Mire oda jutottunk, h próbáljunk érte valamit tenni (az eső miatt) már késő volt:(( Mind a 8 db pálmámmal végzett a gomba. Most lettek volna 10 évesek...
A segítségeteket szeretném kérni. Adott egy 3 méter magas Yukka pálma amit a képen látható módon vágtam el. A fej részét egy napi száradás után vízbe tettem hogy gyökeresedjen. Csináltam már ilyet csak 20 cm-es darabokkal sikeresen. Egy hónap telt el kb. és kókadnak a felső 5-10 levelek. Illetve tapintásra szorításra szivacsos vizes a felső 30 cm-es szár rész.
Skalpolni szerintem ne... A száraz részt ha az is gombás kicsit pepecs munka de le lehet "trimmelni" a törzsről azután beszórni gombaölővel főleg középen. De nekem ilyen bajom még nem volt, így csak tipp. Viszont a palmatartok.hu -ra ha regisztálsz a növényvédelmi topikban érdemes rákérdezni, feltenni a fotókat, még a közepén is lefotózni. Maga a levélvég száradás mástól is lehet, de ahogy írod középen fehér penészszerű valami van.
Pont ezért jöttem most ide én is, megelőztél. Ugyanígy néz ki az enyém is. Már minden levelét le kellett vágnom mert mind barna volt és barna a közepe is. Alig volt tél, csak csapadékvédelmet kapott. A legközepe olyan mintha penészedne, fehéres akármi:) van benne. Az érdekes az, h amik ki vannak ültetve azok jártak így, amiket csak fedett terasz alá toltunk be cseréppel egész télen szépek voltak, február végén kikerültek és ugy néz ki, h utolérték a kiültetetteket a levélbarnulással. A cserepeseknek nincs fehér akármi a közepében, egész mélyen azért zöldek még de azokról is lekerültek a levelek :(
Van vmi a levegőben (vagy volt) mert a tavalyi tél hidegebb volt és mégis túlélték.
Valahol itt olvastam a cikász föld keveréket, valaki nagyon precízen leírta, még rémlik is, hogy B típusú virágföld, kavics,perlit, csak az arányokra nem emlékszem, pedig kiírtam akkor, de olyan biztos helyre tettem, hogy nem találom. Segítség kellene, ne kelljen éveket vissza olvasnom.
Jártatok már úgy, hogy letetvesedett a cikász, feleségem hordta ki őket,bent nem látszott semmi, vagy csak nem vettem észre, de kint azonnal el kezdett sárgulni a levele, először azt hittem a hirtelen nap, de jobban megnézve tele volt tetűvel. Az érdekes, hogy csak egy növény, pedig a tetves mellett még telelt négy. Elvittem egy levél darabot a gazdaboltba és amit kaptam vegyszert azzal leápoltam, szerintem kell még egy soron, mert a hangyák megszállták, amik ugye nagyon szeretik a levéltetvek váladékát.
Van egy hatalmas kb. 8 éves cikász pálmám amit az elmúlt hetekbe már kivittem a kertbe mivel meglehetősen jó idő volt az évszakhoz képest. Viszont a következő 2 hétben előreláthatólag hajnalokra 5 fokig is hűlhet a levegő és semmi infót nem találtam arról, hogy milyen hidegtűrése van a cikásznak. Annyi információm van róla, hogy hosszútávon 8 fok alatt nem érzi jól magát, a kérdésem, hogy a pár órás hajnali 5 fokokat károsodás nélkül átvészelheti e, vagy vigyem vissza melegebb helyre?
Segítséget szeretnék kérni. Először volt a télen kiültetve lószőrpálma. Lett takarva nád, szalma és a tetején fából készült lap, hogy ne kapjon nedvességet a közepe. Mégis most olyan, mintha el akarna száradni. Mit tegyek vele, feléleszthető valahogy? Előre is megköszönöm a válaszokat.
Priviben írtam....plusz még annyit fűznék hozzá, hogy most is vetheted, de nyáron is, sőt ősszel is, ez utóbbi esetben csak következő tavasszal fognak kikelni....
Sajnos nem lesznek mind karcsúak, sok szélesebb ágrendszerű is ki fog kelni (ez az ősi fajta alakja, a génállomány visszaüt), a kikeltek közül a szebbeket kell kiültetésre kiválasztani, a csúnyábbakat ki lehet ültetni a természetbe "gerilla-kertészkedés" keretében :)))) vagy alanyként felhasználva ráolthatsz a szép lombú fazonból.
Ha ugyanolyan karcsút szeretnél, amit láttál és tetszik, akkor egy alanyra próbálj ráoltani a nagyon szép fajtáról egy kis ágat és akkor biztosan az lesz, amit szeretnél! :)
Tapasztaltam, hogy a magcsemeték szinte mind kékesszürke színűek, ez tart kb. 2-3 éves korukig, azt követően kialakul a mélyzöld/mohazöld szín. Az idősebb állományom szinte mind sötét mohazöld színű, nem látok közöttük érdemi különbséget a lomszín tekintetében.
Én még arra jöttem rá az európai ciprusoknál, hogy a talaj kötöttsége, ph tartalma is befolyásolja a színét.
Nekem anno 6 magoncom volt, egyet átadtam édesanyámnak, ahol kevésbé kötött a talaj és tudomásom szerint savanyúbb is. Az ott lévő ciprus ami addig teljesen megegyezett a testvéreivel sokkal kékesebb árnyalatot vett fel 2 év alatt és kb. 1 méterrel magasabb lett mint a testvérei. Szinte mintha nem is egy fajból lennének.
Nem! A C. Arizonica és a C. Sempervirens külön fajok! Az állományom fazonilag vegyes képet mutat, miután több helyről voltak magjaim anno: Adria partról szuperkarcsú egyedekről, az öreg Érden élt kertészbácsi kertjéből, Keszthely-Tibor budai ciprusairól, valamint hoztunk Krétáról magokat tíz éve és emellett Ciprus szigetéről is kaptam egy adag magot.....
Később vásároltam DM-tól Totem fajtájúakat is, azok is ma már 2-2,5 méteresek...
A "kövérebb" és szélesebb fazonú ciprusok az eredeti Taurus hegységben lévő őspopuláció formai sajátosságait hozzák. Állítólag tudatos emberi beavatkozás és szelekció révén lettek hosszú idő alatt karcsúbbak, miután a római katonák hazavitték a kelet-mediterránumból begyűjtött egyedek szaporítóanyagát....