Keresés

Részletes keresés

IAF Creative Commons License 2002.03.09 0 0 259
Szia!

"Neked is lehet valami elképzelésed, hogy milyen teendőkkel jár gépjárművek mozgatása"

Magat a folyamatot el tudom kepzelni (egyszer vittek ket tankot Erd fele, az ejszaka kozepen ket teherkocsival; en a 205-os Peugeotommal batran beeloztem a hatulsot, de jott szembe valaki es be kellett szoruljak a ket szallitojarmu koze, rajtuk a ket nagy tank!!! Fu de fostam) - szoval, szallitas, utvonalengedely, orzes, koltsegveteskeszites, alairas, stb.

A kerdesem inkabb arra iranyult, hogy ki talalja ki, ki hagyja jova magat az akciot globalisan.

Pelda (egy epizod egy teleregenybol): Pecsett elromlik egy tank. Kiderul hogy csak fel ev alatt birjak megcsinalni mert nincs alkatresz. A javitomuhely vezetoje jelenti, hogy a tank csak szeptemberre lesz meg. A harcjarmuvek helyi parancsnoka gondolkodik, hogy mi is legyen. Van valami rendszeres ertekezlet, ahol a helyorseg vezetese osszeul? Mondjuk ott elohozza a problemat. Valaki felveti, hogy kerjenek egy masik tankot valahonnan, hatha van. Kideritik a HM-en keresztul hogy hol van egy tank, kapcsolatba lepnek veluk, az ottani "menedzsment" pedig osszedugja a fejet es vegul odaadjak. A papirokat a ket helyorseg vezetoje irja ala.

Kb igy kepzelem, persze ez inkabb az hogy hogy tortenne ez egy nagyobb cegnel.

De lehet hogy mas is belepofaz? Mondjuk a kozpontban valaki? Azt mondja: nem, gyerekek, nem viszitek ti azt a tankot sehova. Vagy: be kell kuldeni peldaul jovahagyasra a szallitast a HM-be? Gondolom ez koltsegkerettol is fugg.

Na kb. ilyenek erdekelnek. Mas szoval, katonasagi donteshozatal versus nagyvallalat donteshozatala. Mert ez utobbit valamilyen szinten latom.

"Ha érdekel, arról szívesen írok, hogy kb. mit csinál egy gl. (gépesítet lövész) szakasz-, század- ,zászlóaljparancsnok, de van halvány elképzelésem más beosztásokról is. Ha még sem, akkor az úgy is kiderül. "

Igen kivancsi vagyok. Arra is tekintettel hogy mit jogosult alairni es mit nem. Meg hogy mennyire vonja be a beosztottait magaba a dontesbe (velemeny, stb). Gondolom mint akarmelyik ceg vezetese, vagy nem?

"kiértékelni, mint személyesen kimenni és megnézni, hogy miként is áll a helyzet. Szerinted melyik a reálisabb?"

A reliatas nem kerdes. A rendelkezesre allo ido inkabb. Hisz ez nincs maskent egy "igazi" cegnel sem, ott is egy osszefoglalo tablazatbol tajekozodnak a cegvezetok, masra nincs ido. A beosztottak dolga pedig azt szepen es helyesen megcsinalni.

Előzmény: Hamburger (258)
Hamburger Creative Commons License 2002.03.09 0 0 258

Kedves Transport!

Lehet, hogy rossz iskolába és rossz időpontban jártam. Azt talán már kiderült, hogy nem egyszerre végeztük az "akadémiát". Talán nem baj, ha most nem idézem a harcászati szabályzat dd-ra vonatkozó adatait. Ez a szabályzat minden elavultsága ellenére is (ezt aláírom!) talán még mindig a "minősített" kategóriába tartozik. Kérlek kedves Transport, ne haragudj meg, de talán nézd meg, hogy "mit is ír a hogyishívják", mert félek, hogy valamire rosszul emlékszel az elméleti (!!!!!!!) adatok vonatkozásában, de az is lehet, hogy Te még egy régebbi szabályzatból tanultad ezeket az adatokat és ott valóban más számok álltak, mint abban, amelyből én "szívtam magamba a tudást". Ez persze fordítva is előfordulhat. Te már tudhatsz olyan magyar szabályzatról, amely az eltelt két évben jelent meg a témában és én "kimaradtam" belőle. Ekkor teljes elnézéssel tartozom irányodban!

Teljesen igazat adok Neked abban, hogy az elmélet teljesen más, mint a gyakorlat. Az "akadémián" (az én időmben már Nemzetvédelmi Egyetem névre hallgatott) mi is felvetettük a kérdést: Miért nem vették kisebbre a "normákat", amikor a dd-k erejét viszont csökkentették a szabályzatok megjelenésének időpontjához képest? A válasz valahogy úgy hangzott, hogy a mai világban már nem I.VH-s példára vett állásháborút kell elképzelni összefüggő árokrendszerekkel, hanem egy rugalmas, mozgékony védelmet, ahol kiépített állások csak támpontszerűen fordulnak elő. A védelem igen fontos eleme a manőver, ami a mozgékonyságra épül és nem a statikus állásharcra. Elgondolhatod, hogy ennyivel azért mi sem értük be, de a tanárnak úgyis mindig igaza van. És valahol ez igaz is. Ma már sehol sem úgy szokták kiszámolni a védelemhez szükséges erőt, hogy például a 2822 (2231???) km-t elosztják 10, 20, 30 vagy akár több km-rel, amit a szabályzatok esetleg a dd-k védelmi normáinál megadnak. Most lehetne vitázni azon, hogy "Van egy dandárunk ez tud ma védeni 10 km-t." (Transport) Eddig egyébként védelemről beszéltünk és szóba sem jött a támadás és a találkozóharc, amely tulajdonképpen a támadóharc válfaja! Az 100%-osan igaz, hogy támadásban még az elméleti normák is kisebb értékűek, mint védelemben! 20 km szélesen egy dd-támadása valóban nem támadás, csak maximum "tapogatózás". Azért a támadást se egyvonalban rohamozó katobácsik láncaként képzeljük el! A 20 km-nél azért jóval kisebb értékűre megadott támadási sávban is súlypontot kell képezni, minden szinten! Tehát lesznek az arcvonalban bőven "rések". A lényeg pontosan azon van, hogy a támadó megtalálja-e a védelem rését, illetve, hogy a védő ott képezi-e a súlypontját, ahol a támadó is, illetve ha nem, akkor képes-e térben és időben úgy manőverezni, hogy megakadályozza a támadó áttörését egy újabb súlypontképzéssel.

A védelemre vonatkozó "ominózus" 20 km egyébként nem egyedülálló norma a "világban". Hasonló értékekkel "számvetnek" más hadseregek is. Ja, és nem feltétlenül erdős-hegyes terepen, hanem normál viszonyok között! Talán meglepő, de éppen erdős-hegyes terepen a fő erőkifejtés irányában és lakott településen (városban) általánosságban jelentősen csökkennek a normák! Ennek magyarázata, hogy ott a fő hangsúly a védelem mélységi tagozódásán van, mivel általában csak egyes irányok alkalmasak támadásra, amelyeken nagy ellenséges erők támadása várható. Erdős-hegyes terepen, a nem a súlypontban (fő erőkifejtés iránya) védő csapatok normái viszont megnőhetnek és szélesebb sávban kellhet helytállniuk. (Azt sem összefüggő arcvonalként kell elképzelni!)

A normákról (nem Neked, kedves Transport, hanem a többieknek!) még annyit, hogy sok-sok tényezőtől függ: az adott kötelék nagyságától, feltöltöttségétől, hadi-technikai eszközeinek minőségétől és állapotától, az állomány kiképzettségétől, a környezeti tényezőktől, az adott kötelék helyétől és szerepétől a magasabb kötelék harcrendjében ill. hadműveleti felépítésében (I. lépcsőben vagy II. lépcsőben, a fő erőkifejtés irányában vagy másik irányban) stb. stb. Ezek függvényében egy "átlagos" gépesített dandár harctevékenységi körletének szélessége védelemben (!!!!) nemzetközi viszonylatban 10-40 km között mozog. Szerintem maradjunk abban, hogy dandáronként a 20-30 km-re kellene (!!!!!) képesnek lennünk ideális esetben! Ezen irányú jelenlegi kételyemet akartam kifejezni előző írásomban azzal a megjegyzésemmel, hogy "illik helytállnia". Ez még nem jelentheti azt, hogy ne ez lenne a cél! Azért ennek több esélyt adnék, mint egy lotto ötösnek! (Legalább annyit, mint egy négyesnek! Sicc!)

Az Általad említett 7-10 nap megint "soktényezős" téma, de dd-ra vonatkoztatva általánosságban elég reális, sőt talán kicsit még optimista is. (Ez Tőled kissé szokatlan!) A nyugati felfogás szerint közepes intenzitású harctevékenység során napi 4-6 %-os veszteséggel lehet számolni egy első lépcsőben harcoló dandárnál. 35-40 %-os veszteség esetén már igencsak megérett az adott kötelék a harcból történő kivonásra, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a veszteségek zöme a dd. "harcolóinál" fog fellépni. Magyarul addigra a "harcolók" gyakorlatilag elfogytak! Ezek persze megint csak általános "igazságok"!!!!

A sport-tesztekre vonatkozó előírásokkal kapcsolatos észrevételeid sajnos reálisak. Szeretném már egyszer azt látni, mint az új szövetségeseinknél is: minden szintű(!?) parancsnok ott van minden felmérésen. Minden parancsnoki beosztásokhoz előírás az I. osztályú sportértékelés (beleértve a lövészetet is!). És a parancsnokok ezt nem a beosztottjaiktól "elszeparálva" szerzik meg, hanem ugyanott és ugyanakkor, amikor a beosztottjaik. (Régen nálunk is volt egy olyan "szokás" (előírás), hogy minden alegységparancsnoknak elsőként kellett végrehajtania minden egyéni lőgyakorlatot, amit az alegységével végre akart hajtatni. És tettük ezt a felsorakozott állomány előtt!

Tőlünk nyugatabbra, ha egy tábornok kimegy a gyakorlótérre pld. ellenőrizni, akkor már csak a biztonsági előírások miatt is rajta van a harcászati felszerelése. Élő gyakorlatnak érzem arra felé, hogy ezzel is is kifejezik "szolidalitásukat" a beosztottjaik irányába. Ez része a "military leadership"-nek! Eszük ágába sem jutna, hogy "egy szál gyakorlóban" "flangásszanak" a "teljes harci díszben pompázó bakák" között! Rajtuk is ott a sisak, golyóálló-mellény, vv-i felszerelés, egyéni fegyver, stb. A csúcs az volt, amikor egy stressz-gyakorlaton, a levezető dandár parancsnoka (dd.tbk) is ugyanúgy arcfestékkel kikenve jelent meg a "jelentésbeadáson", mint mi, a végrehajtó állomány. És ő volt az első, aki befeküdt a félig vízzel teli lövészteknőbe, hogy a Leo-2 átrobogjon felette némi sárral beterítve valóban tisztelt (!!!!!!) személyét! Ha nem is a legfontosabb elemei ezek a személyes "példamutatások" a tekintély kivívásának, de mindenképpen jelentősen hozzátartoznak!
Viszont én azon a véleményen vagyok, hogy igen is mindenkivel be kell tartatni a fizikai előírásokat. Itt nem csak a "felső tízezerre" gondolok, hanem a szerződésesekre is! Még akkor is, ha jelenleg nem tolongnak az önkéntesek a laktanyakapukban! Mégis! Ellenkező esetben azoknak a kedvét is megint elvesszük a "katonásditól", akik komolyan akarják venni azt. Tudom, hogy előbb a feltételeket kell biztosítani, de soha sem fogunk eljutni odáig, ha már most lejjebb adjuk a követelményeket!

Tisztelt FOMA!

Nincs kivétel! Teljesen mindegy, hogy fiatal őrmester, vagy vezérezredes! A követelmények maximum életkorfüggők lehetnek (azok is!) nem pedig beosztásfüggők! Sajnos az ma még csak illúzió, hogy biztosítani lehet a munkaidőn belüli felkészülést. Ez csak elmélet. Láttam már olyat, hogy Magyarországon is működött, de az esetek többségében ez csak elmélet. Ráadásul igen erősen "parancsnok-függő" a dolog. A gyakorlatban nyugatabbra is a szabadidejükből áldoznak rá a kollégák. Aki egy kicsit "rafináltabb", az például kerékpárral vagy futva jár be, ha a szolgálati helyétől nem lakik túl messze (napi kb. 2x fél óra!).

Szia IAF!

Igazad van, kicsit "civiles" a kérdés, de közel sem ostoba! A "civilest" ne vedd rossz néven, mert én sem veszem annak, sőt megtisztelő, hogy érdeklődsz a dolgok iránt! Talán már írtam Neked, hogy a seregben nem a "rang" (rendfokozat), hanem a beosztás a mérvadó. Ez jelenti a "hatalmat" és persze a munkát is. Ettől függ, hogy mit is végzel nap mint nap. Azt talán ne várd el, hogy a MH valamennyi beosztásának "munkahelyi leírását" itt elővezessük. A példádra (harckocsi áthelyezése egyik helyőrségből a másikba) történő válaszadásra talán Transport lenne a legilletékesebb. De ismereteim szerint arról Neked is lehet valami elképzelésed, hogy milyen teendőkkel jár gépjárművek mozgatása nagy távolságra (pld.: a gyárból a kereskedő telephelyére, vagy telephelyek között). Egy harckocsinál számold bele azt is, hogy az a "saját lábán" nem fog menni, "kissé" nehezebb is, mint egy személy- vagy tehergépkocsi, ráadásul van benne egy-két "fegyvernek számító tárgy", ami némi felügyeletet is feltételez a legtöbbször vasúton megvalósuló szállítás során. Ezek a dolgok talán egy kicsit megbonyolítják a végrehajtást a polgári életben való gyakorlathoz képest. Ettől függetlenül sok mindent be lehet helyettesíteni a katonai életből a civil szférába. Még részletesebben?

Ha érdekel, arról szívesen írok, hogy kb. mit csinál egy gl. (gépesítet lövész) szakasz-, század- ,zászlóaljparancsnok, de van halvány elképzelésem más beosztásokról is. Ha még sem, akkor az úgy is kiderül.

Csak általánosságban néhány dolog a bürokráciáról: a bürokrácia minden szinten és minden beosztásban jelen van. Sajnos még az olyan gyakorlatinak felfogott beosztásokban is, mint az említett szakasz- és századparancsnok, ahol a "fő csapás irányának" az emberekkel való foglalkozásnak és a kiképzésnek kéne lennie és nem pedig a napi több tucat "naprakész"-nek követelt okmány vezetésének. Persze ez szervezés kérdése, de Transport példája igazolja azt is, hogy ez minimum annyit jelent, hogy mindent tüzetesen át kell nézni még akkor is, ha van egy "írástudó" beosztottja az embernek. Ezek a dolgok értékes 2-3 órákat vesznek el naponta a munkaidőből! Az esetek többségében a munka hatékonyságát papírokon mérik le és nem pedig az emberek tudásán. Ez részben abból fakad, hogy az ellenőrző - értékelőknek egyszerűbb és kényelmesebb bekérni a jelentéseket (írásos, táblázatos, grafikonos, stb formában) és azokat kiértékelni, mint személyesen kimenni és megnézni, hogy miként is áll a helyzet. Szerinted melyik a reálisabb?

Persze az ellenőrzéseknek is megvan a maga technikája, hogy miként ne legyen az feszélyező és gátló tényező és miként nyújthat valós képet a helyzetről. Most megint bele keverhetném a mondanivalómba a feladatorientált vezetést, de megkíméllek tőle mindenkit.

Ha tehát valami más konkrét dolog is érdekel, csak kérdezz! A mostani kérdésed lényegi kifejtését átengedném Transportnak, ha van hozzá kedve.

Üdv: Hamburger

Előzmény: transport (249)
IAF Creative Commons License 2002.03.08 0 0 257
"Marad a munkájára havi 20-30 órája"

Mit csinal egy katona? Szoval, mi a munkaja? MOndjuk, rangtol fuggoen. Mert en ezt nem tudom. Minel fentebb van, annal nagyobb burokrata, kb. ezt gondolom. Megaztan, a delegalas hogy nez ki? Peldaul valaki kitalalja hogy egy tankot elvisznek BP-rol Pecsre. Akkor ezt ki talalhatja ki? S igy tovabb... Ebbe kivulrol nem lehet belelatni, ugyhogy ne haragudjatok ha ostoba a kerdes.

Előzmény: transport (248)
IAF Creative Commons License 2002.03.08 0 0 256
Ez csak egy vicc volt, atlag mozilatogato perspektivabol. Nem kell ennyire komolyan venni.
Előzmény: transport (245)
transport Creative Commons License 2002.03.08 0 0 255
FOMA (253) :

...", akkor az nyílvánvaló, hogy az újonnan kinevezésre kerülő állomány esetében meg lehet követelni a megfelelő fizikai állóképességet, az ő esetükben később egyszerűbb szinten tartani a megfelelő testedzési lehetőség biztosításával, ..."

transport :

Van 8000 szerződéses hely a seregben.
Fel van töltve 3000.

A többségének ( én) s gondolom a tisztársak is még fegyvert se szívesen adnék a kezükbe.
A társadalmi tulajdon védelmi érzékenységük pedig még igen csírájában leledzik.

Ha felvétel előtt még meg is méred Őket - fizikailag - akkor még sofőr se lesz.

Így legalább van aki 8-14 hónapig egy maga vezeti a Kamazt ha meg visszatérünk a sorozott gépkocsivezetéshez akkor hat hónap alatt ( jó esetben) csak tízen-tizenöten vezetik azt a Kamazt.

Előzmény: FOMA (253)
transport Creative Commons License 2002.03.08 0 0 254

No akkor komolytalankodjunk is egy kicsit !

( igaz történet gyün ! )

1982 őszén felterjesztettük a (sor)katonáinkról az elöljáróságra az Élenjáró Katona és a Kíváló Katona címek adományozásához szükséges táblázatokat.
Aláírtam, meg nem néztem. ( jó 40 oldal sűrűn teli számokkal)

Visszajött, jóváhagyták, szignalizálták a tenivalókat.

Az egyik szignalizáció nekem szólt. Olvasom :

..."..Gratulálunk ! Kérem írja le kiképzési módszerűket mert az Ön zászlóaljának katonái a hadi öltözetben végrehajtott 100 méteres futás normaidejének egy harmada alatt hajtják végre a feladatot, s ezt a módszert az alárendeltségünkbe tartozó többi alakulatnál is rendszeresíteni akarjuk.
Aláírás, pecsét. "

Utána néztem, hogy mit csináltunk mi ilyen jól ????????

Kiderült.
Volt egy öreg kiképző tisztünk F.százados, amolyan Néphadsereg örökös századosa típusú ember. Már 22 éve volt százados. Igen erős alkoholosta volt. Már nem tudott írni mert annyira remegett a keze és ezért adtunk mellé egy katonát írnoknak. Ez a katona csinálta az öreg helyett a táblázatokat. De ez a katona sportantitalentum volt, se egy olimpiai bajnokot nem ismert és egyetken sport szabályait sem.
De szépen írt.

Ő beírta, hogy a gépkocsivezetőink + szakácsok + stb. hol 8,8 hol pedig 9,1 néha 9,2-9,3 MÁSODPERC alatt futják a 100 métert gyakorlóban + fegyverrel + menetfelszereléssel + surranóban !

????????????

Igen elszégyelltem magam, hogy így megbuktunk. Mentem be a levél írójához magyarázkodni a HM II.-be. Ott ért a meglepi. Az értékelő órnagy sem tudta, hogy mi hazudtunk, azt hitte tényleg ennyi idő alatt futják a szakácsok beöltözve a százat és ami nagyon ledöbbentett, tényleg módszereket akart Tőlünk megtudni, mert a Mi eredményeink alapján tényleg el akarta rendelni a többi alakulatnak a Mi eredményeink el ill. utol érését !

: - (((((

FOMA Creative Commons License 2002.03.08 0 0 253
Azt tapasztaltam, hogy eddig igazából nem sok tétje volt a felméréseknek, szolgálati helye válogatta, hogy mennyire vették komolyan. Azonban a Hszt. lehetőséget ad az illetményalap +/- 20 %-kal történő eltérítésére, nálunk jövő évtől élni is akarunk ezzel. Többek között a fizikai felmérés lesz az egyik szempont az eltérítés alkalmazására.

Ha már a hadseregszervezésnél tartunk, akkor az nyílvánvaló, hogy az újonnan kinevezésre kerülő állomány esetében meg lehet követelni a megfelelő fizikai állóképességet, az ő esetükben később egyszerűbb szinten tartani a megfelelő testedzési lehetőség biztosításával, mint a hozzám hasonló 100 kiló körüli 15-25 év szolgálati viszony után megfáradt "öreg harcosok" íróasztal mögötti tunyaságának MHK-ba fogásával.:-)

Előzmény: transport (251)
transport Creative Commons License 2002.03.08 0 0 252
FOMA (250) :

" Eddigi szolgálati helyemen az én alárendeltjeim végezték az állomány fizikai felmérését. (ld. Tuskó Hopkins esete: névsort olvas.):-) "

transport :

Viszont az alárendltjeidtől kapott adatokból Te rajzoltál táblázatot az elöljárók ( akinek szintén nem kötelező) felé menő jelentés mellékleteként.
S fogtad a vonalzót + ceuzát = az is munka, sőt fizikai munka !! ( több deka) ...és hányszor meg kell fogni.
Sőőt !
Forgatni is kell azt a vonalzót !

: - )))

Előzmény: FOMA (250)
transport Creative Commons License 2002.03.08 0 0 251
FOMA (246) :

„ Ugyanakkor a Hszt. 56. § (2) bek. a) pont alapján felmentéssel meg kell szüntetni a szolgálati viszonyát annak, aki a hivatásos (szerződéses) szolgálatra fizikailag alkalmatlan.

Természetesen a történet a gyakorlatban egy kicsit árnyaltabb, de ez a lényeg nagy vonalakban. "

transport :

Klasszikus gumi törvény.

Betartani betartatni nem lehet , viszont bárkivel szemben - jó nem bárkivel csak az állomány nagy részével szemben - akkor alkalmazható amikor akarod.

A tiszthelyettesi vagy szerződéses állománnyal szemben alkalmazva pedig nem megtizedelni ezeket az állományokat aki Velük szemben alkalmazná hanem vagy megharmadolná vagy megfelezné.

Előzmény: FOMA (246)
FOMA Creative Commons License 2002.03.08 0 0 250
"1 = Akik elrendelték azok nem jöttek. Nem jöttek. Mint kiderüllt tábornokoknak és "kiemelt beosztásban lévőknek ????????" ( ezt ki határozza meg ?) NEM kötelező. "

Eddigi szolgálati helyemen az én alárendeltjeim végezték az állomány fizikai felmérését. (ld. Tuskó Hopkins esete: névsort olvas.):-)

Mostantól szorgalmasan ki fogom tölteni a heti 2 óra felkészülési időt.:-)

Előzmény: transport (248)
transport Creative Commons License 2002.03.08 0 0 249
Hamburger (231)

" Anelkül, hogy ketsegbe vonnam Transport ismereteit (nem talaltam meg az irasat az idö rövidsege miatt!), egy dd-nak illik minimum (!!!) 20 km szeles harctevekenysegi körzetben helytallni, ami akar 30 is lehet! .."

transport :

Lehet igazad is. Egy dandár helytállhat akár 20 km-s terepszakaszon is.
De tedd hozzá azoknak akik nem jártak az akadémiára - s Ők vannak itt többen - , hogy ennek az esélye akkora mint a Lottó ötösé.

Az is van, csak ritka.

Igen. Egy dandár valóban védhet 20 km-es terepszakaszt ha az a terep csak erősen korlátozottan járható ( például az alpok egyes részei) vagy a szomszédai olyan erős - elsősorban támadó - harcot folytatnak amivel úgy lekötik az ellent, hogy a példabeli dandárunkkal szembeni ellennek csak harcérintkezésre marad ereje.

Támadásban egy 20 km-ew arcvonalon támadó dandár nagy részének , estére nem kell vacsorát főzni.

Találkozó harcban pedig ha 20 km szélességben vívunk az ellennel találkozó harcot, akkor ott a két szemben álló ill. harcoló fél valamennyi katonájához elég egy biztosítási ügynök, életbiztosítások kötése céljából.
Bírni fogja.

Védelemben egy dandár 20 km-n éppen meg is állhat.
Szerencsés körülmények együtt állása esetén még talán pár napig (7-10nap) is harcképes maradhat.

Előzmény: Hamburger (231)
transport Creative Commons License 2002.03.08 0 0 248

A fizikai felméréseken ( mivel nemecsek vagyok) nekem is részt kellett vennem.
Emlékeim:

1 = Akik elrendelték azok nem jöttek. Nem jöttek. Mint kiderüllt tábornokoknak és "kiemelt beosztásban lévőknek ????????" ( ezt ki határozza meg ?) NEM kötelező.

Hadnagytól alezredesig igen.

Mi lenne ha komolyan vennék ?
Semmi különös.
Tiszthiány.
Most is az van hát még akkor.

Egy tiszt munkaideje is 172 óra havonta mint bárkié a hazában.
Ebbe belefér benne van 3 szolgálat 3x24 óra + 3 szolgálat felkészülés 3x4 óra + kettő vmilyen terepnap 2x12 óra + havi minimum egy továbbképzés valahol 1x12 óra + testnevelés + lövészet + állománygyűlések + próbák + avatások + eskük + ez meg az.
Kiesik 3xminimum egy vagy 3xkettő napja a szolgálatok után is.

Marad a munkájára havi 20-30 órája.
Ha ügyes ?

FOMA Creative Commons License 2002.03.08 0 0 247
Bocs, közben offline voltam némi költségkímélés miatt, Te voltál a gyorsabb.:-)
Előzmény: Hamburger (243)
FOMA Creative Commons License 2002.03.08 0 0 246
„Mi lenne, ha a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állománya számára is "bevezetődne" egy ilyen. Mondjuk első körben akár nem kötelező jelleggel is.”

Nyitott kapukat döngetsz:

A 24/2001. HM rendelettel módosított 12/1997. HM rendelet előírja a kötelező időszakos fizikai alkalmassági vizsgálatot.

A rendelet 4. számú melléklete felsorolja azokat a követelményszinteket, amelyeket a szolgálati viszony fennállásáig a hivatásos és szerződéses állománynak teljesíteni kell.

Ugyanakkor a Hszt. 56. § (2) bek. a) pont alapján felmentéssel meg kell szüntetni a szolgálati viszonyát annak, aki a hivatásos (szerződéses) szolgálatra fizikailag alkalmatlan.

Természetesen a történet a gyakorlatban egy kicsit árnyaltabb, de ez a lényeg nagy vonalakban.

Mellékesen megjegyzem, hogy természetesen ez valamennyi fegyveres szervre igaz, a BM, IM, PM szervekre és a polgári NBSZ-ekre a 21/2000. BM-IM-PM-TNM együttes rendeletben előírt követelményeket kell alkalmazni.

Előzmény: doncike (241)
transport Creative Commons License 2002.03.08 0 0 245
IAF (212) :

" A katonak ugyis szeretik a kemkedest meg ilyenek, legalabbis ugy kepzelem.."

transport :

Rosszul képzeled.

Nem szeretik.

Sőt. ( Nem nyomdafesték tűrű a katonák véleménye a kémekről legyen szó bármilyen / bármelyik hadsereg tagjáról.
Elismerik, hogy az egy kemény szakma, de strici szakma is kemény.

A kettönek annyi köze van egymáshoz mint a babakocsinak a Boeing 747-hez. Mindkettőnek van kereke.

A felderítés és a kémkedés annyira hasonlít "csak" egymásra hogy mindkettőt emberek (is) végzik.

Előzmény: IAF (212)
Hamburger Creative Commons License 2002.03.08 0 0 244
Szia Bbtermi!

Azt hiszem, a hozzászólásaimból már kiderült, hogy én Mádl úrra szavazok. Ezzel
két legyet ütnél egy csapásra. Ha őt meggyőzöd, akkor ő majd "meggyőzi" a tábornok urat is.

Előzmény: bbtermi (239)
Hamburger Creative Commons License 2002.03.08 0 0 243
Szervusztok!

Azt hiszem, hogy tudnotok kell, miszerint már a MH-ben is bevezették a kötelező fizikai felméréseket. Fiatal tisztként évente kétszer is felmértek. Persze nem velem volt probléma. Aki meg problémás volt, az hozott felmentést.

Azt nem tudom, hogy az eltelt két évben mennyit változott a helyzet, de kijövetelem előtt már
egész sokat emlegették, hogy komolyan fogják venni a dolgokat. Reméljük, így is lesz.

Ismerve a vezérezredes urat, neki nem fog gondot jelenteni a korosztályára előírt normák teljesítése! Sokaknak viszont fel kell kötniük a "kötni valót"!

Előzmény: IAF (242)
IAF Creative Commons License 2002.03.08 0 0 242
Aki meg kellene hozza a dontest, az repulne a leghamarabb :) Ugyhogy ennek kb. akkora eselye van mint egy haderoreformnak :))
Előzmény: doncike (241)
doncike Creative Commons License 2002.03.08 0 0 241
Ha már ilyen szépen alakul egy külföldön bevált gyakorlat meghonosítása (a közös túrázásra-menetelésre gondolok), akkor hadd javasoljak rögtön egy újabbat is.

Láttatok már pocakos tengerészgyalogost?

Az amerikai tengerészgyalogság minden egyes tagjának (szakácstól a repülésmeteorológuson át a hadtest parancsnokáig) minden évben teljesítenie kell egy fizikai állóképeségi tesztet, illetve lövészeti tesztet (M16 + tiszteknek pisztoly). Aki ezen elbukik, annak mennie kell. (Nyilván nem elsőre.)

Mi lenne, ha a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állománya számára is "bevezetődne" egy ilyen. Mondjuk első körben akár nem kötelező jelleggel is.

Minimális PR-érzékkel tudna ebből a hadsereg erkölcsi tőkét is kovácsolni, ha mondjuk arra az évi egy alkalomra, amikor a vezérkari főnök letudja a penzumát, odacsődítik a médiát, a vezérezredes úr pedig gyöngyöző homlokkal (kicsit lihegve) előadhatja, hogy bár sok csillag nyomja a vállát, és piros csík van a nadragján, azért ő mégiscsak katona, és egy katonának ezt meg kell tudni csinálni.

IAF Creative Commons License 2002.03.08 0 0 240
A koztarsasagi elnokot valasztom! Merthogy, o a foparancsnok, es egy katona egyebkent sem tudna reprezentalni epiteni a civil-katona kapcsolatot. Madlban egyesul a civil es a katona ebbol a szempontbol. Ja, remelem senki nem csodalkozik miert neveztem ki magam bolcsnek...
Előzmény: bbtermi (239)
bbtermi Creative Commons License 2002.03.08 0 0 239
Ave mindenkinek!
Kedves Hamburger! Nem köztársasági elnöknek, hanem honvédelmi miniszternek. Mondjuk így se válaszoltak meg úgy se. Úgy látszik nem fogalmaztam pontosan, ezért érthettél félre, bocsánat érte.
A mennyiségi megállapítások alapján úgy tűnik, bármekkora távot "kinevezhetünk" csak értelmezés kérdése, mert mindegyiket meg tudjuk magyarázni. Így csak a kényelmi szempontok játszanak szerepet.
Kedves IAF! Gratulálok az új topichoz.
Fő kérdés, szerintetek most a "főkatonát" és a köztársasági elnököt is lerohanjam, vagy csak az egyiket?
Elég hosszú a hétvége, mindkét alanyhoz hozzá tudnám igazítíni az anyagot. Ha lehet még ma estig válaszoljanak a nálamnál bölcsebbek. Köszönet érte.
Bajtársi üdvözlettel: bbtermi.
Hamburger Creative Commons License 2002.03.08 0 0 238
Üdv mindenkinek!

Hát igen! Így jár mindenki, aki körmönfontan fogalmaz! Sikerült ismét félreértetni magamat. Az "ország és a hadsereg elso reprezentáns embere" alatt én nem Fodor tábornok urat értettem. Nem akarom lebecsülni a "főnököm" tekintélyét, de én a köztársasági elnökünkre gondoltam. Ezért volt a "reprezentáns" jelző. Tudom, hogy Bbtermi már próbálkozott egy köztársasági elnöknél sikertelenül (ha jól emlékszem, már ő sem tudja, hogy a réginél, vagy az újnál), de ettől függetlenül nem tartom lehetetlennek a dolgot.

Sajnos a tábornok úrral pont az a helyzet, hogy a személye a civilek számára "nagyon is katonás" lehet, ami egyoldalú fényben tüntetheti fel a rendezvényt. A köztársasági elnök, aki egyébként civil, egy személyben "szükség helyzetben" a MH főparancsnoka is! Neki már csak "hivatalból" is szívén kéne viselnie a MH és a társadalom kapcsolatának erősítését.

Remélem, hogy rosszul látom a dolgot és Bbterminek lesz igaza.

Szia MoDS!

Remélhetően a nevezett dd-knak nem 20-30%-osan kell kivonulniuk a hon megvédésére. És azt
se feledjük, hogy ez a 3 - 3,5 dd csak a békeszervezet! Háborús veszély esetén más "felállás" érvényes.

blue-dragonfly Creative Commons License 2002.03.07 0 0 237
SZia,

a miniszternek nem szoktam írni, de korábban a felterjeztéseket, az akkori MH Parancsnoknak, Vezérkari Főnöknek, (ma már csak Vezérkari Főnöknek) kellet küldeni. Innét az ismeretség.

Üdv

Blue-dragonfly

Előzmény: IAF (235)
IAF Creative Commons License 2002.03.07 0 0 236
Uj topicot vetettem fel: katonasag es keresztenyseg. A vallasban van.

IAF Creative Commons License 2002.03.07 0 0 235
Itt mindenki leveleket szokott irni minisztereknek????
Előzmény: bbtermi (234)
bbtermi Creative Commons License 2002.03.07 0 0 234
Ave mindenkinek!
Ezer hála és köszönet, kedves dragonfly!
Most már csak azt kell eldöntenünk melyik távot és módot tekintjük irányadónak. A két napos valóban strapásabb, de az egynapos gyorsabban, könnyebben szervezhető. Bocs, ismét iszkiri van.
Bajtársi üdvözlettel: bbtermi
blue-dragonfly Creative Commons License 2002.03.07 0 0 233
Hi,

Fodor Lajos vezérezredes
vezérkari f?nök
Magyar Honvédség
1055. Budapest
Balaton u. 7-11.

ezen szoktam levelet küldeni neki, vagy ha Pesten jársz akor bedobhatod a Postabontóba az a biztos.

Blue-dragonfly

PS.

Láttam olyan címzést, miszerint a Honvéd Vezérkar f?nöke a titulusa.

Előzmény: bbtermi (230)
MoDS Creative Commons License 2002.03.07 0 0 232
> [...] 3x20-30 km = 60-80 km [...]
Sajnos azt is mondta, hogy 20-30%-os a feltöltöttségük. :( Azaz: 1/3x3x20-30km = 20-30km, ami középhosszú túra, vagy egy különösebb speciális felkészülés nélkül teljesíthető futótáv.

Üdv.:
MoDS

Előzmény: Hamburger (231)
Hamburger Creative Commons License 2002.03.07 0 0 231
Szia Bbtermi!

Anelkül, hogy ketsegbe vonnam Transport ismereteit (nem talaltam meg az irasat az idö rövidsege miatt!), egy dd-nak illik minimum (!!!) 20 km szeles harctevekenysegi körzetben helytallni, ami akar 30 is lehet!
Következtetes: 3x20-30 km = 60-80 km, ami egy napra mar eleg szep teljesitmeny, de a 80-as ertek mar ket egymast követö napra is elegendö! (Sokkal nehezebb 2x40 km-t gyalogolni, mint 1 x 60-at!)

Üdv: Hambi

Előzmény: bbtermi (230)
bbtermi Creative Commons License 2002.03.07 0 0 230
Ave mindenkinek!
Utánna néztem, Transport tényleg egy dd.-nyi erőt és 5-10 km.-t írt. Ha egyébb számításait is nagyvonalúan kezeljük 10E fő tényleges harcoló, az jóindulattal 3 dd. vagyis a fenntiek szerint úgy 30. km lehetne, teljesítménytúrának kicsit kevés. Kivéve ha legénységi surranóban kell megtenni.(o:
Bátorság összeszedve, koncepció készen, /évek óta/ de van egy kis problémám, Huston...
Mi a postai címe, hivatalos titulusa a Főkatonának? Szégyenlem magam erősen de nem tudom. Remélem már nem számít hadititoknak és a kiadása nem kerül senki fejébe.
Bajtársi üdvözlettel: bbtermi.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!