Figyeljetek, a lányom tökre ki van borulva, mert a 16 hónapos gyereke ínyén oldlat van egy szürkés folt. Én se tudom mi lehet, van valakinek valami ötlete?
Eléggé kibújás előtt van sok foga, ez lehet a fogzástól? (Az igazság az, hogy én soha nem vizsgálgattam az enyimek ínyát beülről mea culpa.)
ó, most látom, nekem írtál... hajnali 4 óra 39-kor. hát, köszi, de ez valahogy nem vonz! :-))) akkor te már le sem fekszel?
én hálistennek jól alszom, és szeretek is. méghálistenebb: a gyerekeim is. :-))) mivel még 3/4 8-kor is úgy kell őket kelteni (normálisan fél 9ig is alszanak), ezért nem fogom őket korább felverni...
én valóban kelhetnék korábban, de max. negyedórával. amikor megteszem, simán beérünk... az életben nem fogok fél hatkor kelni, ezt ünnepélyesen kijelentem. :-)(kivéve persze ha valami rendkívüli esemény van, pl. korai vonat).
amúgy velkam. de sztem nem kellene annyira komolyan venned a topik címét :-). nem biztos, hogy mindenki tanácsot akar, ha meg igen, sztem majd kér... :-)
Alice, valami még kimaradt. Mielőtt a rántásba beletennétek a pirospaprikát, az edényt le kell venni a tűzről, ugyanis a paprika forró zsírban oldódik, de azonnal égni is kezd a hevítéstől, tehát ki kell keverni, felönteni vízzel, és utána visszatenni a tűzre. Az égett paprika amúgy azonnal fekete lesz és felejthetetlen illata van :-)
Sajnos, ennek az a háttere, hogy nem úgy van, mint kint az USA-ban, ahol a bank kinyalja a bolt hátsóját, hogy legyen kártyaleolvasó, hanem itt a hely fizet a telepítéséért. A tranzakciók után pár ezrelék költség is van, ezért 500 Ft alatt Mo.-n nem ajánlatos kártyával fizetni - velük szúrsz ki. A kártyával kifizetett tételeket ugyanis - és ezt próbálták megmagyarázni - a nap végén egy külön helyen tételenként kell felvezetni, kézzel. plusz a bizonylatszám stb.
5000 Ft alatt átutalni sem jó - a készpénzfelvétel 5000 alatt kifizetődőbb, mint az eseti utalás díja.
Trükk:
A pénztárca hátsó rekeszében mindig tartok 3000 forintot. Minden eshetőségre. ha a gyerek kicsi, sose maradj készpénz nélkül, bármi megtörténhet, neadjisten balest, rosszullét, taxi kell, orvos kell, ennyi elég vésztartaléknak is hónap végére.
Sziasztok, bejelentkeznék, mint négy darab kiskorú tulajdonosa.
A százlábú családról szóló megjegyzések nagyon tetszettek, a zoknipárosításhoz nekem egyéni módszerem van, azt közreadom, ha valakit érdekel.
Ami Malena módszerét illeti, arra csak egy megoldás létezik: kelj fel...fél hatkor.
Ne utálj, hogy ezt megírtam, de én anno korán visszamentem a gyerekek mellől dolgozni és tudom, hogy a bölcsődei szemlyzet sík ideg attól, ah reggel nem viszed be időre a gyereket, legfeljebb jó képet vágnak hozzá.
A keltés egyértelműen túl későn van, az emailt ne reggel nézd meg, hanem gyorsan hajnalban, adj magadnak 15 perc nyugalmat reggelente, meg fogod tudni inni a reggeli kávédat (isteni dolog egy időkapcsoló, szól a vekker és mire a mosdóból kijössz, lefő a kávé). Simán beérnétek reggel 8-ra vagy negyed kilencre legkésőbb.
Meg ne sértődj, ezt egy kívüllálló látja csak így, egyébként csinálj bármit, ami neked jólesik.
Alice,en peldaul utalok kolcsonkapni.Vagy kapok,vagy nem.Halvany fogalmam nincs egy ido utan,mit kitol kaptunk.Engem is a frasz kerulget,ha egy folt pl nem jon ki egy kocsonkapott ruhabol.Ha a sajat,akkor nem erdekel.Ha kinottuk,tovabbadom,de ugy,hogy nem kerem vissza.Ettol a korforgas meg megy tovabb,hiszen en meg kapok olyanoktol,akik szinten kinottek.De azt,hogy kulon kezeljem azokat,amiket tudom,hogy vissza kell adnom,azt koszonom,de inkabb nem kerem.
Igy is volt mar kellemetlen tapasztalatom vele,mert mikor kaptam,eszembe nem jutott,hogy majd vissza kell adni.Az anyatars ezt elfelejtette kozolni.Az volt a kellemetlen,mikor ramtelefonalt,hogy azt a kis cuki akarmit kinottuk-e mar,mert adna tovabb.En mar ezer eve tovabbadtam......
Már ha jóra gondolok, akkor az a kérdésed, hogy normális-e, hogy nem, vagy csak ilyen soká jelentkezik valaki, hogy kölcsönkérje a ruhácskákat?
Nekem az a véleményem, hogy ismerősök között tök norm., hogy körbemennek a kis rucik. Ha esetleg valami tönkre megy, v foltos marad a mosásban, stb, akkor nem annyira kellemetlen a dolog, ha ismerősé volt a cucc. Bevallom őszintén, hogy vadidegentől így nem szívesen fogadnék el kölcsönbe, inkább megveszem a használt rucit. Sőt, leginkább csak turizok, vagy internetes használtruha oldalakról rendelek. Van 1-2 bevált ilyen oldalam, és van 1-2 jó kis turi ahová elmegyek. Mert mi van, ha csak a felét tudom visszaadni kifogástalanul? Tiszta kellemetlen lenne. Viszont azért meg nem szívesen korlátoznám a csemetét, mert épp vigyázni kell a cuccra.
A babakocsinkat mi is kölcsönkaptuk a kicsinek, amit aztán rendesen le is amortizáltunk. Az eredeti tulaj nem bánja, végül is egy huzatcsere, meg a fék javítása, és tökéletes lesz. Na de ez is költség. Végigkérdeztem a nagyobb boltokat ahol ilyennel foglalkoznak, és hát nem olcsó a huzatcsere. A féket megjavíttatni meg a város másik végére kell vinni. Ez ugye megen nem egyszerű, és ismét plusz költség. Akkor már ennyiért veszek egy használtat, és nem kell vakaróznom, meg időt rászánnom, hogy megjavítsam, ha tönkrement, mert épp valaki másé a dolog.
Meg hát ha istenigazából belegondolsz, még a "te idődben", vagyis mikor a gyerekeid kicsik voltak, valahogy sokkal jobb minőségű cuccokat gyártottak. Nekem a kiságyat két gyerek használta, a második alatt leszakadt, mert nem bírta az a kis pöcök. A páromnak megkellett erősíteni az egészet. Igaz, azóta már egy másik gyerek használja immáron másfél éve. A babahordozónkat is kölcsönadtuk, a második turnus lestrapálta az üléshuzatot. Nekik az több, mint 7 ezer volt újrahúzatni. Namármost egy kicsikét hozzárak, akkor vesz magának egy használtat, és nem kell úgymond kellemetlenül éreznie magát, mert "tönkre tett valamit".
De ez csak a szerény véleményem, és nem is vagyok annyira nagyon tapasztalt anya, mert a korom sem támasztja alá, és a gyerekeim sincsenek még harmincévesek, viszont most ebben a dologban nyakig benne vagyok, ugyanis én is lázasan bújom az internetet használt cuccok után. És kaptam is baráti körből, és adtam is barátoknak rucit.
Engedelmetekkel most felvetnék egy uj témát. (MInt tapasztalt anya, ami az én nézőpontomból azt jelenti, hogy valaki akkor taapsztalt anya, ha már legalább x éves a gyereke, és nem pedig csak éppen kismama... namármost az én gyerekeim már 30 évesek, és végigasszisztáltam rengeteg kortársuk fejlődését is.)
A gyerekruhákról mege egyebekről lenne itt nagyba szó.
"Az én időmben" még az volt a bevett gyakorlat, hogy - bár akkor még a gyerekruhák, kiságyak, járókák, babakocsik, gyerekbútorok valóban fillérekért voltak kaphatóak, de már akkor is egymás között cserberéltük, továbbadtuk a kinőtteket.
Azóta a gyerekholmiknak valóban - ha újonnan vesszük - horribilis ára van, de azt taapsztalom, hogy ez a hagyomány mintha kiveszőfében lenne - legalábbis az internetes kismama világban. Mert "magánban" még működik. MIre is gondolok?
Van ugye "Felesleges gyerekholmik" meg "keres kínál" és hasonló stb rovat az interneten, de - tapasztalatból mondom, mert magam is csupa intereneten kapható hazsnált dolgot vettem meg az unokámnak anno még mikor az anyja hallani se akart róla babonából - más a felfogás mainapság. Valóban "olcsóbban" lehet így vásárolni, de ugyancsak taapsztalatból tudom, hogy aki itt e neten nem tudja eladni a holmiját, és elmegy egy bababörzére avagy a helyszűke miatt inkább beviszi valami bababizományiba, akkor lényegesen kevesebbet kap, mint amire számított.
A problémám a következő: valóban azok, akik az interneten olyan jellegű hozzászólásal jelentetik meg a hirdetésüket, hogy pl "xy márkájú édibédi kis együttesem szuperáron(20ezer ft helyett 6 ezerért) " és hasonló hirdetéseket csinálnak, azoknak valóban szükségük van erre a pénzre??? Mert szvsz. ha szükségük lenne, akkor nem ilyen drága dolgokat vettek volna eleve...
Napokkal ezelőtt betettem egy hirdetést több topicba is, ami nagyjából a következőt tartalmazta: helyhiány miatt 15 hónapos unokám kisruháit szivesen kölcsönadom pénzszűklben lévő anyukának. Egy hét után ma jelentkezett végre valaki.
Én akkor érzem úgy, mintha százlábú családom lenne, amikor a zoknikat kell mosás után összepárosítani. Hetente 2x egy lavór zoknit kell összeválogatni.brrrr...
Egyszer ajánlotta fel a párom, hogy segít, aztán a felénél feladta, mert nem találta a legtöbb zolni párját. na ja, mert egy csomót rosszul párosított :))
Különben elég hamar megpróbáltam rászoktatni a skacokat, hogy egyedül öltözzenek, vegyenek cipőt. Rendszerint tépőzáras, vagy bebújós cipőket kaptak. Aztán a nagy megtanulta egyedül bekötni a fűzős cipőjét, és mostmár lassan a kicsi is kezdi tanulgatni ( a nagytól ) úgyhogy királyságos dolgom van.
Már csak elég eréjesen kell őket kiparancsolnom az ágyból, hogy időben el tudjunk indulni. De nem tudok elég korán felkeni ahhoz, hogy olyan igazán flottul menjen minden reggelente. Érdekes módon mindig van valami, amiért vissza kell szaladni az ajtóból, évagy éppen otthon marad. Szerencsés esetben ez a gyerek uzsija, amit esetleg útközben tudunk pótolni. De volt már olyan is, hogy az utsó pillanatban kaptuk el a sulibúszt, amivel úszni mennek. Már sorakoztak a búsz ajtaja előtt, és nem is pont a suli előtt állt meg a búsz. Ugyanis a suli előtt van egy nagy tér, annak a másik oldalán szokott megállni a búsz. Úgyhogy az volt a szerencsénk, hogy a tantónéninek egy rakás elsőssel kellet átvergődnie a téren.
nálunk ez így néz ki: én fél 8-kor kelek, melegítem a tejüket, a lányokat 3/4 8kor keltem (még így is morognak), 8-ig tejecske (egymás után), utána én megiszom a kávémat, csekkolom az emailjeimet (na, ezt nem kéne) negyed 9-kor pelus, öltözés, utána én zuhany, öltözés. 3/4 9-kor reggeliznek, közben (!) cipőhúzás, kiskabát. 9.5-9.10-kor kizuhanás az ajtón, lekűzdöm őket a kocsiig, na, ez önmagában 10 perc. a bölcsi 10 percre, ott be megint 10 perc. fél 10 előtt sose érünk be, akármi van, én talpig leizzadva... áááááááááá!
Még régebben itt aggódtam, hogy hogyan fogom megoldani, hogy reggelente a két gyereket elvigyem oviba, bölcsibe. Nos, ma reggel 7,15-kor keltünk, 7,38-kor kezdtem öltöztetni a két gyereket, 8,02-kor zártam a lakásajtót, 8,16-kor kijöttem a bölcsi ajtaján a naggyal (kicsi átöltöztetve, leadva), 8,23-kor meg jöttem ki az ovi kapuján. Mindezt pörgősen, de nem kapkodva. Ügyes vagyok? :-)
Igaz, hogy hétfőtől mindezt 15-20 perccel korábbra kell időzítenünk, mert akkortól már dolgozom.
Van valakinekmagyarázata arra, hogy egy gyereknek miért akkor indul be a bélműködése, amikor az anyja a szájához emeli a kanalat az első falat vacsorájával?????????