán pálinkával doppingoljátok a vendégeket??-:):)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!