Hát én Budapesten tudom, hogy a Bartók Béla úton, a műszaki könyvesboltban van, de szerintem a legtöbb Libriben is találni.
Manapság egybe kötve árulják a két könyvet, 2000+ forintért,. Amúgy a www.nekeress.hu oldalon rátudsz keresni, és kiírja, hogy melyik on-line könyvesboltban találta. Általában házhoz is szállítják.
Keresd Halassy Béla Az adatbázis tervezé alapjai és titkai, valamint Halassy Béla: Ember - információ - rendszer című könyveit.
Ha ez a kettő megvan, akkor már csak olyan kell, ami az adott adatbázis kezelő saját dolgait, különlegességeit ismerteti.
engem elsosorban az adatbazismodellezes erdekel, nem hiszem, hogy valaha is OOP -t terveznek.
hol lehet Halassy konyvet szerezni, neten mit lehet olvasni adatbazismodellezesrol?
esetleg egypar alapelvet sughatnal, en amennyire belefolytam adatbazistervezesbe (csak egy ket tablat komolyabb rendszeren, illetve MS Acces db-ket), azt elegge osztonwszeruen csinaltam.
Szoftver tervezéshez az OOP-t hasznélom UML-lel, szoftver - Rational, de az nem jó, Enterprise Architecture az már kellemesebb, illetve ahogy néztem a Ratinal-nek az XDE-je, amit a Studio .NET-hez fejlesztett ki az már használható.
A probléma az, hogy minden módszert csak hígitva illetve mixelve lehet használni.
Adatbázistervezéshez pedig szigorúan Halassy-t :)))
Szoftver tulajdonképpen ugyanaz, illetve van a DataModeller, de azt csak arra, hogy a diagram szép legyen, és az SQL scriptet megcsinálja helyettem.
Elméletileg egy átfogó rendszer tervezési műdszer - és nem program tervezési - ami alapvetően az adatbázist és adatkezelést helyezi középpontba.
Kifejezetten jó akkor, ha tudjuk, hogy milyen adatokkal akarunk dolgozni, és azokat az adatokat kb. mire akarjuk használni.
Lényege többek közt az, hogy el kell tudni dönteni, mikor mit használunk belőle, különben az ember 2000 oldalas doksival rohangálhat :))))
Ennek persze előnye az, hogy két év múlva, amikor valaki egy mezőt ki akar cserélni az egyik táblában, végig tudja követni, hogy mibe kell még belenyúlni esetleg.
Amúgy szerintem ezen kívül főleg folyamat egyszerűsítésre alkalmas, nagyon sok fölösleges tevékenységet lehet vele megtakarítani.
Viszon programtervezéshez csak mint kiinduló pontot tudom ajánlani.
Ez persze mind az én tapasztalatom és véleményem - és nem vagyok még egy nagy ász, iszonyú kezdő vagyok napról napra egyre inkább úgy érzem :))
Mivel a Programozáson eddig kizárólag "kódszintű" topikokkal találkoztam, gondoltam indítok egy topikot, ami keifejezetten azzal a résszel foglalkozik, ami a kódolás előtt történik.
Az informatikai rendszer megtervezése, adatbázis tervezés, alkalmazás tervezés.
Tehát az a rész, amit elméletileg papíron, ceruzával, és számítógéptől távol is tökéletesen el lehet végezni.
Várom minden érintett vagy érdeklődő ember hozzászólását, akár a dolog hasznosságáról, akár konkrét területi kérdésekről van szó.