Szerintem a beszélgetés pont olyan volt mint a kampány: az MSZP nyomta a demagóg dumát hogy minden szar, mi kis csökött seggfejek vagyunk hogy a fideszre szavaztunk,mert bezzeg ők milyen királyul csinálták volna! Hogy országimázs,meg autópálya! Most kitűzte a kokárdát Kovács, de azt nem vette észre amit Pokorni mondott hogy 1996-ban nem adtak módot az országnak hogy megünnepelje 1100 éves fennállását, mert nekik ez nem volt fontos! És megint kicsúcsosodott: az MSZP a zavarosban halászik, az emberek soha-ki-nem elégíthető mohóságára épít. Pokorni higgatt volt, nem reagált a nyilvánvalóan rágalmakra, és amire igen, az nagyon frappáns volt, sőt, látszott hogy Kovács akkor ment demagógba,amikor Pokorni észérvei (oktatás pl.) ellen nem volt semmi ütőkártyája. A végén a taps is igazolta, hogy igenis legrosszabb esetben is döntetlen!
Nem tudom egyesek mit néztek tegnap. Vagy az nem is számít? Pokorni jobb volt és kész. Még akkor is, ha a gimnazista fiam is megjegyezte, hogy milyen láthatóan ideges, vörösödik a feje, kiesett a szerepéből, s nem érvelt, csak álmodozott.
Jó volt, amikor hosszan arról beszélt, hogy az érettségi és a felvételi miatt reklámoznak most annyit, hogy a gimnazisták merjenek nagyot álmodni, csak épp arról feledkezett meg, hogy a felvételi jelentkezés határideje már egy hónapja lejárt.
Szvsz egyértelműen Kovács nyerte meg a tegnapi vitát.
Véleményem szerint Kovács is és Pokorni is jó volt a vitában (ezt itt még talán senki nem mondta). Mindkét fél azt hozta, amit a pártja és a szavazóbázisa várt tőle. Kovács nem hülye, igaz, szemrebbenés nélkül képes hazudni 3 percig, de ezt nem kell a szemére vetni, mert ez a pártja harcmodora, és stratégiájuk arra épül, hogy populista és tényeknek álcázott alaptalan kijelentésekkel próbáljanak a hiszékeny emberek tömegeire. A Fidesz a kampányát kultúráltan vezényli le - talán Kövér László szóhasználatában lehet találni durvább dolgokat -, igazán intelligens módon vitáznak, és a mondókájukat statisztikai és egyéb hiteles számadatokra alapozzák. Itt azt írják sokan, hogy Pokorni semmi konkrétumot nem mondott - nem értem, én azon csodálkoztam, mennyire felkészült, és minden alaptalan és a tényeket teljesen figyelmen kívül hagyó támadásra volt előkészített számadata, és ezeket az adatokat Kovács László EGYSZER SEM TUDTA MEGCÁFOLNI, igaz nem is nagyon fáradozott az MSZP-s lózungok bizonyításával. Ez már olyan tény, amely, ha már dönteni kellene arról, ki is volt a felkészültebb és hitelesebb, Pokorni felé billenti a mérleg nyelvét. Az is nevetséges volt, amikor Kovács a Népszabadság(!) legújabb gumicsont-cikkéréről kezdett értekezni (a két éve rendezett tűzijáték amerikai szállító-cégének állítólag mai napig nem fizetett a kormány, és ezt most, ápr. 4-én, 2 nappal a kampánycsend előtt kerül csak be a Népszabiba...), amely hírről "ő maga is azt hitte hogy blöff" (!), és "fel is hívta a Népszabadság újságíróit, hogy ez igaz-e"! Jelszó: csak tiszta forrásból. Mellesleg, ha valakinek eddig kétségei lettek volna a Népszabadság és az MSZP összefonódásról, akkor most már kicsit pontosabban láthatja a viszonyokat.
Egy szó mint száz, ez a vita tovább erősítette az MSZP szavazótábor abbéli hitét, hogy a kormány meglopta az országot, a Fidesz hívők kormányba vetett bizalma szintén erősődött, mert Pokorni, szokásához híven, higgadtan, értelmesen és lényegretörően beszélt.
Szerencsének tartom, hogy Pokorni igyekezett összehasonlítani az MSZP-s kormányzat 4 évét a Fidesz 4 évével - ezt az összehasonlítást Medgyessy előző este a Balónak adott interjújában mereven elutasította, axiómaként kimondván, hogy most kizárólag az elmúlt négy esztendővel kell foglalkozni. Kemény dió ez az MSZP-nek, aki még emlékszik az 1994-1998-as MSZP-s ciklusra, az tudja, hogy - negatívumait leszámítva - összehasonlíthatatlanul jelentéktelenebb volt az 1998-2002-es Fidesz-MDF vezette kormányzati ciklusnál. A méregdrága - persze szintén nem közbeszerzés keretében ámde külföldi fővállalkozók által épített - autópályákon és a gombamód szaporodó konzum-templomok, a plázák építésén kívül nem sok nyomot hagyott az ország képén. Hacsak nem számítjuk lényeges tettnek a születések számának gazdasági eszközökkel történő visszaszorítását (GYES megszüntetése), a tandíj bevezetését,kórházi ágyak tömeges megszüntetését és több száz falusi iskola bezárását. Aki a '94-'98-as mélyrepülés folytatását szeretné, az szavazoon nyugodtan az MSZP-re - perspektíváik láthatólag most sincsenek, kizárólag - az egyszer már jól bevált -nyugdíjemelés-ígéretekben és 10-20%-os fizetésemelés-osztogatásban látják az ország felemelkedésének módját. Aki ebben tud hinni, azt szívből csodálom, mégis inkább azt hiszem, hogy az MSZP szavazók nagy hányada azért szavaz az MSZP-re, mert egyszerűen nem akar a Fidesz-re szavazni (főként azért nem, mert Népszabadságot ill. Magyar Hírlapot olvas, Heti Hetest és csigaTV2-t néz, és onnan "értesül" az ország dolgairól).
Abban viszont biztos vagyok, hogy nemet mondani sokkal könnyebb, mint értelmes célokat megfogalmazni. Aki csak NEM-et tud mondani, az menthetetlenül elbukik. Ezért fog bukni az MSZP is az áprilisi választásokon (természetesen az SZDSZ-szel együtt).
Szerintem most erre a vitára Kovács is visszább vett az arcából, legalábbis az elején, ekkor olyan témákba folyt bele, amiről halvány sejtése sem volt, csak a szokásos rágalmai. Ekkor úgy helyre lett téve, hogy ezek után csak a demagóg eszközeihez próbált folyamodni. De nem ez a lényeg! A legfontosabb az - és ezt senki sem vitathatja - Kovács csak azokról feledkezett meg a "logikus" vitázása közepette, akikért az egész vita folyt. Egyetlen egyszer sem szólt az emberekhez. És ez vasárnap is meg fog mutatkozni.
Pokorni valóban jobb volt:
a vita elsö felében Kovács & lózungjaira határozott adatokkal válaszolt, amit az öreg bürokrata láthatóan nem tudott kezelni.
A második rész már talán kiegyenlitettebb volt, de itt viszont az emberi/politikai arc is Pokorni elönyére jelent meg.
A kokárda-trükk a végén K & részéröl tulképp várható is volt...s Pokorni ezt is elegánsan parirozta.
pokorni rendre kikerulte a kinos kerdeseket es olyan hivatkozasai voltak, amelyeknek csak az mpp szamara megfelelo reszleteket emeltek ki.
szerencsetlensegere Kovacs felkeszult volt, higgadt, korrekt es elegans.
pokorni az utobbi idokben az mpp egyetlen nep elott hasznalhato embere.
de mar o sem az igazi.
az arrogancia es a pikirtseg, valamint a betanult, begyakorolt teatralis formulak, a nagy levegovetel, a csinalt mosoly, keves ugyanis egy vitahoz, de egy orszag kormanyzasahoz is.
Kovacs a lenyeget fogalmazta meg az utobbi 4 evnek, mikor arra utalt, hogy ne viktor mondja meg orszagertekeleseben, hogy en hogy erzem magam.
egyertelmuen Kovacs a gyoztes.
ehhez ketseg nem fer.
Veheted észre, nem nagyon szoktam rád reflektálni, de ez most "adódik".
Aki ilyen nick nevet választ, arról én viszont azt gondolom, hogy már eleve kapcsolatban áll az elmeorvossal. Nem túl gyakori és nem ötletességre, hanem valami végtelen elkeseredésre utal. De hát ez tükröződik hozzászólásaidból is.
"Pokorni viszont gyenge volt, de kegyetlenül, olyan volt, mint egy vizsgázó diák, akinek fogalma nincs mit feleljen a feltett kérdésre, csak mondja, ami az eszébe jut.... "
Azért érdekes, hogy mégis Kovács volt tájékozatlan olyan kérdésekben, ami egyébként az MSZP-nél állandó fikatéma. Pokorny-nak épp az volt az előnye, hogy Kovács ismerte az aktuális MSZP-s lózungot, de annál aztán semmi többet.
Lehet, hogy tegnap este Te más TV-t néztél?
Kovács nem volt puhány.
Pokorni viszont gyenge volt, de kegyetlenül, olyan volt, mint egy vizsgázó diák, akinek fogalma nincs mit feleljen a feltett kérdésre, csak mondja, ami az eszébe jut....
Ami a topic végigolvasását illeti: mint irtam, véleményen szerint nem érdemes. Nem pedig lustaságról van szó.
A saját tpoic reklámozását köszönöm, de sz@r lehet már Neked, hogy igy kell propagálni, hogy vki oda bennézzen, mert senkit nem érdekel.
Kovács gyakorlatilag elsorolta azokat, amivel az MSZP 4 évig hűlyítette az embereket, csak itt az volt a probléma, hogy Pokorny ült vele szemben és nem Juszt. Egyébként Kovács ugyanúgy mint 4 éve Horn enerváltságot, fáradtságot érzékeltetett. Érdekes, hogy már 98-ban látszott, hogy választáskor nem lehet populista dolgokkal operálni, KOvács nem bírta kihagyni. Elég ciki, hogy az MSZP egész stratégiája az autópályára és Orbán "kőbányájára" épül.
Ami nekem igazán üzenet volt az az, hogy az MSZP vezetői a maguk középszerűségét és pesszimizmusát tartják követendő példának. Ez nagyon rossz üzenet.
Elhiheted, hogy én sem a Fideszért rajongok, de Kovács László rutinos de fárdt és a jelen helyzetben szinte érthetetlenül puhány szereplését nagyszerünek minősíteni meglehetős csölátást valószinüsit.
Ha lusta vagy végigolvasni ezt a topicot, amit nem csodálok, kérlek tiszteld meg az én topicomat, ami a
"Kovács Lászlónak üzenem, hogy a szívem nem hódította meg de köszönöm, hogy elővette a jobbik énjét és európai politikushoz próbálván hasonlítani megpróbálta - és sikerült is neki - helyreállítani a társadalmi békét itt nálam és mások szívében is azt hiszem. És 2 nappal a választások előtt ez a legfontosabb."
Nézd, a régebben megfontoltnak hitt Kovács négy évig emelt hangot, és igen közönséges hangvételt használt, szavalta a mások által meg1rt agressziv propagandaszólamokat. Ezen egy vita-alkalom nem változtat. Persze tekinthetjük helyes irányba tett lépésnek, én is elismerem. Szerintem most mindösszesen annyi történt, hogy most nyugodtabban próbálta elmondani amit akart - de lényegében ugyanazokat a paneleket mondta. _A Válaszolni nem tudodd, gépiesen mosolygott. Ő nem beszélgetett, hanem a közönségnek beszélt. Részéről nem volt diskurzus. Kétségtelen haladás részéről, hogy a fogait mintha megcsináltatta volna. Ezt komolyan mondom.
dehogy unta, nem tudta elviselni, hogy pokorny ilyen gyenge, KL megszólalásai pedig ültek, és ettől síkideg volt, ilyenlesz a fityeszmiép hívők arca ápr. 7-én, a maszop győzelem láttán, akkor várom pokorny álmodozásait
Bezzeg Pokorni ízesen tréfálkozott. Kár, hogy az űrhajós vicc eredetileg nem öreg székelyről szólt, hanem Kohn bácsiról, szó sem volt benne közbeszerzésről, és annak idején a kutya sem emlegette az autópálya-építkezésekkel kapcsolatban. Úgy látszik, a Happy Endben már nemcsak a Verstár CD-t, hanem a Nagy Vicckönyvet is hasznosítják.
Az mszmp tagjait batratocskam abban a partban kene keresgelned, amelyik most meg nehany napig a nyakunkon ul. Erdemes, tobbet talalsz ott, mint az mszp-ben.
Modszertanilag azonban vissza kel nyulni egesz rakosiig :)
>És hány vezető Fideszes?<
Azt nem tudom, hány vezető, viszont érdekes volt az a gömbifejű Fideszes, akik valahol elöl ült, látványosan unta az egészet, és két órán át rágózott.
Egyik fél sem tudott felülkerekedni a másikon.
A sokak által várt "lealázás" mindkét részről elmaradt.
Pokorni a szokásos higgadt megfontolt stílusában beszélt.
Politikailag tétje már nem volt a beszélgetésnek.
Kovács Lászlónak üzenem,
hogy a szívem nem hódította meg de köszönöm, hogy elővette a jobbik énjét és európai politikushoz próbálván hasonlítani megpróbálta - és sikerült is neki - helyreállítani a társadalmi békét itt nálam és mások szívében is azt hiszem. És 2 nappal a választások előtt ez a legfontosabb.
Köszönöm Kovács Úr.
"ugye mennyivel több Kovács et-é? pedig állítólag ugyanannyi időt kapott mind2..."
Ugyanannyi időt kaptak, csak Kovács mondott is valamit. Miért írná le bármelyik újság is, hogy: és erre sem válaszolt Pokorni, erre a kérdésre is az álmokat emlegeti..?
Nem tudom, te mit néztél, de szerintem Kovács volt messze az erősebb. A mostanában egyre arrogánsabb Pokorni, aki elszokott attól, hogy valaki ellentmondjon neki, a vita végére teljesen összezavarodott, és vagy gyermetegen "magasztos", összefüggéstelen szónoklatokba kezdett, vagy nagyképűen megjegyezte Kovács állításainak érdemi cáfolata nélkül, hogy nem kéne "butáskodni". Ha nem róla lett volna szó, talán még meg is sajnálom.
Te, kerlek, nincs ebben semmi furcsa. En hirtelen MSZMP-ket kepzeltem az MSZP-k helyere, es ugy lattam, hogy a Nepszabi stilusa semmit sem valtozott az elmult evtizedekben. Vilagit rola a kaderujsagiras 50 eves kulturaja.