Szia! Sajnos szerintem mert telefonról vagyok,de nem tudok privát üzenetet küldeni Neked. Kérlek küldj egy árlistát a magastorzsurozsa@gmail.com címre! Nagyon szépen köszönöm!🌺
Próbáld ki : A hosszú ágat úgy vágd vissza, hogy legyen hely több ágacskának. Ha 4-5 ágat növeszt egyszerre , nem lesz ereje mindet 60 cm-re nevelni. A következő évben már karácsony után megmetszheted, akkor van ideje arra hogy már nyár elején virágozni tudjon. Feltéve hogy télen is napos meleg helyen tartod.
Minden tavasszal visszavágom, bár még akkor is van rajta virág. Virágozni viszont csak megint a hosszú ágakon akar. Arra nem jöttem rá, hogy azért kezd el virágozni mikor már nyár eleje van, vagy mert már elég hosszú az új hajtása.
Nem baj az, ha csak hosszú ágakon hoz virágot. ha azt szeretnéd, hogy legyen több virág, és ne csak a hosszú ágakon, akkor metszd vissza és tápoldatozd hetente. a kertészetek többségében halálra vannak ítélve a hibiszkuszok, mivel tele vannak nyomva hormonnal. azért van rajtuk rengeteg virág, sötétebbek a levelek és azért nem olyan nagyok.
Van két hibiszkuszom, szépen virágoznak, de csak akkor mikor már kb. 70 centis az új hajtása. A kertészetekben viszont 20 centis tövön is van egy csomó virág. Tudja esetleg valaki, hogy mivel kezelhetik, hogy virágozzon, de kevésbé nőjön?
Így van. de sajnos még kb. 4 hét mire kiderül, hogy melyik és mennyi eredt meg. A tavalyi szaporításból is van még, de bevallom lusta vagyok állandóan felcímkézni őket, így most kezdenek bimbózni és most derül csak ki, hogy a tavalyiakból miből tudok adni.
Ha tudsz várni egy kicsit, akkor május végefelé írj rám egy privit és a többit megbeszélhetjük. :o)
Szia! Akkor ha megtennéd,hogy átjössz a "Mediterrán terasz" című topikba a most feltett kérdésemet megválaszolni,azt nagyon megköszönném!😊 Mivel nem hibiszkusszal kapcsolatban kérdeztem,azért. Köszönöm szépen előre is!🌺
Köszönöm szépen! Igazság szerint miután kiírtam a kérdést megnéztem az időjárást és láttam,hogy már éjjel sincs 10fok alatt se a hőmérséklet szóval el is döntöttem,hogy kipakolom (a bougavinelleákat is) bocsi az amatőr kérdésért!😊 Egyébként nagyon szépen leírtad a dolgokat igazi tapasztalati kincsek!😊
Nyugodtan kiteheted őket. Ilyenkor minél hamarabb kiteszed, annál hamarabb nőnek új, erős levelei és annál hamarabb virágzik majd. Lásd amit lejjebb írtam.
Bocs, azt elfelejtettem írni, hogy a szelet nem szereti, főleg ha esik rá az eső. Azt megsínylik a levelek. De ha úgyis megmetszed kirakás előtt, akkor ennek sincs jelentősége. Az új, már kint kihajtott levelek már mindent kibírnak.
Nem április végén, hanem már az elején! Simán. Április vége az már május, akkor már abszolút semmilyen kockázata nincs, de minél később rakod ki, annál nehezebben szokja meg a természetes fényt és annál később kezd virágozni, pláne, ha meg is metszetted ahogy kell. A hibi azt az egyet nem nagyon szereti vegetációs időszakban ha esik rá az eső miközben hűvös van (de ezt nyáron sem szereti) ám baja ettől sem lesz. Ha túl hűvös van neki (a napi középhőmérséklet számít) leáll a fejlődéssel, nem hoz új bimbót és nem tudja beérlelni azokat melyek már megvannak. Ha csak kicsit hűvös, akkor hamarabb beérnek a bimbói ezért kisebb méretűek lesznek a virágai amikor kinyílnak és az új bimbók besárgulnak, lehullanak. De ilyenkor tavasszal metszés után nincs jelentősége, csak ne menjen az éjszakai hőmérséklet 5 fok alá, és simán kint maradhat. 5 fok körül elkezdenek színesedni a levelek, de még ez sem jelent semmi bajt. Az egyetlen Achilles sarok ilyenkor a locsolás. Vigyázni kell, hogy az ember ne álljon át a nyári locsolásra, hanem csak óvatosan ahogy télen és ha hővösebbet mondanak néhány napra, akkor azokat napokat inkább kihagyni. A tápoldat pedig csak ritkán, hígabban és még ne a nyári fajta legyen amiben kálium is van, mert most még nem a virágra hajtunk.
A túllocsolás probléma egyébként főleg azokat fenyegeti akik műanyag cserépben tartják a hibiszkuszt. az ugyanis nagyon becsapós tud lenni. A föld felszíne már csont száraz lehet (főleg ha nincs rajta mulcs) amikor 4-5 centivel lejjebb még bőséggel van víz, a cserép alsó fele pedig szinte mocsári. Mindenkit le szoktam beszélni arról, hogy pozsgásokat, kaktuszt és a nem kifejezetten vízigényes növényeket műanyagba tegye. Az agyagcserép az porózus, oldalra is párologtat, nem engedi a belsejében bepangani a vizet. Annál nem lehet túllocsolni, hacsak nem áll alatta a víz.
Nos, a hibiszkusz az egyik olyan amit mindenképp érdemes rendes anyagcserépbe tenni, különben minden alkalommal amikor télen megszalad valaki keze, vagy "úgy gondolja" hogy már biztosan kiszáradt a hibiszkusz, jól meglocsolja, pár nap múlva jön a levélsárgulás és hullajtás, rosszabb esetben egész ágrészek elhalása. Többnyire meg lehet menteni a növényt, de mindig időbe telik amíg regenerálódik.