Szia! Az amarillisz nagyon jól tűri a forgatást, nekem is volt, hogy betettem az ablakba és a fény felé teljesen elhajlott. Akkor megfordítottam és másnapra teljesen kiegyenesedett. Addig kell vele így játszani, amíg el nem kezd virítani, mert utána már úgy marad a szár, ahogy a virágzás előtt volt.
Segítségre lenne szükségem. Az amarilliszem virágszára elhajlik a a fény felé, nem nagyon, mert az erkélyajtó előtt van, de még csak most kezd nyílni a virága. Ha így folytatja néhány héten belül csúnyán fog kinézni. Hogy viseli a forgatást? Szeretném visszakényszeríteni, hogy egyenes legyen a szár.
A hagymát csomagold újságpapírba, a gyökérzet ne sérüljön meg. A leveleket hagyd kinn a papírból, hadd száradjanak le. Hűvös helyen pl kamrában pihentesd. Az a hat hét nem biztos hogy elég. Én csak akkor szoktam elültetni, ha megjelenik a virág csúcsa a hagyma oldalán.
2/3 részig legyen a földben, egyszer locsold meg, és várd a csodát.
Tavasszal kiültettem egy amarillisz-hagymámat szabadföldbe, és most kicsit későn vettem fel, a leveleit megcsípte a fagy. A hagymája kemény, gyökerei épek. MI tévő legyek vele? Hagyjam most szárazon, míg elszáradnak a levelei, és azután(6 hét pihenést olvastam így) ültessem el 2/3-ig? A guglin különböző leírások vannak, ezért fordulok ide tanácsért. Egyik hely azt írja, 1x se locsoljuk, míg a virágbimbó ki nem bújik(vagyis tán virágszár) és sötétben legyen, míg a szár 20 centis nem lesz. Másik oldal szerint napfény, és néha locsolni. Most akkor mit is csináljak?
Ez az új szerzeményem!:)meg-meg nézegetik!:)amúgy virágpiacon találtam rá 800ft árulta egy nénike!Nem voltam biztos benne hogy olyan lesz aminek mondta de nem hagytam ott!:)és szerencsére a hagyma meg mutatta magát!
Visszanézegettem pár oldalon a képeidet, olyan szépek. Igazából nekem még friss ez a nagy rajongás az amarilliszek iránt, eddig csak másokéban gyönyörködtem, úgyhogy még nincs sok hagymám. Az első egy rózsaszín-fehér csíkos volt, tegnap pedig vettem egy pirosat, egy dupla virágú fehéret (jewel) meg egy sárga-fehér csíkosat. Alig várom, hogy kinyíljanak, majd akkor jön a kép is :)
Nincs mit!A sarj hagymákra akkor majd össze vissza térünk!:)Nem sorolom fel milyen színűek vannak,mert a fehéren kívül mindegyikről van itt fent kép!:)de te igazán elárulhatnád milyened van!:)Na meg képeket mutathatsz!:)
Szia! Köszönöm a válaszodat. Éppen ma sikerült vennem erősen áron alul 3 db hagymát, pont olyanokat amilyet szerettem volna :) Úgyhogy most örül a fejem, de ősszel is szívesen beújítanék néhányat. A te hagymáid várhatóan milyen virágot fognak hozni?
Szia!Nekem is van sarj hagymák feleslegben de azok már ki vannak ültetve,ha gondolod ősszel tudok küldeni neked!Érdemes szét nézni a tesz-veszen vagy a vaterán még talán az expressz.hu-n is van mikor lehet találni hagymákat ott!
Sziasztok! Sajnos még csak egy hagymám van, de teljesen bele vagyok szerelmesedve az amarilliszekbe :) gyönyörűek a képeitek is. Nincs véletlenül valakinek eladó hagymája/sarjhagymája? Vagy ha tudtok valami oldalt neten, ahol jó áron lehet kapni megköszönném ha megosztanátok velem. Most április végén még nem vagyok elkésve a hajtatással? A hagymám már szépen nő, hamarosan kinyílik, de ha még veszek nem lesz neki késő?
Kicsit off: ha valaki rendel az olasztól, és gondolkozik Crocus sativus (ősszel nyíló) fűszersáfrány hagymagumókban, én beszállnék. Csak 100 db-os tétel van, ami nekem sok lenne, de a fele elég.
Ismerem az olaszt, de nem azért tettem fel a royalt, hogy én onnan akarok vásárolni (nagyon különlegesnek kell lennie annak amit én megveszek, mert helyem alig), hanem mert ott szebbek voltak ezen fajták fotói.