Olyan zavarbaejtően kedves vagy! Mindig elképedek, hogy van még olyan ember a földön, mint te, aki csupa kedvesség, derű és kiegyensúlyozottság. Valahogy eltanulok majd tőled egy kicsit ebből.
Nagyon szépen köszönöm! Nagyon kedves vagy. (Az a baj, hogy én az enyémhez most éppen nem nagyon tudok hozzáférni. Tudod, én csak megírtam, de nem én működtettem a neten.)
A 90-es években az ÁNTSZ és a Közegészségügyi-Járványügyi Szakmai Kollégium komoly, átfogó tudományos vizsgálatot végzett a gyermekek optimális táplálkozásával kapcsolatban.
A szakemberek háromféle étrendet állítottak össze gyermekek számára. Az étrendek értékelésébõl kitűnik, hogy vitamin és ásványi anyag kiegészítés nélkül önmagában a szakember által összeállított különbözõ típusú étrendek mennyire felelnek meg a korcsoport táplálkozás-élettani igényeinek. Mindhárom étrendet dietetikus tervezte az adott korcsoport számára az étrendtervezés minõségi (korcsoportra jellemzõ ízlésvilág, változatosság, komplettálás stb.) és mennyiségi (napi energia- és tápanyag-beviteli ajánlat) követelményeinek megfelelõen. A következõ étrendek kerültek értékelésre: 1. Vegán étrend. Az étrendben kizárólag növényi eredetű táplálékok szerepelnek. Az étrendben vitaminnal, ásványi anyaggal dúsított élelmi anyagok nem fordulnak elõ. 2. Lakto-ovo vegetáriánus étrend: növényi alapanyagokat, tejtermékeket és tojást tartalmaz. (Az étrend az OÉTI-be került.) 3. Vegyes étrend. (Az egészségmegõrzõ táplálkozás irányelveit követve készült.)
ÉRTÉKELÉS
A lakto-ovo vegetáriánus és az egészségmegőrzés szempontjai alapján dietetikus által összeállított vegyes étrend energia-, vitamin- és ásványianyag-tartalma minden tekintetben megfelelt a korcsoport számára ajánlott beviteli értékeknek, egyes esetben különbözõ mértékben meg is haladta azt az elfogadható határokon belül.
A vegán étrend energia és több tápanyag vonatkozásában különbözõ mértékben hiányosnak bizonyult. Az energiatartalma 16%-kal maradt alatta a kívánatosnak. Ebbõl kitűnik, hogy a vegán étrenddel az ilyen korú gyermek nem tudja elfogyasztani a szükséges energiamennyiséget. Az étrend összfehérje-tartalma szintén hiányos volt, mindössze 74%-a volt (11,5 E%) volt az ajánlottnak, ami nemcsak mennyiségi elégtelenséget jelent, hanem állati fehérje nélkül - bármilyen szakszerû komplettálás mellett is - minõségileg is elégtelen.
A vegán étrend zsírtartalma is kevesebb volt, 80%-a (28,6 E%) az ajánlottnak. Szénhidrát is legkisebb arányban a vegán étrendben volt, ugyanakkor a szénhidrát aránya az energiát adó tápanyagok közül a vegán étrendben volt a legnagyobb, 59, 4 E%, melynek oka a nagyobb mennyiségű cercália elõfordulása az étrendben. Az étrend hozzáadott cukortartalma hasonlóan a másik két étrendhez megfelelõ volt, az elfogadható 10 E%-ot nem haladták meg. A koleszterintartalom a vegán étrendnél természetesen 0. A P/S arány a vegán étrendben az optimális 0,6-0,8 köztihez képest jelentõsen eltért (232%).
A vegán étrend élelmirost- tartalma lényegesen meghaladta az optimálist (158%), ami már a tápanyag-felszívódás hatékonyságát veszélyeztetheti.
A vitaminok közül riboflavinból (59%) a vegán étrend rendkívül hiányos, valamint hiányosnak bizonyult a kobalaminok vonatkozásában (20%). Néhány növény tartalmaz ugyan kevés kobalamint, azonban az sokkal kevésbé aktívabb, mint az állati eredetű. A többi vitaminból megfelelõ mennyiséget tartalmazott a vegán étrend.
Az ásványi anyagok közül a kalciumtartalom kritikus a vegán étrend esetén (39%). A vegán étrend vastartalma 98%-nak, a lakto-ovo vegetáriánus étrendé 105%-nak adódott az ajánlotthoz képest. A vegetáriánus étrendek vastartalma azonban a növényi vas rosszabb hasznosulása miatt mégsem kielégítõ, amelyet "súlyosbít" az, hogy a tisztán növényi étrendben nagyobb mennyiségben fordulnak elõ olyan anyagok (fitin-, oxálsav, élelmi rost), amelyek akadályozzák a vas hasznosulását. A vegetáriánus étrendek magasabb C-vitamin-tartalma viszont segíti a vas felszívódását. A cink vonatkozásában is nagyon hiányosnak bizonyult (65%) a vegán étrend. A nem említett ásványi anyagokból megfelelõ mennyiséget tartalmazott a vegán étrend.
Köszönöm észrevételed. Ilyen vagyok, ez az én világom. Mentségemre legyen, sosem mondtam, hogy úgy a jó, ahogy én gondolom, érzem. Azért teszem mégis, mert vannak, akiket érdekel, s kötelességem megtenni ezeket őértükm de magam lelkiismerete miatt is.
A tökmagot piritsuk meg serpenyőben. A tököt reszeljük le adjuk hozzá a lisztet és a többi alkotó elemet is. Keverjük jól össze, majd öntsük kivajazott hosszúkás sütőformába. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 45 percig. Hagyjuk langyosra hűlni, akkor borítsuk ki a formából.
Természetesen kedvünk és lehetőségünk szerint bármilyen magvakat felhasználhatunk.
Egyszer mikor már vegás voltam, a szobatárs kolbászt evett, és nagyon megkívántam (a füstölt szárazkolbász volt a gyengém húsevő koromban :-))), és mivel vegás is úgy lettem, h azt ettem, ami jólesett, bizony fontolgattam, h kérek egy darabot, és amíg így vacilláltam, szagalásztam. Kitaláljátok? Két perc múlva már egy falatot sem tudtam volna enni belőle (addig is ált. csak egy falatig jutottam, ha vmi húsfélét megkívánt a szemem, mert a számnak már nem ízlett). Azóta a kolbászszagról megállapítom, h kolbászszga, de ha jól emlékszem, akkor utoljára kívántam meg. :-)
No, mivel tegnap a hűtőből írtam a hsz-t, kimaradt az ember egyik nagy kedvence, mert az épp nem volt a boltban és nincs itthon: Asszem, az is Vegabond és a neve Magyaros-tönkolyös búzarúd (majd Thulya visít, ha félreírtam). Ez ilyen két szál akármi, kevés olajon kisütni (gyakorlatilag megmelegíteni, kívülről kicsit megpirítani), és mustárral tálalni.
Az elnevezeséket illetően igazad van, valóban nem kolbász, szalámi, stb, hisz eleve nem húsból van, de egyrészt sokan azok pótlására használják (l. az embert, aki egyértelműen azért eszi, csak egészségesebbnek tartja így, meg most már ezeknek az ízét szereti), miattuk hasznos ez az elnevezés, meg őszintén: tudunk jobbat?
Azért remélem, meg is kóstolod őket, nagyon kíváncsi elnnék a véleményedre!
NEkem némelyik ízlik, némelyik nem, de ez még a hangulatomtól is változik. Amikor vega lettem, még nem voltak ilyenek, nem is hiányoztak, mai napig inkább a kencéket szeretem, de néha rámjön, h fehérjét akarok, töményet, és akkor vagy babfőzelék, vagy mogyoró, vagy szejtán (a szóját nem különösebben szeretem). Van, h kifejezetten azért nem esik jól vmelyik szejtános dolog, mert a rágós húsra emlékeztet, vagy a legújabb szejtángyrosnak sztem paradicsomoshal-íze van (az ember meg, talán pont ezért, nagyon finomnak találja), az meg gyerekkorom óta a fúj-kategória...