Ékszíj cseréje "no name" (pl. Tesco saját márkás) egylapátos kenyérsütők esetében. Kell hozzá egy új ékszíj és négy csavarhúzó (1. kép). Az egyik csavarhúzó (a képen a kék) speciális, mert az alsó öt csavarból kettőt csak ilyennel lehet kicsavarni. A széles lapos csak feszítéshez kell, ehelyett más "célszerszám" is használható. A sütőteret oldalról határoló fémlemez (2. kép) a csavarok (beleértve az izzószálat rögzítő csavart is) eltávolítása után felfelé fokozatosan emelve kivehető. Fontos lépés a 3. képen látható fehér csatlakozó lehúzása, hogy a sütő felső része az alsótól elválasztható legyen. Újabb csavarok eltávolítása következik, majd felemelhető az a rész, amelynek az alján az ékszíj láthatóvá válik (4. kép).
Azt az egészen fekete kenyeret mondod? Abból nagyon nehéz finomat találni.
Biztos jók, meg marha egészségesek, de én úgy vagyok vele, hogy "a kenyér színe a fehér". 😁
Olvastam valami írást arról, hogy tulajdonképpen miért nem terjedtek el a szoci rendszerben ezek az egészségesebb - korpás, rozsos éstb - kenyerek. Gyakorlatilag balf*ságok tömkelege, egymás meg nem értése miatt.
De hogy végre on legyünk: gépben nagyon nehéz sikérszegény lisztből jó kenyeret sütni.
Igen, a "divat-diétákat" én sem bírom. Irritál a felsőbbrendűségi komplexusuk, ahogy a vegánoké is. Ettől függetlenül, szeretem a zöldsegeket mindegyiket, minden formában. Ahogy a laktózmentes tejet is, ezt azért, mert az utóbbi 5-6 évben, valahogy nem bírom a "rendes" tejet, de ennek eü, vagy legalábbis komfortérzet oka van. Nem hinném, hogy laktózérzékeny lennék, de a hasi diszkomfort elmarad, ha laktózmentes tejet iszom.
Az édesítőszereket utálom, de ha meglátom az összetevők között az aszpartamot, az az ital szóba sem jöhet, azzal a lendülettel teszem is vissza a polcra.
Az említett "mindenmentes" jókenyerek csak mesterséges ez+azt nem tartalmaznak!
Nem mellesleg, kimondottan szeretem a barnakenyeret . Németországban pl. sosem veszek mást, egyszerűen azért, mert finom, néhány szeletes, pontvannyi, ami a következő vásárlásig kitart stb ., de már 1988-ban is barna kenyeres szendvicset ettem a pozsonyi híd "kilátó-éttermében", szóval az imádat oka nem újkeletű, nem divat, vagy sznobizmus :-)
Ilyesmit csak magunk tudunk csinálni, és meg is érné, én már elszántam magamat. Lassan már csak azt lenne szabad megkajálnunk, amit magunk állítunk elő, beleértve az alapanyagot is.
A hatvanas években még bizony sütöttek, legalábbis dagasztottak és kisüttették, kenyeret otthon - az "elmaradott", "lent" vidéken.
Olvastam én már, igaz, hogy az off Coca-Cola -val kapcsolatban, hogy szörnyű durva mesterséges színezék, Isten tudja, E-hányas: a cukor hevítésekor keletkező melléktermék. Magyarul: karamell. :-D
Én meg unom, hogy a sok nyomi miatt semmiben nincs már se cukor, se laktóz, se glutén se semmi. Azt nem bánom, hogy le van csapva a járda széle, de ne kelljen már rizst meg szóját ennem mások miatt...
Amikor a fiam 10 évvel ezelőtt beteg volt, mindenmentes kenyeret kellett vennem neki, hosszú-hosszú perceken át böngésztem a kenyerek összetevőit tartalmazó aprócska betűs cetlijeit, mire találtam olyat, amiben nem volt térfogatnövelő, emulgeálószer meg mit tudom én még mifene és talán még kovásszal is készült.
Ma már szerencsére van több boltban is e-mentes kenyér (adalék-, színezőanyag- és tartósítószer-mentes), de nem mindenhol és nem mindig kapható.
Pl. a Ludwig & Mentesi Kft kenyere, a "Jókenyér", ebből egy fél kilós kenyeret 370-550 Ft közötti áron lehet megvásárolni, a teljes kiőrlésű tönkölybúzás 350 gr=499 Ft ... ezek mindegyike szeletelt kenyér. Erre, ezekre értettem például azt, hogy a jó, de nem extra drága ("500ft/25 deka" - ahogy írtad) kategóriába tartoznak.
Nem hal bele nyilván senki abba, ha vééééééletlenül tescos kenyeret eszik, vagy ha a Lidl 400 gr-os sokmagvas kenyerét (utóbbi kimondottan finom, de azért ebben is van ez+az) veszi meg, de ha hozzászoktál az otthon sütött kenyérhez, azért akármit már nem szeretnél venni (ha éppen nincs időd otthon sütögetni). Nem mellesleg, gyerekkoromban sosem sütöttek otthon kenyeret sem a Nagyszüleim, sem Anyukám, szerintem, már akkoriban is max. vidéken sütötték otthon, az első kenyérsütésünk - kényszerből - a taxissztrájk idejére tehető :-)
Engem nem kergettek az asztal körül, ha nem volt a zsíros kenyérben feltétlenül lenmag meg mazsola... 😁
De az tény, hogy a rendszerváltás egyik negatívuma volt a sok közül, hogy hirtelen megváltozott a kenyér - hátrányára. Én azokat a pöttyös aljúakat csak "gépi kenyérnek" hívtam. Hirtelen mintha leszoktak volna a kovászról az élesztő javára.
Kapni manapság kovászos kenyeret, de nem feltétlenül csak az 500ft/25 deka kategóriában.
Egyébként, nagy bánatomra, mostanában nincs időm kenyeret sütni ... jó nagy bajban is vagyok, amikor boltit kell vásárolni, elképesztő, hogy szinte alig találni a "még megfizethető, de azért már kicsit drága" kategóriában normális, nem mindenféle izével felturbózott kenyeret!
6 vagy 7 db működőképes kenyérsütő ingyen elvihető Újlengyelben.
Mind 2 lapátos, Lidl-es, Aldis, Hausmaister-es tipikus bevált gépek. Hosszú évek óta, mikor 1-2 éves a gép és elkezd hangosodni, zörögni, illetve szivárogni az olaj belőlük akkor újat szoktam venni.
A régi működőképes gép meg megy "egyszer még jó lesz valamire" státuszba. Így felhalmozódott egy csomó működő kenyérsütő. Csak egyben, dobozukban, minden alkatrésszel együtt ingyen vihetőek. Hetvenharminchatharmincnyolcszázhetvenkilences számon elérhető vagyok.
Az én Funai-omnak ez az egyetlen baja. Hiába van rajta egy analóg poti a végső barnulat beállítására, a legbarnább állásban is elég sápadt (viszont finom) kenyeret produkál.
Az ezzel sütött kenyér, állítólag tényleg finom, ropogós és még a formája is "hagyományos"!
Mondjuk ennyi pénzért kell is, hogy az legyen :-)
Megnéztem néhány véleményt, pl.: "Picit aggodtam, nem lesz-e pénzkidobás ENNYI pénzért, de minden álmom felülmúlta. Az utolsó fillérig megérte. Mazsolás tönkönybúzás kenyeret csináltam először (5-ös program). Az állam leesett. Brutál finom volt (és egészséges)." - ez azért elég megnyugtató :-)
Nem bonyolult kicserélni. Az egész gép szétszedésének és összerakásának van egy fix, de relatíve könnyen megtanulható sorrendje.
A gond ott van, és ekkor utáltam meg én is ezeket a tucat, tökegyforma kínai gépeket, hogy ti. a hibáik is ugyanazok. Kvázi sosem a bordásszíj hibájából dobja le, hanem a tengelyek siklócsapágyai mennek tönkre, emiatt bedőlnek egymás felé a szíjtárcsák és ugrik le a szíj, azokat a perselyeket kell valahogy kicserél(tet)ni.
Igen, ezt elfelejtettem írni Franceynek, hogy azóta is tökéletesen működik a gépem, pedig az ékszíjcsere kb. 2 éve volt. Nem használom ugyan minden nap, de azért egy ékszíj nem két pillanatig bírja, vagy ha igen, akkor ott valóban más lehet a gond!
Az én gépemen, sok-sok év használat után vált időszerűvé, az Orczyban vásárolt ékszíjat a férjem cserélte ki.
Hausmeister HM1300-asom van, ha gondolod, szívesen megkérdezem a férjem, hogy mire kellett figyelni, milyen szerszám kellett hozzá ... ilyesmi (gőzöm sincs az egészről) és leírom :-)
Üdv. Imádom az otthon készült kalácsot. Viszont már 2 gépet kellett javíttatnom, félév alatt. Ékszíj-csere... Ez eddig nem tragédia, na de hogy mindkettő csak egyetlen sütést bír ki javítás után? Ulta-terra-gáz.
Úgy érzem, meg kell tanulnom az ékszíj-cserét. Tud valaki ehhez segítséget adni?