Tényleg jó kis keret ez. Csak ismételni tudom, amit már többször írtam: tetszik, hogy Dunga bátran nyúl a kelet-európai sztárklubokban játszó, fiatal brazil csillagokhoz is!
Ronaldóról egy pár gondolat: a VB előtt én voltam az egyik, aki a leghangosabban állítottam, hogy Ronaldo nélkül nincs brazil válogatott. Azonban eltelt a VB, új éra, új időszámítás kezdődött. A Dunga által eddig kihírdetett 3 keretből világosan kitűnik, hogy a cél hosszú távú, nem elsősorban a jövő évi Copa América, hanem a 2010-es VB van célkeresztben. A jelenlegi keretben Edmílson és Gilberto Silva a két legidősebb, egyaránt 1976-ban születtek, vagyis 2010-ben 34 évesek lesznek. Talán jók lehetnek még akkor is. (Dunga 1998-ban, 35 évesen az egyik legjobbja volt az akkori selecaonak) Ronaldo esete - bár ő is 1976-ban született - teljesen más: abban sem biztos senki, hogy a mostani sérüléséből milyen állapotban tér vissza. Lehet, hogy fut egy jó idényt, és jövő tavaszra nagyszerű formába lendül, nem tudni. De abban szinte biztos vagyok, hogy 2010-re sehol sem lesz már Ronnie. Remélem, hogy Dunga most nem csak a sérülése miatt mellőzi. Véleményem szerint - bár természetesen nem ez számít - RONALDÓT EL KELL FELEJTENI ÖRÖKRE, VÉGE, LEJÁRT AZ IDEJE!!!
Maicon helyett bőven ott lenne a helye a keretben. nagy kár, hogy most már a braziloknál sem biztos csapattag, pedig ott az utóbbi időben mindig jól játszott.
Ronaldo serult,Adriano meg boven forman kivul van.Cicinhot viszont nem ertem,h miert nem hivta be,jol jatszott az elozo valogatott meccsen is,bar igaz h a Madridnal melloztek,de most Salgado serulese miatt kezdo.Mondjuk Daniel Alves se rossz valasztas :)
Dunga kijelölte keretét az október 7-i Kuvait, és október 10-i Ecuador elleni mérkőzésekre. Érdemes alaposan áttanulmányozni, eszméletlenül tetszik nekem, végre úgy érzem, hogy olyan csapatépítést láthatunk, amely abszlút szakmai döntéseken alapszik!
KAPUSOK: Gomes (PSV Eindhoven), Hélton (FC Porto) - 1978-as születésű, játszott az 1997-es U-20-as VB-n és a 2000-es Olimpián
JOBBHÁTVÉDEK: Maicon (Inter Milan), Daniel Alves (Sevilla) - VÉGRE!!!
KÖZÉPHÁTVÉDEK: Lúcio (Bayern München), Juan (Bayer Leverkusen), Alex (PSV Eindhoven), Luisao (SL Benfica)
BALHÁTVÉDEK: Marcelo (Fluminense), Adriano (Sevilla) - SZINTÉN VÉGRE!!!
VÉDEKEZŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK: Gilberto Silva (Arsenal), Edmílson (FC Barcelona), Dudu Céarense (CSZKA Moszkva), Lucas (Grémio) - ő az egyetlen, akit nem ismerek,1987-ben született
TÁMADÓ KÖZÉPPÁLYÁSOK: Elano (Shaktar Doneck), Ronaldino (FC Barcelona), Kaká (AC Milan), Daniel Carvalho (CSZKA Moszkva)
CSATÁROK: Fred (Olympique Lyon), Robinho (Real Madrid), Vágner Love (CSZKA Moszkva), Rafael Sóbis (Real Betis)
Egy szurkolót meglőttek, harminckettőt pedig letartóztattak a brazil élvonalbeli Sao Paulo-Corinthins futballmeccs alatt és után kitört zavargások során.
A fanatikusok már a mérkőzés alatt törtek-zúztak és a biztonságiaknak többször közbe kellett avatkozniuk.
A gól nélküli döntetlennel zárult összecsapás után a Morumbi-stadion környékén folytatódtak a zavargások: a szervezett bandák egymásnak estek, autókat borogattak fel és botokkal, kövekkel támadtak a biztonságiakra, akik csak nagy nehezen tudták helyreállítani a rendet.
Na, akkor megpróbálok mindegyik általad kérdezett játékosról pár fontosat írni
GEOVANI: a 88-as brazil olimpiai csapatban Romário csatártársa volt, a legtöbbet a Vascoban játszotta, de egy szezont lehúzott a Bolognában is. 23/ 5 a mutatója
RONALDO GIOVANELLI: Ő nem az, akire gondolsz, ő kapus volt, egy meccsen játszott 1993-ban a németek ellen
CARLOS GERMANO: Nehezen tudom elhinni, hogy róla nem hallottál: 1995-1998 között volt állandó cserekapus, 9/ -7 a mutatója. Kerettag volt a 97-es mini-VB-n és a Copán valamint a 98-as VB-n
CÁSSIO: 1991-ben egy meccs Wales ellen
SÉRGIO MANOEL: 4/ 0, 98-ban játszott a Gold Cupon, ami számodra érdekes lehet, hogy 2004.július és december között Argentínában, az Independiente játékosa volt
RAMÓN: Egy szezont játszott a Bayer Leverkusenben, 2001-ben csapattag volt a Konföderációs Kupán, a franciák ellen nagyon szép szabadrúgásgólt lőtt. 5/ 1
BRUNO CARVALHO: 4/ 0 1995-ben
GÉLSON: 1/ 0 1995-ben
YAN: Szintén 1/ 0 és szintén 1995-ben
CÉSAR BELLI: Róla is "kellett" hallanod, 8/ 0, kerettag volt a Copán 1999-ben és játszott a Konföd.Kupán, valamint szerepelt a PSG és a Rennes csapataiban
RONI: 1999-ben 4/ 2, ő is szerepelt a Konföd.Kupán, az elődöntőn és a dőntőben is gólt szerzett
FÁBIO: Most a Cruzeiro kapusa, de korábban a Vascoban szerepelt sokáig
FERNANDO HENRIQUE: Szintén kapus, a Fluminensében véd. 2004-ben Haiti ellen játszott
COELHO: Balhátvéd, jelenleg a Corinthiansban játszik, 2003-ban tagja volt a Gold Cupon ezüstérmes brazil csikócsapatnak, a döntőn játszott is. Ez az egyetlen válogatottsága van
Vannak, akiket nem ismerek közülük. Segíts, ha tudsz!
Geovani ('83), Ronaldo Giovanelli ('87 - ő vajon a '94-es VB-csapat védője?), Carlos Germano, Cássio ('89), Sérgio Manoel, Rámon ('91), Bruno Carvalho, Gélson, Yan ('93 - Yan neve rémlik, de ennyi), César Belli ('95), Roni ('97), Fábio ('99 - oké, hogy most már keretteg, de sajnos akkor sem ismerem), Fernando Henrique, Coelho (2003 - fogalmam sincs, hol játszanak).
Az viszont feltűnő, hogy attól, hogy egy brazil U20-as csapat világbajnok lesz, nem jut több játékosa a felnőtt válogatottságig. Tehát Brazíliában az U20-as eredményesség nincs összefüggésban a felnőttkori válogatottsággal. Valószínűleg máshol sem.
Remélem, hogy Bahía és Goiás államokra gondolsz Előbbire példa Júnior Baiano,Fernando Baiano és Baiano, aki szerepelt a 2000-es olimpián. Utóbbira nem tudok mai példát (pedig biztos, hogy van), de 1959-ben három meccsen játszott a brazil válogatottban egy bizonyos Clemílton Ataíde Cavalcanti , aki Goiano néven lett jegyzőkönyvezve, gyanítom, ő onnan származik
Természetesen nem azért kérdeztem ezeket, mert nem tudtam rá a választ, hanem egy kicsit vizsgáztatni akartalak. Eddig átmentél. :-)
Folytassuk. A felsoroltakon kívül van még két nagy és népes állam (Sao Paulo és Rio de Janeiro után a két legnépesebb), amelyekből sok játékos származik. Ők milyen melléknevet szoktak felvenni?
Egyébként Ceará (ejtsd: Sziárá) állam nagyon érdekes hely. Hagyományosan az egyik legszegényebb állam, amelynek belső, sivatagos területeit - Nordeste többi részéhez hasonlóan - évtizedenként brutális aszály sújtja. Kaktuszok, babonás, analfabéta parasztok, banditák és vándorprédikátorok. Ugyanakkor a partvidék és Fortaleza város az elmúlt évtizedben gyorsan fejlődött - elsősorban a turizmusnak köszönhetően.
Nílmar valóban a Corinthiansban játszik, Dagoberto pedig az Atlético Paranaensében.
Azt bizonyára tudod, hogy számos játékos művészneve utal arra, hogy az ország mely részéből származik.
Pl.: Ronaldinho Gaúcho, Renato Gaúcho = Rio Grande do Sul Juninho Paulista, Marcelinho Paulista = Sao Paulo Marcelinho Carioca = Rio de Janeiro Marcelinho Paraíbá = Paraíbá Juninho Pernambucano = Pernambuco DUDU CÉARENSE = CÉARÁ állam
Oké, egy rossz szó sem hagyja el számat, avagy a kétkedés halvány szikrája sem csillan meg szememben ezentúl a '94-es brazil válogatottal kapcsolatban.
A két sevillai és a két CSZKA-s szerintem is nagyon jó, ráadásul klubjaik az elmúlt két év UEFA-kupa győztesei, így azt sem lehet mondani, hogy valami ordenáré helyeken játszanának vagy eddig semmit sem nyertek Európában (bár Dudu Céarense még nem játszott az UEFA-kupa győztes csapatban). Szerintem is helyük lenne a válogatott keretben, sőt, Daniel Carvalho - akit én nagy klasszisnak tartok - és Daniel Alves nálam már a VB-n is a kezdőcsapatban lett volna.
Két kérdés, ha már olyannyira képben vagy a brazilokat illetőleg :-) :
Mit jelent Dudu neve mellett a Céarense? Hol játszik most Nílmar, és hol Dagoberto? (Ha túl egyszerűek, akkor bocsánat értük.)
Te, ne vitázz velem tényekről brazil foci kapcsán, főleg, ha a 94-es gárdáról van szó: mint már korábban többször is írtam, én rajtuk nőttem fel, 12 évesen, alig több mint egy hónappal a legnagyobb idolom, Ayrton Senna elvesztése után nekem ők voltak a mindeneim és az egyetlen kapaszkodóm. A 2003-as brazil U-20-as csapatról: nagyon remélem, hogy a balhátvéd Adriano, de főleg a jobbhátvéd Daniel Alves előbb-utóbb bemutatkozhatnak majd Dungánál, Daniel Carvalho és Dudu Céarense már képben van (bár utóbbi már Parreiránál is szerepelt, Copa győztes 2004-ből), viszont Nílmar és Dagoberto eddig hatalmas csalódás számomra, pedig nagyon bíztam bennük.
Bevallom, nem hittem Neked, Brasil82. Megnéztem, hogy Müller tényleg ott volt-e '94-ben. És tényleg. Pedig annyira nem emlékeztem már rá. De Neked volt igazad.