abszolút egyetértek, az oscar nem mond semmit. én nem láttam a pottert (asszem nem is fogom), és még a LOTR-et sem (azt azért megnézem), de ami az előzetesekbők átjött, az alapján az utóbbi nagy alkotásnak tűnik, az előbbi pedig gagyi gyerekfilm. az alapanyagnak használt könyvek alapján ugyanez a véleményem.
Jaj, nehogy már az alapján hasonlítsátok össze ket, hogy melyiket jelölték több Oscarra! Ezzel az erövel azt is lehetne mérni, hogy melyiket nézik meg többen, vagy melyikböl adtak el több játokot a McDonalds-ban...
aha, ezt megerősítette a bátyám, 2 db 10-i jegy boldog tulajdonosa. állítólag egy db feliratos kópia lesz, azt fogják rojtosra játszani a duna plazában... nem kóser :(((
Már volt szerencsém látni a Gyűrűk Ura filmet, és azt kell mondanom, nincs értelme összehasonlitani a Harry Potterrel. A Harry Potter csak azért készült hogy még pár milliót dollárt kisajtoljanak a könyvekből, a Gyűrűk Ura meg egy művészi alkotás, tele kreativ ötletekkel. A GYU a legzseniálisabb film amit valaha láttam.
Ne arra gondoljatok, hogy most a könyvet fogátok látni... hanem arra, hogy megnézhetitek, hogyan képzeli el egy nagyon kreatív zseni (Peter Jackson) Középföldét, és hogyan látja a GYU-t. Ez NEM a könyv, nem lehet egy ilyen könyvet 100%ban filmre vinni. (pl. a könyvben mindig pontosan tudjuk hogy ki mit gondol, a filmben ehhez folyamatos narrácio kéne).
Amugy ha valaki nem akar nekem hinni (minden oka megvan rá, 1 ember nem dönthet el semmit), látogasson el ide:
http://www.imdb.com/top_250_films
Azt, hogy hanyadik a Gyűrűk Ura, rögtön látni :-)
És a HP rajongógnak hagy spóroljak meg 2 percet: Harryke nem került fel a listára.
Nem itélem el a HP-t, be kell vallani, hogy szórakoztato, de egyszerűen nincs értelme összehasonlítani a GYU-val.
A Gyűrűk Urát meg mindenkinek csak ajánlani tudom!!! és szerintem azoknak se tul zavaros akik nem olvasták. Az elején valóban ott a bevezető (bár az orkok eredetét később mondják el).
Eléggé jol elmagyarázzák és bemutatják a főbb elemeket (pl. a hobbitok mentalitása, a Gyűrű hatalma) még a történet elején, szerintem mindenki meg hogja érteni.
MINDENKINEK NAGYON AJÁNLOM A GYŰRŰK URÁT!!! (az a 3 óra talán még kevés is :-])
mas, valaki irta, hogy azoknak ajanlja a filmet, akik a konyvet is elolvastak, mert nem fogjak tudni az emberek miert forog a gyuru korul a tortenet. Ehhez hozzatartozik, hogy film elejen ezt megmagyarazzak (meg azt is elmondjak mibol keletkezett az ork lsd. Szilmarilok), igy szerintem barki batran megnezheti, de tenyleg tannak van elonye , aki olvasta a konyvet.
Én is olvastam a könyvet, és a filmet persze messze nem akciófilmként értékeltem, a történet éppenhogy régimódian lassan hömpölyög, és ezzel
együtt elvarázsol.Olyan érzést képes kelteni(legalábbis bennem azt keltett) mint annak idején
a Star Wars.Nem tudod kivonni magad a hatása
alól, magával ragad.
Ha a könyv megcsúfolásának érzed a megfilmesítést
ne nézd meg.Persze hogy nem fér bele szóról-szóra, ez egy más műfaj.
Nekem akkor is teccett a D&Đ , de az biztos hogy a két film nem egy kategória.
Bizony! Douglas filmre ültem be, de azon vettem észre magam, hogy hadonászok a sorban ülve, annyira könyv-hangulatúak voltak a képek! Le is maradtam a film elejéről, mert pörgettem vissza magamban az egészet! Csúcs!!!
Örülök, hogy debilnek nézel, és azt gondolod, hogy nem tudom, hogy a trilógia első része a Gyűrű Szövetsége. (mondom ezt azért, mert igyekeztél hangsúlyossá tenni ezeket a részeket)
Sajnálom, hogy ha számodra a Gyűrűk Ura egy jó fantasy-akcióval ér fel, nekem más a véleményem róla. És nem, nem fért bele tisztességesen a 160 percbe. Olvasd el a könyvet, és meglátod...
A D&D-t pedig inkább felejtsük el... Kár, hogy Jeremy Irons ilyenhez adta a nevét... Messze a legjobb volt a karaktere a filmben, de ettől függetlenül a sztorival csodát nem lehetett tenni...
A GYÚ film csak az első része a tervezett trilógiának, és 160 percbe igenis tisztességesen
belefért a GYŰRŰ SZÖVETSÉGE, amely a könyv három része közül a "legakciószegényebb", de még így
is nagyon ott van.
Azoknak a képére azért kiváncsi lennék akik beülnek úgy a mozira, hogy fogalmuk sincs mi ez a film, mert az első rész abszolút nincs lezárva,
nincs vége.
A film mindhárom része együtt fog alkotni egy egységet, csak győzzük kivárni azt a két évet....
Azért készült egy két jó kis fantasy az elmult években, nekem a Dungeons and Dragons is tetszett.
És miért lenne bűn, ha szabad kérdeznem.A véleményedet mások véleményére alapozod, ugyanis TE NEM OLVASTAD A KÖNYVET.
OK: -a HP film pénzszagú, de nézhető (1x)
-a GYU film valszeg állat lesz
-a HP könyv kurva jó de ne tegyük ki értelmetlen összehasonlitgatásoknak.Egyszerűen csak szórakoztatni akar.Ha nem vagy vevő rá, hát nem vagy, de látatlanban megitélni a marketing miatt elég nagy BŰN.Mondjuk a Fókusz-dolgon én se csodálkoznék...
-a GYU könyv meg úgy ahogy van király
más: A Dragonlance-t én is olvastam, de nekem baromira nem jött be.
Hát ugyan eddig én sem láttam, de az eddigi hírek nagyon kecsegtetőek: valószínűleg az is megérti, aki nem olvasta a könyvet.
A HP-vel kapcsolatban már megnyugodtam. Sem az imdb-n, sem a rajongóktól, sem a kritikusoktól nem hallottam jó véleményt a filmről. Pénzt azért hozott, mert kíváncsiak voltak, hogy milyen a film a könyvhöz képest. De nem hiszem, hogy kettőnél többször megnézte valaki... És azért hozott több bevételt, mert a HP-re a gyerek nem megy el egyedül, tehát duplaannyi a bevétel, mint a GYU-nál, mert arra meg nem viszik el a kölköket...sajnos... Tehát a HP inkább a pénzre épített, mint a minőségre.
Ja, nekem a HP a Hewlett-Packardot is jelenti! :-)
Ezzel mélységesen egyetértek, ugyanis a könyv nélkül jórészt érthetetlen lesz, hogy miért ugrabugrál mindenki egy gyűrű körül. Erősen kiütközhet azért a hollywooditis a filmen a bemutatóból és infókból ítélve, és nem hinném, hogy egy ilyen volumenű könyvet meg lehetne jelentetni hűen a vásznon, még akkor sem, ha az 160 perces. Igaz, nem láttam a filmet még, de ettől függetlenül kétlem, hogy túlzottan átjönne rajta az igazi könyvbéli világ. Hacsak nem a Tolkien által jól ábrázolt helyszínek bemutatásával 10-20 másodperc erejéig, amikor a mozi ledöbbenhet, hogy: "Hűhaaaa! De jól néz ki ez a Balrog!".
Én személy szerint nagyszerű könyvnek tartom a Gyűrűk Urát, és még így is valószínűnek tartom, hogy jobb lesz, mint a Harry Potter, noha nem igazán lehet összevetni a kettőt. A Harry Potter a 10-14, talán 15 éveseknek íródott, ezt nem árt szem előtt tartani.
Ahoz pedig, hogy "évek óta nem készült ilyen nagyságrendű film a műfajban" köztünk szólva, nem meglepő, ismerve a felhozatalt. De inkább azt mondanám, hogy: évek óta nem íródott ilyen nagyságrendű könyv a műfajban... (Persze vannak nagyon jók, hogy csak a DragonLance saga-t említsem, de sajnos csak elvétve...)
Szóval a Gyűrűk urát olvastam a HP-t nem de megmondom őszintén hogy a HP-re ezután a sztárolás után már csak azért se vagyok kíváncsi.Miután a média felfuttatta a Hp-t a sok barom fogyatékos kisgyerek egyből elkezdte nagytételben vásárolni a seprűket meg a különböző boszorkányos állatságokat.Azt javasolnám hogy aki olvasta a Hp-t ,az ne olvassa el a Gyűrűk urát mert bűn lenne egy ilyen fantasztikus könyv ellen.Csak az olvassa el a HP-t aki nem lesz elmében rabja és már felnőtt hozzá.Nem csodálkoznék ha a fókuszban az lenne a legújabb hír hogy egy láma gyerek leugrott egy sprűvel a 10-ről.
Ui.:A HP jelentés inkább jelentse mindenkinek azt hogy HÁZI PÁLINKA és felejtsék el a Herrrri Pottttert.
Láttam a Gyűrűk Urát!
Utoljára a Star wars új részét előzte meg nálam ilyen várakozás, a különbség csak annyi hogy most nem csalódtam !
A film nagyon jó, egy hatalmas fantasy, évek óta nem készült ilyen nagyságrendü film a műfajban !
Csak azoknak ajánlom akik olvasták a könyvet !
Harry Potter ? :))))))) Ugyan már.....
Ha minden igaz, szerintem a Harry Potternek jobb volt a marketingje es jokor jott ki (a sok hulye gyerek csak szamitogepezik es nem olvas (mint mondjak) :))). Habar szerintem sokan olvastak a HP elott es utan is (foleg, akik a GYU-t olvastak, azok sokat olvasnak v. akik szerepjatekoznak. :))) Minden jot.
Sedyl: Teljesen egyetértek veled. A HP varázsa (a könyvben) nem a történetben, hanem a stílusban áll. Nem tűnt fel, hogy mindenki(jómagam is kezdeti lelkesedésemben) az első kötetet 7-8X olvasa el, a másodikat csak 2-3X, és ez egyre csökken. A Gyűrűk Urát én nem tudom megunni, és csak 14 éves vagyok :)
Méghogy nincs irodalmi értéke? Van ahol (középiskolában) választható szépirodalmi olvasmány - amiről szintfelmérő dolgozatban is lehetett írni!!! Én már csak tudom, mert nekem erre már 93-ban volt lehetőségem...! :)))))))))