Meg hát gondolom, sokat kell rendelni, hogy a futár költsége elhanyagolható legyen a zizi árához képest (vagy ingyen kivigyék).
Nekem málna alakú, töltetlen málnacukor kellene, találtam is webáruházban. No de nem fogok futárral kihozatni egyetlen zacskó savanyú cukrot. Több meg nem kell.
Igazából azt se tudom hány fok van. Két hőmérő van egymás mellett, az egyik 9, a másik 13 fokot mutat. Valszeg az utóbbi a jó. Ennyi szokott lenni télen fűtés nélkül ebben a szobában. Ha van fűtés, akkor felmegy 15-16-ra.
Szoktak, persze. Olíva bogyót is szoktak, ami fele akkora. Ezeknél nem macerásabb a tulipánpaprika se, annál mégis egyszerűbb megoldást keres. Ezért javasoltam a csípős almapaprikát.
A harangpaprikára ez biztosan igaz, a lebernyegekbe simán bele tudok harapni, és nem csíp. Az ereket, magházat már nehezen, csak nagyon kis darabokban tudom megenni.
Valahol olvastam olyat, hogy a vízellátás bizonyos ingadozása a fejlődési folyamathoz képest indukálja a kapszaicin termelődését. A harangpaprikáról pedig olyat is, hogy nagyon egyenlőtlenül oszlik el benne: a kilógó lebenyek húsában kevés, az erekben, magokban a többség. Persze, a többi paprika erei is erősebbek, de talán nem annyival.
A lila paprikám számomra addig ehető, míg lila és nem nőtt meg a végleges méretére. Ahogy nő és aztán ahogy pirosodik, egyre erősebb. A bohócot is csak éretlenül tudom megenni, az éretteket csak valamibe belefőzve, felhígulva.
Mi tavaly toltuk a begyújtás, de azt mondta egy ismerős, hogy nem érdemes "játszani" vele, mert a falak nagyon lehűlnek, és sokáig tart míg újra felmelegednek.
Ezért már 3 hete fűtünk. Mert bár odakint volt, hogy napközbe 20 fok volt, de az éjszakai levegő lehűlt, és a lakásban is hűvösek voltak a reggelek.
Ha azt állítják, hogy az el Remo nem csíp annyira, az így lehet. Én pont a piros, a sárga, meg a csokiszínű alapján írtam, hogy méregerős. Legalábbis nekem.
Emlékszem, írtad. Én is venni fogok most Hokaidot, aztán meglátom hogy lesz. Kanadait nem veszek, mert az nagyon finom ami van, 1 tövön 5 szép méretes tök is fejlődött.
De szoktál Hokaidot is. A Hokaido a kanadaival nem porozzák át egymást igaz?
mert szeretem a kanadait is, de a Hokaido nagyon megtetszett. 4-be vágva sütöttem, csak fogom a kezemben mint egy nagy szelet süteményt és befalom bőröstül.
Vettem egy hokaido tököt, mert még nem ettem ilyet. 4-be vágtam, 1 óra alatt sült meg. 1-et most ettem meg héjatól, az állaga tetszik, az édessége határeset. Azt gondoltam a többi fajtánál kicsivel édesebb lesz, mert több helyen olvastam hogy nagyon édes. Összességében ízlik, nem szedtem meg a magját, venni fogok tavasszal.
Ahonnan rendelni szoktam, az El Remo-t ott enyhének írják. Más oldalakon nézve: Gombai Chili-n 100 000-350 000, a chilimag.hu-n 400 000-500 000, külföldi oldalakon enyhének/"alacsony hőfokúnak" írják... totál más infók. Akkor ezen elgondolkozok.
Jelenleg a chocolate van, bár ez már 3.éves fogott mag, nagyon erős de még épp kóstolható, gyümölcsös chiliszószba megy 1-2db ebből, de tölteni nem akarnám.
Ízre-roppanósságra-falvastagságra a Peter Pepper vált be, ebből és nagyrészt a tulipánból van az alap chiliszósz, de a PP a hülye formája miatt nem tölthető. Tulipánsavanyúságból egyet megkezdtem próbának, finom, de a töltése ugyanezen okból felejtős.
Cseresznyepaprikát még nem próbáltam(emiatt nem vetnék, de ha kapok még a piacon, pár szemet savanyítok), köszönöm a tippet!
A kapszaicin olyan, hogy hozzá lehet szokni. Van, akinek ehető az is, amitől az átlagember lángot fúj, mint Süsü. Másrészt a körülményektől erősen függ, hogy egy adott bogyóban mennyi termelődik. Most eszegetem a fagy elől bementett harangpaprikákat. Akad olyan, amelyik egészen enyhe, egészben is befér. És van, amelyik meglehetősen fickós.