Köszi, megpróbálom. Erről a topikról eddig nem hallottam.
Tényleg érdekes helyen van ez a taxon topik, de tény, hogy habár főleg madár és növény ügyben, de komoly szakértők fordulnak meg ott. A rovarok terén is szoktak segíteni, de most valahogy leült egy kicsit.
Szia alsotekeres! De nagyon messze voltál. Eszembe sem jutott volna, hogy pl. lepkeügyben a Technika és használata témakörben keresgéljek. Lehetséges, hogy a Rovarok, bogarak topikban kérdésedre előbb vélaszt kapnál.
Sziasztok!
A taxon topikba betettem néhány lepkés képet, de még nem kaptam rájuk választ. Ha valakinek van kedve próbálkozni vele, akkor adok hozzá egy linket:
[link1] (1039 - 1041 hozzászólások)
Előre is köszönöm a segítséget.
Talan ilyen: gryllotalpa válasz | megnéz | könyvjelző 2005.07.11 14:36:48 (237) Nagy pávaszem lepkének tűnik Saturnia pyri. De lehet, hogy valaki okosabb és biztosra is meg tudja mondani. Előzmény: Harbi (235)
Hát persze, a saját az igazi, de én akkoriban inkább gyűjtő voltam, ami azt jelenti, hogy ha csináltam vagy szereztem egy jó felvételt valamelyik madár hangjáról, akkor az már "megvolt", és nem kellett belőle több. (Ma már nem így van ez, példa rá a topikom is.)
Igen, nagyjából megtanultam, melyik madárnak milyen hangja van. Erdőn-mezőn bármelyikről megmondom, milyen faj, vízparton már előfordul egy-két tévedés.
De azért nem a saját felvétel az igazi? Megtanultad a hangokat, úgyértem a terepen is tudod, hogy milyem madár énekel? Dehát ezeket a saját topikodban kellene taglalni. Nekem is megvan még a szerkezet, de már több mint egy éve használtam utóljára.
Sima kazettára, tape recorder, két külső mikrofon. Kb. 13-14 évvel ezelőtt csináltam. Azért hagytam abba, mert belehallgattam a BBC madárhang-felvételeibe, aztán meg is szereztem Európa összes madárfajának hangját, úgyhogy már nem volt miért...
Ha te egy igazi ízeltlábú-fan vagy, látogass el néha a Kertünk lakói c. topicba. Az éppen azért létesült, hogy a közvetlen környezetünkben élő élőlényeket megismerjük és, mint tudjuk, ízellábúakból van a legtöbb és őket ismerjük legkevésbé...
Szóval, nagy szükségünk van ott minden szakértőre!
(Én pont ma fotóztam valami elképesztőt, csak még nem tudom felrakini, de dolgozom a megoldáson.)
A rádióban a napokban valami olyasmit mondtak, hogyha elfogy egy helyen az élelmük, valamilyen baktérium felszaporodik bennük. Sajnos csak késön figyeltem oda.
Sziasztok! Tudtommal ez a gyapjas lepke. A hernyója fonállal a szelek szárnyán terjed. Ahol megérkezik, az első két lábával felspulnizza a fonalat, felhúzza magát a növényre és lelegel mindent a környéken. Még a tuját sem kímélte a szomszédban. Nagyítóval megfigyelni viszont érdekes volt. Csak az a baj, hogy nem láttam természetes ellenségét.
Ennél elsőre az urali és a szakállas bagoly ugrott be. Kellett egy kis irodalom, így ez a szakállas bagoly (Strix nebulosa). Ennek a fészkéhez bukósisakban szoktak felmászni a kutatók a skalpolás kivédése miatt.