Az 50 000 Ft-nyi rezsicsökis földgáz az cirka 450 m3 Ennyi földgáz a kazántól/bojlertól függően úgy - 3500 kWh (hagyományossal) hasznos meleg vagy - 4500 kWh (kondenzációssal) hasznos meleg
A hőszívattyú az 1000 kWh áramból - átlag COP=3,5 alapon hozza a 3500 kWh hasznos meleget - átlag COP=4,5 alapon hozza a 4500 kWh hasznos meleget
Más kérdés, hogy az ilyen kicsi megtakarítási arány mellett. Pénzügyileg mik a kilátások, megéri-e majd vajon a több milliós beruházás ?
Az éppen a határon lehet, épphogy kilóg a rezsicsökiből a gázfogyasztás. Lehet olcsóbb lenne 1-1,5 fokkal lejjebb venni a termosztátot, már ha normális hőmérsékletet, 20-23 fokot tart fenn otthon. Persze ha már így is 20 fokban dideregnek és nincs hová csökkenteni, akkor lehet alternatíván agyalni. Melegvíz is gázról készül? Régi kazán? Bár a 10 kw-ból inkább konvektorokra tippelnék.
Ahol 50.000 Ft volt a gázzal a (padló) fűtés, ott következő hónapban, amikor a hőszivattyú termelte a meleg vizet is, 1000 kw áram ment el, h tarifával felezte a gáz számlát. 25000 Ft-
És a villanybojler sem pörgeti az órát- mindez 4 főre.
SCOP>=3,5 a teljes télre azaz 1kWh áram = 3,5 kWh klíma meleg alapon
10/3,5=2,86 kWh áram lesz csak!
Aminek az ára nappali "A" tarifa esetén alighanem 70 Ft/kWh Vagyis 2,86x70=200 Ft lesz >> ~20 Ft/kWh
Ami kb, duplája a rezsicsökis földgáznak :-( Ha jut a rezsicsökis áramból a klímának is, akkor javul az ár arány.
Ha a piaci áras földgázt váltja ki, akkor is jobb az ár arány,
Viszont, - klímák pénzbe kerültek - éves tisztítási/karbantartási költségők is van, ha pénzért takaríttatja úgy 15 eFt/alkalom ami 3 klímára már 3x2x15=90 eFt/év !!! is lehet
ennyi pénzért elég sok földgázt is adnak egyelőre, rezsicsökisen 850 m3 körül
De jelentősége nincs, ezek a gépek már olcsók annyira, hogy csere, ha bármi baja van. Mint a lapostévé, mosógép, hasonlók. Azokhoz sem hívunk szerelőt, sőt a hibák megelőzésére (karbantartás) sem fordítunk energiát.
1. Ja igaz konkrétan nem értek hozzá. Nem egy atomfizika. A hibakód alapjan el van koszolódva az elparologtató felülete.
2. Tudom az állapotat, újonnan én helyeztem üzembe, azóta nem volt hibajelenség. Sőt, most is csak villog a H4 és a szervizjel, de ugyanúgy melegíti a vizet, tehat működik, nem fizikai és elektromos a hiba
3. Szét tudtam szedni, teljesen csupasz az elparologtató, le is tudtam tisztítani, puha kefével és tisztító habbal is. Sőt össze is tudtam rakni. És még működik is.
Viszont ugyanaz a hibakód villog. Valószínűleg ki kell ütni belőle egy valamilyen, szamomra ismeretlen gombkombinációval, vagy a beállítások menüben. Na ezt tényleg nem tudom.
Viszont ugyanezért a műveletért (takarítás) nem vagyok hajlandó fizetni egy bojlerszerelőnek, aki valószínűleg annyira sem ért a hőszivattyús cuccokhoz mint én!
Na ha a kód eltüntetésben tudnál segíteni (szerintem nem 🤔 bocs) akkor megköszönném.
A kérdésemre a válaszoddal megkaptam azt, amiben bizonytalan voltam.
minden fan-coil előremenője ugyan arról a csőröl, puffertól kötődik és a visszatérője pedig a másik csőröl az párhuzamos kötés tehát egyforma hőmérsékletű vizet kapnak .
Ha minden fan-coil előremenője ugyan arról a csőröl ( kazántól , puffertól , napkolitól , hőszivattyútól ) kötődik és a visszatérője pedig a másik csőröl ( kazántól , puffertól , napkolitól , hőszivattyútól ) , akkor ha lerajzolod magadnak , rájössz , hogy az párhuzamos kötés tehát egyforma hőmérsékletű vizet kapnak . Ha viszont úgy gondoltad , hogy az első előremenőn megtáplálod vízzel és a visszatérőt kötöd a második előremenőjére és így tovább , akkor van soros kötés , tehát csökkenő hőmérsékletű előremenők lesznek .
Sajnos mondjuk itt a marketingesek kikerestek egy 5kW-ra vonatkozó értéket, ami nagyon nem úgy tűnik, hogy a 9kW-ra igaz lenne, ami a nekem kellő teljesítmény. 7kW nagyon max lehetne a minimum ami még okés papíron a hűtésre annyi kéne ugyanis a batár ablakok miatt...
Padlófűtéses SCOP ugyanaz, HMV-be 2%-ot jelentene az R290-es gép pluszban... jóval drágábban. Sose dolgozza le és azért az R32 talán beváltabb, régebbi... annyira nem bízok abban az R290-ben aminek az egyik fő hívószava a környezet. A nagy előremenő hőmérséklet képesség persze igen fontos lehet. Csak nem nálam.
T-cap és split megoldásból nem nagyon látok L generációt, ha jól látom... persze lehet tévedek.
High Performance-ból láttam L-t, R290-el. De rosszabb a COP-je mint a K T-Cap, R32-esnek...
"valamint ha van FV rendszered , összehangolható az L rendszervezérlésével , ami a jövőbeni kényelmet biztosíthat és némi pénzt spórolhat meg ."
Értem, nincs napelem. Ámde ha jól gondolom K generációnál is hozható ez egy 90 ezres CZ-NS5P bővítő modullal vagy rosszul értelmezném a modul képességeit? Ám ilyenre nem lesz szükség a napelemek jelen megtérülésével stb.
Ha még figyelembe veszed , hogy azért egy pici COP-beli különbség is van a K és az L között , valamint ha van FV rendszered , összehangolható az L rendszervezérlésével , ami a jövőbeni kényelmet biztosíthat és némi pénzt spórolhat meg .