Azt hittem ez valami féldeterminált, ha egy-másfél méter magasságot ér csak el, legalábbis ennyit írnak. Ezek szerint a folytonnövők szerint kell(kéne) hozzáállnom.
Két szálon vezetem a magasba és fattyazom természetesen , mert, hogy kell is különben rengeteg madzagot kellene hozzákötni. Itt is az van hogy két levél után virágzat lesz és ez így megy.....,.3 méteren keresztűl októberig. Szabad földön is vezesd két szálon fel.
Egész délelőtt árnyékban vannak, déltől néhány órányit éri a nap. Meg vannak nyúlva, hosszabbak mint az enyémek teljes napon, de ott még csak most kezdenek nőni a termések, nálam sokkal nagyobbak. Nem is tudta hogy fonnyad, nekem tűnt fel ma. Szólok is neki ne vagdossa le a fonnyadt részt, lehet hogy nem ferőzés.
Nálam a félárnyékban lévő paradicsomok fonnyadnak, pedig nedves a földjük. Aztán ahogy elmegy róluk a nap, magukhoz térnek. Ez így megy évek óta, közben fejlődnek, teremnek, nagy részük megmarad a szezon végéig. Szóval már nem izgatom ezen magam.
Én hagyom kötni ameddig akar. Így is bőségesen van ősszel érett paradicsom, a zöldeket - amik már kezdenek fényesedni - ládába szem. Az így beérlelt paradicsomnak is lényegesen jobb íze van mint a boltinak. Karácsony után szoktam kidobni a maradékot. Utána már egyenlő értékű a boltival. Vagyis nincs paradicsom íze.
Picit még tovább megyek. Szerintem nem csupán a levél fontos a növénynek, hanem az is, hogy legyen arányos mennyiségű aktív tenyészőcsúcsa. Egyszer olvastam olyat a neten, hogy a folytonnövő paradicsom hamarabb érlel termést, ha a negyedik virágfürt felett lecsípjük. Kipróbáltam. A termés nem ért hamarabb, ellenben a növény kinézete csúf, koravén lett. A mellette levő, amit hagytam növekedni, nem mutatott ilyen elfajulást. Azóta a túlméretességet is inkább úgy oldom meg, hogy hagyom visszacsüngeni a tetejét, ahol már nincs mihez rögzíteni. A virágfürtöket viszont augusztus közepétől lecsípem, mert úgysem érne be, amit utána köt. Használja a már folyamatban levő termésekhez az erőforrásait.
Ez így teljesen logikus, a levél állítja elő a cukrokat.
Mi nem siettetjük, az otthoni paradicsomtermesztés lényege a lehető legfinomabb termés. Annyit szedek le, amennyi a betegségek megelőzéséhez szükséges, többet nem.
Ha a termések alatti levelek vannak eltávolítva, attól a növény még életben marad. Fertőzés esetén is leszedjük, van hogy termés fölött is valamennyit, éppen az életben maradás érdekében.
Nyugodtan, cáfoljatok meg, javítsatok ki, de én úgy gondolom, a növénynek fotoszintetizálnia kell ahhoz, hogy egyáltalán éljen, aztán teremjen. Levelek nélkül ez elég nehezen menne sztem.
Többek között a börzén erről is kérdeztem ma a kertészfiút. Azt mondta, ha gyorsabban akarunk termést, akkor célszerű megszedni a pari leveleit, de ha édesebbet szeretnénk, akkor a fotoszintézis miatt meg kell tartani a leveleket. Kérdeztem, hogy mi a tapasztalata, valóban édesebbek a paradicsomok ha rajta maradnak a levelek? Mosolygott, és azt mondta Ő ízügyileg nem tapasztalt különbséget. :)
Köszi. Azért kérdeztem, mert régebben olvastam hogy talán korábban érik ha leszedjük termésig. De ha te nem tudsz ilyenről, akkor szerintem nincs így.😀
Nálam nem vált be több száron. Azt az egyet hagyom így, hadd érjen be az a pár első termés, de régebben több száron összesen legföljebb ugyanannyi termés lett rajta, mint most egy száron, csak sűrűbb volt a növény.
A 2 szár szerintem egy jó középút, többet nem érdemes ezen hagyni.
Talán még beetee megírja, nála hogy vált be, az enyém is tőle származik.
Én eddig leszedtem a hajtásait, 2 szálon vannak. Eddig 2 pici szemet látok, elég rosszul köt nálam. hagyjak meg oldalhajtásokat a jövőben? A forróság előtt még köthet több is? nekem nem baj ha kisebb szemek lesznek, előnyösebb is ha kisebb és több.
Van olyan eddig ismeretlen fajtám amin kísérletezek hogy 3 ágon hagyom.